Dodaj do ulubionych

Komiks Paper Girls. Albo inne polecane.

04.08.23, 14:18
Widziałam na FB pytanie o Paper Girls - komiks. Niestety uciekł mi tamten post.
Poczytałam o czym ten komiks i może e-matka wie. Nadaje się toto dla 11 latki.
Zaraz mnie część zje żywcem...trudno.
Nastolatka widziała Stranger Things - lubi. Ostatnio oglądałyśmy Obcego - 2 pierwsze części (podobało się).
Czyta książki teraz chciała komiks. Czytała 2 tomy Heartstopper. Nawet ok ale jakoś nie wciągnęło dalej.
Pożyczyła Kumpelki - nie.
Dorwała się do mojej Podróż siódma i męża Thorgala i tu już lepiej.
Co e-matka poleci?
Obserwuj wątek
    • runny.babbit Re: Komiks Paper Girls. Albo inne polecane. 04.08.23, 14:25
      Poleci mangę. Tytułów od groma, z każdego gatunku, do wyboru, do koloru.
      • hanusinamama Re: Komiks Paper Girls. Albo inne polecane. 04.08.23, 14:28
        Nie lubi. Pożyczyła kilka od sąsiadki (wielbicielki) i nie.
        • runny.babbit Re: Komiks Paper Girls. Albo inne polecane. 04.08.23, 14:35
          To trochę jak nie lubić książek, bo przeczytało się kilka i nie były fajne. Mangi nawet style kreski mają różne, nie mówiąc o fabule. Może jednak się przekona?
          • hanusinamama Re: Komiks Paper Girls. Albo inne polecane. 04.08.23, 14:37
            Rozumiem..ale ona ma 11 lat. Może za jakiś czas trafi na coś co jej przypadnie do gustu. Pchać na siłę jej nie będę. Przyszła 2 razy z kilkoma, nie wiem czy przeczytała w całości czy tylko przejrzała.
            I nie każdy musi lubić Mangę....
            • runny.babbit Re: Komiks Paper Girls. Albo inne polecane. 04.08.23, 15:21
              Nie musi oczywiście, ale po prostu tam jest tyle tytułów, że miałaby co czytać przez długi czas.
              • hanusinamama Re: Komiks Paper Girls. Albo inne polecane. 04.08.23, 15:22
                No i raczej pytam o konkretne tytuły. Może być z mangi ale coś konkretnie
                • runny.babbit Re: Komiks Paper Girls. Albo inne polecane. 04.08.23, 16:08
                  A co lubi córka, akcja, romans, fantasy czy bardziej osadzone w realiach, komediowe czy na poważnie?
                  • hanusinamama Re: Komiks Paper Girls. Albo inne polecane. 04.08.23, 21:28
                    Fantasy chyba najbardziej.I przygodówki.
                    Dzisiaj pojechayśmy do biblioteki i przytargała Mroczną Otchłań.
                    • runny.babbit Re: Komiks Paper Girls. Albo inne polecane. 05.08.23, 11:16
                      Może The Promised Neverland albo My Hero Academy?
                • memphis90 Re: Komiks Paper Girls. Albo inne polecane. 04.08.23, 17:43
                  W.I.T.C.H może…?
    • nick_z_desperacji Re: Komiks Paper Girls. Albo inne polecane. 04.08.23, 14:39
      Skoro oglądała Obcego, podobają jej się Wasze komiksy, to może czas po prostu całkiem przejść na książki i komiksy dla dorosłych? Nie musi oglądać Piły czy czytać grafomańskiego sado-maso, ale tak ogólnie, to już raczej nie odkryje niczego, o czym by nie wiedziała. Mniej więcej w tym samym czasie z literatury praktycznie dziecięcej przeszłam na dorosłą, bo ta młodzieżowa mi zwyczajnie nie leżała.
      • hanusinamama Re: Komiks Paper Girls. Albo inne polecane. 04.08.23, 14:45
        Piła a Obcy to jakby dwa różne bieguny. Nie wiem czy wiesz o czym jest Podróż siódma ale to komiks na podstawie opowiadania Lema...
        • nick_z_desperacji Re: Komiks Paper Girls. Albo inne polecane. 04.08.23, 14:48
          Przecież właśnie o tym piszę, że istnieje dużo książek i komiksów dla dorosłych, które NIE SĄ Piłą.
    • eglantine Re: Komiks Paper Girls. Albo inne polecane. 04.08.23, 14:44
      Dla jedenastolatki moim zdaniem za poważne. I sporo przeklinają. Ja bym się z podsuwaniem Paper Girls wstrzymała z rok, dwa.
      Może raczej Amulet?
      lubimyczytac.pl/ksiazka/4155154/amulet-ksiega-pierwsza-strazniczka
      • hanusinamama Re: Komiks Paper Girls. Albo inne polecane. 04.08.23, 14:49
        O dziękuję. Właśnie liczyłam, że ktoś tu zna pozycję. Amulet widzę jest w bibliotece.
        • danaide2.0 Re: Komiks Paper Girls. Albo inne polecane. 04.08.23, 18:56
          Moje Amulet szybko przerwało.
          Do listy można też dopisać Światła północy.
          • eglantine Re: Komiks Paper Girls. Albo inne polecane. 04.08.23, 19:02
            No widzisz, a moja nie może się doczekać ostatniego tomu. wink

Paper Girls jej nie wciągnęło, chociaż serial strasznie jej się podobał, może dlatego, ze w komiksie jest więcej zagmatwanej akcji, a w wersji filmowej bardzo pogłębiono psychologię bohaterek, które są rewelacyjnie zagrane. Nie mozemy odżałować, ze go skasowali po jednym sezonie. sad

Monstressa chyba dla starszych jednak, common sensie media podaje 16plus

• danaide2.0 Re: Komiks Paper Girls. Albo inne polecane. 04.08.23, 19:17
              Co kraj to obyczaj, co dziecko to... dziecko wink

Paper Girls nawet nie widzę w katalogu bibliotek w naszej dzielnicy, ale już wiem, gdzie muszę się udać. Monstressa po prostu wpadła nam w ręce, polecona - ale na razie czeka. Samo dziecko zaczęło przygodę z komiksami od... Baru starego Francuza. Wzięło do ręki z półki i się zakochało. Nie do końca rozumiało, ale przeczytało.
    • berdebul Re: Komiks Paper Girls. Albo inne polecane. 04.08.23, 15:24
      Sprawdz zasoby w bibliotece, niektóre mają sporo komiksów i podrzuć nastolatkę, niech sobie pobuszuje.

Polecam Nimonę.
      • hanusinamama Re: Komiks Paper Girls. Albo inne polecane. 04.08.23, 15:49
        Dzięki.
      • eglantine Re: Komiks Paper Girls. Albo inne polecane. 04.08.23, 16:25
        berdebul napisała:

> Polecam Nimonę.

Och, obejrzałyśmy razem z córką na Netflixie, rewelacyjna animacja. Z ostatnio obejrzanych ta zdecydowanie najfajniejsza, a mam wrażenie, że premiera przeszła jakoś zupełnie bez echa. Bohaterka nas oczarowała.
        Widziałaś może? Jestem ciekawa, jak ma się film do komiksu.
        • memphis90 Re: Komiks Paper Girls. Albo inne polecane. 04.08.23, 17:47
          Kreska w komiksie Nimona dużo bardziej „prymitywna”, ja byłam trochę rozczarowana, bo lubię dopracowane wizualnie komiksy (i animacja była świetna). Heartatopper tez komiksowo wizualnie na kolana nie rzuca… Ale dużo zależy od konwencji, bo Straszny Zły Lis podobał mi się bardzo …
          • eglantine Re: Komiks Paper Girls. Albo inne polecane. 04.08.23, 18:21
            Heartstopper wizualnie na kolana nie rzuca, fakt, ale historia jest tak fajnie poprowadzona, że to zupełnie nie przeszkadza.
            A dla dzieciaków czytających po angielsku polecam jeszcze serię Lumberjanes - jednym ze scenarzystów też jest Stevenson od Nimony. Perypetie piątki dziewczyn na typowym amerykańskim letnim obozie w leśnej głuszy, gdzie, jak się okazuje, nie brak zjawisk paranormalnych i dziwnych stworów. Dziewczyńska przyjaźń, humor i przygody. Moja dwunastolatka pochłonęła.
        • berdebul Re: Komiks Paper Girls. Albo inne polecane. 04.08.23, 17:55
          Nie widziałam, muszę zajrzeć.
    • danaide2.0 Re: Komiks Paper Girls. Albo inne polecane. 04.08.23, 18:44
      Moje Paper Girls nie czytało, ale zaczęło Mostressę, podobieństwa są - jednak nie przypadła do gustu. Zagmatwana, choć ilustracje piękne.

Kumpelki też nie przypasowały, ale z obyczajówek dla 10+: Sisters, Kasia i jej kot.
      Fibi i jednorożec - obyczajówka magiczna
      Postapo - Sami (ale to najpierw sama zobacz), Bajka na końcu świata (wg dziecka - trochę nudne i jak nie czytasz ciągiem, to można się ciut pogubić. Plus spin-off o pieskach)
      Nieco oniryczne i z motywem śmierci, ale moje dziecko uwielbiało - Trzy cienie
      Dla wszystkich - Wielki zły lis (część druga, o świętach, chyba słabsza)
      Arab przyszłości - może teraz, może za rok-dwa, genialna obyczajówka opowiadająca o dzieciństwie w mieszanej rodzinie na Bliskim Wchodzie i we Francji

Moje też ostatnio obejrzało Obcego. Spodobało się, ale dużo bardziej - Osada (z tego samego źródła, co Obcy).
      • sferoplast Re: Komiks Paper Girls. Albo inne polecane. 04.08.23, 18:50
        Ja nie byłam w stanie przebrnąć przez Monstressę.
      • danaide2.0 Re: Komiks Paper Girls. Albo inne polecane. 04.08.23, 18:50
        I jeszcze Mysia straż, ale te komiksy nigdy nie miały części dalszych.
      • memphis90 Re: Komiks Paper Girls. Albo inne polecane. 04.08.23, 22:24
        Ale Osada to przecież Shyamalan, Obcy miał zupełnie innych reżyserów…
        • danaide2.0 Re: Komiks Paper Girls. Albo inne polecane. 05.08.23, 12:16
          Miałam na myśli platformę streamingową, popularną wśród dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka