Dodaj do ulubionych

wątek też motoryzacyjny: ubezpieczenie samochodu

06.08.23, 00:17
Z serii Ematka wie wszystko; muszę ubezpieczyć samochód, który ma 11 lat, ale nadal ma dość znaczną wartość. Używany jest w niewielkim stopniu, tylko, gdy jestem w Polsce. Chciałabym jednak pełny pakiet, czyli oprócz OC także NW i Autocasco (obejmujące zarówno kradzież, jak i szkodę całkowitą i częściową). Jaką preferujecie sumę ubezpieczenia? Jakie macie doświadczenia z opcją bezpośredniej likwidacji szkody? Jaki wybieracie sposób likwidacji szkody (kosztorys? warsztat?). Pytam też dlatego, że bardzo dawno likwidowałam szkodę z Autocasco w Polsce, i już nie pamiętam, jak, więc mogę powiedzieć, że nie mam w tym względzie doświadczeń. Tak w ogóle: jakie opcje w ubezpieczeniu samochodu polecacie, jakie dodatki odradzacie jako niewarte płacenia. Wszelkie inne rady i uwagi mile widziane wink
Obserwuj wątek
    • felis.viridis Re: wątek też motoryzacyjny: ubezpieczenie samoch 06.08.23, 14:17
      podbijam
    • geez_louise Re: wątek też motoryzacyjny: ubezpieczenie samoch 06.08.23, 14:40
      Najmniej przebojów mamy w PZU i warcie, miewamy tam ac na starszawe, niegdyś luksusowe auta i kilka razy likwidowalismy tam szkodę, było bardzo ok i globalnie finansowo niezwykle się to opłaca.

Od lat wykupuję maksymalny pakiet na holowanie w Polsce i za granicą i podstawianie auta zastępczego, to dopłaty ok 150-200 złotych do polisy, a raz zaoszczędziliśmy na jednym banalnym zdarzeniu 18 tysięcy za lawetę i 12 tysięcy na wynajęciu samochodu zastępczego…
      • kk345 Re: wątek też motoryzacyjny: ubezpieczenie samoch 07.08.23, 17:53
        W przypadku PZU radzę dobrze przeczytać dystanse, na jakich zapewniają holowanie, bo można się mocno zdziwić w razie wypadku.
    • thea19 Re: wątek też motoryzacyjny: ubezpieczenie samoch 06.08.23, 14:43
      To sumę ubezpieczenia można preferować? Zazwyczaj system sam wycenia auto. Możesz co najwyżej wybrać firmę, która wycenia najdrożej a jednocześnie wartość jest stała przez cały rok i do tego pakiet ubezpieczenia nie ma wyłączeń, udziału własnego itd
      • auksencja15 Re: wątek też motoryzacyjny: ubezpieczenie samoch 07.08.23, 16:14
        Na pewno można negocjować.
        • jahelena Re: wątek też motoryzacyjny: ubezpieczenie samoch 08.08.23, 21:46
          co negocjować?

auksencja15 napisała:

> Na pewno można negocjować.
      • felis.viridis Re: wątek też motoryzacyjny: ubezpieczenie samoch 07.08.23, 20:11
        Chodzi o sumę ubezpieczenia z NW.
    • dwa_kubki_herbaty Re: wątek też motoryzacyjny: ubezpieczenie samoch 06.08.23, 14:54
      Nie wiem czy nowe AC mozna przy 10 letnich samochodach,chyba tylko kontynuacja.
      Przynajmniej kiedys nie mozna było.
    • koronka2012 Re: wątek też motoryzacyjny: ubezpieczenie samoch 07.08.23, 17:05
      Byłam bardzo zadowolona z UNIQUA, mieli dobre ceny tylko że ja cały czas opłacałam pakiety miałam duże zniżki.
      Ale mają super sprawny assistance, którego zdarzyło mi się korzystać trzy razy i za każdym razem była to poezja, błyskawiczna reakcja i zero problemów.

Opcji kosztorysu nie brałabym pod uwagę jeśli nie masz ochoty szukać warsztatu, który zrealizuje usługę za zaniżone stawki. Brałam opcję zamienników, bez amortyzacji i wkładu własnego.

Szkoda całkowita to dramat dla właściciela w każdym towarzystwie ubezpieczeniowym. A przy tak starym aucie bardzo często łatwo to osiągnąć niestety.
      • kubek0802 Re: wątek też motoryzacyjny: ubezpieczenie samoch 07.08.23, 17:25
        Jeżeli jest możliwość brać opcję likwidacji w ASO. Mam dość świeże doświadczenie z powszechnym zakładem i szkodą z AC. Szkoda kosmetyczna i właściwie jak wcisnęłam zderzak w zatrzaski niewidoczna. Ale zgłosiłam bo jednak te składki płacę. Dostałam migusiem wycenę i prawie żądanie podania nr konta. Proponowali 1200zł. Nie zgodziłam się, postawiłam do ASO i zapłacili 5500.
        • mandre_polo Re: wątek też motoryzacyjny: ubezpieczenie samoch 07.08.23, 18:40
          Każdy zakład lakierniczy który współpracuje z zakładem ubezpieczeń tak zrobi a nie tylko ASO. Pierwsza wycenę zawsze się odrzuca bo dają na waciki
        • koronka2012 Re: wątek też motoryzacyjny: ubezpieczenie samoch 08.08.23, 20:23
          Dlatego wolę nie brać wersji z wyceną, tylko warsztat bo nie interesuje mnie wtedy kwestia rozliczenia - warsztat dogaduje się bezpośrednio z ubezpieczycielem. Natomiast wersja ASO w ubezpieczeniu wydaje mało ekonomiczna w przypadku starego auta
      • mamkaantka Re: wątek też motoryzacyjny: ubezpieczenie samoch 09.08.23, 06:49
        A dlaczego dramat? Ja miałam dostałam zwrot rzetelnej wartości auta, a rozbite auto jeszcze sprzedałam na części Gdybym je chciała sprzedać dostałabym mniej.
        • mandre_polo Re: wątek też motoryzacyjny: ubezpieczenie samoch 09.08.23, 08:19
          Również nie wspominam źle szkody całkowitej. Sprzedaje się samochód bo są chętni i nie ma straty
          • koronka2012 Re: wątek też motoryzacyjny: ubezpieczenie samoch 09.08.23, 09:34
            No cóż za czasów eksa co straciliśmy na szkodzie całkowitej dobre kilkadziesiąt tys…
            Mało kto kupuje wrak w dobrej cenie
      • mandre_polo Re: wątek też motoryzacyjny: ubezpieczenie samoch 09.08.23, 08:22
        Zniżki przechodzą za właścicielem. Ubezpieczenia mieliśmy chyba w każdej firmie bo co samochód to inne warianty
    • bombalska Re: wątek też motoryzacyjny: ubezpieczenie samoch 08.08.23, 00:14
      Nie polecam Wienera. 40 min czekałam na odebranie mojego telefonu ze zgłoszeniem. Znajoma miala jeszcze smieszniej, bo u niej pod numerem alarmowym odezwal sie tylko automat, ze ma zglosic zdarzenie przez formularz na www! big_grin Okres wakacyjny, nie ma komu pracowac, pomóż se sam wink
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: wątek też motoryzacyjny: ubezpieczenie samoch 08.08.23, 14:24
      Tylko opcja bezgotówkowa z naprawa w ASO, dopłacić za wariant bez amortyzacji, czyli bez utraty wartości części wskutek eksploatacji, sprawdzic czy jest auto zastępcze nieodpłatne na czas naprawy i do ilu km ściąganie albo holowanie auta w Polsce tudzież za granica, bo maks to chyba 500 km.
      Korzystam z Generali, 2 razy likwidacja AC, raczej ok. PZU było gorsze i mam zle doświadczenia z tym ubezpieczycielem.
    • nenia1 Re: wątek też motoryzacyjny: ubezpieczenie samoch 09.08.23, 09:13
      Ubezpieczam w PZU, podobnie córka. Nigdy nie było najmniejszych problemów z likwidacją szkody. Dodatkowo wykupuję ubezpieczenie szyby, i ochronę zniżek. Auta zawsze mam młodsze, więc nie wiem jak to działa przy samochodach powyżej 10 lat.
      • koronka2012 Re: wątek też motoryzacyjny: ubezpieczenie samoch 09.08.23, 09:35
        Z kolei moja koleżanka korzystająca z pzu została na lodzie jak jej się samochód zepsuł na autostradzie, jak się okazało ich assistance nie obejmował holowania… nie wiem jakim cudem…
        • mandre_polo Re: wątek też motoryzacyjny: ubezpieczenie samoch 09.08.23, 09:40
          Ale zależy skąd dokąd to holowanie. Trzeba czytać albo pytać i warunki assistance. Nie są trudne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka