Dodaj do ulubionych

Szybkie pytanie - chleb na drożdżach

05.08.23, 22:19
Robię chleb, właśnie rośnie. W przepisie było podane, żeby ciasto wyrosło w formie i po godzinie od razu do piekarnika. Nie ma nic o wyrabianiu po wyrośnięciu i coś mi to podejrzanie wygląda. Wyrobić czy wstawić jak jest?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 05.08.23, 22:27
      tak, moze tak byc, to z reguly stosuje sie do dutch oven, ciasto wyrosnie wrzuca sie do rozgrzanego gara z pokrywka

przenos delikatne, zeby nie opadlo

podrzuc przepis to zerkne smile
      • marusia_ogoniok_102 Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 05.08.23, 22:37
        500 g mąki,
        1 opakowanie drożdży
        1 łyżeczka soli
        1 łyżeczka cukru
        Pół szklanki płatków owsianych
        Pół szklanki sezamu
        3 łyżeczki słonecznika

To wszystko do miski, zalać ciepłą wodą. Podłużną formę wysmarować tłuszczem i bułką tartą. Wlać ciasto, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku 50 minut.
        • mysiulek08 Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 05.08.23, 22:42
          aaa, chleb bez wyrabiania smile

kiedys bardzo 'modny' tylko byl bez platkow i ziarenek, bym sie troche obawiala zakalca, bo jednak platki i ziarna dadza ciezkosc ciasta aplatki lepiej zeby 'przepracowaly' w ciescie dluzej

ile to jest op drozdzy? swiezych?
          • marusia_ogoniok_102 Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 05.08.23, 22:47
            8 g
            • mysiulek08 Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 05.08.23, 23:01
              8g suchych na 0,5kg maki plus dodatki to bardzo duzo, na 800-900 g daje 3-4 gramy
              • galaxyhitchhiker Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 05.08.23, 23:11
                Nie bardzo dużo, opakowanie ma 7 g i jest na 0,5 kg mąki (oetker).
                • mysiulek08 Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 05.08.23, 23:14
                  serio? takie ilosci drozdzy polecaja?
                  • galaxyhitchhiker Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 05.08.23, 23:20
                    Serio:

https://www.oetker.pl/oetker.pl/packshot/image-thumb__156827__ImageSize/Dro%C5%BCd%C5%BCe%20suszone%20instant%207%20g@2x.webp
                    • mysiulek08 Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 05.08.23, 23:24
                      dla mnie to duzo a pieke wylacznie na drozdzach plus suchy zakwas caputo

zmierzylam moja miarke, niecale 4g
                      • galaxyhitchhiker Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 05.08.23, 23:33
                        A, no to nie na samych drożdżach, zakwas też robi robotę smile
                        • mysiulek08 Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 05.08.23, 23:45
                          zakwas suchy, nie zdazy pracowac, zreszt zeby go aktywowac potrzebne sa drozdze

schroniskobukowina.pl/caputo-criscito-di-casa-zakwas-do-pizzy

slodkie drozdzowe tez robie z taka iloscia drozdzy
                          • galaxyhitchhiker Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 05.08.23, 23:54
                            Późno jest, więc chyba nie łapię. Masz suchy zakwas plus drożdże potrzebne do jego aktywacji. To jak ma nie pracować? Chyba się muszę douczyć smile

A może po prostu masz dobrą rękę do drożdżowego smile
                            • mysiulek08 Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 06.08.23, 00:00
                              przeczytaj zalinkowane 😊

ten zakwas dodaje tylko to wypiekow z maki wysokobialkowej, bialej, pszennej 😎 jak ciasto idzie do zimnej fermentacji
                              jak pieke z razowej plus platki to tylko miarka drozdzy, czyli te ok 4g na prawie kg maki
                              slodkie tak samo

lubie pracowac z drozdzowym ciastem 😊
                              • galaxyhitchhiker Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 06.08.23, 12:03
                                >przeczytaj zalinkowane

Przeczytałam, dalej nie rozumiem, wierzę na słowo smile
          • marusia_ogoniok_102 Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 05.08.23, 22:48
            To co, dać im jeszcze godzinę rośnięcia, czy dłużej piec, jak sądzisz?
            • mysiulek08 Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 05.08.23, 22:55
              bez wyrabiania dluzej nie, bo przerosnie i klapnie

drozdze suche?
              • marusia_ogoniok_102 Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 05.08.23, 23:02
                Drożdże suche.
                Już w piekarniku, raz się żyje, dam znać co z tego wyszło tongue_out
                • mysiulek08 Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 05.08.23, 23:05
                  wyjdzie, co ma nie wyjsc smile bedzie dosc lekki i pachnacy drozdzami ale wlasny!

trzymam kciuki ze takie cudo wyszlo !
        • galaxyhitchhiker Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 05.08.23, 22:56
          Ale po zalaniu wodą wymieszałaś, prawda?
          • marusia_ogoniok_102 Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 05.08.23, 23:02
            Tak, wymieszałam tongue_out
            • galaxyhitchhiker Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 05.08.23, 23:03
              To spoko, wstawiaj do pieca, wyrośnie smile Mój wyrasta nawet jak wstawiam prosto z mieszadła (a mieszam, nie wyrabiam, i to tylko kilka minut).
          • mysiulek08 Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 05.08.23, 23:03
            to sie tylko lyzka miesza smile
            • galaxyhitchhiker Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 05.08.23, 23:09
              Nieważne czym, byle warstw nie było smile
              • mysiulek08 Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 05.08.23, 23:11
                w sumie tak

byl jeszcze jeden przeboj netowy, wrzucalas make, drozdze, wode do miski, to przemieszac tylko lyzka i na noc do lodowki

potem do rozgrzanego naczynia zaro i piec
                • galaxyhitchhiker Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 05.08.23, 23:17
                  O taki robiłam, tylko zostawiałam na noc na blacie. Rano do gorącego gara pod przykrywką - ładny wychodził i dobry, tylko niewygodnie mi się go potem kroiło. Teraz piekę w keksówce i mam równe ładne kromki. Przepis jak Marusi, tylko bez owsianki ale z dużą ilością ziaren i ziół. Ostatnio były pestki dyni i czarnuszkasmile
                  • mysiulek08 Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 05.08.23, 23:19
                    taki skrocony dutch oven smile

odkad mam gary od creuseta, chleby sa mistrzostwo swiata smile
                    • galaxyhitchhiker Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 05.08.23, 23:21
                      No, ten co wkleiłaś wyżej to wygląda bardzo mniam smile
                      • mysiulek08 Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 05.08.23, 23:25
                        wyszedl idealny
        • ykke Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 06.08.23, 13:24
          marusia_ogoniok_102 napisała:

> 500 g mąki,
          > 1 opakowanie drożdży
          > 1 łyżeczka soli
          > 1 łyżeczka cukru
          > Pół szklanki płatków owsianych
          > Pół szklanki sezamu
          > 3 łyżeczki słonecznika
          >
          > To wszystko do miski, zalać ciepłą wodą. Podłużną formę wysmarować tłuszczem i
          > bułką tartą. Wlać ciasto, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym
          > do 190 stopni piekarniku 50 minut.

Robie praktycznie identyczne, ale wymieszane składniki rosną do godziny w misce, a potem przekładam masę ( dość rzadką ) do wyłożonej papierem keksowki. Zawsze wychodzi.
          >
          • marusia_ogoniok_102 Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 06.08.23, 14:25
            ...czyli dokładnie jak ja. Tylko ja wysmarowałam formę masłem i bułką tartą.
            Wyszedł najpierw zakalec, a po dopieczeniu - mocno średni.
    • ga-ti Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 05.08.23, 23:13
      Ja robię takie ciasto drożdżowe, najpierw do miski wsypuję po kolei składniki, nie pamiętam kolejności, ale mąka, cukier, jajka rozbełtane, ciepłe mleko, pokruszone drożdże itp. i tak sobie rośnie przez 3 godziny, później tylko przemieszać i do formy. Zawsze ładne wychodziło.
      Trzymam kciuki za Twój chleb. Moja babcia wieki temu robiła drożdżowy, ten zapach... smile
    • marusia_ogoniok_102 Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 05.08.23, 23:55
      Kurde, mówię, że coś to podejrzanie wyglądało - zakalec uncertain sama glina w środku, całe mokre.
      • mysiulek08 Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 06.08.23, 00:04
        oooj, szkoda

a nie opadlo w trakcie przenoszenia? temp piekarnika za niska? niby 190 jest w moim piekarniku przy 'programie' chleb ale pieke z reguly w wyzszej?

piekarnik sie dobrze nagrzal? mogl tez za sie za krotko piec
        • marusia_ogoniok_102 Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 06.08.23, 00:22
          Nie wiem... dopiekłam trochę, wygląda nieco lepiej. Zostawię do rana, może coś z tego będzie.
          • mysiulek08 Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 06.08.23, 00:28
            czyli za krotko w piecu albo i na to stawiam, za slabo nagrzanym, wtedy dluzej ciasto roslo i w koncu zaliczylo klape

z doswiadczen wlasnych, im rzadsze ciasto i wiecej drozdzy, tym tem piekarnika wyzsza

nastepnym razem bedzie lepiej 😊
          • aqua48 Re: Szybkie pytanie - chleb na drożdżach 06.08.23, 16:27
            Moja Mama piekła taki chleb, wszystkie składniki wymieszane łyżką i buch do keksówki i piekarnika był hmm średni, gliniasty. Ja z tych samych składników pozwalam mu rosnąć spokojnie i dopiero wtedy wkładam do pieca, wychodzi bardzo dobry. Drożdże muszą popracować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka