Dodaj do ulubionych

jak odciac sie emocjonalnie po toksycznej znajomos

03.08.23, 10:57
Dzien dobry…
mam takie pytanie,
czy macie jakies rady/ sposoby(moga byc magiczne), jak odciac sie emocjonalnie po burzy z toksyczna osoba(kolezanka)?

tutaj jestem pewna, ze to ta druga strona jest be, a nie ja, bo

taki typ ofiary. siedzi w domu i chleje i cpa. uzala sie, ze zwolnili ja z pracy, w ktorej nic nie robila, zyje z pieniedzy swojego exa (obcokrajowiec, ma wyrzuty sumienia, ze ja porobil i placi jej miesiecznie na utrzymanie).

probowalam ja przywrocic do pionu, mowiac, ze to ona jest odpowiedzialna za swoje zycie i wybory itepe itepe, ale tylko sie w ten sposob narazilam, bo stalam sie ta zla, ktora nie pochyla sie nad jej nieszczesciem i samotnoscia.

wymiana zdan byla okropna, relacja zakonczona (sytuacja z nia trwala od ponad roku- od czasu do czasu zadreczala mnie swoimi problemami, ja probowalam pomoc, w koncu, nie widzac zadnej checi na lepsze, powiedzialam dosc, no i o)

czuje sie mentalnie zle, z tym, co sie stalo, za stara jestem na to - a ona kiedys sprawiala wrazenie ogarnietej osoby.
kolezanka wiek 40+, singielka, Polka.

Obserwuj wątek
    • alpepe Re: jak odciac sie emocjonalnie po toksycznej zna 03.08.23, 11:04
      Mycie okien i przekopanie grządki, jeśli takowa pod ręką, jest dobrą receptą na takie rozkminy. Amputowane, to amputowane. Nie ma i koniec. Jak cię nachodzi myśl o niej i dylemat, czy czegoś nie zrobić, udajesz się np. do łazienki i pucujesz kafelki, albo myjesz okna, albo przekopujesz ogródek, albo porządkujesz szafę, albo myjesz słoiki na przetwory. Kiedyś te myśli będą się pojawiać rzadziej i zapuścisz ogródek, okna i kafelki będą wymagały umycia, a szafę będziesz zamykać upychając rzeczy nogą i szukając krzesła, by podeprzeć otwierające się drzwi.
      • szafkanocna Re: jak odciac sie emocjonalnie po toksycznej zna 03.08.23, 11:07
        dziekuje.
        • ayelen40 Re: jak odciac sie emocjonalnie po toksycznej zna 03.08.23, 11:13
          Dokładnie tak, Alpepe mądrze pisze. Od toksykow trzeba się "ucinać" i zająć głowę czymś innym.
          • szafkanocna Re: jak odciac sie emocjonalnie po toksycznej zna 03.08.23, 11:26
            macie obie racje i dziekuje. problem jest taki, ze to jednak soedzi w czlowieku- ten niesmak i probuje go wlasnie przezwyciez, ale ze zajecia mam, to dam rade na pewno wink
            • ayelen40 Re: jak odciac sie emocjonalnie po toksycznej zna 03.08.23, 11:28
              Dasz.
      • igge Re: jak odciac sie emocjonalnie po toksycznej zna 03.08.23, 12:40
        wink
      • tygryskowata Re: jak odciac sie emocjonalnie po toksycznej zna 03.08.23, 23:45
        O to-to, też jestem z frakcji grządki-porządki ;
    • asfiksja Re: jak odciac sie emocjonalnie po toksycznej zna 03.08.23, 12:28
      Dla mnie "toksyczna" oznacza jednak coś innego. Kogoś, kto chciał cię zmanipulować, wykorzystać do swoich celów, uzależnić od siebie po to, żeby cię wydoić - w takim klimacie. Twoja koleżanka jest po prostu uzależniona, prawdopodobnie w depresji i potrzebuje pomocy fachowej i przyjacielskiej.
      To, co cię dręczy to pewnie jakiś rodzaj wyrzutów sumienia, że nie jesteś w stanie jej pomóc, zaciągnąć do psychiatry czy terapeuty uzależnień i wydostać z tego dna, na którym jest. No ale nie jest to twoje dziecko, siostra czy przyjaciółka, nie każdego człowieka możemy i chcemy ratować.
      • szafkanocna Re: jak odciac sie emocjonalnie po toksycznej zna 03.08.23, 13:13
        dosaj pare detali:
        to o manipulacji- zgadza sie. co chwila wracala
        do mnie z tymi samymi rozterkami, mimo ze dalam jej do zrozumienia, ze juz nie chce na ten temat dyskutowac. probowala mnie ciagle wmanewrowac w jej problemy, rowniez byly manipulacje samobojstwem (skocze z mostu), ktore puszczalam mimo uszu, bo nienawidze takiej manipulacji.

tez wczesniej myslalam, ze jej ciezko, depresja itd. dzisiaj powiedzialam jej, ze ma wyuczona bezradnosc, przytaczajac przyklady jej zachowan i oberwalam.

i dokladnie -ona nie chce sobie pomoc, chce zeby ktos sie nia ciagle interesowal i glaskal po glowce, a ona dalej bedzie mogla spokojnie pic i cpac.
        • szafkanocna Re: jak odciac sie emocjonalnie po toksycznej zna 03.08.23, 13:17
          bo wlasnie miala miec dzisiaj terapie, ale cytuje:”wziela wczoraj za duzo valium na sen i zaspala” ….. i wtedy cos we mnie peklo xd
    • galaxyhitchhiker Re: jak odciac sie emocjonalnie po toksycznej zna 03.08.23, 12:33
      Czujesz się źle, bo wywaliłaś z życia pijaczkę i ćpunkę, która nawet nie jest dla Ciebie kimś bliskim? Czy może dlatego, że nie umiałaś jej pomóc? Tak czy siak, nie jesteś odpowiedzialna za cudze wybory. Poczytaj o współuzależnieniu i syndromie ratowniczki - może sobie poukładasz sama, a może będzie potrzebne wsparcie z zewnątrz.
      • szafkanocna Re: jak odciac sie emocjonalnie po toksycznej zna 03.08.23, 13:15
        czesc galaxy, dziekuje za wpis. czuje po prostu niesmak, bo znalam ja kupe lat i okropnie sie to skonczylo, ale zgadzam sie we wszystkim, co piszesz.
        chronilam siebie, jak umialam wlasnie przed pozostaniem jej ratowniczka i wspoluzalezniona od jej gowienka osoba, no i taki ostry koniec to chyba byl jedyny mozliwy sposob. jeszcze we mnie buzuje, bo jeszcze bym jej cos powiedziala od siebie, ale do niej i tak nic nie docieralo, brrrr…
    • zona_glusia Re: jak odciac sie emocjonalnie po toksycznej zna 03.08.23, 14:19
      >probowalam ja przywrocic do pionu,
      >probowalam pomoc, w koncu, nie widzac zadnej checi na lepsze...

Takie działania nie mają sensu, o czym przekonałaś się osobiście.
    • taki-sobie-nick Re: jak odciac sie emocjonalnie po toksycznej zna 03.08.23, 23:00
      moga byc magiczne

?!
    • princesswhitewolf Re: jak odciac sie emocjonalnie po toksycznej zna 03.08.23, 23:56
      Uwazam ze blednie uzywasz slowa "toksyczna".

Dlaczego narzucasz komus coś czego nie chce?
    • alex_vause35 Re: jak odciac sie emocjonalnie po toksycznej zna 04.08.23, 10:22
      Nie ogarniesz życia za uzależnioną osobę, jeśli ona sama nie ma takiej chęci. Nie przykładaj do niej takich standardów i takich wzorców relacji, jak do osoby poukładanej, zdrowej itp., albo takiej jaką ta kobieta była kiedyś.
      Nic nie zwojujesz, nic nie pomożesz, a jeszcze wyssie cię do ostatniej kropelki krwi, bo to trzeba będzie jej pomóc, to doradzić, to kasę może pożyczyć.
      Powiedziałaś, co miałaś powiedzieć, może jak usłyszy coś takiego od iluś osób i zobaczy, że się od niej odcinają, takiej, jak jest teraz - to zawalczy o siebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka