Dodaj do ulubionych

o przyczynach niskiej dzietności

10.08.23, 07:41

jedennewsdziennie.pl/article/36#s=BoxMMtImg1
Niewiele facet rozumie, skoro brak dostępu do aborcji i sytuację w szpitalach wymienia jednym tchem z brakiem pomocy dziadków, za to w dwóch akapitach rozwodzi się nad wojna na Ukrainie i inflacją.
Co do zmian kulturowych się zgadzam, nie każdy chce poświęcać te kilkanaście lat na jakie takie odchowanie potomstwa, natomiast nigdy czynnik ekonomiczny nie będzie aż tak decydujący, bo ludzie przecież nie głodują. Natomiast wizja bycia zmuszoną do wieloletniej opieki nad nieuleczalnie chorym dzieckiem, przy braku wsparcia systemowego i odebrania możliwości podjęcia takiej decyzji przez kobietę, oraz wizja bycia pozostawionej w szpitalu na śmierć w razie jakiś komplikacji większość rozsądnych kobiet skłania do przemyślenia decyzji o dziecku. Ciąża,to niebezpieczny sport się zrobił po prostu
Obserwuj wątek
    • wkswks Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 08:06
      Powiedzmy sobie szczerze: ludziom się nie chce mieć dzieci. Wszystko co wymieniłaś i co wymienił pan znawca też może wpływać na decyzję, ale w wielu wypadkach jest po prostu wymówką.
      • nutella_fan Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 08:26
        Dokładnie, ludziom się nie chce.
        • leosia-wspaniala Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 10:40
          To dziwne, że wielu Polkom w UK czy Szwecji się chce, a w Polsce się nie chce big_grin No cuda pani, w cywilizacji życia jakieś takie baby na życie zamknięte.
          • geez_louise Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 10:48
            Cywilizacja piniondza. Po wyjeździe za granicę i wyprowadzkę z 2-pokojowego mieszkania rodziców, emigrantom się wydaje, że mają świetne warunki lokalowe i finansowe.
            • iwoniaw Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 10:51
              geez_louise napisała:

> Cywilizacja piniondza. Po wyjeździe za granicę i wyprowadzkę z 2-pokojowego mie
              > szkania rodziców, emigrantom się wydaje, że mają świetne warunki lokalowe i fin
              > ansowe.
              >

No fakt, jeszcze chyba nie wybrzmialo w tym wątku, czym jest legendarne "wygodnictwo" - to np. niechęć do spłodzenia i chowania tuzina dzieciątek w jednej izbie. No jak można 😉
              • geez_louise Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 11:01
                Rozumiem i popieram każde wygodnictwo, i w 2 izbach, i w 2 willach. Na emigrantów gadam, bo niestety to ich odczuwanie dobrobytu szybko okazuje się przedwczesne.
                • iwoniaw Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 11:09
                  Ja na nich nie gadam, bo z ich punktu widzenia to progres, więc czemu nie mieliby z niego korzystać? Zwlaszcza że na ogół mają 1-2, a nie 5. Kuriozalne jest natomiast to, kto te wszystkie mądrości o wygodnictwie wygłasza - bynajmniej nie rodzice uroczej szósteczki chowanej w kawalerce na kredyt przecież (choć do bezdzietnych w tejże kawalerce je kieruje).
            • taniax Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 12:01
              Bo mamy narodowe kompleksy i nadal obywatel polski urodzony w jakimś fajnym bogatszym kraju, choćby europejskim to jest powód do dumy i lepszej samooceny. Cóż taki typ ludzi emigruje, będą się ci ludzie za jakiś czas chwalić że ich dzieci mają w papierach wpisaną Szwecję. Sama pamiętam zwykłego gościa z robotniczej rodziny który ponad 30 lat temu urodził się w Hiszpanii (matka polka była krótko na emigracji) do tej pory ma z tego powodu + 100 do samooceny.
              • iwoniaw Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 12:05
                No to chyba lepiej, ze mają +100 do samooceny, niz gdyby mieli miec -100? Aczkolwiek uważam, że Polki rodzą dzieci za granicą, bo tam żyją, a nie żyją tam, by rodzic dziecko. Z jakiegoś powodu jest im tam łatwiej zakladać/powiększac rodzinę ale kompleksy to raczej nie maja z tym wiele wspólnego - no chyba że kompleksy tych, co zostali w Pl, choc chcieliby wyjechać, ale sie boją, wiec racjonalizacja wjeżdża.
                • taniax Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 12:19
                  Jezeli urodzony w Szwecji to wciąż lepiej niż w Ciechanowie czy nawet w Krakowie to co to jest jak nie kompleksy.
                  • iwoniaw Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 12:32
                    taniax napisała:

> Jezeli urodzony w Szwecji to wciąż lepiej niż w Ciechanowie czy nawet w Krakowi
                    > e to co to jest jak nie kompleksy.

No np. niechęć do Ciechanowa czy "nawet" Krakowa (z przyczyn różnych mogąca sie pojawić przecież). O ile ktoś faktycznie uważa, że to "lepiej" być "ze Szwecji" niż "z Polski", bo podejrzewam, że niektórzy zwyczajne zadowolenie z życia innych uważają za wywyższanie się i leczenie kompleksów, wszak wiadomo, ze na zagajenie "jak leci" należy odpowiedzieć "stara bida", a nie jakieś tam afirmacje spod znaku "fine/wonderful/allright" 🤣
                  • ewka.n Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 13:45
                    taniax napisała:

> Jezeli urodzony w Szwecji to wciąż lepiej niż w Ciechanowie czy nawet w Krakowi
                    > e to co to jest jak nie kompleksy.

Raczej trzeźwa i realistyczna ocena sytuacji smile
                • taniax Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 12:46
                  A dlaczego tak wiele mieszkanek małych miast i miasteczek jeździ rodzić do największych polskich miast jak nie po to by dziecko miało to w papierach?
                  • auksencja15 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 12:47
                    bo się boja umieralni
                    • babcia47 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 22:41
                      A to wiesz z własnego doświadczenia czy opowieści? Czytając o niektorych szpitalach w dużych miastach jednak w małych czesto jest lepsza opieka choćby dlatego ze obłożenie oddziału mniejsze. Pomijam sprawę znieczulenia w sytuacji gdy np. Poznaniu byla to praktycznie ilosc zerowa wiec nie ma co porównywać. Moj najmlodszy wnuk urodzil sie w warunkach ktore chwaliła jego matka, mieli jednoosobowy pokój z lazienką bez żadnych doplat i stałą pomoc do dziecka, na wiekszosc nocy zabierany by matka mogla odpiczac i się wyspać
                      • auksencja15 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 22:43
                        same tak odpisują na forach i grupach dyskusyjnych o ciążach i porodach 💁🏼‍♀️
                    • ricemice79 Re: o przyczynach niskiej dzietności 11.08.23, 16:32
                      Ja mogę odpowiedzieć na to, bo osobiście tak zrobiłam, specjalnie pojechałam urodzić 100km dalej do miasta wojewódzkiego. Dlaczego? Dlatego, że widziałam jak wygląda porodówka w moim mieście, nie remontowana od lat, 4 kondygnacje bez windy. Na poddaszu starego budynku gdzie zimno w zimie i upał w lecie, z jedną łazienka na kondygację i syfiastym prysznicem. Jedyną zaletą tego oddziału w moim mieście jest tylko to, że jest (no i położne prowadzą szkolę rodzenia bez opłat).
                      Przeważyło to, że nie ma szans na żadne znieczulenie (a w szpitalu wojewódzkim jak najbardziej dostałam) oraz to ze jakby z dzieckiem było coś nie tak to nie ma neonatologi. Kuzynka urodziła tam, dziecko miało żółtaczkę, no wydaje się dość powszechna sprawa, ale zabrali dziecko do innego szpitala w innym mieście a matka została, bez niemowlaka kilka dni sad
                  • triss_merigold6 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 12:58
                    Ponieważ boją się powiatowych umieralni.
                    • taniax Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 13:37
                      Politycznie ma to sens ale nie sądzę by przeciętna Ewelina myślała w ten sposób.
                  • babcia47 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 22:33
                    A przepraszam co to dziecku zmieni w papierach? No chyba ze jeszcze funkcjonuje przepis w Warszawie ze moze sie zameldować tylko osoba która się w niej urodzila qlbo wżejiła. Jednak Polska to nie tylko Warszawą
          • dwa_kubki_herbaty Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 11:34
            Bo tęsknią za rodziną, chca zasiedlic nowe miejsce swoimi genami?
            Raczej to zwierzęce zachowanie.
      • evening.vibes Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 08:34
        wkswks napisał(a):
        > Powiedzmy sobie szczerze: ludziom się nie chce mieć dzieci.

Przecież chce/nie chce nie jest stałe - zależy od okoliczności.
        • wkswks Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 13:00
          Dzisiejszym 20-30 latkom się nie chce. Nie chce sie byc w ciąży, nie chce sie poświęcać kariery i wolności do podróżowania, imprezowania, itp. Jest im dobrze, tak jak jest. Macierzyństwo obecnie jest dla hobbystów.
          • triss_merigold6 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 13:03
            Na litość boską, jak miałam 20 czy 25 lat, moje podejście do ciąży i dziecka sprowadzalo się do "wolałabym mieć raka".
            • iwoniaw Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 14:07
              triss_merigold6 napisała:

> Na litość boską, jak miałam 20 czy 25 lat, moje podejście do ciąży i dziecka sp
              > rowadzalo się do "wolałabym mieć raka".

No otóż, rozmawiajmy o chęci rozmnożenia ludzi, którzy są na etapie życiowym, w którym założenie rodziny jest w ogole opcją. 20-latka jest w polskim systemie po 1 roku studiów, równie dobrze można dywagować, dlaczego nie ma planu emerytalnego.
          • seaview Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 19:47
            > Dzisiejszym 20-30 latkom się nie chce. Nie chce sie byc w ciąży, nie chce sie poświęcać
            > kariery i wolności do podróżowania, imprezowania, itp. Jest im dobrze tak jak jest.

Oczywiście, że tak. To zupełnie inny mental niż o 20 lat od nich starsze ematki. Młode kobiety chcą żyć dla siebie i nie widzą wartości dodanej w macierzyństwie. Jako nieco starsza koleżanka bardzo to rozumiem.
      • sabek81 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 08:37
        wkswks napisał(a):

> Powiedzmy sobie szczerze: ludziom się nie chce mieć dzieci. Wszystko co wymieni
        > łaś i co wymienił pan znawca też może wpływać na decyzję, ale w wielu wypadkach
        > jest po prostu wymówką.
        Co ty bredzisz🤦‍♀️
      • bruy-ere Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 08:43
        Kiedyś się chciało, a teraz nie chce - tylko dlaczego?
        „Nie chce im się” niczego nie tłumaczy. To skutek, nie przyczyna.
        • waleria_bb Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 18:49
          Większa samoświadomość. Dziś już nie ma tego owczego pędu, że tuż po studiach to najwyższy czas na ślub i po roku dobrze być w ciąży. Młodzi ludzie kwestionują takie schematy i szukają swojej drogi. Bardzo zmienił się rynek pracy, można pracować zdalnie i nie ograniczać się do pobytu w jednym miejscu. Po prostu jest mnóstwo opcji na ciekawe życie pełne doświadczeń i dziecko to trochę taka kula u nogi, jak kogoś nosi po świecie, lubi wygodę i nie chce się poświęcać. Moim zdaniem tu nie wskaże się kilku przyczyn. To jest mix różnych czynników.
          • simply_z Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 21:28
            Oczywiście, że tak. W moich tzw. czasach, po skończeniu studiów, lub jeszcze na piątym roku, zaczynał się dziki pęd do małżeństwa. Część oczywiście w szaleństwo nie popadała, ale i tak zdecydowana większość dość szybko się rozmnażała. Teraz, wśród obecnych 20-paro latków, w pracy itd. nie obserwuję tego zjawiska. W małych miasteczkach i wsiach, jeszcze się czasem zdarza. Kolejna sprawa, to co piszesz, internet, łatwiejsze życie, podróżowanie itd. ludziom po prostu się nie chce.
      • katie3001 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 08:46
        W wieku 43 lat myslalam nad drugim dzieckiem, Wyrok Trybunału spowodował, że przestałam. Tylko to. bo pandemię przebolałam, siły jeszcze mam i finansowo też dałabym radę. Ale własnej śmierci i osierocenia córki już bym nie chciała. Teraz mam 45 lat i jeśli na jesieni wygra opozycja i doprowadzi sprawę aborcji do normalności w miarę szybko to niewykluczam, że się jeszcze zdecyduje.
        • triss_merigold6 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 08:52
          No bez żartów, w tym wieku to ryzyko o obciążenie bez względu na jakieś decyzje polityczne i przepisy. 60+latka z 15-latkiem w domu, straszne obciążenie dla dziecka.
          • katie3001 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 08:55
            możliwe ale ja bym bardzo chciała mieć drugie dziecko.
            • triss_merigold6 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 08:59
              Miałaś czas wcześniej, nie wszystkie chęci w życiu można zrealizować.
              • evening.vibes Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 09:01
                > Miałaś czas wcześniej, nie wszystkie chęci w życiu można zrealizować.

Ale na tym polega polityka demograficzna - tworzenie rozwiązań umożliwiających ludziom realizację CHĘCI posiadania dzieci.
                • triss_merigold6 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 09:05
                  Zgadza się i w wypadku Polski zakaz terminacji ciąży z powodu wad płodu spowodowało wiele indywidualnych decyzji na NIE właśnie u kobiet, które jedno-dwoje dzieci już mają i nie chcą ryzykować pogorszenia jakości życia całej rodziny.
                  • evening.vibes Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 09:06
                    > Zgadza się i w wypadku Polski zakaz terminacji ciąży z powodu wad płodu spowodo
                    > wało wiele indywidualnych decyzji na NIE właśnie u kobiet, które jedno-dwoje dz
                    > ieci już mają i nie chcą ryzykować pogorszenia jakości życia całej rodziny.

Więc po co pitolisz przedmówczyni "miałaś czas wcześniej"?
              • ggrr.ruu Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 09:43
                Przecież sama chciałaś mieć dziecko po 40 tylko nie wyszło
                • triss_merigold6 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 09:51
                  Chciałam w okolicach 40-tki trzecie, a nie mając 45 lat i nie napinałam się na leczenie czy stymulacje. Podejście "będzie to super, nie to trudno".
                  • 152kk Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 10:27
                    No tak - bo dla 15 latka to taka ogroomna różnica, czy matka ma lat 55 czy 60 🤣
                    • triss_merigold6 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 10:35
                      Z każdym kolejnym rokiem zwiększa się ryzyko chorób. To dość oczywiste chyba, zwłaszcza na tym forum, pełnym kobiet z zylionem dolegliwości, poważną nadwagą, cukrzycami, depresjami etc.
                      • ggrr.ruu Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 11:19
                        A Ty wiesz jak palenie zwiększa ryzyko chorób...
                  • spirit_of_africa Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 10:33
                    Ona chciała mając 43 lata a nie 45. W tym wieku to robi różnicę.
                      Jaka różnice robią te 2 lata?
                    • hanusinamama Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 13:03
                      Jaką?
                  • leosia-wspaniala Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 10:42
                    >Chciałam w okolicach 40-tki trzecie

W okolicach 40-tki to też już wg niektórych późno, więc gdzie jest granica "późno"?

Dobra głupio pytam - granica jest tam, gdzie postawisz ją ty z Lipcową big_grin
                    • triss_merigold6 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 10:54
                      Chciałam trzecie, a nie pierwsze 😁 pod wpływem hormonalnego zachwytu drugim. Teraz mam jedno pełnoletnie, drugie odchowane o tyle o ile i na myśl o przedszkolaku mi słabo.
                      • gaga-sie Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 11:14
                        Ona miała 43 lata i to nie byłaby pierwsza ciąża, ale to co innego....Twoje dopuszczalne 43 jest ok, z jej 43 robi się 45.
                      • nellamari Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 12:26
                        Teraz mam jedno pełnoletnie, drugie odchowane o tyle o ile i na myśl o przedszkolaku mi słabo.

40++ ?? Ale szybko zdziadziałaś, jednak trzeba było mocniej cisnąć na tego trzeciaka.
                        • triss_merigold6 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 12:32
                          Po co? Bardzo zależało mi na drugim, trzecie było opcjonalne. Nie sądzę abym zdziadziała, wręcz przeciwnie - mam ochotę, energię, czas, zasoby na mnóstwo przyjemnych aktywności i korzystam. Kontakt z małymi dziećmi do nich już nie należy.
                          • nellamari Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 13:04
                            Skoro Ci słabo na myśl o takim miłym, rozumnym pięcioletnim przedszkolaku czy przedszkolaczce, które już sylabizują, normalnie podróżują bez całego majdanu, tylko z misiem pod pachą i na lody do miasta można zabrać, to sorry batory, ale mentalnie już ci ta 40 gdzieś uciekła. Ja ma zamiar wyartukułować ten dyskurs w okolicach 55+, nie wcześniej.
                            • wapaha Re: o przyczynach niskiej dzietności 11.08.23, 17:22
                              nellamari napisała:

, to sorry batory, ale
                              > mentalnie już ci ta 40 gdzieś uciekła. Ja ma zamiar wyartukułować ten dyskurs w
                              > okolicach 55+, nie wcześniej.

o matko ! big_grin
                              jestem młodsza od triss o pięć lat a na myśl o MOIM maluchu tez mi słabo. Never ever - ja już swoje powinności wykonałam suspicious
                              Ale wnuk całkiem spoko wink - mówisz że to już starość ? big_grin
                          • ggrr.ruu Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 14:39
                            To dobrze, że się nie udało, byłabyś kolejną żałującą macierzyństwa.
                      • leosia-wspaniala Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 15:13
                        I co, to hipotetyczne trzecie nie byłoby obarczone ryzykiem chorób bardziej niż pierwsze dziecko 20-latki? Twoje 40-letnie ciało lepiej by zniosło ciążę niż ciało 20-letnie? Chciałaś rodzić dziecko późno, nieważne które. Jakby się urodziło, to szłoby do matury mając matkę emerytkę.
                  • auksencja15 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 10:45
                    Kojarzę post, w którym pisalas, ze masz 41 i bierzesz aktualnie bromergon itp wiec chyba tez dopuszczalas rodzenie w okolicach 42
                    • triss_merigold6 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 10:51
                      Max do tego wieku, potem już nie. Moja osobista siostra urodziła jeszcze później, jej partner jest starszy ode mnie i teraz dostała świra, że coś im się stanie np. za 5 czy 10 lat, a dzieci bardzo małe.
                      • auksencja15 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 11:17
                        Zawsze coś się może stać, wypadki chodzą po ludziach przecież, niezależnie od wieku
                    Ale podejście nie ma znaczenia. Gdybyś zaszła w ciążę "koło 40" to urodzilabyś dziecko w wieku np. 43 lat i wtedy doszłoby do dramatu:15-letnie dziecko i matka 58 lat
                    • triss_merigold6 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 11:21
                      Mniejszy dramat niż dziadzio 55+ i dwulatek.
                      • ggrr.ruu Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 11:29
                        Lepiej się jakoś sprawdza ten dziadzio niż ten Twój młodzieniaszek od którego zwiewałaś zanim syn dwa lata skończył. Jak tam jego drewniana noga? Nadal jedyny pomysł na czas z nastolatkiem to spacer?
              • 152kk Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 10:24
                A czemu wpitalasz się chamsko w indywidualną decyzję prokreacyjną innej kobiety? Czy to ty będziesz się zajmować tym ewentualnym dzieckiem? Czy masz jakieś rzetelne dane wskazujące, że dzieci starszych rodziców maja jakieś szczegolne problemy, które byłyby znaczącym obciążeniem dla społeczeństwa? I nie pisz teraz o ryzyku wad wrodzonych, bo ja sie odnosze do tego o czym ty piszesz - że starszy wiek rodzica to " straszne obciążenie dla dziecka" ( w odróżnieniu od właściwego wieku, za który zapewne uważasz wiek, w którym ty rodziłaś dzieci) I to bez względu na decyzje polityczne ( czyli, jak rozumiem - bez względu na to, czy aborcja jest dostępna czy nie)
                • triss_merigold6 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 10:29
                  Wskazuję na inne ryzyka niż związane z wadami płodu. Tak, wiekowa mamusia czy tatuś to obciążenie dla nastolatka i młodego człowieka, chociażby z powodu menopauzy pani i sypiacego się zdrowia u pana. Owszem, zdarzają się 70-latkowie w dobrej kondycji ale częściej mają combo chorób przewlekłych i dolegliwości.
                  • 152kk Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 10:40
                    Każdy rodzic może być obciążeniem dla dziecka, jeśli rozpatrujemy to indywidualnie - bo może być niedojrzały, chory, głupi itd
                    Jeśli rozpatrujemy sprawę bardziej ogólnie- to ja cie pytam czy masz ( I skad) takie informacje o znaczeniu społecznym nt. bardziej zaawansowanego wieku rodzica. Łopatologicznie: czy zbadano, że rzeczywiście " wiekowa mamusia czy tatuś to obciążenie dla nastolatka i młodego człowieka..." w kontekście np. zaburzeń psychicznych, przestepczosci itd patologii społecznych. Bo jeśli nie - to co cię (i nas w ogóle jako społeczensrwo) obchodzi, że jakiś nastolatek ma "stara" mamę?
                  • ggrr.ruu Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 11:21
                    I to jest różnica, czy "wiekowa mamusia" ma 47 czy 50? big_grin
                  • hanusinamama Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 13:05
                    Serio menopauza mamy ma taki wpływ na dziecko? Przecież ty się zachowujesz jakbyś miała chroniczne uderzenia ciepła i nie kontrolowała agresji od dawna...a dzieci jakoś z tobą wytrzymują.
                    • ggrr.ruu Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 14:39
                      A mają wyjście?
                    • maleficent6 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 14:45
                      A mają wybór?
                    • berdebul Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 18:32
                      Ma. Przy braku HTZ/innych lekach bywa dramatycznie. Nie dokonałam morderstwa bo się wyprowadziłam z chaty, ale było koszmarnie.
          • auksencja15 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 09:03
            Już chyba żadna różnica czy 41 czy 45 wink
            • triss_merigold6 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 09:05
              Ależ jest różnica.
              • auksencja15 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 09:18
                45 może być w lepszym stanie zdrowotnym niż 41. Takiej małej różnicy wieku nawet nie widać. Prawdopodobnie obie będą pracować dłużej niż do 60 roku życia. 4 lata to nic 🤷‍♀️
                • sol_13 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 10:19
                  4 lata to nic, a więc pomiędzy zostaniem matka w wieku 45 a 49 też nie ma żadnej różnicy?
                  Bez przesady. Na wszystko jest odpowiedni czas, powyżej 40 to już nie czas na ciąże. Owszem siłę się ma, ale trzeba się zastanowić co będzie gdy dziecko stanie się nastolatkiem.
                  • auksencja15 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 10:47
                    15-20 lat temu miałabyś tu dyskusje nt starych matek 30-letnich, które późno rodzą dzieci
                  • ggrr.ruu Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 11:22
                    Z ciążą jest jak z aborcją. Nie chcesz to sobie nie rób.
                    • paskudek1 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 12:30
                      ggrr.ruu napisała:

> Z ciążą jest jak z aborcją. Nie chcesz to sobie nie rób.

Nie do końca bo czasem nawet najlepsze zabezpieczenia zawodzą. Gdyby tak nie było aborcja byłaby znacznie mniej potrzebna.
                • jolie Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 10:23
                  Jeżeli chodzi o rezerwę jajnikową i jakość samych komórek jajowych to jednak różnica między kobietą w wieku 41 lat a kobietą 45-letnią jest spora. Jeżeli ciąża miałaby być z zamrożonych wcześniej komórek, to owszem, ten wiek nie jest już tak istotny.
                  • triss_merigold6 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 10:24
                    Ależ jest istotny, ponieważ ciąża to wysiłek dla organizmu i obciążenie.
                    • auksencja15 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 10:49
                      Przy pierwszej ciąży to faktycznie ma znaczenie, bo to jakaś rewolucja, ale przy kolejnej? To co właśnie tu robicie to tez jest zniechęcanie kobiet do macierzyństwa wink jak ktoś chce rodzic po 40 to niech rodzi, jego życie i sprawa. Równie dużym obciążeniem dla dziecka może być historia onko w rodzinie, a jakoś ludzie decydują się na dzieci.
                    • jolie Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 10:58

> Ależ jest istotny, ponieważ ciąża to wysiłek dla organizmu i obciążenie.

Tak, wysiłek, ale jeżeli prowadzi się zdrowy styl życia i nie ma obciążeń w postaci przewlekłych chorób, to ta różnica czterech lat nie wydaje mi się tak istotna.
                  • 152kk Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 10:33
                    Statystycznie jest różnica. Natomiast w indywidualnych przypadkach kobieta w wieku 45 może mieć większą rezerwę jajnikowa i być w ogólnym lepszym stanie fizycznym niż 40latka.
                    A cała odnoga wątku dotyczy INDYWIDUALNYCH planów Katie i takie komentarze że to nieodpowiedni czas czy obciążenie dla ewentualnego dziecka są po prostu chamskim wracaniem się w nieswoje sprawy.
                    Jeśli jesteśmy za wolnością wyboru to bądźmy konsekwentne.
                    • jolie Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 10:49
                      Tak, statystycznie. O Katie i jej rezerwie nic nie wiem i nie wypowiadam się, bo to nie moja sprawa. Przepraszam, jeżeli wyszło niezręcznie.
      • runny.babbit Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 09:46
        wkswks napisał(a):

> Powiedzmy sobie szczerze: ludziom się nie chce mieć dzieci. Wszystko co wymieni
        > łaś i co wymienił pan znawca też może wpływać na decyzję, ale w wielu wypadkach
        > jest po prostu wymówką.
        Masz rację jeśli chodzi o ludzi, którzy w ogóle nie chcą mieć dzieci. Ale wielu rodziców chciałoby mieć więcej niż jednego potomka i w obecnych warunkach nie odważą się na to.
        • ggrr.ruu Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 11:23
          Ależ nadal rodzą się dzieci i to nie tylko pierwsze
        • wkswks Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 13:06
          Tak, ja mowię o tych, którzy w ogóle nie chcą. Ci co by chcieli ale widza jak jest- to osobna grupa. Im nie odpowiada antyaborcyjne prawo, mało elastyczne umowy o pracę, brak państwowych żłobków itd.
      • 1012ja Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 12:09
        To jest obszerne opisane zjawisko przyczyn spadku dzietności.

next.gazeta.pl/next/7,151003,29190553,jedna-czwarta-polek-jest-bezdzietna-bez-stalych-etatow-dzieci.html
        • triss_merigold6 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 12:18
          Bardzo trafnie opisane skutki luki edukacyjnej.
        • premeda Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 16:47
          To są akurat jakieś pierdolety.
          • iwoniaw Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 16:55
            premeda napisała:

> To są akurat jakieś pierdolety.
            >

Serio? Ile znasz par żyjacych we wspólnym gospodarstwie domowym, gdzie istnieje opisana dysproporcja formalnego wykształcenia?
            • triss_merigold6 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 17:04
              Znałam kilka (w różnym wieku, bo i z pokolenia rodziców), zawsze na niekorzyść pana i zawsze był dramat (dla pani).
            • milva24 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 17:04
              Znam kilka związków gdzie pan jest po maturze a pani po studiach i jeden, gdzie pani jest po studiach (niezbyt ambitnych, żadne prawo czy medycyna) a pan po zawodówce.
              • seaview Re: o przyczynach niskiej dzietności 12.08.23, 13:38
                > Znam kilka związków gdzie pan jest po maturze a pani po studiach i jeden, gdzie
                > pani jest po studiach (niezbyt ambitnych, żadne prawo czy medycyna) a pan po
                > zawodówce.

Ja też znam takie. Cecha charakterystyczna - pani jest z pierwszego pokolenia w rodzinie z wyższym wykształceniem.
                • simply_z Re: o przyczynach niskiej dzietności 12.08.23, 22:00
                  W jaki sposób określamy "ambitność"kierunków?
                  • triss_merigold6 Re: o przyczynach niskiej dzietności 12.08.23, 22:12
                    Po wysokości stopy zwrotu z inwestycji.
                    • ggrr.ruu Re: o przyczynach niskiej dzietności 12.08.23, 22:21
                      Mechanik ma lepszą stopę zwrotu z inwestycji niż niejeden absolwent studiów
                      • triss_merigold6 Re: o przyczynach niskiej dzietności 12.08.23, 22:27
                        Pytanie dotyczyło studiów.
    • triss_merigold6 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 08:23
      Niech się panowie zdecydują, czy analizują trzydziestoletni proces trwalej zmiany trendu demograficznego czy ostatnie trzy lata.
      Wojna na Ukrainie? Może bez przesady.
      Szaleństwo okołocovidowe i stale utrudniany dostęp do aborcji bardziej wpływają na decyzje o braku KOLEJNEGO dziecka niż pierwszego. Na brak pierwszego większy wpływ mają zmiany kulturowe i brak odpowiedniego partnera, sytuacja mieszkaniowa i dostępność pomoc przy dziecku czyli dziadków albo kasy, która pozwoli kupić opiekę.
      • evening.vibes Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 08:35
        > Niech się panowie zdecydują, czy analizują trzydziestoletni proces trwalej zmia
        > ny trendu demograficznego czy ostatnie trzy lata.

A czemu mieliby skupiać się tylko na jednym?

> Wojna na Ukrainie? Może bez przesady.
        > Szaleństwo okołocovidowe i stale utrudniany dostęp do aborcji bardziej wpływają
        > na decyzje o braku KOLEJNEGO dziecka niż pierwszego.

Brak kolejnych dzieci to też spadek DZIETNOŚCI.

• triss_merigold6 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 08:41
          Znajdź kobietę, która CHCE mieć pierwsze lub kolejne dziecko, ale stwierdziła "ach, nie, za wschodnią granicą tak niestabilnie, ci biedni uchodźcy, obawy, że konflikt się rozlejeetc., że zrezygnuję".

Tak, brak kolejnych dzieci to również spadek dzietnosci i to bardzo wyraźny.
          • evening.vibes Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 08:43
            > Znajdź kobietę, która CHCE mieć pierwsze lub kolejne dziecko, ale stwierdziła "
            > ach, nie, za wschodnią granicą tak niestabilnie, ci biedni uchodźcy, obawy, że
            > konflikt się rozlejeetc., że zrezygnuję".

Ależ znam takie! Owszem - nigdy nie jest to jeden czynnik ale STABILIZACJA jest jednym z nich.
      • 152kk Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 08:41
        Moim zdaniem polityka demograficzna też ma wpływ. Uważam, że w Polsce jest kompletnie niedostosowana do zmian kulturowych. W polityce ( po obu stronach niestety) i w ofichalnej narracji nadal królują dziadersi, którzy myślą, że jak będą długie macierzynskie, wychowawcze, 500 i 800 plusy to kobiety będą rodzić. A to by sie mize sprawdzało w patriarchalnym społeczeństwie, w którym większość kobiet chce być w domu i preferuje model KKK ( tylko by nie bylo potrzebne bo kobiety i tak by musialy rodzić). A polskie społeczeństwo już takie nie jest. W większości środowisk oczywiste jest, ze kobieta pracuje i jest znaczącym ogniwem w zapewnieniu do dobrostanu finansowego rodziny. A polityka " prorodzinna" opiera się na wypychaniu kobiet z rynku pracy i osobistej opiece matki nad dzieckiem jak najdłużej się da. I jeszcze jest podlana pogarda dla kobiet, ktore uwazane za niezdolne do samodzielnego decydowania o sobie (kwstie aborcji, paternalistyczne i lekcewazace, a nawet okrutne traktowanie ciezarnych). Oczywiscie te wszystkie profity maja poparcie społeczne (bo większość ludzi chce mieć przywileje, nie rozumiejąc, jakie są ich konsekwencje w dluzszej perspektywie), ale w ogóle nie wspierają " dzietnosci". Moim zdaniem wsparcie dzietności zapewniałby model francusko- skandynawski - dodatki na dzieci owszem, ale powiązane z dochodem, urlopy na dzieci równo dzielone i obowiązkowe dla ojców ( a nie jak w Polsce - dla matek).
        • katie3001 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 08:50
          Masz rację. Powinien być 3 miesięczny obowiazkowy urlop dla ojców (może nawet dłuższy) np. po ukończeniu przez dziecka 9 miesiąca życia. Matka do roboty a tatus zajmuje się dzieckiem. Ja urodziałam dziecko w styczniu, w sierpniu wróciłam do pracy. Tatuś został i dał radę. Nawet pod koniec swojego urlopu to do złobka adaptował.
          • triss_merigold6 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 08:53
            Nie powinien być obowiązkowy, nie uszczęśliwiajmy ludzi zbyt nachalnie.
            • katie3001 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 08:57
              Obowiązkowy. i to jest uszcześliwianie tylko zrównywanie szans na rynku pracy. Dziecko ma dwoje rodziców i dwoje ponoszą konsekwencje rodzicielstwa. Nie uznaje też jak na zwolnienia chodzi tylko matka. W pracy mam takie dziewczyny....telefon z rana, że dzidziuś (kilkulatek) chory i tydzień lub dwa zwolnienia a tatusiowie to święte krowy.
              • triss_merigold6 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 09:00
                To decyzja pary.
                • evening.vibes Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 09:03
                  > To decyzja pary.

No i obecnie decyzja ta brzmi "max jedno" big_grin
                • katie3001 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 09:04
                  Tylko konsekwencje powinna ponosic para a nie rynek pracy czy pracodawca. Może 60 dni opieki powinno być rozdzielone...? 30 dni matka i 30 dni ojciec... I jeszcze jedno...jak rodzic idzie na wychowawczy to drugi opłaca zus (no chociaz połowę składek) siedzącego w domu rodzica.
                • nenia1 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 10:11

> To decyzja pary.

Decyzja pary która dziwnym trafem w 99% oznacza że stroną zostającą w domu jest kobieta.
                  • iwoniaw Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 10:17
                    nenia1 napisała:

> triss_merigold6 napisała:
                    >
                    > > To decyzja pary.
                    >
                    > Decyzja pary która dziwnym trafem w 99% oznacza że stroną zostającą w domu jest
                    > kobieta.

No to przecież jak dzieci nie ma, to i nikt w domu nie musi zostawać... Słusznie ktoś napisał: wszystko źle, cokolwiek by potencjalni rodzice nie zrobili - czy to chcą potomstwo do żłobka, czy to w domu z matką, zawsze ktoś wyrodny, leniwy bądź głupi. No to niech dziadersi etykietują dalej, na pewno to podniesie dzietność
                    • nenia1 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 10:48
                      iwoniaw napisała:

> No to przecież jak dzieci nie ma, to i nikt w domu nie musi zostawać... Słuszni
                      > e ktoś napisał: wszystko źle, cokolwiek by potencjalni rodzice nie zrobili - cz
                      > y to chcą potomstwo do żłobka, czy to w domu z matką, zawsze ktoś wyrodny, leni
                      > wy bądź głupi. No to niech dziadersi etykietują dalej, na pewno to podniesie dz
                      > ietność
                      >
                      E nie, takie są rekomendacje dziadersów z Unii Europejskiej, bo im dziwnie wyszło, że takie przepisy sprzyjają
                      równowadze między życiem zawodowym a prywatnym obojga rodziców i przeciwdziała wykluczaniu
                      kobiet w rynku pracy. Nasi polscy dziadersi mają zdanie zbieżne z twoim, więc nie ma co się martwić.
                      • iwoniaw Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 11:03
                        Nasi polscy dziadersi mają zdanie zbieżne z twoim,

Doprawdy? 🤣 No to rzeczywiście, aż dziwne, ze przy tym wysypie żłobków dla każdego, refundowania in vitro i braku rozwałki w systemie edukacji ktos tych biedaków krytykuje 🤣
                        • nenia1 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 12:41
                          iwoniaw napisała:

> Nasi polscy dziadersi mają zdanie zbieżne z twoim,
                          >
                          > Doprawdy? 🤣 No to rzeczywiście, aż dziwne, ze przy tym wysypie żłobków dla każ
                          > dego, refundowania in vitro i braku rozwałki w systemie edukacji ktos tych bied
                          > aków krytykuje 🤣
                          >
                          mowa była przecież o obowiązkowych urlopach ojcowskich a nie o in vitro i żłobkach.
                          • iwoniaw Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 14:45

> mowa była przecież o obowiązkowych urlopach ojcowskich a nie o in vitro i żłobk
                            > ach.

Mowa była o tym, co jest przyczyną małej dzietności. Ja się w ogóle nie wypowiadalam na temat zasadności brania obowiazkowo urlopu ojcowskiego, tylko na temat atmosfery, jaka panuje wokół decyzji rodziców w tym (tzn. zapewnienia dziecku opieki) względzie. Każdy uważa, ze ma prawo oceniać cudze decyzje, a każdą decyzję można ocenic źle, no bo czemu nie.

Natomiast owszem, obowiazkowy urlop ojcowski może poprawić sytuację kobiet na rynku pracy (ryzyko urlopu/zwolnienia "na dziecko" by się wyrównało i istotnie kobieta nie bylaby tu "wiekszym ryzykiem"), natomiast nijak nie widzę, jakby miał poprawiać dzietność (kto może sobie pozwolic na utratę jednej pensji/ma inne opcje opieki niż osobista rodzicielska, ten może, a kto nie, to nie - i tyle. Reszta to juz szczegóły nie robiace różnicy "w masie")
                            • nenia1 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 17:00
                              iwoniaw napisała:

> Ja się w ogóle nie wypowia
                              > dalam na temat zasadności brania obowiazkowo urlopu ojcowskiego, tylko na temat
                              > atmosfery, jaka panuje wokół decyzji rodziców w tym (tzn. zapewnienia dziecku
                              > opieki) względzie. Każdy uważa, ze ma prawo oceniać cudze decyzje, a każdą decy
                              > zję można ocenic źle, no bo czemu nie.

Rozumiem. Zatem nie komentujmy zjawiska wolnego wyboru, który opiera się o takie zmienne,
                              że wynik jest z góry przesądzony w 99%.
                      • nellamari Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 12:48
                        E nie, takie są rekomendacje dziadersów z Unii Europejskiej, bo im dziwnie wyszło, że takie przepisy sprzyjają
                        równowadze między życiem zawodowym a prywatnym obojga rodziców i przeciwdziała wykluczaniu

Jaka równowaga ??? Ale pierdololo. Francuzki są wkurzone, bo ten kapitalistyczny model poza narzucaniem podwójnego etatu matkom małych dzieci, jeszcze dowala model moralny: pracuj jakbyś nie miała dzieci i wychowuj dzieci, jakbyś nie pracowała. Zaczynajac od ekologicznego KP, koncząc na pierdyliardzie zajęć babygym babypiano babyenglish etc

• nenia1 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 13:05
                          nellamari napisała:

> Jaka równowaga ??? Ale pierdololo. Francuzki są wkurzone, bo ten kapitalistyczn
                          > y model poza narzucaniem podwójnego etatu matkom małych dzieci, jeszcze dowala
                          > model moralny: pracuj jakbyś nie miała dzieci i wychowuj dzieci, jakbyś nie pra
                          > cowała. Zaczynajac od ekologicznego KP, koncząc na pierdyliardzie zajęć babygym
                          > babypiano babyenglish etc
                          >
                          dziwne, bo do niedawna Francuzki przodowały we współczynnikach dzietności.
                          • nellamari Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 13:29
                            1,8 na kobietę wiec nie ma nawet zastępowalności pokoleń, rozmnażają się głównie klasy średnie +++, które stać na ominięcie modelu macierzyński 3 miesiące a potem hop do pracy na pełen etat oraz ludność napływowa

Jak mówię im ze w Polsce jest roczny macierzyński, to otwierają szeroko oczy, co to za piekny kraj, niemal jak Skandynawia

• nenia1 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 14:23
                              nellamari napisała:

> 1,8 na kobietę wiec nie ma nawet zastępowalności pokoleń,

ale i tak w Europie same czoło peletonu, w PL to już dalej niż ogon.

> Jak mówię im ze w Polsce jest roczny macierzyński, to otwierają szeroko oczy, c
                              > o to za piekny kraj, niemal jak Skandynawia
                              >
                              no i przecież nikt nie chce zmniejszyć wymiaru urlopu, tylko podzielić go między rodzicami.
                              • nellamari Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 14:47
                                Ten podział urlopu to super sprawa - jeśli tylko ojciec chce. Jeżeli nie, to nie ma sensu.

Jakaś forumka opisała Czechy, tamtejszy model bez podwójnej jazdy w okresie 0-3 brzmi całkiem ciekawie
                                • paskudek1 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 14:48
                                  nellamari napisała:

> Ten podział urlopu to super sprawa - jeśli tylko ojciec chce. Jeżeli nie, to ni
                                  > e ma sensu.
                                  >
                                  >
                                  > Jakaś forumka opisała Czechy, tamtejszy model bez podwójnej jazdy w okresie 0-3
                                  > brzmi całkiem ciekawie

Super. Matka NIE MOŻE NIE CHCIEĆ. Ojciec może sobie nie chcieć i jest ok
              • bbkk Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 09:03
                To raczej ekonomia. Tatus zapewne wiecej zarabia.
                • katie3001 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 09:05
                  Mój też wiecej zarabia...ale jak przez tydzien dostanie 80% wynagrodzenia to w biedę nikt nie wpada....
                  • bbkk Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 09:09
                    Ty nie wpadasz, ale ktos inny byc moze z twgo powodu czegos nie kupi
                    • 152kk Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 11:27
                      Ale nie w każdej rodzinie tatuś więcej zarabia. Ze swojej banki napiszę, że w większości rodzin potencjalni rodzice zarabiali podobnie ( mam na myśli ludzi którzy byli zbliżonym wieku, mieli pierwsze dzieci przed 30, z podobnym poziomem wykształcenia, malo znam par z dużą róznica wieku i znaczaco rozniacych sie wyksztalceniem). Rozjazd zarobków zaczyna się zwykle właśnie PO urodzeniu dzieci.
                • katie3001 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 09:06
                  Tylko mój maż mowi o sobie, że jest najpierw Ojcem, potem męzem a na końcu mezczyzną....
                • runny.babbit Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 09:51
                  A jak pada pytanie dlaczego kobiety mniej zarabiają, to pada odpowiedź bo zachodzą w ciążę i potem ciągle ich nie ma, bo albo ciąża albo chore dziecko.
              • dreg13 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 09:11
                Taaa, a dla kogo ten urlop?
                Dla dg rowniez? Obowiązkowy, rozumiem? Trzeba zawiesic działalność na trzy miesiàce, żeby obowiązkowo byc w domu z dzieckiem, ktore nadal jest karmione piersià przez kobietę?

Moj mąż obowiązkowego nie miał, wykorzystał za to, co mógł i CHCIAŁ. Po wielu latach, mimo tego, że to ja miałam rodzicielski, spędził samotnie z dziećmi chyba więcej czasu niż ja. Bo CHCIAŁ.
                Te trzy obowiązkowe miesiàce wtedy, kiedy chęci nie będzie, taki koleś na etacie, który ma wyjebongo na dobrostan dziecka, spędzie w chałupie, na grach i filmach. I żarciu z pobliskiej garkuchni. A kobieta będzie dzwonić i się wkurwiać - byłeś na spacerze? Ugotowałeś coś?

Jak facet CHCE, to jest ojcem na pełen etat, przy niewielkich zachętach. Znam takich sporo (taka nasza banieczka), takich którzy byli na macierzyńskim (po 6 tygodniach obowiązkowych żony) i połowie rodzicielskiego. I znam też takich, którzy swoje dwa tygodnie ojcowskiego (nie wiem, ile jest teraz) wykorzystali na wyjazd z kolegami. Oni jakby rok mieli, to by z chęcią wzięli, ale raczej nie po to, żeby dobrze czas spędzic z dzieckiem. Nagle by się okazało, że ich mamusie (babcie) są w stanie szybko im „pomóc” w opiece.
                • katie3001 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 09:16
                  Sorry ale jedynie nakaz może zmienic mentalność szybciej niz kilka pokoleń
                • paskudek1 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 09:18
                  Aha, jak fscet CHCE to jest ojcem. Szkoda że kobieta MUSI być matką czy chce czy nie chce. Nie widzisz dysproporcji?
                • ggrr.ruu Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 09:44
                  Kobiety też mają DG, na DG nie ma w ogóle urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego
                  • evening.vibes Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 09:46
                    ggrr.ruu napisała:
                    > Kobiety też mają DG, na DG nie ma w ogóle urlopu macierzyńskiego
                    > i rodzicielskiego

Jak nie ma? Słynny przekręt ciężarnych sprzed paru lat to na czy się opierał? suspicious
                    • nenia1 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 10:13
                      evening.vibes napisała:

> ggrr.ruu napisała:
                      > > Kobiety też mają DG, na DG nie ma w ogóle urlopu macierzyńskiego
                      > > i rodzicielskiego
                      >
                      > Jak nie ma? Słynny przekręt ciężarnych sprzed paru lat to na czy się opierał? :
                      > >
                      na zasiłku, nie urlopie.
                      • evening.vibes Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 10:18
                        nenia1 napisała:
                        > na zasiłku, nie urlopie.

A zasiłek to się kiedy pobiera? tongue_out
                        • nenia1 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 10:40
                          evening.vibes napisała:

> nenia1 napisała:
                          > > na zasiłku, nie urlopie.
                          >
                          > A zasiłek to się kiedy pobiera? tongue_out

Jak się opłaca składkę chorobową, urodzi dziecko i wystąpi o zasiłek?
                        • ggrr.ruu Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 11:24
                          Na DG - jeśli urodzi się dziecko i ma opłaconą składkę chorobową. Nie wiąże się to z urlopem ani z zawieszeniem działalności
                    • ggrr.ruu Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 11:23
                      Jest zasiłek nie ma urlopu.
                  • triss_merigold6 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 09:51
                    Ależ mają zasiłek macierzyński.
                  • dreg13 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 09:53
                    Ależ oczywiście - i dlatego napisałam, że znam takich facetów, którzy byli na macierzyńskim. Bo oni mieli etat, a żony dg. Czy kobiety powinny obowiązkowo zawiesić dg, żeby odrobić swoją część z dzieckiem?
              • maleficent6 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 11:57
                Nigdy obowiązkowy. Jeśli ja mam ochotę siedzieć w domu z dzieckiem, to jest to wyłącznie moja decyzja. Nikt nie ma prawa mi jej narzucać. Tak samo, jeśli mam ochotę 2 miesiące po porodzie wrócić do pracy.
                Dodatkowo, jeśli tatusia nie ma, to co? Kto weźmie ten obowiązkowy urlop?
                • 152kk Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 12:33
                  Ale w Polsce prawo narzuca kobietom urlop macierzyński (pierwsze 14 tyg. jest obowiązkowe, 6 kolejne - można zrezygnować na rzecz ojca).
                  Jeśli ma być pełna dobrowolność urlopu to czemu ktoś (państwo czyli my wszyscy) ma za to płacić?
                  A poza tym " obowiazkowy" to nie znaczy, że przymusowy. Przeciez nikt nie bedzie śledzić, czy urodziło się komuś dziecko, jeśli ta osoba sama tego nie zgłosi. Chodzi o to, żeby nie było wyboru czy dlugi urlop PŁATNY (ew. bezpłatny, ale zapewniajacy niefinansowe przywileje) bierze jeden rodzic czy drugi, tylko żeby mógł go wziąć tylko ojciec. To jest wlasnie zadanie polityki spolecznej - skuteczne zachęcanie do pewnych zachowań.
                  • maleficent6 Re: o przyczynach niskiej dzietności 10.08.23, 14:36
                    Przeczytaj post Katie na który odpowiadałam. Napisała wyraźnie o obowiązkowym urlopie dla ojca po 9msc, a matka do pracy.

Nie, nie każdy w Polsce ma urlop macierzyński.
                    A to państwo ma swoje pieniądze? Bo wydawało mi się, że skoro pobieram zasiłek macierzyński, tzn. że wcześniej musiałam coś do worka wrzucić.

Przeciez nikt nie bedzie śledzić, czy urodziło się komuś dziecko, jeśli ta osoba sama tego nie zgłosi.

No do tego to nie wiem, jak się odnieść zupełnie...

No nie, mnie odgórnie narzucona możliwość wzięcia urlopu wyłącznie przez ojca (w danym przedziale czasowym) wcale nie zachęca. To rodzice mają prawo zadecydować kto kiedy i czy w ogóle chce brać urlop.

I ponawiam pytanie. Co jeśli ojca nie ma? A matka ma potrzebę wzięcia