Dodaj do ulubionych

Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi?

07.08.23, 11:45
Właśnie mam przerwę w pracy. Pogoda nie sprzyja spacerom. Siedzę na kantynie wraz z innymi pracownikami. Mieszanka kulturową/ narodowościowa. Panowie z dalekich krajów południowych siedzą i oglądają jakiś filmik w ich języku. Dość głośno. Zwracać uwagę czy nie zwracać? Jednak te 45 minut człowiek chciałby odpocząć a nie słuchać żegotania w ich języku. Wyjdę na zołzę co się czepia?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 11:49
      Nie, bo Cię oskarża o hate speech na tle etnicznym.
    • dreg13 Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 12:06
      Włącz Żenka
      • tokyocat Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 09.08.23, 00:32
        👍🏻
    • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 13:48
      Nie. Czy ta kantyna to oaza ciszy i spokoju? A gdyby to byli panowie z dalekich krakow polnocnych tez by sie wkurzala?
      Strasznie drazliwa jestes
      • koronka2012 Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 13:53
        Kantyna jest to miejsce na przerwę w pracy i odpoczynek.

Kiedyś w takiej lanczowni siedziała obok starsza pani która słuchała głośno jakiegoś podcastu, normalnie poprosiłam o ściszenie. Tak, organizm potrzebuje chwili wyciszenia żeby odpocząć.
        • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 14:52
          ????
          Kantyna to jest miejsce na przerwe w pracy. Kropka
          Nie na odpoczynek ani cisze. Jak chcesz ospoczynku i cisze idz na spacer.
          Kantyna to miejsce gdzie mozna porozmawiac z ludzmi, wymieniac poglady albo gadac o bzdurach.
          To bardzo socjalne miejsce do nawiazywania nowych znajomosci.
          W zyciu nie zdazylo mi sie zeby ktokolwiek zwrocil mi uwage ze rozmawiam glosno po polsku, albo ogladam jakis filmik po polsku.
          • pade Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 15:01
            Oglądanie filmików w pomieszczeniach, w których są inni ludzie, w tym w środkach komunikacji, bez słuchawek, w jakimkolwiek języku, uważam za brak kultury.
            • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 15:13
              w srodkach komunikacji owszem, ale w kantynie, tym bardziej ze jest to kilka osob ogladajacych film i wszyscy nie moga miec sluchawek.
              Autorke postu rozdraznil fakt ze byli to panowie z poludniowych krajow, inaczej by o tym nie wspomniala
              • pade Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 15:17
                Być może.
                A teraz sobie wyobraź, że w kantynie spotykają się cztery grupy, każda z nich coś ogląda, każda głośno się śmieje, komentuje. Trudno w takich warunkach zjeść w spokoju.
                • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 15:32
                  Powiem ci szczerze, ze ja jestem przyzwyczajona do takich warunkow. W mojej pracy slychac mnostwo jezykow, i sa tez grupki jezykowe. Etnicznie niektore grupy sa cichsze jak np Rosjanie, ale hiszpansko jezyczni sa z reguly glosniejsci, tak samo jak Brazylijczycy. Hindusi sa bardzo cisi, tak samo jak Niemcy i Dunczycy. Jest wielki kociol jezykowi, ale 99% ludzi przestawia sie na angielski jesli dosiada sie ktos z zewnatrz.
                  Najfajnie oglada sie mecze pilkarskie, wtedy dopiero jest kociol wink
                  • pade Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 15:39
                    Czym innym jest siedzenie w knajpie (trzeba się liczyć z tym, że może być głośno), a czym innym w pracowej kantynie. W różnych warunkach ludzie pracują, niektórzy nadal w open spejsach i nic dziwnego, że mając przerwę chcą ją spędzić we względnym spokoju.
                    Języki moim zdaniem nie mają nic do rzeczy.
            • niemcyy Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 23:10
              pade napisała:

> Oglądanie filmików w pomieszczeniach, w których są inni ludzie, w tym w środkac
              > h komunikacji, bez słuchawek, w jakimkolwiek języku, uważam za brak kultury.
              >

To jest brak kultury i bezmyslnosc udowodniona podpieraniem sie przez korale argumentem, ze nikt jej nie zwrocil uwagi.
          • koronka2012 Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 22:09
            Rozmowy są normalne ale już puszczanie głośnej muzyki nie, serio uważasz że zmuszanie otoczenia do wysłuchiwania głośnych filmików jest ok?
      • pade Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 13:58
        Nie jest drażliwa.
        Wokół nas jest tyle bodźców i hałasu, że bez codziennej (i podzielonej) dawki wyciszenia nie da się być wiecznie wydajnym.
        • hanusinamama Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 22:15
          I koniecznie trzeba było dodać skąd panowie są i żegoczą? Nie mozna była napisać postu bez tych jakże istotnych informacji?
          • pade Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 23:18
            Mnie o to pytasz?
            Nie mam pojęcia czy trzeba było, czy nie.
      • czarna_sroka Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 14:12
        niebieskie_korale napisał(a):

> Nie. Czy ta kantyna to oaza ciszy i spokoju? A gdyby to byli panowie z dalekich
        > krakow polnocnych tez by sie wkurzala?
        > Strasznie drazliwa jestes
        Kantyna powinna być taka oazą w czasie przerwy w pracy gdzie można na chwilę odpocząć, w spokoju zjeść itp.
        Tak, gdyby to byli panowie z dalekich krajów północnych i byli głośni to też bym się wkurzała.
        Widocznie nie tylko ja jestem drażliwa, ktoś inny mnie ubiegł i zwrócił im uwagę.
        • hanusinamama Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 22:16
          Tak...ale nadal nie wiem jakie znaczeniw w twoim problemie ma fakt, skąd oni są...I jaki był cel określenia ich języka jako żegotania?
      • anorektycznazdzira Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 15:33
        Tak, kantyna jest od odpoczywania a nie od przesiadywania w czyimś jazgocie. Tak samo niekulturalne jest w takim miejscu darcie buźki w rozmowie, ryczący śmiech, jak oglądanie rozkręconego na głośno filmu lub słuchanie muzyki.
        Pomysł, że każdy może tam hałasować ile wola jest kuriozalny.
      • szare_kolory Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 18:45

Strasznie chamska jesteś. Jaki problem widzisz w tym, że ktoś chce odocząć? Jak nie masz ochoty słuchać głośno czegoś to nie włączasz głośno. Gorzej jeśli dzielisz przestrzeń wspólną z osobami, które nie czują albo nie respektują granic, bo wtedy masz ograniczone możliwości reagowania. Hałas szkodzi, przed hałasem się chronimy i nie musimy się na niego zgadzać. Tam się kończy Twoja wolność, gdzie zaczynasz komuś przeszkadzać. Czy drażliwe są osoby, którym przeszkadza cudzy dym papierosowy wydmuchiwany w twarz? Albo ten, który dostaje się od sąsiada? Albo uciążliwe zapachy? Albo kiedy ktoś zrzuci Ci śmieci na wycieraczkę? Co to w ogóle za komentarz?
        • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 19:32
          Ty porownujesz dym papierosowy wydmuchiwany w twarz, smieci zrzucone na wycieraczke, z filmem ogladanym w kantynie????? Halas?

I ty nazywasz mnie chamska?
          • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 22:23

> Ty porownujesz dym papierosowy wydmuchiwany w twarz, smieci zrzucone na wyciera
            > czke, z filmem ogladanym w kantynie????? Halas?

No, dym to i ja bym porównała. Hałas bardzo źle działa na nasz układ nerwowy, a co za tym idzie - na psychikę.

www.emc-sa.pl/dla-pacjentow/blog/jaki-wplyw-ma-halas-na-zdrowie-czlowieka
          • szare_kolory Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 00:20

> Ty porownujesz dym papierosowy wydmuchiwany w twarz, smieci zrzucone na wyciera
            > czke, z filmem ogladanym w kantynie????? Halas?
            >
            > I ty nazywasz mnie chamska?

Tak, Ciebie. A co wg Ciebie jest nie tak z tym porównaniem? Polecam sprawdzić co to immisja - dobrze zrobi na ten oburz.
      • mallard Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 20:09

> Nie. Czy ta kantyna to oaza ciszy i spokoju? A gdyby to byli panowie z dalekich krakow polnocnych tez by sie wkurzala?

Niebieskie Karole, a ty strasznie przemądrzała niestety ...
        • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 20:22
          Przemadrzala bo zauwazam mniej lub bardziej oczywista diskryminujaca, nieciekawa uwage?

Czy dlatego ze nie do konca zgadzam sie ze kantyna jest oaza ciszy i spokoju.

Ci panowie ogladali tylko film, i nie zdziwilabym sie ze najbardziej wkurzajaca rzecza dla sroki byl nie film sam w sobie, ale ze byl w "poludniowym" jezyku. Jestem ciekawa czy gdyby siedzieli tam Niemcy, jesli jest w Niemczech t ogladali film po niemiecku, autorka bylalby tak samo zdenerwowana.

Jesli kantyna jest naprawde oaza spokoju, powinni to wiedziec wszyscy pracownicy. Powinno to wisiec czarno na bialym na scianie, ze zabrania sie ogladania czegokolwiek bez sluchawek, i glosnych rozmow.
          • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 21:02

> Przemadrzala bo zauwazam mniej lub bardziej oczywista diskryminujaca, nieciekaw
            > a uwage?

Czy ja wiem? Jeśli akurat tacy panowie tam siedzieli, to co w tym dyskryminującego?

I czy to znaczy, że w przypadku filmu po portugalsku autorka czułaby się lepiej?
            • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 21:14
              taki-sobie-nick napisała:

> Czy ja wiem? Jeśli akurat tacy panowie tam siedzieli, to co w tym dyskryminując
              > ego?
              bo podkreslanie jak panowie wygladali nie ma tu nic to rzeczy a sugeruje ze istota problemu jest to jak wygladali.
              • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 21:19
                \
                > bo podkreslanie jak panowie wygladali nie ma tu nic to rzeczy a sugeruje ze ist
                > ota problemu jest to jak wygladali.

Nie widzę tam takiego podkreślenia, a istotą problemu nie jest ich wygląd, tylko "rzęgotanie w ich języku". Równie dobrze autorce mógłby nie podobać się głośny film w jednym z języków Europy Środkowej, w tym polskim.
                • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 21:48
                  To proponuje zeby autorka poszla do swojego HR i dokladnie tak samo przedstawila swoj problem. Jestem ciekawa jak dlugo bedzie miala jeszcze prace.

• taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 21:49
                    Opinia HR nieznanej mi firmy nie zmienia mojego zdania o wpisie.
                    • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 21:59
                      ok. A czy zmieni twoje zdanie fakt, ze ja sie poczulam niezrecznie po tym wpisie poniewaz uderzyl mnie jawna dyskryminacja?
                      • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 22:03

> ok. A czy zmieni twoje zdanie fakt, ze ja sie poczulam niezrecznie po tym wpisi
                        > e poniewaz uderzyl mnie jawna dyskryminacja?

Hm. Równie dobrze ja mogę pytać, czy moja opinia o wpisie zmieni twoje zdanie.

Rozumiem, że wyszkolony pracownik powinien być ślepy na kolory (współpracowników), ale ja to odebrałam jako zwykłą informację. HR naturalnie zrobi inaczej, bo oni są uczeni, żeby reagować na każdy ślad rasizmu.
                        • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 22:13

>
                          > Hm. Równie dobrze ja mogę pytać, czy moja opinia o wpisie zmieni twoje zdanie.

Byc moze przynajmniej w czesci tego glosnego filmu.

> Rozumiem, że wyszkolony pracownik powinien być ślepy na kolory (współpracownikó
                          > w), ale ja to odebrałam jako zwykłą informację. HR naturalnie zrobi inaczej, bo
                          > oni są uczeni, żeby reagować na każdy ślad rasizmu.

Absolutnie nikt nie powinien byc slepy na kolory albo pochodzenie. Ale kolor nie powinien dzialac jak stereotyp bo wiaze konsekwencje z wygladem fizycznym. A poniewaz od wyglady fizycznego nie mozna uciec, do kupy wrzuca sie wszystkich ktorzy wygladaja tak samo.

Poza tym wystarczylo autorce napisac ze w kantynie po prostu siedzialy osoby, ktore glosno puszczaly film. I po sprawie. Do tematu kompletnie nic nie wznosila informacja skad pochodzili albo to ze mowili w innym jezyku. Za to sugerowalo ze ci odmienni kulturowo panowie maja w nosie dobre samopoczucie Sroki, i nie potrafia sie zaadoptowac do lokalych warunkow i zwyczaju ze kantyna to oaza spokoju i ciszy.
                          • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 22:18

> Absolutnie nikt nie powinien byc slepy na kolory albo pochodzenie.

To była taka ironia.

Ale kolor ni
                            > e powinien dzialac jak stereotyp bo wiaze konsekwencje z wygladem fizycznym.

Panowie z dalekich krajów południowych bywają świetnymi biegaczami. To też stereotyp czy nie?

A
                            > poniewaz od wyglady fizycznego nie mozna uciec, do kupy wrzuca sie wszystkich k
                            > torzy wygladaja tak samo.
                            >
                            > Poza tym wystarczylo autorce napisac ze w kantynie po prostu siedzialy osoby, k
                            > tore glosno puszczaly film. I po sprawie. Do tematu kompletnie nic nie wznosila
                            > informacja skad pochodzili albo to ze mowili w innym jezyku.

Mógł faktycznie brzmieć źle w jej uszach. Wielu osobom źle brzmi np. niemiecki.
                            • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 22:27

> Panowie z dalekich krajów południowych bywają świetnymi biegaczami. To też ster
                              > eotyp czy nie?

Oczywiscie, ze stereotyp. Bo najlepsi biegacze sa z Kenii, na dodatek pochodzacy z jednego plemienia.

> Mógł faktycznie brzmieć źle w jej uszach. Wielu osobom źle brzmi np. niemiecki.

No to czapki z glow dla Sroki. Wszyscy mowiacy w jezyku ktory brzmi zle w jej uszach powinni zamilknac.
                              To jest zaiste paradoksalny argument
                              • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 23:01

> Oczywiscie, ze stereotyp. Bo najlepsi biegacze sa z Kenii, na dodatek pochodzac
                                > y z jednego plemienia.

> > Mógł faktycznie brzmieć źle w jej uszach. Wielu osobom źle brzmi np. niem
                                > iecki.
                                >
                                > No to czapki z glow dla Sroki. Wszyscy mowiacy w jezyku ktory brzmi zle w jej u
                                > szach powinni zamilknac.
                                > To jest zaiste paradoksalny argument

Reductio ad absurdum.

To nie jest argument, to jest stwierdzenie faktu. Specjalnie podałam jako przykład niemiecki, żebyś się nie czepiała rasizmu. Gdyby napisała, że Niemcy szwargotali, to co...? Albo że Polacy wrzeszczeli?
                                • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 23:02

> > Oczywiscie, ze stereotyp. Bo najlepsi biegacze sa z Kenii, na dodatek poc
                                  > hodzac
                                  > > y z jednego plemienia.

Serio czy kpisz?
                                  • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 01:04

>
                                    > > > Oczywiscie, ze stereotyp. Bo najlepsi biegacze sa z Kenii, na dodat
                                    > ek poc
                                    > > hodzac
                                    > > > y z jednego plemienia.
                                    >
                                    > Serio czy kpisz?

To co z tą Kenią?
                                    • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 01:09
                                      a nie sa z Kenii???
                                      • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 01:11
                                        Nie wiem, więc pytam. Poza tym stereotyp to chyba negatywny jest?
                                        • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 01:17
                                          Mylisz stereotyp z faktem.

Np faktem jest, ze bardzo duza czesc Norwegow jest jasnowlosa i jasnooka, ale stereotypem jest ze kazdy Norweg to blondyn o niebieskich oczach

za bardzo nie rozumiem o co chodzi z ta Kenia...pogubilam sie
                                          • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 01:34
                                            To sobie przeczytaj jeszcze raz wpisy, od mojego z 22.18 poczynając.
                                            • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 01:45
                                              Napisalas ze panowie z dalekich krajow poludniowych sa swietnymi biegaczami.

A ja ci odpisalam, ze to panowie z Kenii, i do tylko z jednego plemienia....
                                              • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 01:59
                                                No i ja pytam, czy to serio z tymi dobrze biegającymi Kenijczykami, czy żartujesz.
                                                • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 02:10
                                                  Ja serio, przeciez to oni wygrywaja wszystkie maratony
                                                  • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 02:15
                                                    No i tu się rodzi pytanie, czy wyobrażenie pozytywne jest stereotypem.
                                                  • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 02:17
                                                    tak moze byc. Stereotypem pozytywnym jest np to ze Azjaci a szczegolnie wszyscy Chinczycy sa dobzi z matematyki
                                                  • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 02:20
                                                    I obraziłabyś się za taki stereotyp?

• niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 02:24
                                                    Ja??? Nie wiem, ale wiele dzieciakow, ma problemy z takim podejsciem, i sa narazone na wysmiewanie jesli akurat matematyka nie jest w ogole ich mocna strona. Ale to znam tylko z relacji jednej mamy, z ktora kiedys dojezdzalam do pracy. jej corka byla uzdolniona artystycznie i scisle przedmioty szly jej opornie
                                                  • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 02:28

> Ja???

No ruszże głową, nie jesteś Azjatką, zatem wyobraź sobie, że spotykasz się z pozytywnym stereotypem na temat Polaków.

Nie wiem, ale wiele dzieciakow ma problemy z takim podejsciem

Aha. A ta córka była Azjatką?

• niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 02:31
                                                    Tak, to byla samotna matka z corka. Obie pochodzily z Chin
                                • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 00:21
                                  Szczerze? Gdyby to byli Niemcy to Sroka by nie napisala nic.
                                  Bo padlby argument ze Niemcy sa u siebie i moga szwargotac ile chca. Ale panowie z krajow poludniowych tego prawa nie maja wg Sroki.
                                  Nie wiem czy Sroka jest jedyna Polka, czy sa inni ale nie trzymaj sie ze soba, czy Sroka w ogole jest cicha i skryta osoba.
                                  Ale z jej postu wylewa sie frustracja, bo w naturze ludzkiej jest robic personalne (rasistowskie, etniczne itp) docinki kiedy czujemy sie nie pewnie i wyobcowanie.
                                  Czlowiekowi w pelni zadowolonemu nie przszloby do glowy wyjezdzac z kolorem skory i obrazliwym komentarzem jezykowym
                                  • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 00:38

> Szczerze? Gdyby to byli Niemcy to Sroka by nie napisala nic.

Gdybanie nie dowodzi niczego poza twoimi wyobrażeniami.

> Bo padlby argument ze Niemcy sa u siebie i moga szwargotac ile chca.

Jak wyżej. Nie powinni się wydzierać. Hiszpanie bardzo narzekają na turystów niemieckich, ale afery nie ma, bo rasa ta sama. tongue_out

Ale panowi
                                    > e z krajow poludniowych tego prawa nie maja wg Sroki.
                                    > Nie wiem czy Sroka jest jedyna Polka, czy sa inni ale nie trzymaj sie ze soba,
                                    > czy Sroka w ogole jest cicha i skryta osoba.

Za to analizujesz Srokę i jej życie na całego. Chyba cię poniosło.

> Ale z jej postu wylewa sie frustracja, bo w naturze ludzkiej jest robic persona
                                    > lne (rasistowskie, etniczne itp) docinki kiedy czujemy sie nie pewnie i wyobcow
                                    > anie.

Kiedy czujemy się pewnie, też. Zmartwię cię, ale to atawizm, i nie tłumacz mi, że "mamy XXI wiek", bo to nie jest argument.

> Czlowiekowi w pelni zadowolonemu nie przszloby do glowy wyjezdzac z kolorem sko
                                    > ry i obrazliwym komentarzem jezykowym

Nie masz na to żadnych dowodów. Co do "obraźliwego" komentarza, nie zajęłaś stanowiska odnośnie nazywania jazgotem wypowiedzi w ojczystym języku.
                                • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 00:22
                                  Szczerze? Gdyby to byli Niemcy to Sroka by nie napisala nic.
                                  Bo padlby argument ze Niemcy sa u siebie i moga szwargotac ile chca. Ale panowie z krajow poludniowych tego prawa nie maja wg Sroki.
                                  Nie wiem czy Sroka jest jedyna Polka, czy sa inni ale nie trzymaj sie ze soba, czy Sroka w ogole jest cicha i skryta osoba.
                                  Ale z jej postu wylewa sie frustracja, bo w naturze ludzkiej jest robic personalne (rasistowskie, etniczne itp) docinki kiedy czujemy sie nie pewnie i wyobcowanie.
                                  Czlowiekowi w pelni zadowolonemu nie przszloby do glowy wyjezdzac z kolorem skory i obrazliwym komentarzem jezykowym
                          • hanusinamama Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 22:19
                            NO nie. Bo post był napisany w jednym celu. Opisania panów z dalekich krajów południowych jako "żegoczących" chamów.
                            Mam dziwne uczucie, że ostatnio sporo takich gównoburz a to na temat osób lgbt a to o innym kolorze skóry.
                          • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 22:20

> informacja skad pochodzili albo to ze mowili w innym jezyku.

Mogło ją frustrować, że nie rozumie, co mówią.
                            • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 22:31
                              i tutaj jest pewien trop...bo ludzie ktorzy czegos nie rozumieja czuja sie niepewnie, powoduje to u nich strach i dyskomfort, a to z kolei wywoluje agresje.
                              I dlatego Sroka dala upust swojej agresji w obrazliwym komentarzu nt wygladu owych panow
                              • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 22:42

> i tutaj jest pewien trop...bo ludzie ktorzy czegos nie rozumieja czuja sie niep
                                > ewnie, powoduje to u nich strach i dyskomfort

Ale nie bardzo rozumiem... potępiasz odczuwanie strachu i dyskomfortu?

Jadąc autobusem w moim ojczystym kraju spotykam panów z krajów arabskich i panów pochodzenia prawdopodobnie hinduskiego bądź pakistańskiego i NIE ROZUMIEM, co mówią.

I tak, frustruje mnie to. Nie rozumiem również języków europejskich (włoski, francuski, niemiecki) ale... No właśnie, jeśli napiszę co "ale", to i mnie oskarżysz o rasizm.
                                • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 00:13

>
                                  > Ale nie bardzo rozumiem... potępiasz odczuwanie strachu i dyskomfortu?

takiego ktory wywoluje agresje i pogardliwosc tak.
                                  >
                                  > Jadąc autobusem w moim ojczystym kraju spotykam panów z krajów arabskich i panó
                                  > w pochodzenia prawdopodobnie hinduskiego bądź pakistańskiego i NIE ROZUMIEM, co
                                  > mówią.
                                  >
                                  > I tak, frustruje mnie to. Nie rozumiem również języków europejskich (włoski, fr
                                  > ancuski, niemiecki) ale... No właśnie, jeśli napiszę co "ale", to i mnie oskarż
                                  > ysz o rasizm.

Wiec emigracja byc moze jest nie dla wszystkich i ci ktorzy maja poczucie agresji spowodowane poczuciem strachu powinnin zostac w swoim znajomym otoczeniu.
                                  Natomiast jesli sie emigruje do kraju, w ktorym rozmawia sie wieloma jezykami, poczucie strachu, a potem nastepujaca agresja bardzo komplikuje zycie i odbiera jakiekolwiem zadowolenie z zycia, wzmaga natomiast frustracje. Takowa frustracje wyczuwam u Sroki
                                  • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 00:29

> Wiec emigracja byc moze jest nie dla wszystkich i ci ktorzy maja poczucie agres
                                    > ji spowodowane poczuciem strachu powinnin zostac w swoim znajomym otoczeniu.

Rada do niczego. Jak wyżej - znajome otoczenie zmienia się i powoduje lęk. Co wtedy?

A jeśli owi kolorowi imigranci bardzo źle się o nas wyrażają? Mają prawo zgodnie z teorią "na pewno są źle zintegrowani, biedaczki" czy jednak jest to rasizm i wrogość wobec lokalnych mieszkańców?

Żeby uniknąć miliona postów - nie, nie twierdzę, że wszyscy. Wyobraź sobie taką sytuację.

> Natomiast jesli sie emigruje do kraju, w ktorym rozmawia sie wieloma jezykami

To może w firmie u Sroki. Generalnie w Niemczech językiem urzędowym jest niemiecki, a wśród międzynarodowego managementu używa się angielskiego, niezależnie od koloru pracowników.

,
                                    > poczucie strachu, a potem nastepujaca agresja bardzo komplikuje zycie i odbier
                                    > a jakiekolwiem zadowolenie z zycia, wzmaga natomiast frustracje. Takowa frustra
                                    > cje wyczuwam u Sroki

"Odbiera jakiekolwiek zadowolenie z życia"? No, tu już porządnie pojechałaś.
                                    • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 00:32

>
                                      > > Wiec emigracja byc moze jest nie dla wszystkich i ci ktorzy maja poczucie
                                      > agres
                                      > > ji spowodowane poczuciem strachu

Może jestem rasistką, może nie nadążam, ale myśląc o Niemczech wyobrażam sobie Niemców mówiących po niemiecku bądź angielsku. Być może i Sroka tak myślała.
                                    • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 00:42

> Rada do niczego. Jak wyżej - znajome otoczenie zmienia się i powoduje lęk. Co w
                                      > tedy?

Wybrac sie do dobrego psychologa

> A jeśli owi kolorowi imigranci bardzo źle się o nas wyrażają? Mają prawo zgodni
                                      > e z teorią "na pewno są źle zintegrowani, biedaczki" czy jednak jest to rasizm
                                      > i wrogość wobec lokalnych mieszkańców?

Mieszkam wieksza czesc zycia poza Polska. Nie znam kolorowych imigrantow zle wypowiadajacych sie o Europejczykach, tym bardziej o Polakach.

> To może w firmie u Sroki. Generalnie w Niemczech językiem urzędowym jest niemie
                                      > cki, a wśród międzynarodowego managementu używa się angielskiego, niezależnie o
                                      > d koloru pracowników.

A w stanach jezykiem urzedowym jest angielski. Wszyscy moi amerykanski znajomy sa pelni podziwu ze probuje podtrzymywac polski wsrod mojej rodziny jak tylko moge. Rozmawiam po polsku z moimi polskimi znajomymi w miejscu pracy i przerzucam sie na angielski dopiero wtedy kiedy ktos do nas dolacza.

> "Odbiera jakiekolwiek zadowolenie z życia"? No, tu już porządnie pojechałaś.

Pojechalam jak po masle ale zupelnie szczerze.
                                      • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 00:47

> Wybrac sie do dobrego psychologa

Tak myślałam, że skończy się na psychologu. Mówisz do osoby, która leczy się na zaburzenia psychiczne od 30 lat, więc twoja piękna wizja "przepracowania" czegoś na mnie nie działa.

> > A jeśli owi kolorowi imigranci bardzo źle się o nas wyrażają? Mają prawo
                                        > zgodni
                                        > > e z teorią "na pewno są źle zintegrowani, biedaczki" czy jednak jest to r
                                        > asizm
                                        > > i wrogość wobec lokalnych mieszkańców?
                                        >
                                        > Mieszkam wieksza czesc zycia poza Polska. Nie znam kolorowych imigrantow zle wy
                                        > powiadajacych sie o Europejczykach, tym bardziej o Polakach.

Ale ja nie pisałam o twoich znajomych, tylko o teoretycznym przypadku. I nie próbuj mi dowodzić, że wyobrażenie sobie dwóch facetów mówiących źle o Europejczykach to rasizm.

> Pojechalam jak po masle ale zupelnie szczerze.

Że szczerze, to wiem. Ematka uwielbia od jakiegoś czasu klasyfikować każdego, kto jej się nie podoba, jako "mającego deficyty". Takie psychologizowanie antypatii.
                                        • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 00:48
                                          A mówiąc wprost - nie kombinuj, bo nie masz o Sroce pojęcia i popadasz w absurd.
                                        • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 00:56

> Tak myślałam, że skończy się na psychologu. Mówisz do osoby, która leczy się na
                                          > zaburzenia psychiczne od 30 lat, więc twoja piękna wizja "przepracowania" czeg
                                          > oś na mnie nie działa.

Przykro mi ze chodzisz do psychologa. Tzn nie dlatego, ze chodzisz, ale ze spotkalo cie cos w zyciu, ze spowodowalo to ze musisz do niego chodzic.

> > Pojechalam jak po masle ale zupelnie szczerze.
                                          >
                                          > Że szczerze, to wiem. Ematka uwielbia od jakiegoś czasu klasyfikować każdego, k
                                          > to jej się nie podoba, jako "mającego deficyty". Takie psychologizowanie antypa
                                          > tii.

Nie klasifikuje Sroki. Po prostu uderzyla mnie jej pogardliwosc w stosunku do ludzi ktorych nawet nie zna.
                                          • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 00:59

Tzn nie dlatego, ze chodzisz, ale ze spot
                                            > kalo cie cos w zyciu, ze spowodowalo to ze musisz do niego chodzic.

A mnie jest przykro, że chodzę i choruję! Między innymi dlatego, że czuję się zagubiona w pokręconym, zmienionym świecie! A powody są najprawdopodobniej częściowo neurologiczne.
                                          • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 01:01
                                            I owszem, klasyfikujesz, już zdecydowałaś, że nigdy nie jest zadowolona z życia, że odczuwa strach i dyskomfort etc.
                                      • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 00:57

> Wybrac sie do dobrego psychologa

Tak, tak, na zmiany ogólnospołeczne nic tylko psycholog.

Uwaga, teraz nie będzie o żadnych imigrantach, żebyś się nie czepiała:

Jeśli - że zmienię temat - nasza obecna kultura (np. nadmiar mediów elektronicznych, warunki rynku pracy) powoduje zaburzenia psychiczne, to lepiej zmienić kulturę czy wysłać milion osób do psychologa?

• niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 01:08
                                          tu nie jestem ekspertem bo niestety wiekszosc amerykanow spedza godziny na kozetce biorac tony lekow.
                                          Nie doswiadczylam tego na wlasnej skorze (tzn zaburzen psychicznych tym spowodowanych), ale wiem ze ogolnie pojetej kultury nie zmienisz tak jak nie zatrzymasz postepu.
                                          • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 01:36

> tu nie jestem ekspertem bo niestety wiekszosc amerykanow spedza godziny na koze
                                            > tce biorac tony lekow.
                                            > Nie doswiadczylam tego na wlasnej skorze (tzn zaburzen psychicznych tym spowodo
                                            > wanych), ale wiem ze ogolnie pojetej kultury nie zmienisz tak jak nie zatrzymas
                                            > z postepu.

Zatem będziemy żyli w kulturze w pewnych aspektach toksycznej i masowo biegali do psychologa i psychiatry. Nie uważasz, że to bez sensu?
                                            • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 01:47
                                              nie wszyscy sa tak podatni/wrazliwi psychicznie by powodowalo to zaburzenia.

Wczesniej czy pozniej rozwiniemy jakies mechanizmy obronne przed namiernym stresem
                                              • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 01:54

> nie wszyscy sa tak podatni/wrazliwi psychicznie by powodowalo to zaburzenia.

Aha, twój ulubiony zwrot - "nie wszyscy". No tak, jeśli chory będzie np. co drugi, to faktycznie nie wszyscy.

Niemniej znacząco wpłynie to na życie społeczne, nie mówiąc już o samopoczuciu tych osób.

>
                                                > Wczesniej czy pozniej rozwiniemy jakies mechanizmy obronne przed namiernym stre
                                                > sem

Coś w rodzaju neoewolucji? Ale jakoś nie rozwijamy, a zresztą, nie wiadomo, jakie miałoby to społeczne skutki uboczne. Zwierzęta w schroniskach też rozwijają psychiczne mechanizmy obronne, a mimo to nie jest tam za wesoło.

I ile czasu dajesz ludziom na to rozwinięcie? 20 lat? 30? Żeby było wiadomo, czy rozwinęliśmy, czy nie, a osobiście nie wierzę w to ani trochę. Stworzyliśmy nieprzyjazną nam kulturę.
                                                • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 02:04

> Coś w rodzaju neoewolucji?

Nie ma czegos takiego jak neoewolucja. Ewolucja nigdy sie nie skonczyla. To staly process

Ale jakoś nie rozwijamy, a zresztą, nie wiadomo, jak
                                                  > ie miałoby to społeczne skutki uboczne.

Alez oczywiscie ze sie rozwijamy, ale zmian nie zobaczyn w jednym pokoleniu, ani nawet w dziesieciu. Nie jestesmy wirusami.

<Stworzyliśmy nieprzyjazną nam kulturę.
                                                  Absolutnie sie z tym nie zgadzam
                                                  • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 02:06

>
                                                    >
                                                    > Ale jakoś nie rozwijamy, a zresztą, nie wiadomo, jak
                                                    > > ie miałoby to społeczne skutki uboczne.
                                                    >
                                                    > Alez oczywiscie ze sie rozwijamy

Nie pisałam "nie rozwijamy się", tylko "nie rozwijamy mechanizmów obronnych przeciw toksycznym aspektom naszej kultury".

>
                                                    > <Stworzyliśmy nieprzyjazną nam kulturę.
                                                    > Absolutnie sie z tym nie zgadzam

Bo się w niej dobrze czujesz. Niemniej odsetek tych, którzy się czują źle, wskazuje na jej nieprzyjazność. I daruj sobie argument "nie wszyscy".
                                                  • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 02:14

> > <Stworzyliśmy nieprzyjazną nam kulturę.
                                                    > > Absolutnie sie z tym nie zgadzam
                                                    >
                                                    > Bo się w niej dobrze czujesz. Niemniej odsetek tych, którzy się czują źle, wska
                                                    > zuje na jej nieprzyjazność. I daruj sobie argument "nie wszyscy".

Nie o to mi chodzilo, jak ja sie czuje, co jest akurat prawda.
                                                    Chdzilo mi o to ze jest to przyjazna kultura pod wzgledem mozliwosci i opcji jakie mamy i glownie dotyczy to kobiet. Kobiety maja prawo glosu, prawo decydowania o sobie i prawo do samodzielnosci. Dla mnie jest to najwazniejsza czesc kultury jako takiej.
                                                  • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 02:19
                                                    Ciągle powtarzasz "dla mnie". Jeżeli więcej Jasiów niż 10 lat temu zapada na depresje i nerwice, to przyjazność dla kobiet nic im nie pomoże.

• niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 02:28
                                                    a dla ciebie nie?
                                                    Jeszcze ze 30 lat temu kobiety przezywaly horror rodzac w polskich szpitalach.
                                                    Jeszcze 40 lat wkladalysmy se skrawki materialu jako podpaski
                                                    Jeszcze 30 lat temu powszechny byl mobbing w pracy, a faceci zwracali sie do nas jak do slodkich kociakow

mam ci wymieniac wiecej?
                                      • konsta-is-me Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 18:06
                                        W Stanach nie ma żadnego "urzędowego języka".
                                        W ogóle nie ma żadnego oficjalnego języka o takim statucie prawnym.
                                        Co najwyżej możesz powiedzieć że większość używa angielskiego ,ale równie dobrze mogą uzywac dowolnego i redagować pisma urzędowe po mandarynsku i wolno im.
                                  • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 00:30

> taki-sobie-nick napisała:
                                    >
                                    > >
                                    > > Ale nie bardzo rozumiem... potępiasz odczuwanie strachu i dyskomfortu?
                                    >
                                    > takiego ktory wywoluje agresje i pogardliwosc tak.

Aha. A imigranci mogą odczuwać te emocje?

I co - poza psychologiem, rzecz jasna - proponujesz na napięcia międzynarodowe/międzyrasowe w miejscu pracy?
                                  • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 00:40

>
                                    > >
                                    > > Ale nie bardzo rozumiem... potępiasz odczuwanie strachu i dyskomfortu?
                                    >
                                    > takiego ktory wywoluje agresje i pogardliwosc tak

A jest jakiś inny? Kwestia tylko w tym, jak mocno się kontrolujemy. Gdyby Sroka myślała swoje i nie napisałaby tego, o co chodzi, nie miałabyś okazji do rozpiswania się.
                                    • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 00:51

> > > Ale nie bardzo rozumiem... potępiasz odczuwanie strachu i dyskomfor
                                      > tu?
                                      > >
                                      > > takiego ktory wywoluje agresje i pogardliwosc tak

no teraz to chyba ty zartujesz. Strach i dyskomfort to ja czuje jak ide na porzadny hiking nad brzegiem kanionu. Powoduje to u mnie wzrost koncentracji i myslenie trzech krokow do przodu. Nigdy nie powoduje agresji.
                                      Jak ide ulica sama w srodku nocy to strach i dyskomfort wzmacnia poczucia spostrzegawczosci.
                                      Jak jestem w miejscu, w ktorym sa ludzi mowiacy mi nieznany jezykiem to wzmaga to we mnie czytelnosc body language. Ufam swojemu instynktowi i spinam sie by dogadac sie bez slow. Nigdy nie wzmaga to we mnie agresji ani pogardliwosci dla innych ludzi.

• taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 00:54

> no teraz to chyba ty zartujesz. Strach i dyskomfort to ja czuje jak ide na porz
                                        > adny hiking nad brzegiem kanionu. Powoduje to u mnie wzrost koncentracji i mysl
                                        > enie trzech krokow do przodu. Nigdy nie powoduje agresji.

Trudno, żebyś czuła agresję wobec kanionu.

> Jak ide ulica sama w srodku nocy to strach i dyskomfort wzmacnia poczucia spost
                                        > rzegawczosci.
                                        > Jak jestem w miejscu, w ktorym sa ludzi mowiacy mi nieznany jezykiem to wzmaga
                                        > to we mnie czytelnosc body language. Ufam swojemu instynktowi i spinam sie by d
                                        > ogadac sie bez slow. Nigdy nie wzmaga to we mnie agresji ani pogardliwosci dla
                                        > innych ludzi.

No dobrze. A czy jeśli biali w krajach Bliskiego Wschodu powinni się ubierać zgodnie z tamtejszymi regułami, to jest to rasizm?

• niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 01:03

> No dobrze. A czy jeśli biali w krajach Bliskiego Wschodu powinni się ubierać zg
                                          > odnie z tamtejszymi regułami, to jest to rasizm?

Tutaj dotykami zupelnie innej kwestii. Wg mnie kraje sa podzielone na kraje demokratyczne i kraje niedemokratyczne i na Chiny (bo one nie pasuja do zadnej kategori).
                                          Wyznacznikiem szeroko pojetej demokracji, jest stosunek do kobiet. Jesli kobieta nie ma rownych praw tych co mezczyzna jest to kraj niedemokratyczny i jako taki jakakolwiek moja opinia nie ma najmniejszego sensu. Bo moja logika nigdy nie wygra z religijnym sredniowieczem.

W kraju demokratycznym natomiast wszyscy moga ubierac sie jak tylko chca, chyba ze to przeczy pewnym zasadom bezpieczenstwa.
                                          • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 01:10

>
                                            >
                                            > > No dobrze. A czy jeśli biali w krajach Bliskiego Wschodu powinni się ubie
                                            > rać zg
                                            > > odnie z tamtejszymi regułami, to jest to rasizm?
                                            >
                                            > Tutaj dotykami zupelnie innej kwestii. Wg mnie kraje sa podzielone na kraje dem

> Wyznacznikiem szeroko pojetej demokracji, jest stosunek do kobiet. Jesli kobiet
                                            > a nie ma rownych praw tych co mezczyzna jest to kraj niedemokratyczny i jako ta
                                            > ki jakakolwiek moja opinia nie ma najmniejszego sensu.

Niemniej dwie grupy nigdy nie będą traktowane idealnie równo i jeśli ktoś chce (nie piszę o tobie), to zawsze może się do tej nierówności kobiet przyczepić. Zatem podział na owe kraje jest chwiejny.

Poza tym, jak wiemy, w pewnych krajach wspaniali imigranci z różnych krajów tak wzrośli w siłę, że... i nie, nie wymyślił tego Kaczor. Jak widać, w większej grupie nie są już tacy wspaniali [sarkazm].

Bo moja logika nigdy nie
                                            > wygra z religijnym sredniowieczem.
                                            >
                                            > W kraju demokratycznym natomiast wszyscy moga ubierac sie jak tylko chca, chyba
                                            > ze to przeczy pewnym zasadom bezpieczenstwa.
                                            • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 01:23

> Poza tym, jak wiemy, w pewnych krajach wspaniali imigranci z różnych krajów tak
                                              > wzrośli w siłę, że... i nie, nie wymyślił tego Kaczor. Jak widać, w większej g
                                              > rupie nie są już tacy wspaniali [sarkazm].

wsrod kazdej grupy etnicznej sa rozni ludzie. Sa ciezko pracujacy emigranci i leniwi emigranci. Sa tacy co bija zone, i tacy co ich nie bija. Dodatkowo dochodzi kwestia religii ktora w duzym zakresie uposledza i ogranicza kobiety, Ale jesli traktujemy cala ta grupe jednakowo to podazamy stereotypem. I tego probuje uniknac bo wole sytuacje w ktorej znam konkretnych ludzi i wtedy moge wypowiedziec sie na temat tych konkretnych ludzi, a nie na temat calej grupy etnicznej albo rasowej
                                              • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 01:29

> zi kwestia religii ktora w duzym zakresie uposledza i ogranicza kobiety, Ale je
                                                > sli traktujemy cala ta grupe jednakowo to podazamy stereotypem. I tego probuje
                                                > uniknac bo wole sytuacje w ktorej znam konkretnych ludzi i wtedy moge wypowiedz
                                                > iec sie na temat tych konkretnych ludzi, a nie na temat calej grupy etnicznej a
                                                > lbo rasowej

We Francji paliły się całe dzielnice, a ty dywagujesz, czy aby tym twierdzeniem nie krzywdzimy jakiegoś Muhammada, który akurat nie brał udziału w podpalaniu?!

Z pewnością nie każdy. Niemniej jeśli dzieją się TAKIE rzeczy, to agresywna jest WYSTARCZAJĄCA LICZBA imigrantów, żeby być wobec owych imigrantów ostrożnym, ostrym i niegościnnym.

Oczywiście przy założeniu, że krzywdzimy tym pracowitych, łagodnych Muhammadów [sarkazm]. Na to mogę się zgodzić, jeśli tak ci na tym zależy.

Natomiast zależy mi przede wszystkim na własnym bezpieczeństwie, a nie o opinii o danym Muhammadzie.
                                                • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 01:42

A w Stanach ruszyli na Kapitol. I nie byli to emigranci. Rodowici Amerykanie, Redneki w calej okazalosci , sol amerykanskiej ziemi, zaatakowali Capitol, swoj wlasny Capitol. "kwiat" amerykanskiej inteligencji szedl na boj na swoj wlasny kraj.
                                                  W stanach emigranci sie nie buntuja, bo sa za bardzo zajeci praca.

> We Francji paliły się całe dzielnice, a ty dywagujesz, czy aby tym twierdzeniem
                                                  > nie krzywdzimy jakiegoś Muhammada, który akurat nie brał udziału w podpalaniu?

Nie wiem jaki Francja popelnila blad, i jakie bledy popelniaja inne kraje europejski, ale moim skromnym zdaniem europejskie kraje opieraju sie na prawie krwi, takiej plemiennej wiezi. Nie wiem czy jest mozliwe w ogole kompletnie zasymilowanie kogokolwiek w jakimkolwiek kraju europejskim bez wzgledu na kolor skory.

• taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 01:47

>
                                                    > A w Stanach ruszyli na Kapitol. I nie byli to emigranci. Rodowici Amerykanie, R
                                                    > edneki w calej okazalosci , sol amerykanskiej ziemi, zaatakowali Capitol, swoj
                                                    > wlasny Capitol. "kwiat" amerykanskiej inteligencji szedl na boj na swoj wlasny
                                                    > kraj.

A o co im chodziło?

> Nie wiem jaki Francja popelnila blad

Aha, no tak. Jak by nie patrzeć, według ciebie błędy popełniamy wyłącznie my, biali. Oni są najwyżej skrzywdzonymi sierotkami. Dalsza dyskusja nie ma sensu.
                                                  • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 01:49
                                                    Uwazali ze wybory zostaly sfalszowane, i zachecone przez Trumpa ruszyli na Kapitol by przywrocic wladze Trumpowi
                                                  • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 01:55
                                                    A, to. A mieli podstawy?
                                                  • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 02:06
                                                    Nie mieli. Wszystkie zarzuty o sfalszowanie wyborow we wszystkich okregach zostaly odrzucowe przez sad najwyzszy.
                                                    Trump w tej chwili zostal oskarzony o nielegalne stwierdzenie ze wybory zostaly sfalszowane.
                                                  • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 02:02
                                                    Ich przywódca był prawnikiem. Jakoś prawnik nie zgadza mi się z pojęciem rednecka.
                                                  • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 02:08
                                                    dla mnie redneck to stan umyslu. Mozna miec "white collar" profesje i caly czas byc redneckiem.
                                                    Tak na marginesie jego tez oskarzyli
                                                  • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 02:13
                                                    Bądź uprzejma posługiwać się słowami zgodnie z ich definicją, a nie tym, co one znaczą "dla ciebie".
                                                  • azalee Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 12:51

> Nie wiem jaki Francja popelnila blad, i jakie bledy popelniaja inne kraje europ
                                                    > ejski, ale moim skromnym zdaniem europejskie kraje opieraju sie na prawie krwi,
                                                    > takiej plemiennej wiezi. Nie wiem czy jest mozliwe w ogole kompletnie zasymilo
                                                    > wanie kogokolwiek w jakimkolwiek kraju europejskim bez wzgledu na kolor skory.

Mozesz rozwinac? Bo nie jestem pewna czy dobrze rozumiem, ale twierdzisz, ze w zadnym europejskim kraju nie ma zadnych zasymilowanych imigrantow? Przeciez to jakas piramidalna bzdura.
                                                  • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 13:08
                                                    Daj mi rozwinac...zasymilowanych z obu stron tzn imigrantow, ktorzy czuja sie zasymilowani, ktorzy sa uwazani za lokalnych rdzennych mieszkancow, za swoich a nie obcych. Nie twierdze ze nie ma takich zadnych..to fakt
                                                  • azalee Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 13:25
                                                    Oczywiscie ze sa, jest to tym latwiejsze jesli chodzi o migrantow z innych krajow europejskich (napisalas "bez wzgledu na kolor skory").
                                                    Zdarza sie to juz w pierwszym pokoleniu (acz rzadko, przyznaje), w kolejnych pokoleniach to bardzo czeste. Nie mieszkalam nigdy w Stanach (nie wiem czy ty mieszkalas gdzies w Europie), ale nie wydaje mi sie zeby bylo to tutaj duzo trudniejsze niz u was.
                                                  • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 14:11
                                                    Mesut Ozil, wnuk tureckich emigrantow, byl uwazany, to jego opinia nie moja, za Turka, nie za Niemca.
                                                    Edyta Gorniak, za mlodych latach byla wyzywana od Cyganek
                                                    Moja kolezanka Dunka, wypowiadajac sie o swojej siostrzenicy, powiedzial to.. czysta Dunka.
                                                    Sadiq Khan, urodzony w Londynie, burmistrz LOndyny otrzymal do tej pory setki rasistowskich pogrozek
                                                    mam ci wymieniac dalej?

• azalee Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 14:37
                                                    No ale ta wyliczanka nie swiadczy o tym ze nikomu sie integracja nie udala!
                                                    W druga strone tez mozna podac mnostwo przykladow : Zidane, Zola, Aznavour, Bruel (to akurat z mojego francuskiego podworka), to ludzie o ktorych malo kto pamieta, ze nie urodzili sie we Francji.
                                                    Mieszkam w Paryzu, wsrod moich jak najbardziej francuskich znajomych trudno znalezc takiego, ktory nie mialby przodkow z innych krajow co najmniej w pokoleniu dziadkow (najczesciej to domieszki hiszpanskie, wloskie, niemieckie czy angielskie).
                                                    Tak jak powiedzialam, w drugim i nastepnym pokoleniu znakomita wiekszosc europejskich imigrantow sie doskonale integruje.
                                                    Trudniej jest w wypadku migracji nieeuropejskiej, bo tutaj kolor skory zawsze bedzie swiadczyl o imigranckich korzeniach. Ale nie przeszkadza to w integracji - przywolany przez ciebie Khan jest akurat przykladem doskonalej integracji.
                                                  • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 20:50
                                                    urodzony w Londynie

Ale tych pogróżek nie wysyłało mu państwo brytyjskie, prawda? Chcesz kontrolować wszystkich obywateli? Przy tym jestem przeciwna JAKIMKOLWIEK pogróżkom.

• taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 20:45
                                                    Ja tylko dodam, że w Paryżu są RÓŻNE mniejszości. Chińczycy, Hindusi i ludzie z dalekich krajów południowych. Tak, jak opisałam, zachowuje się tylko jedna.

• healios Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 20:04

> niebieskie_korale napisał(a):
                                  >
                                  > > i tutaj jest pewien trop...bo ludzie ktorzy czegos nie rozumieja czuja si
                                  > e niep
                                  > > ewnie, powoduje to u nich strach i dyskomfort
                                  >
                                  > Ale nie bardzo rozumiem... potępiasz odczuwanie strachu i dyskomfortu?
                                  >
                                  > Jadąc autobusem w moim ojczystym kraju spotykam panów z krajów arabskich i panó
                                  > w pochodzenia prawdopodobnie hinduskiego bądź pakistańskiego i NIE ROZUMIEM, co
                                  > mówią.
                                  >
                                  > I tak, frustruje mnie to. Nie rozumiem również języków europejskich (włoski, fr
                                  > ancuski, niemiecki) ale... No właśnie, jeśli napiszę co "ale", to i mnie oskarż
                                  > ysz o rasizm.

Ja tylko o tym aspekcie chcialam-naprawde frustruje was ze nie rozumiecie o czym ktos zupelnie obcy i nie do was gada?
                                  Ja mam zupelnie odwrotnie-wiem ze nie znam jezyka i nie musze sie spinac ze moze zechca do mnie zagadacwink
                                  • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 20:46
                                    Nie zawsze. Nie napiszę kiedy, bo mnie administracja pogoni.
                          • anorektycznazdzira Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 04:50
                            "Ale kolor nie powinien dzialac jak stereotyp bo wiaze konsekwencje z wygladem fizycznym."
                            Przecież wątkodajka nie wygłosiła stereotypu, że panowie z kraju X zachowują się głośno, tylko panowie z kraju X zachowywali się głośno. Nie przywidziało jej się głośno na widok ich koloru czy czegokolwiek. BYŁO głośno.
                            Stereotypy to masz ty wryte na poważną głębokość, mianowicie uważasz, że każda osoba wspominająca o czyjejś narodowości jest rasistą.
                  • hanusinamama Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 22:12
                    Oj wtedy to będzie, ze jest dyskryminowana.
    • czarna_sroka Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 14:16
      Ktoś inny mnie ubiegł i poprosił o wyłączenie tego jazgotu. Zasugerował od jutra stosowania słuchawek. Wytłumaczył że kantyna jest dla wszystkich pracowników i tych z dalekiej północy, dalekiego południa, wschodu jaki zachodu a także państw środkowej Europy gdzie jesteśmy. Są zasady do których mają się wszyscy zastosować.
      • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 14:55
        W zyciu nie pracowalabym w miejscu, w ktorym kaza mi zakladac sluchawki w kantynie
        Czy nie pracujesz przypadkiem w Holandii? albo w innym bardzo (niegdys) homogenicznym kraju?
        • kachaa17 Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 17:31
          Na plaży też raczysz wszystkich swoją muzyką nie zważając na innych?
          • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 17:34
            No nie mow, ze chodzisz na plaze by miec cisze i spokoj wink)))
            • panna.nasturcja Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 18:32
              Oczywiście, że tak. Dlatego wybieram miejsca odludne, gdzie jest pusto, słychać wiatr i szum morza.
              Z tego też powodu nie jeżdżę nad morze w lipcu i sierpniu.
              Dokładnie po to jadę. By w ciszy i spokoju cieszyć się naturą.
              • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 18:37
                no to chyba jesli wybierasz miejsca odludne problemu z glosna muzyka nie bedziesz miec
            • kachaa17 Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 21:41
              Tak, chcę posiedzieć w spokoju, przy czym nie przeszkadzają mi normalne odgłosy zabaw nad wodą, śmiechu czy rozmów. Za to uważam za buractwo nieliczenie się z innymi i puszczanie muzyki bo niby czemu wszyscy mają słuchać tej muzyki. Jeśli jest tu ktoś kto tak robi to poproszę o wytłumaczenie jakie myślenie za tym stoi. Czy ktoś myśli, że mi umili życie jak włączy muzykę? Że ja sama sobie nie mogę włączyć? To wcale nie jest fajne. I też się staram wybierać kameralne plaże ale niestety tam też lubi przyjść hołota.
              • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 21:42
                Sądzę, że oni myślą wyłącznie o sobie.
                • kachaa17 Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 21:47
                  Aha, no mi było tak głupio
                  • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 21:50
                    A im nie. Możnaby zbadać to zjawisko (puszczanie głośnej muzyki) pod względem socjologicznym.

Może chcą w ten sposób zdominować otoczenie?
              • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 21:50
                Tylko holota puszcza muzyke na plazy? Bylas kiedys w Brazylii, albo w jakims latynoskim kraju?
                • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 21:52
                  Ja byłam w warszawskim parku, gdzie 4 panów z dalekich krajów południowych włączyło muzykę i sobie do niej tańczyło. Niemniej nie ryczała na cały park, widać było, że nie chcą zanadto przeszkadzać.
            • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 00:43
              Ty oczywście chodzisz po to, żeby wysłuchiwać łupu-łupu i porykiwań podpitych osobników narodowości dowolnej.
              • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 01:12
                Powiem wiecej samej mi sie zdaza popijac na plazy wink
                Plaza to radosc slonce zabawa i smiech.
                • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 01:20
                  Nie wykręcaj kota ogonem.

Popijać sobie możesz, o ile nie włazisz potem do wody, ale nie ryczysz jak ranny bawół i nie puszczasz łupu-łupu na pół powiatu? O to chodziło.
                  • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 01:25
                    jeszcze nigdy nie spotkalam takich ludzi, poza grupa pijanych mlodych (25-30) Brytyjczykow, na plazy w Sopocie
                    • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 01:38
                      Aha, czyli jednak spotkałaś.
                      • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 01:52
                        Tak spotkalam. Znam kilku Brytyjczykow, nawet jeden jest moim bliskim kolega z pracy. Jakos nie ocenialam go przez pryzmat tamtych kolesi
                        • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 01:58
                          No dobrze. A co z ludźmi, którzy pochodzą z krajów - jak nazwałaś - niedemokratycznych? Czy możesz im ufać, że będą myśleli demokratycznie? A może zajmij się właściwą ich integracją, skoro Francuzi, Niemcy, Szwedzi etc. integrują ich źle?
                          • niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 02:21
                            To nie jest moja praca ich integrowac, ale jesli bylaby, to pierwsza rzecza bylaby obowiazkowa edukacja kobiet. Kobiety integruja sie szybciej, sa bardziej otwarte, i bardziej wytrzymale na stres.. Takie kobiety wychowywalyby inaczej swoicj synow...itd

• taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 02:22
                              O ile pozwoliliby na to mężowie i bracia tych kobiet.

Edukacja w jakim zakresie?

• niebieskie_korale Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 02:30
                                obowiazkowa edukacja szkolna do 18 roku zycia.
                                Kursy przygotowujace do zycia w danym kraju i do pracy w danym kraju
                                obowiazkowa nauka jezyka
                                • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 08.08.23, 20:47
                                  Ależ Francuzi i Niemcy od dawna to robią.

I naprawdę uważasz, że edukacja zmieni osobnika niedemokratycznego w demokratycznego?

Piękna wizja, ale już dawno nieaktualna.
      • panna.nasturcja Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 18:34
        A nie wystarczyło powiedziec, że hałaś przeszkadza innym? Po co te wstawki o tym skąd ludzie są?
        Zwyczajnie dyskryminujesz ludzi z określonych części świata i po to założyłaś wątek.

A następnym razem usiądź może w kantynie, zamiast na, powinno być ciszej i wygodniej.
        • mallard Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 20:17
          panna.nasturcja napisała:

> Zwyczajnie dyskryminujesz ludzi z określonych części świata

Ludzie "z określonych części świata" sami się dyskryminują, zachowując się w taki sposób.
          • hanusinamama Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 22:17
            Dzisiaj zachowywał sie podobnie Polak w Polsce...ale on moze bo Polska dla Polaków?
            Chamem się jest niezależnie od koloru skóry czy języka w jakim się mówi.
      • emateczka Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 21:17
        czarna_sroka napisała:

> Wytłumaczył że kantyna jest dla wszystkich pracowników
        > i tych z dalekiej północy, dalekiego południa, wschodu jaki zachodu a także pań
        > stw środkowej Europy gdzie jesteśmy

Jakoś bardzo wątpię, żeby ktoś takich argumentów używał. To prawie pewne zgłoszenie do HR...
    • aniani7 Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 15:01
      Nastepnym razem włączyłabym Oczy zielone i po sprawie big_grin
      • taki-sobie-nick Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 21:25
        Mogliby się zacząć gibać do rytmu.
    • krwawy.lolo Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 15:18
      Co to jest żegotanie?!
      Pepciu, to znowu z Toich małych polskich stron? wink
    • anorektycznazdzira Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 15:30
      Ja zwracam uwagę jak toś puszcza swoje filmy czy muzykę jakby był sam,
      ale na litość powstrzymaj się przy tym od komentarzy o "żegotaniu" w "ich" języku,
      bo jutro wylądujesz u HRów
    • czarna_sroka Re: Zwrócić uwagę czy nie zwracać uwagi? 07.08.23, 15:58
      Według statystyk prowadzonych przez firmę wynika ze razem pracuje w sumie 18 narodowości.
      Czyja wina że koledzy pracowni z południa nie umią się zachować kulturalnie na kantynie? Myślę że jutro faktycznie puszczę im Zenka na przerwie. A w czasie pracy zażądam raz w tygodniu włączenia polskiego radia.