Dodaj do ulubionych

czy pamietacie jeszcze te tragedie?

14.08.23, 07:33
czy pamietacie jeszcze te tragedie, czy jak zwykle - poki tv huczalo, forum rowniez. tv ucichlo-
forum rowniez.

co sie stalo z matka Kamilka? czy siostra Kamilka adoptowala jego brata?

a Anastazja zamordowana w Grecji? czy skazali
morderce?
Obserwuj wątek
    • memphis90 Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 08:02
      No ale o czym mamy pisać, skoro nie ma zadnych nowych informacji?
    • memphis90 Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 08:05
      Zresztą dziecko zostało zabite w maju - nie ma opcji, żeby w sierpniu siostra była po procesie adopcyjnym. Ponadto siostra jest osobą prywatną, brat zamordowanego również i może nie życzyć sobie udostępniania takich informacji.

Anastazja została zamordowana w czerwcu zdaje się - nie ma opcji, żeby jakikolwiek wyrok skazujący czy tez nie zapadł w sierpniu.
    • filutek.von.glutek Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 08:11
      Tak, skazali, po 2 miesiącach 🤦‍♀️
    • szmytka1 Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 08:15
      A ja mam pytanko. Gdyby ciebie osobiście dotknęła taka tragedia. Dajmy na to, byłabyś matka Anastazji, to chciałabyś, żeby te sprawę bez końca walkowanobw tv, prasie, na forach i w lokalnym warzywniaku, w tonie taniej sensacji. Z ciągłymi naglowkami: najnowsze informacje, mamy nowe szczegóły itd...
      • szafkanocna Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 08:58
        no fakt, nie chcialabym. tylko uznalam, ze to tez jest troche nie fair w stosunku do odbiorcow- najpierw w mediach rzucaja temat jak miesem i robia afere, a potem cicho sza. nie trzeba od razu robic rozbuchanego rozglosu, ale krotka wzmianka na temat tego, czy sprawiedliwosci stalo sie za dosc czasem by sie przydala.
        • turbinkamalinka Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 09:07
          No ale co media mają zrobić? Zainstalować kamery w celi i stworzyć więzienne "Big Brother"?
          • szafkanocna Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 09:21
            nie, nie interesuje mnie, co beda robic w wiezieniu. interesuja mnie dalsze losy sprawy i czy w ogole do tego wiezienia trafia. media, jak chca, to takie informacje potrafia pozyskac. problem w tym, ze ludzie zapominaja i nie oplaca im sie przypominac jakichs wpol zapomnianych spraw. dla mnie to slabe.

fakt, ze minely 2-3 miesiace dopiero od obu wydarzen, za to przepraszam, ciagnie mi sie to lato niemilosiernie..
            • daniela34 Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 09:32
              Eee tam. Proces matki Madzi z Sosnowca był szeroko relacjonowany. Pewnie i tu tak będzie.
            • memphis90 Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 18:06
              Mowimy o zabójstwach, wiec trafią, co mają nie trafić - to nie gwałt czy przemoc domowa…
        • memphis90 Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 09:08
          Ale minęły 2 miesiące. Czego oczekujesz?
        • daniela34 Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 09:08
          Po 2 miesiącach??? (Jeśli chodzi o Anastazję)
          Nie, sprawiedliwości nie stało się zadość ani w Polsce ani w Grecji.
          Matka Kamila jest tymczasowo aresztowana, w lipcu odbyła się rozprawa dotycząca pozbawienia jej władzy rodzicielskiej, ale sprawa karna odbędzie się nieprędko.
          • szafkanocna Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 09:19
            dzieki
          • daniela34 Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 09:19
            Uzupelniajaco: media na pewno będą szeroko rekacjonowac proces ojczyma i matki Kamila oraz na pewno poinformują o wyroku w sprawie Anastazji. Tam samo jak we wszystkich innych głośnych sprawach: informowały o zatrzymaniu i aresztowaniu podejrzanych i następnie po jakimś czasie o wyroku. Na pewno nie odpuszczą.
            • memphis90 Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 09:23
              Co do Anastazji, to nie dalej jak kilka dni temu był mega njus „dlaczego kwiatki na grobie są wyschnięte”. Nie kliknęłam, nie czytałam, bo robienie klikalności na (dosłownie!) cudzym grobie mnie mierzi i zniesmacza, ale spragnieni świeżutkich, soczystych plotusi powinni jednak być usatysfakcjonowani.
            • towarzyszka_leila Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 09:25
              Pewnie masz rację, ale już wyrok na zabójcę Adamowicza, ogłoszony zdaje się po 4 latach od zbrodni, nie został dobrze nagłośniony w mediach.
              • daniela34 Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 09:31
                Serio nie został? Ja widzialam i informacje w tvn24 i rozmowę z bratem.
              • marta.graca Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 09:31
                Jak to nie? Wszystkie portale i stacje o nim pisały.
                • towarzyszka_leila Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 16:36
                  Ja to odebrałam tak, że podano info o wyroku, ale rozpamiętywania zdarzenia już nie było.
                  • memphis90 Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 18:08
                    A dlaczego powinno zajść ogólnopolskie medialne „rozpamiętywanie”?
                    • nick_z_desperacji Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 18:18
                      Żeby było o czym, z odpowiednio smutną miną oczywiście, poplotkować tu i tam z przypadkowymi ludźmi. To, że rodzina próbuje jakoś wrócić do normalności, to nie ważne, ważne, żeby sprzedać odpowiednio pikantne newsy.
                      • szafkanocna Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 19:53
                        ok, niektorzy traktuja przypominanie o “przedawnionych” tragediach jako masturbacje plotkarska i rozumiem
                        ich, bo jak sie sami czyms interesuja, to zapewnie wlasnie w takim kontekscie.

jednak w moim przypadku to jest akurat zainteresowanie spowodowane zaniepokojeniem istnieniem pewnych problemow, ktore sa mi z jakichs wzgledow blizsze lub dalsze.

smierc Kamilka odebralam bardzo osobiscie, jak wiele innych matek. wewmetrznie nie godze sie na takie traktowanie dzieci, i dlatego chce wiedziec, co sie stalo z winnymi.

Anastazja- bo niepokoja mnie zagrozenia w turystycznej Europie ze strony uchodzcow, tak zlewane przez wszystkich. i tez chce wiedziec, czy sprawa sie rozmyje jak z Magda Zuk w Egipcie - czy moze jest jeszcze jakas nadzieja dla tego swiata.
                        • daniela34 Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 20:00
                          Nie masz, nie masz nadzieje

A podobieństwa spraw nie dostrzegam. O ile mi wiadomo, nikt w sprawie Magdaleny Żuk nie miał postawionych zarzutów.
                          Ale oczywiście możesz uważać, że w "turystycznej Europie" tak sobie zatrzymują podejrzanego, stawiają zarzuty a potem "sprawa się rozmywa."
                          • szafkanocna Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 20:08
                            nic nie uwazam, bo sie na tym nie znam.
                            w sprawie magdy -fakt, uznano, ze sobie wyskoczyla z okna i na tym koniec, tak?
                            a ten gosc od anastazji czeka na zarzuty i impreza dopiero bedzie? ok.to czekam.
                            wink
                            • daniela34 Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 20:16
                              Nie, nie czeka na zarzuty tylko ma je już postawione. Od czerwca. Czeka na proces.
                              W sprawie Magdaleny Żuk organy prowadzące postępowanie na miejscu nie stwierdziły udziału osób trzecich. Polska prokuratura prowadzi własne sledztwo bez szczególnych rezultatów, co było do przewidzenia.
                            • memphis90 Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 20:30
                              >w sprawie magdy -fakt, uznano, ze >sobie wyskoczyla z okna i na tym >koniec, tak?
                              To może być trudne do zaakceptowania, jeśli ma się już ugruntowaną opinię j silne przekonanie, ze winien musi byc „jakiś emigrant”, ale owszem - w toku śledztwa jak najbardziej można ostatecznie stwierdzić, ze ktoś przeszedł ostry zespół psychotyczny i wyskoczył z okna. 🤷‍♀️
                        • memphis90 Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 20:12
                          >smierc Kamilka odebralam bardzo >osobiscie, jak wiele innych matek. >wewmetrznie nie godze sie na takie >traktowanie dzieci,
                          No wiedzisz jak bardzo jesteś lepsza od nas..?

>Anastazja- bo niepokoja mnie >zagrozenia w turystycznej Europie ze >strony uchodzcow,
                          Los 18l Wiktorii zamordowanej przez swojskiego kartoflanego już Cię nie porusza czy zwyczajnie nie odczuwasz zagrożenia ze strony lokalsow?
                          • szafkanocna Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 20:18
                            Los 18l Wiktorii zamordowanej przez swojskiego kartoflanego już Cię nie porusza czy zwyczajnie nie odczuwasz zagrożenia ze strony lokalsow?

se strony twoich lokalsow moze bym odczuwala, ale nie wiem, nie mieszkam ani kolo Radzionkowa ani w ogole w Polsce.
                            • memphis90 Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 20:32
                              Czyli mieszkasz w Egipcie?
                        • nick_z_desperacji Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 21:16
                          Nie masturbuję się plotkami, jeśli jakaś sprawa jest dla mnie ważna, to ją pamiętam i nie rozumiem, po co jeszcze raz barwnie ją opisywać, jeśli nie ku uciesze gawiedzi i cierpieniu rodziny. Jeśli czegoś nie pamiętam, a z jakichś powodów wyrok czy zakończenie sprawy mnie zainteresowało, to od tego mam internet, żeby sprawdzić. Obawiasz się, że sprawa Kamilka, którą teraz głęboko przeżyłaś za 2-3 lata wypadnie Ci z pamięci i niedostatecznie przeżyjesz wyrok?
                        • m_incubo Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 22:32
                          >smierc Kamilka odebralam bardzo >osobiscie, jak wiele innych matek. >wewmetrznie nie godze sie na takie >traktowanie dzieci,

To ciekawe co piszesz.
                          A zewnętrznie coś robisz by się nie godzić na takie traktowanie dzieci?
                          Zakładasz wątek na forum?
                          • nick_z_desperacji Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 22:50
                            m_incubo napisała:

> >smierc Kamilka odebralam bardzo >osobiscie, jak wiele innych matek. &#
                            > 62;wewmetrznie nie godze sie na takie >traktowanie dzieci,
                            >
                            > To ciekawe co piszesz.
                            > A zewnętrznie coś robisz by się nie godzić na takie traktowanie dzieci?
                            > Zakładasz wątek na forum?
                            >
                            To taka wewnętrzna emigracja wink
                    • towarzyszka_leila Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 19:20
                      Bo o tym jest ten wątek.
                      • daniela34 Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 20:03
                        No nie, nie o tym. Wątek jest o tym "czy pamiętacie jeszcze te tragedie?"
                        Wydaje mi się, że ludzie pamiętają; że Adamowicz został zamordowany. Natomiast w momencie jak zapadł wyrok istotne czy też kontrowersyjne były 2 kwestie: długość postępowania i treść wyroku (przyjęcie ograniczonej a nie wyłączonej poczytalnosci) a nie istniała potrzeba "rozpamiętywania" zdarzenia.
                        • towarzyszka_leila Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 21:59
                          Wiele osób może też przypomnieć sobie tragedie, które poszły w niepamięć wyłącznie dzięki szumom medialnym. Problem w tym, że po zwyczajowym biciu piany świeżo po zbrodni nic się nie zmienia. Ja bym np marzyła, żeby do teraz trwała dyskusja poparta działaniem nad zmianą systemową opieki społecznej w Polsce, po tragedii Kamilka. Ale to się nie dzieje. Chciałabym wierzyć, że jednak ktoś nad tym pracuje, bo media mi tego nie podają.
                          • daniela34 Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 22:07
                            Ale wiesz, że została uchwalona ustawa zmieniajaca kodeks rodzinny i inne ustawy właśnie po śmierci Kamila? Potocznie mówi się wręcz o Lex Kamil
                            • nick_z_desperacji Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 22:22
                              Większość ludzi nie wie, bo o jego śmierci można było łatwo, barwnie i chwytliwie napisać w tabloidach, a konkretne, merytoryczne zmiany w prawie ciężko sprzedać jako tanią rozrywkę. To jest ten sam mechanizm, jaki stosuje PiS mówiąc o "złej Unii": dramatyczny obraz łatwo sprzedać i łatwo zrozumieć, a merytoryczne treści wymagają choćby wiedzy, czym się różnią akty prawne UE.
                            • towarzyszka_leila Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 22:31
                              Nie wiedziałam, może za bardzo gardzę polskimi mediami mainstreamowymi. Ale dziękuję, że Ty mi powiedziałaś, jest to iskierka nadziei.
                              • daniela34 Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 22:37
                                No to trochę trudno dyskutować o tym, co media publikują z kimś, kto ich nie śledzi. Tak, ustawa Lex Kamilek jest uchwalona i podpisana, tak, media mainstreamowe informowały zarówno o projekcie, o pracach legislacyjnych a także o uchwaleniu i podpisaniu ustawy (a przynajmniej na pewno informowało o tym tvn24, bo tę stację ogladam).
                                • nick_z_desperacji Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 22:53
                                  Rodzi się pytanie, jak nagłośnić wyrok w sprawie Adamowicza musiałby media, żeby dotarło to do kogoś, kto te media ignoruje. Może samochód z głośnikiem okrążający miasto w te i nazad?(ps. to się razem czy oddzielnie pisze? nigdy nie wiem)
                                  • daniela34 Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 23:02
                                    Chyba razem smile

Anyway, o ile pamiętam po wyroku był np.wywiad z bratem P.Adamowicza, był odtwarzany moment ataku i były też komentarze prawników dot.tego rozstrzygnięcia. No co jeszcze miało być?
                  • marta.graca Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 18:20
                    Hm, może dlatego, że było ono rozpamiętywane bezpośrednio po jego wystąpieniu, mieli to robić jeszcze raz po kilku latach?
    • panna.nasturcja Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 22:05
      Serio sądzisz, że po dwóch miesiącach od morderstwa może być już po procesie i wyroku?
      I że ktokolwiek miałby Cię informować czy ktoś kogoś adoptował? Jesteś stroną w sprawie?
      • nick_z_desperacji Re: czy pamietacie jeszcze te tragedie? 14.08.23, 22:54
        panna.nasturcja napisała:

> Serio sądzisz, że po dwóch miesiącach od morderstwa może być już po procesie i
        > wyroku?
        > I że ktokolwiek miałby Cię informować czy ktoś kogoś adoptował? Jesteś stroną w
        > sprawie?
        Imię, nazwisko i nowy adres adoptowanego i opiekunów, żeby cala okolica, z naciskiem na kolegów w szkole wiedziała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka