Dodaj do ulubionych

Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hit?

02.08.23, 13:11
Mam wrażenie że to największy hit kuchenny w ostatnim czasie. Kusi mnie żeby też spróbować. Macie, polecacie czy odradzacie? Co w niej robicie? Używacie jakiegoś dodatkowego ustrojstwa typu ruszty, foremki, wkładki ? Pełno tego na all, ale wszystko tania chińszczyzna, byłabym się tego w kontakcie z żywnością i wysoką temperaturą. A bez tego, zapakować do koszyka po brzegi tak jak na fotkach, to się dopiecze? I jak z czyszczeniem? Koszyk to nie problem, ale grzałka i wszystkie zakamarki wnętrza, jak to doczyścić z tego fruwającego tłuszczu? Ogólnie, drogie użytkowniczki wskażcie plusy i minusy według was i wrażenia z użytkowania.
Obserwuj wątek
    • ykke Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 13:40
      Byl długi wątek o tym.
      Pożyczyłam od mamy zwykły, tani lidlowski. Od trzech tygodni codziennie grilluję sobie cukinię i paprykę w ziolach prowansalskich , codziennie tofu w curry, w weekendy frytki z batatów lub zwykle. Wszystko po 15 minut. No kocham. Nie potrzebuje nic droższego. Ważne, żeby koszyk i szuflada były wyciagalne.
      • fredzia098 Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 13:43
        A jak z myciem grzałki i wnętrza?
        • alpepe Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 13:45
          U mnie jest powierzchnia grzewcza poniżej garnka, nic się nie brudzi, nie ma jak.
    • alpepe Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 13:41
      Było mnogo wątków big_grin Moje córki skazałam na kupioną okazyjnie frytownicę, bo powiedziałam, że mniej zużyją pradu niż w wielkim piekarniku. Obie coś tam pichcą, starsza chciała sobie kupić taką z dwiema szufladkami, ale trochę jej żal, bo moja ma jeszcze foremkę i ruszt. Mnie tam nie zachwyciła, ale kupiłam ją z myślą o favorkach, oczywiście, to poroniony pomysł, favorki nie wyjdą bez tłuszczu.
      • princesswhitewolf Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 13:56
        No ale to od ciebie zalezy ile tluszczu użyjesz w tym urzadzeniu. mozesz calkiem sporo
        • ichi51e Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 19:11
          Faworki piecze się w głębokim tłuszczu upieczenie ich w airfrierze nie jest mozliwe
          • princesswhitewolf Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 19:22
            Nie, ze zaprzeczam bo nie probowalam faworkow jako ze ja na diecie z niskim indeksem glikemicznym, ale....

Skoro sie robi fryty( a robi bo dziecku o staremu Princowi robie) to moze faworki tez jakos by wyszly hmm....
            1min
            Po namysle.jednak stwierdzam ze ciasto moze za flakowate i by sie rozciapalo....🤔
          • mid.week Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 23:00
            ichi51e napisała:

> Faworki piecze się w głębokim tłuszczu upieczenie ich w airfrierze nie jest moz
            > liwe
            >

W necie sa przepisy na paczki i faworki z airfryera i piekarnika
            • ichi51e Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 09:25
              Jest tez mleko z soi pasztet z soczewicy i kotlet z tofu. To ze cis wyglada jak faworek nie znaczy ze jest faworkiem. Nawet w tych przepisach jest napisane ze smakują zupełnie inaczej big_grin
              • mid.week Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 04.08.23, 08:19
                Ale to sa faworki z tego samego ciasta co zawsze, nie z tofu, soi, kaszy ani celofanu. Tylko obróbka termiczna inna. W cukierniach tez byeają paczki smażone i pieczone
    • evening.vibes Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 13:45
      Użyj wyszukiwarki - temat wałkowany wiele razy.
      • lauren6 Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 17:15
        Araceli pomyliła się ematka z elektrodą.
    • yenna_m Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 13:48
      Ale w sensie, że lepsze to niż piekarnik?
      • princesswhitewolf Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 13:52
        Mniejsza ma objetosc w srodku wiec szybciej sie nagrzewa tzn praktycznie natychmiast i mniej pradu zzera. Tyle ze np ciasta drozdzowego w tym nie upieczesz czy lasagne od zera.

A teraz myk by jeszcze bardziej skomplikowac ci pejzaz. Mam airfryer Tefala ( frytkownice beztłuszczowa bo tak to zwiecie w PL) oraz mam funkcje Airfry( frytkownicy beztłuszczowej) w piekarniku Samsunga.
        • lella_two Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 14:00
          princesswhitewolf napisała:

> Mniejsza ma objetosc w srodku wiec szybciej sie nagrzewa tzn praktycznie natych
          > miast i mniej pradu zzera. Tyle ze np ciasta drozdzowego w tym nie upieczesz
          >
          >
          Robiłam pączki😁
          • princesswhitewolf Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 17:27
            I jak wyszły?

• lella_two Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 18:25
              Zdumiewająco dobre👍
      • lella_two Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 13:55
        Dla mnie hit. Mycie bezproblemowe, grzałka mi się nie brudzi- albo kwestia konstrukcji albo tego, że nie robię mięs. Dla warzyw lepsze niż piekarnik.
        Miałam podobną rozkminę na temat jakości i wybrałam czeski sprzęt.
        • yenna_m Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 14:03
          A dlaczego lepsze?
          • lella_two Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 14:18
            Jest bez porównania szybciej. Droga od pomysłu do gotowego produktu to jak pstryknięcie palcami. I, moim zdaniem, jest też smaczniej.
            My jesteśmy tylko we dwoje, najczęsciej kończyło się na stwierdzeniu, że szkoda w ogóle odpalać piekarnik i patelnia szła w ruch. Teraz smażę rzadko.
            • yenna_m Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 14:28
              Mam rodzinę zlozona z 4 osob, w tym 3 doroslych, żartych chlopów wink

Juz wiem, ze to nie dla nas smile
              • thank_you Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 14:36
                Moj syn robi sobie w niej zapiekanki smile)) takie jak kiedyś z mini piecyków, dużo smaczniejsze niż z tostera
          • thank_you Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 14:28
            Bo wszystko robi sie dużo szybciej i te warzywa zachowują sprężystość smile Pałki z kurczaka robią sie w pol h od włączenia AF (dobre dla niespodziewanych, dziecięcych gości).
            Pieczywo z zamrażalnika po AF jest świetne (o ile ktoś kupuje dobrej jakości, ja nie kupuje tego supermarketowego, tylko bułki w rzemieślniczej piekarni i mrożę na wypadek W).
            Ryba piecze sie kilkanascie min. smile
            • yenna_m Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 14:29
              Nie pieke ryb (wolę na parze), nie lubimy kurczaka.
              Pieczywo zawsze swieze z piekarni.
              • thank_you Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 14:31
                No jesli mało pieczesz, to rzeczywiście. Ja w nowej kuchni - gdyby nue ciasta - w ogóle nie zamontowalabym piekarnika, tylko zachowałabym jedynie AF.
                • princesswhitewolf Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 17:32
                  Nie tylko ciasta. Takze jak sie robi cos plynnego albo " w sosie" to nie za bardzo sie nadaje, albo zielone liscie itd

Ja mam piekarnik z Airfryerem w jednym i ten piekarnik ma dwie mniejsze wneki.
              • thank_you Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 14:41
                Możesz sciągnąć sobie na chwile aplikacje NutriU i zobaczyć przepisy smile w af wychodzi genialny kalafior pieczony w całości (ja robie z tahini), kapusta pieczona itp
            • thank_you Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 14:29
              Ale to duże pudło i wbrew temu co mówi princess na pewno nie zżera mniej prądu wink ja mam ovi Smart xxl
              Mieści całego kurczaka
              • princesswhitewolf Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 17:31
                >wbrew temu co mówi princess na pewno nie zżera mniej prądu

• thank_you Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 20:10
                  Moj AF ma bodajze 2300 W tongue_out
                • thank_you Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 20:14
                  Moze zle napisałam / nie daje on jakichś wyraźnych oszczędności. smile)) bo zużycie prądu to raptem jedna ze składowych ostatecznego kosztu. smile
                  • princesswhitewolf Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 21:28
                    Nie rozumiem. Piekarnik jest drozszy niz airfryer.

Sa oszczednosci. W UK mase artykulow bylo niedawno jak zaoszczedzic prad i to wlasnie byla jedna z metod.
                    • thank_you Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 22:35
                      Ale czego nie rozumiesz w tym, ze np. Moj AF ma taka sama moc jak piekarnik,l z tekstu, który wklejasz?

Wiesz, ze w Polsce koszt dystrybucji prądu, to połowa rachunku? Do tego opłaty handlowe itp.? smile
                      • princesswhitewolf Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 22:53
                        To ze ma taka sama moc nie oznacza ze tyle samo ptadu zuzywa ze wzgledu na wielkosc

Co do drugiego zdania to wiem ze w Polsce niewiele rzeczy jest normalne.
                      • princesswhitewolf Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 22:57
                        Ktory ma 2300w
                        • thank_you Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 23:11
                          Phillips ovi Smart xxl, jest wielki 😄
                          • princesswhitewolf Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 23:15

433,10 x 321,60 x 315,70 to duzo mniej niz piekarnik a nawet niz polowa piekarnika w jakim ja .am airfryer
                            • thank_you Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 08:37
                              No mniej niż piekarnik ale to wciąż pudło - mnie zaskoczyło, aczkolwiek mogła dac mi do myslenia możliwość upieczenia kurczaka w całości 😃
                              Jakoś tak wyobrażałam sobie wielkość TM 😂 Jak zmienie kuchnie to to wszystko schowam
                              I bede szczęśliwa. tongue_out
                      • evening.vibes Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 09:27
                        thank_you napisała:
                        > Ale czego nie rozumiesz w tym, ze np. Moj AF ma taka sama moc jak piekarnik,l z
                        > tekstu, który wklejasz?

To znaczy, że masz piekarnik o małej mocy? tongue_out

> Wiesz, ze w Polsce koszt dystrybucji prądu, to połowa rachunku? Do tego opłaty
                        > handlowe itp.? smile

Opłata dystrybucyjna też jest zmienna.
                        • thank_you Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 10:03
                          Nigdzie nie napisałam o swoim piekarniku, araceli, ślepoto ty
                          • evening.vibes Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 11:15
                            thank_you napisała:
                            > Nigdzie nie napisałam o swoim piekarniku, araceli, ślepoto ty

Jeżeli już bardzo chcesz się czepiać to w materiale zalinkowanym przez Prirncess nie było o mocy urządzenia tylko o mocy używanej w momencie pracy. To, że twój AF ma 2,3kW nie znaczy, że zawsze pracuje z taką mocą.
                            • thank_you Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 13:47
                              Piekarnik o mocy maksymalnej 2500 W, przy nagrzewaniu do 200 stopni zużyje około 2000 W. Przy używaniu go codziennie przez godzinę, grzałki będą włączone około 30 minut:
                              • mysiulek08 Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 04.08.23, 00:15
                                gdzie widzialas piekarnik o mocy 2500W? srednia to 3600W
                                • thank_you Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 04.08.23, 07:05
                                  Wzięłam to z artykułu. Piekarniki są rożne, pierwszy z brzegu:
                                  www.mediaexpert.pl/agd-do-zabudowy/piekarniki-do-zabudowy/piekarnik-samusng-nv70k2340rm-eo?gclid=Cj0KCQjwoK2mBhDzARIsADGbjerxcg9rm9IXXzQmaSm2pthw24KAmeR6nWmOV-gGYj7DRCVQWSE9D14aAq0mEALw_wcB
                                • andace Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 04.08.23, 11:04
                                  Mój piekarnik ma 2750W maksymalnie (i zakres temperatury do 300 st) i musieliśmy rozbudować skrzynkę elektryczną do tego piekarnika, mniejsze tej firmy (i z wyższa temperatura) maja nawet mniej.
                                  www.ilve.com/en/l09/

Te do zabudowy maja ciut więcej ale żaden nie ma powyżej 3000W:
                                  www.ilve.com/en/ov80stc/

My przeliczyliśmy i AF wychodzi dużo taniej ale mam piekarnik 90cm i zanim się nagrzeje to w AF jedzenie jest gotowe. I można przygotować małe porcje dla 1 osoby.
                                  • thank_you Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 04.08.23, 11:21
                                    Wczoraj wyczytałam, ze ten pobór przy piekarnikach następuje przez pol h - przy pieczeniu godzinnym. Biorąc pod uwagę częstotliwość używania AF (i ze on pobiera przez cały czas włączenia) oraz składowa rachunku (zużycie pradu to raptem połowa kwoty na rachunku), to te oszczędności są iluzoryczne.
                                    Oczywiście stawiając piekarnik i AF obok siebie, bedzie
                                    Ta 4 zł/m-c oszczędność, ale gdy juz weźmie sie
                                    Pod uwagę częstotliwość używania jednego i drugiego,
                                    To to znika.
                                    • andace Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 04.08.23, 11:30
                                      Mój AF jest dość mały, ma 1400W więc różnica w zużyciu prądu jest spora. No i żeby podgrzać 1 bajgla na śniadanie, nie muszę włączać dużego piekarnika.
                                      • thank_you Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 04.08.23, 11:54
                                        Ja bym nie wpadła na to, zeby włączać piekarnik ABy podgrzać jednego bajgla… moj maz wpadał, ale wybiłam mu tu z głowy (Matka Ziemia)
                                    • evening.vibes Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 04.08.23, 11:44
                                      thank_you napisała:
                                      > (zużycie pradu to raptem p
                                      > ołowa kwoty na rachunku)

Żeby koszt zużycia stanowił połowę rachunku musiałabyś zużywać 25kWh miesięcznie big_grin Nadal nie rozumiesz, że koszt przesłania prądy do ciebie nie jest stały - też zależy od zużycia.

• thank_you Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 04.08.23, 11:52
                                        Spadaj araceli

businessinsider.com.pl/poradnik-finansowy/ta-oplata-podnosi-rachunki-za-prad-sprawdz-czy-mozesz-jej-uniknac/9slg6ve
                      • slonko1335 Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 10:57
                        No ale moc to nie zużycie jeszcze tylko trzeba ją przez czas pomnożyć a ten w airfryierze jest krótszy przy niższej temperaturze, zatem nie ma opcji żeby piekarnik i AF o tej samej mocy zużywały tyle samo prądu.
                        • alpepe Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 11:06
                          Oczywiście, że nie ma opcji, tym bardziej, że piekarnik jednak ma większą pojemność.
                          • princesswhitewolf Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 12:55
                            >tym bardziej, że piekarnik jednak ma większą pojemność.

No to staralam sie wyjasnic jej
                          • thank_you Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 14:13
                            Codzienne użycie piekarnika w temp 200 st, przez godzine, to koszt ZUŻYCIA prądu 30 zł miesięcznie.
                            Co dwa dni - 15 zł

Czyli rozmawiamy o oszczędności 4 zl/m-c? Mając AF używasz tego czesciej niż byś użyła piekarnik, wiec nawet tych 4 zeta nie oszczędzisz. smile
                        • thank_you Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 13:43
                          . Oesu przeczytałaś, ze zle sie wyraziłam? Napisałam jasno - zastąpienie piekarnika af nie daje widocznych oszczędności nawet w perspektywie roku, bo składowa rachunku na prad to nie tylko samo zużycie. I AF używasz czesciej wlasnie przez to, ze nie musisz czekac tylko wrzucasz do szuflady.
            • wena-suela Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 09:34
              W piekarniku też pałki kurczaka robią się w pół godziny a ryba 15 min. W którym miejscu jest szybciej? Ok, oszczędność prądu, nie grzejemy całego piekarnika. Ale czasu?
              • evening.vibes Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 09:47
                wena-suela napisał(a):
                > W piekarniku też pałki kurczaka robią się w pół godziny a ryba 15 min.

W 15 minut to niektóre piekarniki nawer się nie rozgrzeją big_grin
              • thank_you Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 10:04
                Yyy, serio pałki kurczaka w piekarniku robią sie w pol h? Aż sprawdzę… kiedyś.
                • slonko1335 Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 10:46
                  U mnie w piekarniku się robią ok. 50 minut. W AF na taki sam stopien wypieczenu 30 minut na nizszej temperaturze. Są smaczniejsze, bardzo soczyste
      • pade Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 21:26
        Yenna, to jest genialne urządzenie. Ciast w nim co prawda nie piekę, ale ... moja młodzież najpierw obchodziła szerokim łukiem "co znowu za gadżet matka kupiła", a teraz korzystają codziennie.
        • yenna_m Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 10:25
          No to pomyślę nad tym.
          Tylko gdzie to ustrojstwo postawię? big_grin
          • primula.alpicola Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 14:35
            Na blacie najlepiej. Ddybym to miała wyciągać codziennie z szafki, to...kit a nie hit.
          • pade Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 20:09
            Ja mam akurat duży blat, więc stoi na nim. A co do wielkości to zobacz Ovi xxl. Też mam 4 osoby w domu i mniejszy musiałby chodzić po kilka razy.
            • yenna_m Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 20:17
              Dzięki kiss
    • primula.alpicola Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 14:20
      HIT. Używam codziennie, bywa że więcej niż jeden raz. To nie jest żaden magiczny produkt, ot, mały piekarnik z ruchomym gorącym powietrzem, co sprawia, że pierś z kurczaka i batata upiekę sobie w czasie, kiedy duży piekarnik dopiero by się rozgrzał,
      Robię mięsa, ryby, wszelkie warzywa, pieczone jabłko, bataty, ziemniaki, grzyby, pieczone owsianki, zapiekanki z czegokolwiek (w naczyniu żaroodpornym mieszczącym się we frajerze). Nie używam żadnych dodatkowych gadżetów, jest główna misa i płaska perforowana wkładka, myje się to łatwo (zmywarka albo ręcznie). Mam Tefal EY701 1700.
      Żadnej grzałki i zakamarków nie ma. Minusów nie ma.
      • asia-loi Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 20:05
        primula.alpicola napisała:

> HIT. Używam codziennie, bywa że więcej niż jeden raz.

A frytki w tym jak się robi🤔
        Kroi się ziemniaki, wrzuca i smaży, czy trzeba kupić takie gotowe w sklepie, które się wkłada do piekarnika 🤔
        • lella_two Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 20:30
          Ja kroję surowe ziemniaki na frytki, mieszam z odrobiną oleju i sosu sojowego i do maszyny. Są szkoły z moczeniem w zimnej wodzie przed pieczeniem, ale nie próbowałam. Nie walimy do kosza po czubek i mieszamy w trakcie pieczenia.
        • primula.alpicola Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 21:43
          Frytek nie jadam, moje córki kupuja czasami te jakieś mrożone, karn=bowane frytki, kulki albo łódeczki i sobie robią w 200 stopniach.
    • la_mujer75 Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 14:34
      Ja namówiłam męża (po wątkach tutaj), abyśmy taka sobie kupili zamiast piekarnika (na działce wyposażamy domek).
      I okazalo się, że tak nam przypadła do gustu, że wczoraj przyszła druga- do naszego domu smile
      Syn przebakuje, że jak się wyprowadzi (od września) to mu jej będzie brakować wink
    • fredzia098 Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 14:36
      Zdradźcie jakiej firmy macie te frytkownice. Ja skłaniam się ku xiaomi, ten z koszykiem 3,5 i rusztem, ale nie widziałam go nigdzie na żywo. Ma któraś z Was, jaki jest do mycia, szczególnie ta nieszczęsna grzałka i jakieś zakamarki? Używacie do niego jakichś foremek, wkładek, papierów?
      • slonko1335 Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 10:49
        Mam xiaomi ten pierwszy z nieprzezroczysta szuflada. Ma osłonę grzałki. Nie ma nawet jak jej czyścić. Nie ma żadnych zakamarkiw. Myjesz tylko szufladę. Bardzo łatwo się to myje.
        • fredzia098 Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 13:45
          Dzięki za odpowiedź. W takim razie chyba się skuszę na to xiaomi.
    • natalyaxx Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 14:37
      Dla mnie totalny hit, dzięki niej robię fit wersje fast foodów i nie jem tyle na mieście. Frytki, nuggetsy, kurczaki w panierce, tortille zapiekane, tosty, piekę też mięsa, ryby, oszczędność kalorii i prądu. Totalny hit.
      • fredzia098 Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 13:49
        A wychodzi ci dobra panierka? Na grupie na fejsie bardzo dużo było opinii użytkowników, że panierowane rzeczy nie wychodzą, bo panierka jednak potrzebuje sporo tłuszczu.
    • princesswhitewolf Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 19:06
      Moim zdaniem KITy to sa wszelakie multicookery.Mam posiadam a i tak nie uzywam.
      • alpepe Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 20:14
        No widzisz, a mój były mąż kocha miłością wielką, jego przyjaciółka zaś kocha optigrilla z tefala. Dla każdego coś dobrego.
        • princesswhitewolf Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 23:02
          No optigrill to jeszcze zrozumiale...
          • alpepe Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 23:10
            Mój przyjaciel kupił używkę, właśnie spędza urlop z synami i optigrill jest u niego stale w użyciu. Też zachwycony.
            • princesswhitewolf Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 23:36
              Gdyby tylko grill byl zdrowy... Tzn potrawy z grilla..
              • mimfa Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 08:43
                Grill elektryczny jest niezdrowy? Ja mam optigrill i pierś grillowana czy łosoś jest pycha. Do tego można grillować warzywa, kanapki, mięso itd.
                • princesswhitewolf Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 12:57
                  No grill to opieka a nawet nadpala tu i tam i dlatego sa te czarne kreski odbite od miejsca gdzie lezal grill a gdzie nie to sciekal tluszcz...
              • alpepe Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 09:22
                Zdrowe to surowe, ewentulanie gotowane, ewentualnie fermentowane, nawet nie pieczone. A życie zabija, wiem, co masz na myśli pisząc o grillu.
                • princesswhitewolf Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 12:58
                  Na parze... Ale ile mozna tego jesc. Wszystko co smaczne jest zazwyczaj niezdrowe 😭
    • marszawka Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 19:09
      Mam Xiaomi o poj 4,5 l . Dla 4 osob za maly. Frytki robie na 4 tury. Tosty wchodza mi 2. Brałabym cos większego dla siebie teraz. Plus ze szybko sie nagrzewa, jedzenie wkładasz od razu a nie czekasz jak w przypadku piekarnika.
      • hanusinamama Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 09:51
        NO ale te tosty się robi chwilkę. Serio na 4 osoby 4 tury frytek?
        • slonko1335 Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 10:50
          Ja mam 3,5 l xiaomi. Wchodzą mi frytki na 2 osoby na raz. Kwestia pewnie ile tych frytek się zjada.
    • ichi51e Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 02.08.23, 19:09
      Mam dwa różne (w różnych mieszkaniach) o a czyszczą się zaskakująco dobrze mimo zupełnie różnych koszyków. Fajne urządzenie na pewno łatwiej się myje niż piec
    • slonko1335 Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 10:51
      U nas AF jest uzywany codziennie. Jesteśmy właśnie na,wakacjach i co chwile mi go brakuje.
      • asia-loi Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 11:00
        slonko1335 napisała:

> U nas AF jest uzywany codziennie. Jesteśmy właśnie na,wakacjach i co chwile mi> go brakuje.
        >
        A co w nim robisz każdego dnia 🤔
        I zdradź jakieś przepisy. Co wychodzi lepiej i szybciej niż w piekarniku.
        • slonko1335 Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 16:59
          Mnie był potrzebny żeby zrobić porcję na 1-2 osoby bo każdy je o innej porze. W zasadzie robię w nim wszystko co się robi w piekarniku, nawet kurczak taki ok. 1,3 kg wejdzie tylko. Nie wychodzą mi w nim natomiast frytki(poza gotowcami bo te są pyszne) ale chciałam z ziemniaka i kicha .
          • slonko1335 Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 17:00
            A szparagi, dynia, warzywa przepychota.....
            • asia-loi Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 20:19
              slonko1335 napisała:

> A szparagi, dynia, warzywa przepychota.....
              >

A warzywa jakie i jak 🤔
              • slonko1335 Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 23:35
                Przyprawiam tym co mam lub lubię, skrapiam oliwa i wrzucam na program warzywa. Co można no dynie, szparagi, kalafiora, brokula paprykę, pieczarki, pomidorki, cukinię, marchewkę, mieszanki warzywne takie zamrożone .
    • drilka Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 13:11
      Zdecydowanie hit. Używany prawie codziennie. Najczęściej warzywa: bataty, pieczarki, papryka, cukinia, cebula, czosnek, marchewka, ziemniaki. W sezonie codziennie pół pęczka szparagów popsikane oliwą z przyprawami. Wszystkie części kurczaka, szaszłyki, pyszne mielone (nie przypuszczałam, że mogą mi smakować bardziej niż smażone), grzanki, zapiekanki wszelkiego rodzaju.
      To jest moment w porównaniu do piekarnika, który musi się nagrzać.
      • alpepe Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 03.08.23, 13:57
        Możesz opisać, jak robisz mielone i jak je smażysz w aifryerze?
        • drilka Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 04.08.23, 07:11
          Mielone robię dokładnie tak samo jak robiłam, różnica jest tylko w smażeniu. Mięso zmielone najczęściej z szynki, namoczona bułka, podsmażona cebula, jajko, przyprawy, trochę wody gazowanej (pomysł z forum) i panierka z bułki. Psikam oliwą w sprayu. Piekę do 25 minut, najpierw 185-190 a ostatnie minuty na 200 stopniach. Mają chrupiącą skórkę i wilgotny środek. Nawet wyglądają jak smażone. Mam tefala z tackami na kilku poziomach a nie typową frytkownicę z koszykiem.
    • andace Re: Frytkownica beztłuszczowa- Faktycznie taki hi 04.08.23, 13:02
      I jakby ktoś szukał małego AF to polecam ten model, kupiony w Lidlu za 69 euro, w PL jest za 365 pln minus dodatkowy rabat 25 zł. Bez wyświetlacza i bajerów ale wygodny w użyciu i zajmuje mało miejsca.
      www.lidl.pl/p/philips-frytkownica-beztluszczowa-hd9200-90/p100364976
      www.lidl.pl/c/kategorie-online/s10013468

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka