Dodaj do ulubionych

Szkoła policealna czy to dobry wybór?

13.08.23, 13:51
Witam. Córka zastanawia się nad wyborem szkoły policealnej by zdobyć jakiś zawód. Myślę że to dobry pomysł. Czy wasze dzieci chodzą, chodziły do takich szkół?
Obserwuj wątek
    • makurokurosek Re: Szkoła policealna czy to dobry wybór? 13.08.23, 14:04
      Uważam, że sensowna szkoła policealna jest lepszym wyborem aniżeli studiowanie dla samego studiowania.
      Wydaje mi się, że szkoły policealne bardziej podążają za wymogami rynku pracy aniżeli uczelnie wyższe.

• anatewka11 Re: Szkoła policealna czy to dobry wybór? 13.08.23, 14:10
      Siostrzeniec robi studium medyczne kierunek masażysta i jest zadowolony. Widoki na pracę ma. Zawodu uczą dobrze. Sama skończyłam studium w kierunku elektroradiologia i bardzo dobrze odnalazłam się na rynku pracy i lubię to, co robię.
    • natalyaxx Re: Szkoła policealna czy to dobry wybór? 13.08.23, 14:27
      Zależy, dużo się mówi o zmianach w przepisach, np już teraz często w ogłoszeniach o pracę zamiast techników radiologii szukają osób po licencjacie z elektroradiologii, z drugiej strony techników farmaceutów masa pracuje, nie napisałaś czego konkretnie chce się uczyć, a to kluczowe.
      • agnesx Re: Szkoła policealna czy to dobry wybór? 13.08.23, 14:56
        Córka chce na asystentkę stomatologiczną. Jeśli nie otworzą tego kierunku to może kurs na rejestratorkę medyczną.
        • makurokurosek Re: Szkoła policealna czy to dobry wybór? 13.08.23, 15:07
          Sądzę, że asystentka stomatologiczna wydaje się być sensowną policealną natomiast kurs na rejestratorkę to raczej strata czasu.
        • 35wcieniu Re: Szkoła policealna czy to dobry wybór? 13.08.23, 16:30
          Na higienistkę.
          Kierunek asystentki jakiś czas temu w ogóle mieli zlikwidować i zostawić tylko higienistki. Robiłam kurs higienistki i było kilka dziewczyn po kursie asystentki, które dorabialy higienistkę w obawie o stratę pracy.
          Szkoła dla asystentek trwa rok, dla higienistek 2 lata.
          • aandzia43 Re: Szkoła policealna czy to dobry wybór? 13.08.23, 17:31
            Popieram, niech od razu szuka kierunku higienistka, szersze kompetencje.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Szkoła policealna czy to dobry wybór? 13.08.23, 15:10
        Licencjat jest po studiach pierwszego stopnia lub inż.
        Studium to szkoła ponadpodstawowa i kończąc ja zdanym egzaminem dostajesz tytuł technika, specjalisty bądź równoważny na poziomie ISCED 4.
        Więc nie opowiadaj głupot.
        Pracodawcy chcą licencjat bo to oznacza szkoła średnia i matura + 3 lata studiów wyższych.
        • arwena_111 Re: Szkoła policealna czy to dobry wybór? 13.08.23, 17:38
          Studium policealne - to skończone liceum. W większości też matura. Nie podstawówka a liceum/technikum
          • siedemkropek82 Re: Szkoła policealna czy to dobry wybór? 14.08.23, 09:20
            Nie trzeba matury
        • babcia47 Re: Szkoła policealna czy to dobry wybór? 13.08.23, 17:48
          Studium, przynajmniej za moich czasów, dzielono na pomaturalne i policealne. W policealnym przed obrona pracy dyplomowej mozna bylo zdać maturę a przez jakiś czas nawet trzeba było. W studium praktycznie uczy się tylko przedmiotów zawodowych za to dokładnie a gdy dobra szkoła to nawet więcej niż np w technikum. Pod względem zawodowym absolwent moze byc lepuej przygotowany do zawodu niz po studiach
          • panna.nasturcja Re: Szkoła policealna czy to dobry wybór? 14.08.23, 02:00
            A ty drugi raz piszesz bzdury, które już kiedyś prostowałyśmy po twoim wpisie.
            Studium jest ZAWSZE po szkole średniej.
            Pomaturalne dla osób z maturą oraz policealne, do którego matury miec nie trzeba, ale można.
            W obu są przedmioty zawodowe, w żadnym nie trzeba na koniec zdawać matury i nikt do niej nie przygotowuje.

Ty piszesz o dawnych liceach zawodowych typu pielęgniarskie, opiekunek dziecięcych.
            Tam był dyplom i matura, ale tam się idzie po podstawówce a nie po szkole średniej.
            • hanusinamama Re: Szkoła policealna czy to dobry wybór? 22.08.23, 11:30
              Nie bardzo widzę rozdzwiek miedzy tym co ona napisała a tym co napisałaś ty.
              Dodała, ze kiedys mozna było (ale trzeba były) zdać w w studium maturę.
          • eliszka25 Re: Szkoła policealna czy to dobry wybór? 14.08.23, 06:10
            Studium policealne, jak sama nazwa mówi, jest po liceum. Do niektórych trzeba mieć zdaną maturę (studium pomaturalne), do innych wystarczy ukończenie szkoły średniej, bez zdanej matury (policealne). Żadne z nich natomiast nie przygotowuje do matury i w studium się jej nie zdaje.
            • babcia47 Re: Szkoła policealna czy to dobry wybór? 14.08.23, 15:28
              Toteż napisałam jak było za moich czasów i czym wtedy różniło się studium policealne od pomaturalnego, bo byly wtedy te dwa rodzaje i w studium policealnym ktore zreszta najczęściej byly przy liceach lub technikach mozna bylo na zakończenie zaliczyć egzamin maturalny.
        • panna.nasturcja Re: Szkoła policealna czy to dobry wybór? 14.08.23, 01:57
          Głupoty piszesz.
          Studium to szkoła, do której idzie się PO skończeniu szkoły średniej.
          Są pomaturalne oraz policealne, w tych drugich można nie mieć matury, ale trzeba mieć ukończoną szkołę średnią.
          • dwa_kubki_herbaty Re: Szkoła policealna czy to dobry wybór? 15.08.23, 09:28
            Przeczytaj w internecie do jakiego rodzaju szkół zalicza się studium.
            To że musisz mieć szkołę średnia skończoną jako wymóg rekrutacyjny to inna sprawa.
            Natomiast tytuł dostajesz taki jak po szkole średniej, czyli technik.
            • panna.nasturcja Re: Szkoła policealna czy to dobry wybór? 22.08.23, 02:44
              Musisz mieć skończoną szkołę średnią, więc studium NIE jest szkołą ponadpodstawową, nie da się do takiej szkoły pójść po podstawówce.
    • okruchlodu Re: Szkoła policealna czy to dobry wybór? 13.08.23, 15:15
      Kończyłam dwie takie szkoły ale bez chęci pracy w zawodach. Wybrałam je bo były bezpłatne i zgodne z moimi zainteresowaniami 'prywatnymi'. Na pewno podczas nauki jest duży nacisk na umiejętności praktyczne.

Część moich znajomych pracuje w tych wyuczonych zawodach jadnak sporą część nie wiązało z tymi kierunkami przyszłości i jest też pewna grupa, której nie udało się pracy znaleźć.

Teraz praktycznie każdy stomatolog korzysta z pomocy asystentki/asystenta, szkół szkolących asystentki jest jednak bardzo dużo. Nie sądzę, żeby każda znalazła pracę. Jeśli się wahacie to warto sprawdzić ogłoszenia o pracę w Waszym rejonie.
      • agnesx Re: Szkoła policealna czy to dobry wybór? 13.08.23, 15:33
        Córka chciałaby pracować jako asystentka stomatologa. U nas w mieście jest to szkoła roczna, weekendowa i płatna. Są praktyki, szkoła kończy się egzaminem i zdobyciem tego zawodu. Jeśli chodzi o możliwości znalezienia pracy to po każdym kierunku czy to studia, czy licencjat czy szkoła policealna czy technikum z zawodem w większości różnorakich kierunków nie ma się gwarancji pracy. Może się uda, jeśli nie to córka mówi że będzie kończyła inne kierunki czy kursy. Obecnie oferty pracy są w Łodzi na asystentkę stomatologiczną, więcej nawet na rejestratorkę/ sekretarkę medyczną.
        • ga-ti Re: Szkoła policealna czy to dobry wybór? 13.08.23, 16:26
          Całkiem dobry zawód. A może później zrobi jakieś uprawnienia na 'higienistkę' czy jak to się zwie i będzie klientom robić zabiegi 'czyszczenia' (u nas nie robi tego stomatolog), może później pójdzie jeszcze dalej, jeśli praca się jej spodoba.
          Kurs na rejestratorkę zdąży zrobić jeśli będzie chciała, potrzebowała.
    • heca7 Re: Szkoła policealna czy to dobry wybór? 13.08.23, 17:24
      Ale to chyba chodzi ci o szkołę pomaturalną. Bo dla tych co nie podeszli do matury jest policealna... Bez matury nie da się chyba zostać asystentką stomatologiczną?
      • siedemkropek82 Re: Szkoła policealna czy to dobry wybór? 14.08.23, 09:21
        Da się
        • heca7 Re: Szkoła policealna czy to dobry wybór? 15.08.23, 09:54
          Ok, dzięki. Nie wiedziałam smile
    • palacinka2020 Re: Szkoła policealna czy to dobry wybór? 14.08.23, 06:45
      Znam jedna osobe, ktora sie po tym odnalazla. Jest kosmetyczka. Ale chyba po ilus latach I tak dorobila licencjat by dostac lepsza prace.
      Teraz prawie wszedzie wola licencjat.
    • siedemkropek82 Re: Szkoła policealna czy to dobry wybór? 14.08.23, 09:22
      Jestem po studiach i po szkole higienistek. Pracuje w czymś innym. Nigdy już bym nie chciała pracować jako higienistka 6 lat byłam.
      • agnesx Re: Szkoła policealna czy to dobry wybór? 14.08.23, 15:54
        siedemkropek82 napisała:

Nigdy już by
        > m nie chciała pracować jako higienistka 6 lat byłam.
        Możesz napisać dlaczego ?
        Czym różni się asystentka od higienistki?
        • tt-tka Re: Szkoła policealna czy to dobry wybór? 21.08.23, 14:38
          agnesx napisała:

> Czym różni się asystentka od higienistki?

Higienistka ma wieksza wiedze (rok dluzej nauki) i wieksze zawodowe uprawnienia. W praktyce jest lub moze byc pracownikiem samodzielnym, podczas gdy asystent - pomocniczym.
    • horka123456789 Re: Szkoła policealna czy to dobry wybór? 21.08.23, 14:24
      moje dziecko nie, natomiast sama poszłam i muszę powiedzieć, że odżyłam na nowo big_grin skończyłam Florystykę w Cosinusie, szkoła świetna naprawdę! co drugi weekend wracałam z tak pozytywną energią i byłam zadowolona, że chodzę do szkoły, co się do tej pory nie zdarzało, no i bezpłatnie to dziś ważne smile
    • mamkaantka Re: Szkoła policealna czy to dobry wybór? 24.08.23, 06:49
      Jeśli nie jest w stanie zdobyć zawodu na dobrej uczelni, to lepsza taka szkoła niż nic.
    • kaki11 Re: Szkoła policealna czy to dobry wybór? 24.08.23, 14:15
      Jakaś grupa moich znajomych z czasów liceum wybrała takie szkoły, z tego co wiem -czyli o tych z którymi miałam później jakiś kontakt to ludzie sobie chwalili , mówili że duży jest nacisk na rzeczy praktyczne i wiem, że kilkoro z nich pracuje do dziś w wyuczonym zawodzie (wiem o jednej która nie pracuje, bo później zrobiła kwalifikacje w innym kierunku). W każdym razie ja raczej odbierałam pozytywne opinie, ale ja skończyłam liceum 11 lat temu, mogło coś się pozmieniać no i zawsze dużo zależy od miejsca i kierunku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka