Dodaj do ulubionych

Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie

14.08.23, 14:58
Zasadniczo sklepy i inne miejsca publiczne albo wpuszczają wszystkie psy, albo żadnych (z oczywistym wyjątkiem asystujących).
Jedna z sieci, której przedstawicielka wypowiada się w poniższym artykule pozwala na przebywanie w jej sklepach tylko MAŁYM PSOM.
Dużym nie.
Psia dyskryminacja.
Jeśli duży pies jest dobrze ułożony i odpowiednio zaopatrzony to - skąd ta niesprawiedliwość? Bo łapy postawi na podłodze?
tvn24.pl/biznes/z-kraju/pies-w-sklepie-czy-mozna-wejsc-z-psem-do-sklepu-odpowiedzi-sieci-handlowych-7285521?fbclid=IwAR32T2FAW_tlUU9VRnSOOudb4Xgl5Dxeahfwb6-n9HBFrG3mVYqVulKn0HQ
Obserwuj wątek
    • dni_minione Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 15:03
      Krakowski Rossmann wpuszcza psy na rękach, na własnych łapach nie wejdą. Możesz wnieść nawet nowofunlanda, jeśli udźwigniesz ;D
      • mamamisi2005 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 16:08
        To prawie jak w nowojorskim metrze😛
        • dwa_kubki_herbaty Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 16:55
          W nowojorskim metrze tylko psa w torbie możesz przewozić 😁
      • taki-sobie-nick Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 22:35
        Hehe.
    • homohominilupus Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 15:11
      Mały pies to nie pies 🤪

Akurat dzis do sklepu weszła przesympatyczna suka, która właściciel zostawił nieprzywiazaną. To weszła. Zagadałam ją to dala mi brzuch do glaskania. Cudna była. W końcu zaczęła poszczekiwać na swojego pana, chyba zeby się pospieszył.

Pan z kasy nie miał z psem żadnego problemu, problem miał starszy pan w kolejce.
      • profes79 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 16:16
        Mały pies to też pies.
      • auksencja15 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 16.08.23, 10:27
        Jaki problem miał starszy pan 😳?
    • ichi51e Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 15:24
      Mały pies rozumiem ze w torbie. Nie dziwie się ze on może a większe nie mogą.
      • alterego72 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 15:38
        Co takiego zrobi większy dobrze ułożony pies na smyczy? Obsika sklepowy mebel?
        • homohominilupus Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 15:46
          Niektórzy ludzie z fobiami mysla że pies gdzie nie wejdzie to leje 🤷‍♀️
          • babcia47 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 15.08.23, 11:26
            No nie czarujmy się niektore leją, szczegolnie samce. Tqka ich natura by wszędzie znaczyć teren i zostawiać informacje dla innych psów ze szczególnym uwzględnieniem suk bo nie jest to związane z fizjologią tylko realiami życia stadnego.
        • filutek.von.glutek Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 15:55
          Ja na przykład nie lubię jak pies do mnie podchodzi, zaczyna obwąchiwanie, opiera się o mnie łapami. Sklep to nie miejsce dla psa. Mam psią fobię czy nie?
          • homohominilupus Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 16:02
            Tak
            • mizantropka_20 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 16:29
              Bo ty tak twierdzisz? Psoposiadacze zgodnym chórem pacyfikują tych, którzy nie zachwycają się ich pupilkami i faktem, że są wszędzie ciągane.Pies skoro nie przeszkadza w właścicielowi, to w żadnym przypadku nie może innym! Psy w sklepie, psy u fryzjera i gdzie tylko fantazja właściciela pozwoli. Komu się nie podoba, to ma fobię i powinien siedzieć w piwnicy. Podobnie mają matusie bombelków.
              • konsta-is-me Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 17:07
                No nie, bo pies w przeciwieństwie do bombelkow nikomu nie przeszkadza...
                Nie biega, nie ryczy, nie zaczepia nikogo , siedzi sobie czy leży obok właściciela i tyle.
                A jeśli szczeka albo rozrabia ,to - w przeciwieństwie do dziubdziusiow - opiekunowie starają się go poskromić/uciszyć/ uspokoić.
                Spróbuj zwrócić za to uwagę uwagę bombelkowi albo jego rodzicom...

• mizantropka_20 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 15.08.23, 09:38
                  Spróbuj zwrócić uwagę psiarzom - "paniiiii, una nie gryzie" - pies bez smyczy i kagańca; "sama se posprzątaj" - właścicielka obsrywacza chodników.
                  • alterego72 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 15.08.23, 11:18
                    Tacy nie zasługują na miano psiarza.
                  • babcia47 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 15.08.23, 11:29
                    Tyle, ze w sprawie psa mozna wezwać służby i wlasciciel ma duże szanse przynajmniej na mandat
                    • mizantropka_20 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 16.08.23, 13:38
                      Powodzenia! Po pierwsze służby (SM), twierdzą, że wszyscy są na patrolu baaaaaardzo daleko od miejsca zdarzenia, po drugie właściciel z wolnościowcem i obsrywaczem zamieni się w żonę Lota i będzie karnie czekał na mandat.
          • default Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 17:59
            filutek.von.glutek napisał:

> Ja na przykład nie lubię jak pies do mnie podchodzi, zaczyna obwąchiwanie, opie
            > ra się o mnie łapami. Sklep to nie miejsce dla psa. Mam psią fobię czy nie?

Naprawdę psy do Ciebie podchodzą tak blisko, dotykają nosem, opierają się łapami ? To dziwne bardzo, raz że nie lubisz psów - a psy to czują, a dwa - poza małymi szczeniakami psy raczej nie są skore do kontaktu z obcymi. Żaden z moich psów (a miałam ich mnóstwo) tego nie robił, a i mnie bardzo sporadycznie zdarza się, że obcy pies mnie zaczepia. No chyba że sama się do niego odezwę czy jakoś zachęcę.
            A od ludzi nielubiących psów ciągle się słyszy jak to obce psy się na nich wieszają .... Dziwne.
            • homohominilupus Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 19:27
              No przecież napisalam ze ma fobię.

Uwielbiam psy ale żaden nie podchodzi do mnie i nie obwachuje jeśli nie nawiąże z nim kontaktu. Ta w sklepie dzis sobie weszła a ja na nią cmoknęłam. To przyszła do mnie i buch na podłogę kołami do góry zeby po brzuszku glaskać. Gdybym nie cmokala to grzecznie czekałaby na swojego pana.
            • filutek.von.glutek Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 15.08.23, 09:32
              Tak, zdarza się. Nie piszę przecież że każdy pies tak robi. I tak, nie lubię psów, tak samo jak nie lubię np. gołębi czy królików. Zwrócenie uwagi właścicielowi żeby psa pilnował zwykle kończy się hasłem: ale on przecież krzywdy nie zrobi. Może tak, może nie, ale ja nie mam ochoty tego sprawdzać i nie ma znaczenia czy to duży pies czy mały.
              • ayelen40 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 15.08.23, 13:19
                Właśnie. Nie każdy ma ochotę na bliższy kontakt z cudzym pieseczkiem.
                • default Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 15.08.23, 13:34
                  A 99% psów nie ma ochoty na bliższy kontakt z obcymi ludźmi. Co za niefart że trafiacie ciągle na ten 1% 🙂
                  • homohominilupus Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 15.08.23, 16:41
                    default napisała:

> A 99% psów nie ma ochoty na bliższy kontakt z obcymi ludźmi. Co za niefart że t
                    > rafiacie ciągle na ten 1% 🙂

👍
                  • mizantropka_20 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 16.08.23, 13:38
                    A dane czerpiesz z...?
            • babcia47 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 15.08.23, 11:34
              Nie miałaś do czynuejus z moim psiakiem, znajdziem, którego nie ma szans ułożyć bo jak stwierdził wet, on zyje we własnym świecie. Kochabludzi i sadzi, ze jego tez wszyscy kochają, nie ma żadnych zahqmowan wbstoeunku do ludzi i zwierząt, w tym ostatnim przypadku o dziwo uchodzi mu na sucho. Probuje przeprowadzicbwszystko co mu wpadnie do łebka a ma juz prawie 8 lat. W związku z powyższym terenubposeski nie opusza chyba ze zwieje do czego ma niestety skłonności
            • koronka2012 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 16.08.23, 18:01
              Bzdura, trzymam się od psów jak najdalej, większości nie lubię, a wszystkie się do mnie garną jak glupie 💁🏻‍♀️
          • berdebul Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 20:18
            Dobrze wychowany pies tak nie robi. Miałam psa ułożonego pod asystę - na wyjściu jest skupiony na pracy, obcych nie zaszczyca nawet machnięcia ogonem. Teraz mam szczeniaka w połowie układania, więc jeszcze się rozprasza jak ktoś zagada, ale nie wącha, nie podchodzi, a tym bardziej nie skacze na ludzi.
          • dominika9933 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 22:51
            Nie wiem czy masz fobie. Ja nie chodzę do sklepu z psem, choć nieraz bym chciała (nie na większe zakupy, ale do Żabki po wodę albo Rossmanna po dezodorant). Ale nawet na polu zawsze jak zbliżamy się do ludzi, czy to siedzących na ławce, czy przechodzących blisko, że już nie wspomnę o dzieciach, skracam smycz Lolkowi, zakładam, że ludzie nie chcą kontaktu z psem. Jak chcą to mówią i ok. Jak miałam małe dziecko też tak postępowalam, zakładałam, że nie każdy lubi dzieci i nie każdy musi zachwycać się moim.
            • mizantropka_20 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 16.08.23, 13:39
              Szanuje
        • ichi51e Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 17:44
          Nie wiem co zrobi nic mnie to nie obchodzi. Zwierzak w torbie może sobie robic co zechce bo jest problemem torby zwierzak poza torba staje się częścią społeczności.
          U nas np zwierze w torbie podróżuje za darmo a poza torbo musi mieć bilet.
          • ichi51e Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 17:45
            Torba*
        • memphis90 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 17:54
          Gdyby wszystkie psy były dobrze ułożone…. Ale to chyba dość utopijna wizja, a do sklepów będą chcieli wszyscy, nie tylko ci z ułożonymi.
          • little_fish Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 22:44
            No właśnie.
            Ale mały pies też może być źle ułożony i szczekać, podbiegać do ludzi, obsikać wyposażenie...
            • ayelen40 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 15.08.23, 16:52
              I podgryzać kostki u nóg. Brr.
              • taki-sobie-nick Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 15.08.23, 20:23
                W życiu nie spotkałam w sklepie takiego psa.
                • little_fish Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 16.08.23, 14:42
                  Ale to nie znaczy, że takie nie istnieją.
                  • taki-sobie-nick Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 16.08.23, 21:22
                    Ale może to są te psy, które są brane na ręce.
      • soft.kitty Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 15:46
        Np. w nowojorskim metrze wolno tylko z takim psem, który zmieści się w torbie (czy tam innym plecaku) smile

https://people.com/thmb/9m98A_pJN5vgc2dSzNYl_BsoPfs=/1500x0/filters:no_upscale():max_bytes(150000):strip_icc():focal(749x0:751x2):format(webp)/samoyed-subway-carry-033123-1-a98c7554d1914811a59f130857a83497.jpg

https://www.boredpanda.com/blog/wp-content/uploads/2021/11/dogs-in-bags-instagram-618d234c4ae21__700.jpg
        • geez_louise Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 15:49
          I niech ktoś powie, że samojedy nie są najpiękniejsze na świecie.
          • alterego72 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 15:51
            Każdy twierdzi, że jego pies jest najpiękniejszy na świecie. I każdy ma rację.
        • alterego72 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 15:50
          Drugi pomysł świetny, wypróbuję na moim big_grin. Torbę mam wink
    • geez_louise Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 15:51
      Mam psa - slodziaka, wchodzi wszędzie, jeszcze nikt nigdy na niego krzywo nie spojrzał.
      • koronka2012 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 16.08.23, 18:03
        Patrzę krzywo na KAŻDEGO psa w sklepie, tylko właściciele wolą nie widzieć
    • alexis1121 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 15:51
      Żaden pies nie powinien wchodzić do sklepu, bo zwyczajnie nie jest to miejsce dla niego przeznaczone. Głupia moda nastała niestety.
      • thea19 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 16:09
        pies też człowiek, jaka znowu moda?
        • alexis1121 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 16:19
          Pies to jednak nie człowiek, ma inne potrzeby, zakupy nie są jedną z nich.
          • thea19 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 16:45
            masz rację, pies to jednak bardzo często dużo więcej niż człowiek. Ludzie to podły gatunek
      • alterego72 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 16:18
        To dlaczego małe mogą, a duże nie?
        • alexis1121 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 16:21
          A skąd mam wiedzieć 😅 Pewnie jest założone, że mały zrobi mniej szkód.
    • miss_fahrenheit Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 16:17
      Moim zdaniem powinno być zupełnie inne ograniczenie - każdy pies może wejść, poza tymi, które mają głupich właścicieli. Duży ułożony pies mający normalnego, odpowiedzialnego właściciela mi nie przeszkadza.
      • taki-sobie-nick Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 22:36
        miss_fahrenheit napisała:

> Moim zdaniem powinno być zupełnie inne ograniczenie - każdy pies może wejść, po
        > za tymi, które mają głupich właścicieli.

I to wymaga testowania właścicieli przed wejściem = dodatkowy pracownik+ewentualna strata obrażonego klienta.
    • dni_minione Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 16:22
      Ale jak siknie z emocji, to właścicielowi pod pachę, a nie na regał, może o to chodziwink
      • taki-sobie-nick Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 22:37
        Powinno być "zakaz wprowadzania i wnoszenia psów". Wszak ci, co wnoszą, nie wprowadzają.

A pies w torebce?
        • ayelen40 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 15.08.23, 10:26
          To już nie pies, to kalectwo.
          • taki-sobie-nick Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 15.08.23, 19:53
            Jak nie pies, jak pies! Weź nie wypisuj takich głupot.
            • ayelen40 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 16.08.23, 18:49
              Ale to prawda. Pies to nie zabawka, należy go traktować jak zwierzę, ma łapy, niech chodzi, to nie gadżet.
    • 152kk Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 17:22
      Mały pies mniej śmierdzi ( tak, psy śmierdzą, oczywiście nie własne, kochane, tylko cudzewink, mały pies mniej się ślini, mniej piachu/blota na latach naniesie, ma krótszy ogon/lapy/pysk więc mniejsze ryzyko, że o cis niechcacy zawadzi. Wychowanie psa oczywiście się liczy, ale nawet bardzo dobrze wychowany pies jest psem i ma ww cechy, które w zamkniętym publicznym pomieszczeniu mogą przeszkadzać.
      • kocynder Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 17:32
        Dobrze ułożony niufek czy berneńczyk na 200% narobi mniej szkód niż rozwydrzony yorczek z kokardusią na główce czy spuszczony ze smyczy beagle. I co z tego, że łeb nowofundlanda jest większy niż cały yorczek?
        • 152kk Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 18:16
          Ja lubię psy, ale nie da się zaprzeczyć, że duzy pies, nawet dobrze ułożony, z reguły nie jest niezauważalny ( zapach, odgłosy, ślina z pyska, niekoniecznie szczekanie, wystarczy że zieje czy mlaszcze). Dlaczego uważasz, że małe psy są bardziej rozwydrzone, przecież to zależy od właściciela? No niestety - dobrze wychowanego maltańczyka na rękach wlasciciela możesz nawet nie zauważyćw sklepie, a doga niemieckiego, nawet super wychowanego i przemiłego, zauważysz zawsze smile
          • kocynder Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 18:26
            Może dlatego, że 90% małych psów jest niewychowanych? Zapach nie zależy od gabarytów, odgłosy (jakie?) też nie. Ślinienie się jest cechą niektórych ras, a innych nie, też nie od wielkości zależną.
          • kocynder Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 16.08.23, 21:59
            No i konkretne przykłady: odgłosy - posłuchaj sobie zdrowego owczarka niemieckiego w zestawieniu z sapiącym, chrapiącym i bulgoczącym mopsikiem; ślinienie - przypatrz się dobermanowi i buldożkowi francuskiemu... Samo szczekanie - spokojny, flegmatyczny bernardyn narobi na pewno mniej ambarasu niż rozdziamgotany ratlerek.
            Ok, masz prawo bać się dużych psów, a nie bać małych, ale nie próbuj tego "racjonalizować", bo ci głupoty wychodzą. smile
            P.S. Ziajanie akurat uskuteczniają WSZYSTKIE psy, małe, duże, kudłate, gładkowłose, rasowe i miksy. Bo one w ten sposób "wydalają" nadmiar ciepła. Psy się nie pocą. Więc pretensje o ziajanie - to jakbyś miała za złe, że kobieta wybierająca dżem truskawkowy jest spocona. No, gorąco jest, każdy się poci i nie ma na to rady. smile
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 17:35
      Najgorsze, że te małe psy są zwykle dużo bardziej uciążliwe niż duże. Duże są traktowane jak psy, wiec odpowiednio układane. Małe - niekoniecznie.
      • 152kk Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 18:25
        Miałaś małego psa i dużego? Bo ja tak i uważam, że to nieprawda - ułożyć można każdego psa, ale duży jest bardziej wymagający. Małego mozesz myć nawet codziennie w umywalce, dużego - to już całą operacja. Maly pies gubi mniej sierści, mniej śliny itp
        Wlasciciele sa przyzwyczajeni, wiec nawet tego nie zauwazaja, ale ja jesli kogos odwiedzam to zawsze czuję ten psi zapach w mieszkaniu jeśli tam mieszka duży pies, w przypadku małego - niekoniecznie.
        Za to małe zwykle więcej szczekają, tu się zgadzam.
    • anorektycznazdzira Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 17:41
      Psy, kosy, szczury, kozy, krowy- nie widzę powodu, żeby którekolwiek dyskryminować i zakazywać wstępu do hipermarketu.
      • alterego72 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 18:44
        Tylko tu mowa o stosowaniu różnic wobec zwierząt tego samego gatunku. Pies i pies. A nie pies i krowa.
        • mamamisi2005 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 18:59
          A w czym krowa jest gorsza od psa? Ktoś może przecież mieć zwierzęcego przyjaciela w postaci krowy. Fakt, to rzadkie, ale głupio jest z definicji dyskryminować mniejszości.
          • szafkanocna Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 19:43
            “A w czym krowa jest gorsza od psa? Ktoś może przecież mieć zwierzęcego przyjaciela w postaci krowy. Fakt, to rzadkie, ale głupio jest z definicji dyskryminować mniejszości.”

😂❤️❤️
          • mizantropka_20 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 16.08.23, 14:18
            Co racja, to racja. Mój wnuk tkwi w głębokiej relacji z gęsią. Gęś chodzi za nim jak pies i okazuje mu szacunek oraz sympatię. Można powiedzieć, że jest ułożona. Ciekawe czy by ich tu geder do sklepu wpuścili🤔.
        • anorektycznazdzira Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 15.08.23, 11:20
          A krowa w czym jest gorsza?!
          Niektórzy mają świnie-przyjaciół, hodują je jako zwierzę kanapowe.
          Uważam, że taka osoba może wejść do marketu ze świnią, skoro ktoś inny może z psem.
          Ja mam szczura. Jest dyskryminowany, bo większość restauracji "przyjazna dla psów" jest nieprzyjazna dla szczurów. Możesz mi wyjaśnić dlaczego?
    • szafkanocna Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 19:45
      a co z alergikami? kiedys “wszyscy”
      mieli alergie albo to na psa, albo na kota. wyleczeni? nikt sie nie burzy sie?
      • mamamisi2005 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 20:29
        Jestem osobą z alergią m.in. na psa. Niestety jakoś nie zauważam empatycznej postawy dotyczących szanowania moich szczególnych potrzeb z tym związanych 🙄
      • taki-sobie-nick Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 22:38
        Nie, a ja korzystam z darmowej dogoterapii, jeśli pies jest towarzyski i da się pogłaskać.
    • shellyanna Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 19:47
      Mnie zastanawia niezmiernie obecność psów w centrach handlowych. Na smyczy. Raz, że sama cierpię gdy mam nadmiar bodźców (zapachy, głośna muzyka i tłum ludzi), dwa - aspekt higieniczny. Nie wyobrażam sobie, żeby mój pies po godzinie spaceru nie zechciał siknąć (chociażby w ramach znaczenia terenu). I o ile dwójkę, wiadomo elegancko zbierze człowiek do woreczka, o tyle z sikami sprawa się komplikuje.
      • alterego72 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 20:01
        Ułożony pies nie załatwia się nie na dworze.
        • shellyanna Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 20:12
          A zestresowany?
          • alterego72 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 20:36
            Jeżeli tak zareagowałby po raz pierwszy - można nie przewidzieć.
            Jeśli właściciel wie, że pies tak reaguje - wtedy owszem, nie powinien go zabierać w takie miejsca.
      • berdebul Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 14.08.23, 20:21
        Nie da się kupić butów bez psa. Kurtkę tez ciężko dobrać. Cześć to psy-terapeuci.
        Zdrowy pies wytrzymuje kilka godzin bez sikania, jak człowiek.
      • auksencja15 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 16.08.23, 10:30
        Mam podobnie z centrami i własnego tam nie targam. Dopuszczam myśl, ze mogłabym przejść przez centrum w ramach skrótu, ale dla psa by to nie było komfortowe. Wole go zabrać do lasu ;p
    • bene_gesserit Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 15.08.23, 09:44
      Niekoniecznie każdy chce mieć wymuszoną bliskość z dużym psem proszę-się-nie-bać-on-nie-gryzie.
      Alejki w marketach mają ograniczoną szerokość.
      Nie bardzo też rozumiem, po co psy zabierać do marketu w ogóle.
    • reinadelafiesta Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 15.08.23, 13:34
      To jest plaża a nie sklep, ale w sumie, co za różnica? To do tych wszystkich, którzy tak na temat brudzących psów mają tyle do powiedzenia. Ludzie powinni od siebie zacząć wychowanie.
      • reinadelafiesta Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 15.08.23, 13:47
        Ale jak ktoś chce sklep, to też można. Wystarczy wpisać w google "sklep, bałagan " i zdjęć jest do wyboru do koloru. Więc jak ktoś nie chce psa w sklepie, to niech poszuka lepszego wytłumaczenia niż to, że zwierzęta mogą nabrudzić. Zdjęcie dziecka robiącego kupę do sklepowego nocnika, zdjętego z półki przez zaradnego tatusia też widziałam.
    • czula_czarownica Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 15.08.23, 17:16
      Z perspektywy matki dla beagla czyli psa gończego, myśliwskiego, niuchacza jestem jednak na nie dla niektórych psów w niektórych sklepach. Mój, chociaż ułożony, posłuszny i do rany przyłóż, chodzący grzecznie przy nodze, w momencie gdy wyczuje mięcho albo swojską kiełbasę jest po psie. Celownik mięsny i weź go goń🤣 także tylko drogeria
      • kot9 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 16.08.23, 14:28
        Psy obojętnie małe czy duże nie powinny mieć wstępu do sklepu. Wyjątek dla psów przewodników.
      • ayelen40 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 16.08.23, 18:48
        Czujesz się jego matką? Rozmawiałaś już z psychiatrą o tym?
        • czula_czarownica Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 16.08.23, 21:41
          Kurcze, o tym nie wspomniałam
    • po_godzinach_1 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 16.08.23, 14:48
      Powinno chyba być małym zwierzętom - pieskom, kotkom, cielaczkom czy prosiaczkom wolno, psom, kotom, krowom czy świniom nie.
    • koronka2012 Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 16.08.23, 17:58
      W ogóle ostatnio zauważyłam plagę psów spacerujących na smyczy po centrach handlowych . Strasznie mnie to wkurza, serio to jest miejsce na przechadzkę z psem…?
      • alicja.delicjassa Re: Psia niesprawiedliwość w hipermarkecie 16.08.23, 18:46
        są mniej uciążliwe, niż male wyjce w wózkach, albo biegające po centrum handlowym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka