Dodaj do ulubionych

Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek

02.08.23, 15:51
Jako bezdzietna lambadziara, jestem ostatnia, która rzuciłaby kamieniem za pacyfikowanie bombelka w pociągu czy poczekalni telefonem lub tabletem. Tylko dlaczego, na Peruna i Swaroga, ludzie uważają, że to jest OK puszczać bajki czy tam inną muzyczkę z tylko nieco ściszonego telefonu? Nie jest to kwestia kosztów, bo jak kogoś stać na telefon to i na słuchawki za 20 zł, droższych nie trzeba, te dzieci nie słuchają Arvo Parta.

Wytłumaczcie, bo autentycznie mnie to dziwi, a nie znam się, może pediatrzy zakazują słuchawek. Pozdrawiam z - jak możecie się domyślić - PKP.
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 02.08.23, 15:54
      Nie wiem, moje ma.
    • laura.palmer Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 02.08.23, 15:58
      Mój nie da sobie założyć słuchawek, ale to jeszcze maluch. Staramy się go przekonać, niestety na razie jest na nie.
      • ichi51e Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 02.08.23, 16:00
        Większości dzieci nie przeszkadza brak dźwięku co ciekawe - są dzieci które łatwiej nauczyc oglądania bez dzwieku niż w słuchawkach.
        • laura.palmer Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 02.08.23, 16:25
          Mojemu też nie przeszkadza brak dźwięku, tylko że zaczyna zaraz głośno śpiewać. 😅 Ja mu puszczam bajki w zasadzie wyłącznie u lekarzy, dźwięk na minimum, ale coś tam słychać. Głośne włączanie czegokolwiek w miejscu publicznym jest oczywistym buractwem.
          • nangaparbat3 Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 12:58
            Dlaczego? Dawniej małym dzieciom po prostu się czytało na głos, też w pociągach. Albo rozmawiało się z dzieckiem - też raczej na głos. Nie przypominam sobie, żeby ktoś robił z tego problem.
            • nick_z_desperacji Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 13:09
              Ale nie robiło się tego bolącym uszy piskiem przy akompaniamencie irytującej muzyczki. Dla mnie różnica w odbiorze głosu człowieka, a głosu bohatera bajki dla małych dzieci jest zasadnicza.
              • nangaparbat3 Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 13:21
                Masz rację, jednak bardzo ciekawe - większość dorosłych nie może znieść tych dźwięków, a fundujemy je małym dzieciom, które mają o wiele wrażliwszy słuch od nas (przynajmniej tak można przeczytać w necie). To jakieś szaleństwo.
            • runny.babbit Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 18:26
              I zauważ że nikt się nie czepia, że ktoś puścił dziecku audiobook. Bo tak się składa, że dźwięki zwyczajnie czytanej książki są neutralne w odbiorze, za to odgłosy gry lub kreskówki już nie. No, ale fajnie zawsze być w kontrze.
      • but.first.coffee Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 09:01
        laura.palmer napisała:

> Mój nie da sobie założyć słuchawek, ale to jeszcze maluch. Staramy się go przek
        > onać, niestety na razie jest na nie.

Jeśli dziecko jest za małe na słuchawki, to jest za małe na sprzęt.
        • laura.palmer Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 12:42
          Ależ ja doskonale wiem, że jest za mały.
    • ggrr.ruu Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 02.08.23, 15:58
      Bo są chamami, którym się wydaje, że otoczenie musi się dostosować
      • runny.babbit Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 14:24
        To jest najlepsza odpowiedź w tym wątku. Podobnie jak dlaczego słuchają muzyki na głośniku/ telefonie w autobusie, na plaży, w górach i wszędzie indziej.
      • nangaparbat3 Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 13:00
        Niestety otoczenie musi się, przynajmniej do pewnego stopnia, dostosowywać do małych dzieci. Im młodsze, tym bardziej. Inne człowiekowate jakoś to rozumieją i nawet goryli samiec alfa pozwala robić ze swoich pleców zjeżdżalnię.
        • berdebul Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 13:17
          Kiedy ostatnio widziałaś goryla grającego na telefonie? I samiec alfa pozwala, bo jest ojcem dziecka, to nie jest randomowy goryl.
          • nangaparbat3 Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 13:22
            Jest jak najbardziej randomowy, doucz się.
            • berdebul Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 17:06
              To Ty się doucz. Goryle żyją w stadach składających się z goryla dominującego i haremu samic, oraz młodych. Rzadko zdarzają się stada składające z więcej niż jednego dorosłego samca.
              A nawet jeżeli byłaby to norma dla goryli to chcę wierzyć ze jednak nie musimy zachowywać się jak dzikie zwierzęta i uszczęśliwiać innych swoimi życiowymi wyborami.
              • berdebul Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 17:07
                I jak tak lubisz goryle - samce goryli potrafią zabijać młode pochodzące od innych samców. Dalej będziesz brnąć w tę fantastyczną analogię?
    • ichi51e Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 02.08.23, 15:59
      Dzieci nie lubią słuchawek.
      Masa ludzi uważa ze słuchawki szkodliwe
      Słuchawki kompletnie odcinają dziecko
      • magia Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 02.08.23, 17:15
        wystarczy nie kupować wygluszajacych sluchawek i nie bedzie problemu z odcieciem sie dziecka
      • nutella_fan Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 02.08.23, 18:36
        Nie wszystko się w życiu lubi i czas dziecka kultury nauczyć. Ja zawsze w takich wypadkach zwracam uwagę żeby ciszej.
      • iza232 Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 10:38
        ichi51e napisała:

> Dzieci nie lubią słuchawek.
        > Masa ludzi uważa ze słuchawki szkodliwe
        > Słuchawki kompletnie odcinają dziecko

Super! A ja nie lubię słuchać tego, co ogląda / słucha dziecko. To nech ta masa ludzi zajmie swojemu dziecku czas inaczej, niż dając mu tablet dla własnej wygody, żeby samemu wsadzić nos w telefon.
        • asia-loi Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 10:48
          iza232
          >
          > Super! A ja nie lubię słuchać tego, co ogląda / słucha dziecko. To nech ta masa
          > ludzi zajmie swojemu dziecku czas inaczej, niż dając mu tablet dla własnej wyg
          > ody, żeby samemu wsadzić nos w telefon.

100/100 👍👍👍
          Bardzo ciekawi mnie jakby ci rodzice i te dzieci funkcjonowały w czasach bez netu.
          • ichi51e Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 13:02
            Jak już napisałam raz jechałam do Wrocławia z babka która animowała dzieci cała podroz. Grali w gry słowne pani czytała im książki grali w karty rysowali opowiadali co narysowali zrobili przedstawienie z kukiełek które wycięli śpiewali…
            • ichi51e Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 13:02
              Starsze dziecko tez czytało młodszym!
              • arwena_111 Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 06.08.23, 08:41
                Dlatego jestem za tym aby był przedziały dla dorosłych, samoloty dla dorosłych itd. W pociągu moja teściowa chwaliła sobie strefę ciszy czy jak to się nazywało
          • nangaparbat3 Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 13:04
            Czytali książeczki, rozmawiali, bawili się. Bezsłuchawkowo. Otoczenie to co najmniej tolerowało, a często reagowało entuzjastycznie.
      • eriu Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 12:54
        Jakby bajki nie odcinały dziecka.
      • bene_gesserit Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 18:28
        ichi51e napisała:

> Dzieci nie lubią słuchawek.
        > Masa ludzi uważa ze słuchawki szkodliwe
        > Słuchawki kompletnie odcinają dziecko

Och, to nie o odcięcie dziecka chodzi w dawaniu trzylatków na całą podróż komórki z animacją?
        • novembre Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 05.08.23, 20:25
          Trzyletniego? Ja właśnie widziałam roczne i 3-4miesięczne...!
      • chicarica Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 19:02
        Kolejny problem, który wszędzie indziej rozwiązuje się bez problemu, tylko u polskich bombelków się nie da.
        Polskie bombelki mrą z głodu jak muchy jeśli nie dostaną batona lub bułki jeszcze w sklepie, przed zapłaceniem. Nie są w stanie znieść słuchawek oraz są straumatyzowane na całe życie gdy dowiadują się, że naokoło są inni ludzie, których dys/komfort należy wziąć pod uwagę w swoich działaniach. Mujborze.
    • szafkanocna Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 02.08.23, 15:59
      juz pedze.
      - zakladam, ze jest taka mozliwosc, ze sluchawki negatywnie wplywaja na sluch, zwlaszcza jesli mowimy o delilatnym aparacie sluchowym dziecka
      - zalezy o jakim wieku dziecka mowimy, mlodsze moze zaczac interesowac sie sluchawkami i traktowac je jako dodatkowo zabawke i trzeba bedzie dodatkowo je pacyfikowac czyms innym
      - ktos cos jeszcze?…
    • szafkanocna Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 02.08.23, 16:02
      poza tym jeszcze zapytam:
      ludzie gadajacy przez telefon ci nie przeszkadzaja? albo plotkujace glosno psiapsioly? sama nie generujesz zadnego z wyzej wymienionych halasow? moze powinni do szkol wprowadzic obowiazkowo jesyl migowy, zeby poslugiwac sie nim w miejsach publicznych- rowniez obowiazkowo?
      • ggrr.ruu Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 02.08.23, 16:04
        Bez specjalnych lekcji nie umiesz być w pociągu na tyle cicho, żeby nie narzucać się innym? Nie umiesz rozmawiać normalnym tonem, cicho?
      • m_incubo Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 02.08.23, 16:06
        Mnie przeszkadzają zarówno pierdolety przez telefon, jak i nadające na cały regulator psiapsi.
        Ludzie chyba zapomnieli, że da się znaleźć stan pośredni pomiędzy darciem ryja, a siedzeniem jak trusia.
      • emateczka Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 02.08.23, 16:10
        Ja odpowiem, mysle ze wyarze zdanie wielu osob tu obecnych.
        Tak, ludzie dlugo gadajacy przez komorke tez mi przeszkadzaja (nie mowie o krotkiej rozmowie oczywiscie, tylko o godzinnych plotach o niczym prowadzonych z pociagu). Plotkujace glosno psiapsioly - rowniez. I nie, sama nie generuje zadnego z wyzej wymienioncyh halasow.
        Nie znam jezyka migowego, co nie znaczy, ze musze zadreczac wspolpasazerow brzmieniem swojego slowiczego glosu.
        • asia-loi Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 08:54
          emateczka napisała:

> Ja odpowiem, mysle ze wyarze zdanie wielu osob tu obecnych.
          > Tak, ludzie dlugo gadajacy przez komorke tez mi przeszkadzaja (nie mowie o krot
          > kiej rozmowie oczywiscie, tylko o godzinnych plotach o niczym prowadzonych z po
          > ciagu). Plotkujace glosno psiapsioly - rowniez. I nie, sama nie generuje zadneg
          > o z wyzej wymienioncyh halasow.

Ja też, więc popieram to co napisałaś. 🙂
          • niemcyy Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 09:13
            Ja tez popieram smile

I zachecam do zwracania uwagi ludziom z dziecmi z brzeczacym sprzetem.

Jesli chamscy rodzice tak sie troszcza o nieodciecie dziecka jak ichi to niech poswieca mu uwage zamiast byc burakami i dawac mu telefon czy tablet z dzwiekami do reki. Niech sie tym bawi jak beda w domu.
        • eriu Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 12:56
          Ja tam zwracam ludziom w pociągu uwagę. Jak raz baba w przedziale jechała ze mną sama i wyciągnęła laptopa i zaczęła robić sobie spotkanie bez słuchawek na głośnikach to jak się ludzie witali to się siła woli powstrzymałam żeby nie powiedzieć, że „hellol tu nieznajoma z pociągu, bo tu jest spotkanie bez słuchawek”. Ale się powstrzymałam i zwróciłam kobiecie uwagę, że mi to przeszkadza.
      • miss_fahrenheit Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 02.08.23, 16:10
        szafkanocna napisała:

> poza tym jeszcze zapytam:
        > ludzie gadajacy przez telefon ci nie przeszkadzaja? albo plotkujace glosno psia
        > psioly? sama nie generujesz zadnego z wyzej wymienionych halasow?

Ja nie generuję takich hałasów, czy mogę wobec tego oczekiwać, że inni też będą chociaż podejmować próby kulturalnego zachowania?
        • szafkanocna Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 02.08.23, 16:19
          “Ja nie generuję takich hałasów, czy mogę wobec tego oczekiwać, że inni też będą chociaż podejmować próby kulturalnego zachowania?”

oczekiwac mozna. tylko na jakies podstawie? jakis czas temu, kiedy tluklam sie pekapem,sama, siedzialam cicho, musialam mimowolnie wysluchac dynamicznej rozmowy jakiejs gimbaziary i przy okazji dowiedziec sie, kiedy ostatni raz sie z kim “r*chala” i kiedy ostatnio miala okres, ktory juz powinien przyjsc.
          na pewno wolalabym wowczas sluchac bajeczki dla dzieci zamiast tego, ani na pewno nie chcialabym byc w towarzystwie swojej mamy lub dziecka, sluchajac tego zenujacego wywodu.
          no i co jej mialam zrobic?

pewnie to moja wina, ze trafilam na taka patusiare, bo statystyczna ematka przyciaga jako wspolpasazerow kulturalnych, wyperfumowanych Hermesem businessmenow wink
          • ggrr.ruu Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 02.08.23, 16:20
            Może dziewczę miało od początku puszczane głośno bajki to się nauczyło, że w autobusie można hałasować ile wlezie
          • nutella_fan Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 06:06
            Aż dziw, że dorosła osoba pyta. No zwrócić jej uwagę.
          • iza232 Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 10:44
            szafkanocna napisała:

> pewnie to moja wina, ze trafilam na taka patusiare, bo statystyczna ematka przy
            > ciaga jako wspolpasazerow kulturalnych, wyperfumowanych Hermesem businessmenow
            > wink

Tak, twoja wina, bo nie miałaś odwagi zwrócić uwagi tej panience, ale masz odwagę wydzierać się na anonimowym forum na nieznaną forumkę, że jej przeszkadza hałaśliwe dziecko.
      • nick_z_desperacji Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 02.08.23, 16:10
        Wiesz, rozmawiające osoby, jeśli rozmawiają, a nie krzyczą, mi nie przeszkadzają. Za to czyjaś muzyka już tak, nieważne, czy to muzyka dorosłego czy dziecka. Poza tym, wiekszość bajeczek i muzyczek z nich emituje straszliwie piskliwe, wysokie, drażniące dźwięki.
      • better.call.kim Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 07:05
        Ja nie generuję. Nie rozmawiam głośno przez telefon w miejscach publicznych (w ogóle staram się nie rozmawiać przez telefon tam, gdzie są inni ludzie, jeśli muszę, to załatwiam, co mam załatwić i kończę rozmowę, jak jest gdzie, to wychodzę). Ze zbiorkomu generalnie nie korzystam, a jeśli już, i jadę z kimś, np. z mężem, nie paplamy przez cały czas, raczej czytamy sobie.
    • auksencja15 Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 02.08.23, 16:16
      Bo uważają, ze dziecko może halasowac. Włącz coś na tel głośniej 🤷‍♀️ może skumaja
    • tokyocat Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 02.08.23, 18:50
      Nie wiem, moja ma kask bezprzewodowy 🤞
    • ga-ti Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 02.08.23, 22:38
      Bo podobno słuchanie w słuchawkach źle wpływa na słuch, wiadomo, że sporadycznie nic się nie stanie, ale dzieciak szybko się przyzwyczaja a rodzic nie zawsze może kontrolować głośność.
      Po drugie te tanie słuchawki są słabe jakościowo, dziecko, które podczas oglądania będzie sobie miętosić kabelek (a to kusi) szybko je uszkodzi.
      Te tańsze są wkładane w ucho, wiele dzieci nie lubi wkładania w ucho (sama nie lubię).
      Oczywiście można większe słuchawki, porządniejsze, ale też takie trudniej ze sobą nosić, zwłaszcza gdy jesteśmy z sytuacji mało zaplanowanej, czy stresującej i pamiętanie o zabraniu dużych słuchawek jest dodatkowym elementem wyprawy (a małe łatwiej wrzucić do torebki, ale ... patrz wyżej).
      Moje dzieci właściwie w kółko w miejscach publicznych na słuchawkach, na słuchawce jednej, ale są już w słusznym wieku wink
      • ardzuna Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 00:23
        ga-ti napisała:

> Bo podobno słuchanie w słuchawkach źle wpływa na słuch,

A siedzenie z nosem w tablecie/komórce źle wpływa na rozwój dziecka.
    • panna.nasturcja Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 02.08.23, 22:46
      Wszystkie słuchawki uszkadzają słuch, jeśli są używane często.
      Co nie zmienia faktu, że w opisanej przez Ciebie sytuacji ludzie zazwyczaj po prostu nie myślą.
    • melikles Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 06:57
      Peruna i Twaroga big_grin big_grin big_grin
    • seaview Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 07:14
      Bo są przyzwyczajeni w codziennym życiu do wrzasku i dyskomfortu i nawet im nie przyjdzie do głowy, że komuś może to przeszkadzać. Plus generalna nieumiejętność zachowania się w komunikacji publicznej i okolicach (już kiedyś o tym pisałam - stawanie na całej szerokości schodów ruchomych, stawanie w drzwiach pojazdu, chociaż z tylu ludzie chcą wsiąść). Co do głośnych rozmów telefonicznych, to jednak częściej spotykam dzieci oglądające bajki bez sluchawek czy dorosłych scrollujacych np. instagram z włączonym dźwiękiem, niż rozmowy które przeszkadzają w takim stopniu.
    • nellamari Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 08:52
      Opcje są dwie:

- desperacja -planowali, że dziecko sobie spokojnie posiedzi i pobawi, a tu zonk, trzeba szybko wyciągać telefon i ratować wspoltowarzyszy podróży przed płaczem

-adaptacja do otoczenia - są częścią społeczeństwa, w którym używa się tel na głośnomówiącym (bo komorka przy uchu to rak mózgu), pracuje się przez telefon nawijając z klientem, w czasie podróży 30 min wykorzystuje się czas na współdzielenie z towarzyszami info o problemach z naprawa samochodu, rezerwuje się fryzjera, dyskutuje z kumpelą głośno rechocząc, słucha się muzy, ogląda się filmy na kom etc

Oczywiście najłatwiej taka bezczelną madkę zgromić wzrokiem, bo do dresa umcyk umcyk już taki szeryf nie podskoczy.
      • niemcyy Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 09:17
        Jest jeszcze trzecia opcja: chamstwo, ewentualnie w kombinacji z bezmyslnoscia.
        • nellamari Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 10:23
          Dobra, powiedz to dresowi następnym razem jak siądzie obok ciebie i opisz nam koniecznie reakcję na „zwracanie uwagi”.
          • niemcyy Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 11:19
            Jakos nie trafilam w pociagu ani samolocie na dresa puszczajacego wszystkim swoje umcy-umcy (co nie znaczy, ze ich nie ma).

Bardzo urocze i w niezamierzony sposob trafne jest to, ze sama zestawiasz takie mamuski z dresami, do ktorych nie ma sensu odzywac sie w cywilizowany sposob- ku pamieci innych forumek zachowujacych sie po chamsku: takimi burakami jestescie. To ta sama kategoria i te dresy tez swego czasu byly bombelkami, ktorych nikt nie nauczyl, ze ich kark nie zawsze jest najwazniejszy.
            • nellamari Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 11:27
              Jak Ty nie trafiłaś to znaczy, ze nie ma.

Zestawiam rodziców i dresiarzy, ponieważ potrafią tak samo zakłócać ciszę w pociągu / autobusie jak swiergoczące, szczerbate babinki czy rozkraczone janusze , tylko żaden szeryf nie zwróci uwagi każdemu przeszkadzajacemu, tylko temu w słabej pozycji ( z dzieckiem).

Przezywasz wzmożenie w wątku o puszczaniu dzieciom bajek i podpinasz się pod moim postem pisząc o chamach i burakach, a znasz zapewne stare powiedzenie, ze kto się przezywa…
              • niemcyy Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 18:40
                nellamari napisała:

> Jak Ty nie trafiłaś to znaczy, ze nie ma.
                What? Przeciez napisalam to w nawiasie.
                >
                > Zestawiam rodziców i dresiarzy, ponieważ potrafią tak samo zakłócać ciszę w poc
                > iągu / autobusie jak swiergoczące, szczerbate babinki czy rozkraczone janusze

Uwage ewentualnie ktos zwraca z powodu halasu i pustki miedzy uszami rodzicow, a nie dlatego, ze madka ma moze lzejsza piesc niz dresiarz plci meskiej (czesc tych matek jest jednoczesnie dresiarami).

> Przezywasz wzmożenie w wątku o puszczaniu dzieciom bajek i podpinasz się pod mo
                > im postem pisząc o chamach i burakach, a znasz zapewne stare powiedzenie, ze kt
                > o się przezywa…

Nie przeżywam, tylko napisalam raptem ze dwa posty. I nie, ktos, kto nazywa chama chamem niekoniecznie tez zachowuje sie po chamsku, o czym dobrze wiesz.
      • muireade Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 09:41
        Bo jest bezczelną maską.
        • muireade Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 09:41
          Madką, autokorekta 😖
    • asia-loi Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 09:02
      Na dużo większą skalę robi to młodzież i dorośli. Może dlatego, że są uczeni tak od małego.
      Jest tak dużo wrzaskunów różnej maści w miejscach publicznych, że mnie się marzy, aby ogłuchnąć. Mieć aparat i zakładać wtedy kiedy chcę słyszeć. 🤨
      • kanna Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 09:19
        Mam "w spadku" słuchawki po synu - IPodsy.
        Są cudowne, bo wyciszają połowę dźwięków tła. Czasem słucham audiobooków, a czasem po prostu je zakładam i mam cicho.

Nowszy model, co syn ma, odcina tło w 90 %.
    • escott Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 11:05
      Dzieci nie lubią słuchawek plus słuchawki są wiecznie zepsute, w innym plecaczku, nie chcą się zgrać z tym sprzętem, wyładowały się, maja końcówkę kabelka do tabletu a nie do telefonu, wypadają z ucha itp itd etc
      • asia-loi Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 11:11
        escott napisała:

> Dzieci nie lubią słuchawek plus słuchawki są wiecznie zepsute, w innym plecaczk
        > u, nie chcą się zgrać z tym sprzętem, wyładowały się, maja końcówkę kabelka do
        > tabletu a nie do telefonu, wypadają z ucha itp itd etc
        >

No to, to powinien być ich problem, a nie otoczenia. 😬
    • shmu Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 11:22
      Co do meritum się zgadzam, też mnie to drazni. Natomiast może być tak, że dziecko bez tego telefonu rozniosloby wagon czy poczekalnie. Ja jednak wolę muzyczkę smile
      • nick_z_desperacji Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 12:35
        Czyli jak nie muzyczka, to roznoszenie wagonu, innej opcji nie ma? Jak ludzie bez tabletów jeszcze 15 lat temu żyli i rozniesionych wagonów nie trzeba było co chwila wymieniać, cuda. Jak dziecko w poczekalni jest na tyle zdrowe, że się skupi na bajeczce, to może się skupić i w słuchawkach, albo na zabawkach czy kolorowankach.
        • asia-loi Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 12:40
          nick_z_desperacji napisała:

> Czyli jak nie muzyczka, to roznoszenie wagonu, innej opcji nie ma? Jak ludzie b
          > ez tabletów jeszcze 15 lat temu żyli i rozniesionych wagonów nie trzeba było co
          > chwila wymieniać, cuda. Jak dziecko w poczekalni jest na tyle zdrowe, że się s
          > kupi na bajeczce, to może się skupić i w słuchawkach, albo na zabawkach czy kol
          > orowankach.

Wtedy nie było takich chorób jak teraz, czyli tych wszystkich adhd, autyzmu, aspargera, itd (ironia). Nie było też bezstresowego wychowania. Dzieciom nie wszystko było wolno, jak teraz.
          • laura.palmer Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 12:49
            Wy chyba macie jakąś wybiórczą pamięć, dawniej dzieci wcale nie siedziały cichutko jak trusie. Ja doświadczyłam sporo podróży pociągiem/ pksem z wrzeszczącym lub płaczącym dzieckiem w przedziale albo z bawiącymi się głośno kilkulatkami.
            • asia-loi Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 13:00
              laura.palmer napisała:

> Wy chyba macie jakąś wybiórczą pamięć, dawniej dzieci wcale nie siedziały cichu
              > tko jak trusie. Ja doświadczyłam sporo podróży pociągiem/ pksem z wrzeszczącym
              > lub płaczącym dzieckiem w przedziale albo z bawiącymi się głośno kilkulatkami.

Owszem dawniej dzieci nie siedziały jak trusie, ale rodzice potrafili nad nimi zapanowawać. I to zapanowanie nie trwało całą podróż. A i wrzaskunów było mniej, choć przecież były wyże demograficzne i dzieci było więcej. Ja ponad 30 lat temu jeździłam bardzo dużo pociągami i wrzaskuny były w zdecydowanej mniejszosci. A od szkoły średniej jeżdżę bardzo dużo komunikacja miejską. I takich głośnych zachowań w zbiorkomach nie było, jak od czasu kiedy wszyscy mają komóry. Dotyczy to zarówno dorosłych, młodzieży jak i dzieci.
              • laura.palmer Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 13:11
                asia-loi napisała:

> Owszem dawniej dzieci nie siedziały jak trusie, ale rodzice potrafili nad nimi zapanowawać.

Zdecydowanie masz wybiórczą pamięć. 😄
                • runny.babbit Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 14:22
                  Dzieci były dziećmi, ale inni potrafili zwrócić uwagę, a rodzice raczej się tym przejmowali.
            • ichi51e Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 13:06
              Z własnego doswiadczenia mogę powiedzieć ze da się wspiąć na ta cześć na bagaże w klasycznym wagonie. Nie wiem co moi rodzice myśleli pewnie byli zdesperowani
        • shmu Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 14:49
          To był żart, choć jak każdy żart ma w sobie odrobinę prawdy. Ogromna większość dzieci wytrzymuje bez tabletu i nie roznosi wagonu, ale każdemu dziecku w którymś momencie zdarzy się jednak nie kontrolować reakcji i wtedy tak - tablet/telefon albo za najdalej 5 minut wszyscy słuchają marudzenia/krzyków dziecka. Nie popieram używania telefonu zamiast zabawki, ale zdaza mi się stosować jako ostatnią deskę ratunku.
        • ichi51e Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 18:52
          Kiedyś jechałam pociagiem z babka co animował przez 6 godzin 3 dzieci. Cały wagon miał nadzieje ze jej się znudzi. Niestety była mega wytrwała.
    • alewcale Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 17:59
      bo dziecka nie można zmuszać, ograniczać a w ogóle to przecież tylko dzieeeeckooooo....
    • aagnes Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 19:20
      I druga sprawa- dlaczego pozwala się dzieciom mówić ze 3 razy głośniej niż powinny.
      Albo wszyscy juz są przygłusi albo z niewiadomych przyczyn uważają ze" słodki szczebiot" ich dzieci jest dokładnie tym czego nam ochotę słuchać wracając z pracy albo jadąc na wakacje.
      • auksencja15 Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 03.08.23, 21:36
        To samo dotyczy pijanych, których u nas w kraju w zbiorkomie nie brakuje niestety…
      • shmu Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 12:08
        Nie wiem o jakim wieku dzieci mówisz, ja Ci mogę dać moje zdanie na ten temat. Po pierwsze mając dwójkę małych dzieci trochę ogłuchłam, trochę się uodporniłam. Podejrzewam, że jest to taki mechanizm adaptacyjny, żeby nie zwariować, więc niekoniecznie podoba mi się szczebiot moich dzieci, ale pewnie odbieram go inaczej. Po drugie jeżdżę pociągiem z nimi dość rzadko i są na ogół bardzo podekscytowani i dzięki temu grzeczni, ale mimo wszystko dość często muszę im na coś zwrócić uwagę typu: zdejmij buty z siedzenia, nie wstawaj, nie krzycz, nie liz szyby, nie gryz brata, mów ciszej i to nie zawsze działa od razu, i czasem po prostu się cieszę, że siedzą i ,,tylko" rozmawiają.

Dzisiaj jechałam w pociągu z rodzicami z dwulatkiem, który cały czas płakał. Wszyscy stali na korytarzu, żeby nie przeszkadzać i jak wychodziliśmy to matka wyjaśniła, że chłopiec w nocy nie spał - więc rodzice pewnie też nie. Mieli przed sobą cały dzień podróży na wakacje. No to teraz zgadnij, za 5 godzin będą mieli siłę mu zwracać uwagę na to, że coś troszkę za głośno powiedział, czy będą tak wykończeni, że słodki szczebiot spokojnie siedzącego dziecka to będzie jak raj na ziemi?
        • aagnes Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 12:55
          A co mnie to obchodzi ile kto spał.
          Mowie o normalnej rozmowie, dzieci się dra jak przygłuche. Nie można powiedzieć dziecku że w komunikacji mówi się bardzo cicho albo wcale?
          • ggrr.ruu Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 17:20
            Przecież to nieprawda. Jak dziecko jeździ komunikacją to obserwując dorosłych szybko zauważy, że SIĘ to gada głośno przez telefon, ogląda filmiki bez słuchawek, drze mordę do osoby dwa siedzenia dalej itp.
            • asia-loi Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 18:24
              ggrr.ruu napisała:

> Przecież to nieprawda. Jak dziecko jeździ komunikacją to obserwując dorosłych s
              > zybko zauważy, że SIĘ to gada głośno przez telefon, ogląda filmiki bez słuchawe
              > k, drze mordę do osoby dwa siedzenia dalej itp.

Dokładnie tak zachowuje się dużo dorosłych i dzieci się tego szybko uczą. Całe życie jeżdżę komunikacją zbiorową, ale odkąd nastały czasy, że każdy ma komórę i używanie jej jest tanie, to podróżowanie zbiorkomem stało się koszmarem. Jak jadę zbiorkomem to zawsze muszę mieć słuchawki na moich uszach, żeby się chronić przed pytlarzami, albo słuchającymi swojego umcy, umcy bez słuchawek.
    • kafana Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 10:01
      Jeśli nie mam słuchawek pozwalam ogladac tylko bez głosu.

Mnie w ogóle irytują ludzie bez słuchawek. Powinien być jakiś zakaz.

Człowiek radio w campingowej toalecie mający w kieszeni komentatora sportowego.

Dwóch nastolatków w knajpie przy stoliku. Każdy w swoim telefonie oglądający na głos tik toki i nie zamieniający ze sobą słowa.

Kolo odpoczywający na miejskim meblu zwanym hamakiem w parku raczący otoczenie kryminalna historia.

I najgorsze/ rozmowy spcerowiczow, parkowiczow i bardzo często zagranicznych matek na placu zabaw na kamerze na głośniku - wszędzie gdzie to możliwe.

Mam dość ludzi głośników smile
    • nangaparbat3 Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 13:29
      Ciekawe, że takie oburzenie budzi słuchanie przez dziecko bajki, a nie budzi muzyka wszechobecna w knajpach - w większości trudno pogadać. Podobnie w kinach - jest zdecydowanie za głośno i nikt nie protestuje (mój ojciec, stary dziwak, biegł i protestował, z reguły zresztą skutecznie, no ale on się tym zajmował zawodowo).
      Ciekawe też, że fundujemy dzieciom dźwięki, których sami nie możemy znieść - wysokie, piskliwe, naprawdę okropne.
      Problemów związanych z hałasem w miejscach publicznych jest dużo i naprawdę są poważne. Ale wczoraj w tramwaju siedziała za mną mama z kilkuletnim synkiem, on coś zaczął opowiadać, a mama go cały czas uciszała - zrobiło mi się okropnie przykro i byłam trochę zdezorientowana, nie rozumiejąc, czemu na oko trzylatek ma szeptać - po tym wątku już chyba rozumiem.
      • ggrr.ruu Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 17:25
        Bo Ty go słuchałaś przez chwilę, a matka może przez cały dzień wink
      • nick_z_desperacji Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 17:58
        Porównujesz komunikacje miejską do knajpy i kina? A dlaczego nie do biblioteki czy muzeum?
    • nenia1 Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 18:05
      Ludzie sobie nie kupują słuchawek. Nie spotkałaś się ze zjawiskiem głośnego słuchania muzyki np. w jakimś parku?
      Po prostu nie myślą o tym. On chce słuchać to wszyscy muszą słuchać.
      • ggrr.ruu Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 18:21
        Co ciekawe zwykle reagują oburzeniem jak się włącza swoje big_grin
      • asia-loi Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 18:29
        nenia1 napisała:

> Ludzie sobie nie kupują słuchawek. Nie spotkałaś się ze zjawiskiem głośnego słu
        > chania muzyki np. w jakimś parku?
        > Po prostu nie myślą o tym. On chce słuchać to wszyscy muszą słuchać.

Tak samo jest z palaczami. Smrodziarz chce palić i pali to reszta z pokorą ma wąchać, albo uciekać. 😮‍💨
    • bene_gesserit Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 18:24
      Ja zauważyłam taka mode wśród dorosłych - słuchanie w autobusach, metrze i gdziekolwiek bądź publicznie muzyki, filmów na tiktoku itd. Za każdym razem radośnie puszczam na cały głos ulubiona rozglosnię radiowa. Jak nie pojmą aluzji, to i tak skutecznie zagłusza
      • kanna Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 18:30
        Tak sobie myślę, że od dziś moją ulubiona rozgłośnią będzie jakieś katolickie radio.
        A dodatkowo w moim wieku można już mieć problemy ze słuchem...
        • runny.babbit Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 18:48
          Polecam w tym temacie playlistę the best of Bollywood lub arabski pop. Większość ludzi wymieka 😁
        • bene_gesserit Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 04.08.23, 19:03
          kanna napisała:

> Tak sobie myślę, że od dziś moją ulubiona rozgłośnią będzie jakieś katolickie r
          > adio.
          > A dodatkowo w moim wieku można już mieć problemy ze słuchem...
          >

CO PAN MOWI?!? NIE SLYSZĘ!! COOOO??? COOOO??? Pan sciszy tę swoją komorkę, to może uslyszę.

wink
    • novembre Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 05.08.23, 20:22
      Nie wiem, zostałam ostatnio zjeb*ana, bo nie podobało mi się, że trzymiesięcznemu bombelkowi w samolocie puszczano bajeczki i pioseneczki z telefonu. Trzymiesięcznemu!! Te kilkanaście osób dookoła oczywiście było przeszczęśliwych. I nie, dziecko nie płakało - jedynie przy lądowaniu - bawiło się grzechotką, lusterkiem, zabawkami, ale mamunia co chwilę podtykała mu przed oczy telefon.
      Sytuacja druga, stoję do check-inu, przede mną matka z ok. roczniakiem w wózku. Trzyma mu telefon dosłownie 20 cm przed oczami, dziecko jak zahipnotyzowane patrzy w ruszające się tam obrazy. W końcu - dziecko chce samo trzymać, matka ulega. Telefon ląduje na ziemi. I tak jeszcze ze dwa razy smile. Potem dostało do zabawy zegarek, z koloru złoty, zegarek też lotem koszącym błyskawicy wylądował parę razy za burtą. Dziecko nie miało przypiętych żadnych zabawek do wózka.
      A jak pytam, czy te matki są normalne, to dostaję zjebkę, że mi wszystko przeszkadza.
      Na ostatnią podróż kupiłam sobie zatyczki do uszu, ale jednak słuchawki z noise cancelling byłyby lepsze, nie słuchałabym muchy w mucholocie w wykonaniu rodziców i babci kolejnego bombelka. Na cały samolot!
      • laura.palmer Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 05.08.23, 22:55
        W drugim przypadku uważam, że się czepiasz (w pierwszym masz rację). Check-in, kolejka, rodzina nie wiadomo od kiedy w podróży, a zabawek do wózka ja na przykład nigdy nie przyczepiałam na lotnisku, bo potem jest tylko problem z odpinaniem przy oddawaniu wózka czy security check. No i moje dziecko przyczepionymi zabawkami zwykle nudziło się po 10 minutach. Też bym cię zrypała za próbę zwrócenia uwagi w takiej sytuacji.
        Jakie znaczenie ma w tej historii kolor zegarka?
        • ggrr.ruu Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 05.08.23, 23:01
          I przede wszystkim w jaki sposób otoczeniu przeszkadza że ten zegarek został wyrzucony z wózka?
          • novembre Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 06.08.23, 12:11
            Ależ mnie to nie przeszkadzało, że ktoś dawał dziecku telefon albo zegarek do zabawy, czyli rzucania na odległość, po prostu uważam, że to durny pomysł i tyle.
            • laura.palmer Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 06.08.23, 13:08
              Nikogo nie obchodzi co ty uważasz za durne. Na drugi raz nie zwracaj ludziom uwagi o takie bzdety, a jeśli już musisz, bo się udusisz, to nie płacz w internecie, że dostajesz zy.ebę.
              • novembre Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 06.08.23, 16:12
                Ależ nie zwracałam uwagi rodzicom, rozmawiałam o tym ze znajomą i zareagowała na twoim poziomie właśnie.
        • nellamari Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 06.08.23, 07:54
          Takie, ze morałem przypowieści jest „ja taka mądra matka” - „ inne matki takie głupie”.
          Jakieś ciężkie przejścia i deficyty, jak zawsze gdy ktoś stawia się w roli potencjalnego zbawiciela-ratownika cudzych dzieci/ mężów/rodziców.
          • novembre Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 06.08.23, 12:11
            Cieszę się, że już masz diagnozę. Powodzenia na terapii!
            • nellamari Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 06.08.23, 13:15
              Nie mam ochoty prowadzić akurat Ciebie, musisz sobie dać radę samodzielnie.
      • ichi51e Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 05.08.23, 23:42
        Ale co ci szkodzi ze cudze dziecko sobie rzuca choćby u telefonem i rolexem? Nie twoje dziecko nie twoj rolex
        • novembre Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 06.08.23, 12:12
          No nic mi nie szkodzi przecież, tylko wszędzie dookoła widzę, że już niemowlaka nie można zabawić inaczej niż telefonem. Durne to jak kilo gwoździ.
    • seaview Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 06.08.23, 07:55
      Jak czytam odpowiedzi "bo dziecko nie lubi", "bo słuchawki szkodzą" to aż nie wierzę, chociaż jednak żyje w społeczeństwie i obserwacje mam jakie mam. To siedź z pomiotem w domu, skoro nie udaje ci się go socjalizować. Ba, nawet nie próbujesz tego robić.
      • ichi51e Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 06.08.23, 08:34
        Ale słuchawki szkodzą to jest fakt. A kupienie słuchawek to nie byłoby żadne socjalizowanie
        • bene_gesserit Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 06.08.23, 09:19
          Natomiast nierobienie z dziecka komorkowego zombie kasuje problem i słuchawek, i braku socjalizacji.
        • seaview Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 06.08.23, 09:21
          Niehałasowanie w przestrzeni publicznej, dzięki słuchawkom. A szkodzi to brak wychowania, bombelki przeżyją szok w dorosłym życiu, że nie są pepkami świata.
          • ggrr.ruu Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 06.08.23, 13:31
            Na razie bombelki doznają szoku, że one mają być cicho a dorośli piłują mordy bez skrępowania
            • asia-loi Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 06.08.23, 13:38
              ggrr.ruu napisała:

> Na razie bombelki doznają szoku, że one mają być cicho a dorośli piłują mordy bez skrępowania

No bo tych dorosłych tak rodzice wychowali. Ci dorośli też kiedyś byli bombelkami. I oni jako dorośli też tak wychowują swoje dzieci.
              • ggrr.ruu Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 06.08.23, 13:40
                No jak to, przecież to pokolenie co to podobno nie znało wychowania bezstresowego za to znało kabel od prodiża big_grin
                • asia-loi Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 06.08.23, 14:02
                  ggrr.ruu napisała:

> No jak to, przecież to pokolenie co to podobno nie znało wychowania bezstresowego za to znało kabel od prodiża big_grin

Nie pokolenie które teraz ma małe dzieci czyli 20-30+ w większości zostalo wychowane bezstresowo. To starsze pokolenia poznały kabel.
                  • ggrr.ruu Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 06.08.23, 16:19
                    Ludzie 40+ regularnie drą ryje w komunikacji do telefonu, w pociągu, bluzgają publicznie, śmiecą. Za mało chyba tego kabla było
        • asia-loi Re: Dlaczego ludzie nie kupują dzieciom słuchawek 06.08.23, 09:30
          ichi51e napisała:

> Ale słuchawki szkodzą to jest fakt.
          >
          No to przez to, że w miejscach publicznych, a zwłaszcza w zbiorkomach muszę ratować się przed burakami, cebulakami, chamidłem - zakładając słuchawki na uszy, robię sobie krzywdę. 😔
          Ale nie jestem w stanie znieść wrzaskunów i chamów. 😬

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka