Dodaj do ulubionych

Taryfa weekendowa - jak pięknie jest w Polsce

14.08.23, 17:27
W domku na wsi mamy taryfę weekendową - logiczne. Na ostatnim rachunku stawki za weekend/noc i dzień okazały się jednakowe. Po pierwszej myśli "źle wystawili rachunek" okazało się, że rachunek jednak jest prawidłowy. Otóż po zużyciu limitu 2000 kWh obie stawki tak wy*ebało w kosmos, że obie odcięły się dopiero na maksymalnej stawce ustawowej dla gospodarstw domowych.

Pięknie jest w Polsce, prawda?
Obserwuj wątek
    • panna.nasturcja Re: Taryfa weekendowa - jak pięknie jest w Polsce 14.08.23, 18:49
      Jakim cudem udało Ci się zużyć limit 2000 w domku weekendowym?
      • smoczy_plomien Re: Taryfa weekendowa - jak pięknie jest w Polsce 14.08.23, 19:35
        Ogrzewanie elektryczne, kuchenka indukcyjna, spędzone ferie, długie weekendy, większość weekendów.
        • profes79 Re: Taryfa weekendowa - jak pięknie jest w Polsce 14.08.23, 22:15
          No to masz wyjaśnienie - jak się stosuje najgorszą możliwą metodę grzania to są efekty.
          • smoczy_plomien Re: Taryfa weekendowa - jak pięknie jest w Polsce 15.08.23, 15:32
            Ale dlaczego najgorszą? Jest ekologiczna i prosta w montażu. Od kotłów na paliwa stałe broń mnie borze. We wsi nie ma sieci gazowej, a nie mam ochoty na "ozdobę" ogródka w postaci baniaka na gaz. Pompa ciepła wypada znacznie drożej w instalacji. Od początku planowaliśmy panele fotowoltaiczne, pewnie w przyszłym roku założymy. Niestety na etapie planowania domu były znacznie korzystniejsze warunki rozliczania produkowanego prądu, niż obecnie, a nasza kochana władza ma zwyczaj wprowadzania rewolucyjnych zmian w przestrzeni 3 miesięcy, więc niestety zmiana nastąpiła pod koniec budowy, nie było szans się wyrobić ani nic zmienić. Być może gdybyśmy wiedzieli, że nastąpią takie zmiany, wybralibyśmy jednak pompę. Jednak nie mieliśmy wyboru.
            • profes79 Re: Taryfa weekendowa - jak pięknie jest w Polsce 15.08.23, 21:42
              Nie, ogrzewanie elektryczne nie jest ekologiczne. A jeżeli od początku roku przekroczyliście 2k kWh przy taryfie weekendowej i wedle Ciebie sporadycznym przebywaniu w domu to przyjrzałbym się, co Wam tyle żre bo ja 2k kWh nie dałem rady przekroczyć nawet w pandemii w mieszkaniu w bloku w skali roku (przy jednej osobie), nie mając gazu i korzystając z kuchenki indukcyjnej i piekarnika elektrycznego.
            • mizantropka_20 Re: Taryfa weekendowa - jak pięknie jest w Polsce 16.08.23, 11:16
              Baniak można zakopać w ziemi - tej ziemi.
        • szorstkawelna Re: Taryfa weekendowa - jak pięknie jest w Polsce 14.08.23, 22:19
          Ogrzewanie na prąd i płacz, że przekroczyło się limit?
          • trampki-w-kwiatki Re: Taryfa weekendowa - jak pięknie jest w Polsce 14.08.23, 22:23
            No w tauronie spotkałam już w kwietniu tabun takich zaskoczonych.
          • smoczy_plomien Re: Taryfa weekendowa - jak pięknie jest w Polsce 15.08.23, 15:34
            Nie płaczę, że przekroczyłam limit. Wyśmiewam absurd wyboru taryfy, która rzekomo pozwala coś oszczędzać. Mam taryfę weekendową i jednakowe stawki niezależnie od pory dnia i tygodnia. Wg Ciebie jest w tym sens? Liczyłam, że inteligencja ematki jest jednak nieco wyższa.
            • mizantropka_20 Re: Taryfa weekendowa - jak pięknie jest w Polsce 16.08.23, 11:24
              Rzekomo mają zwiększyć limit do 3000, a tym którzy przekroczyli aktualny przed wejściem w życie nowego mają zwracać różnicę w przyszłych rachunkach.
    • samaasma Re: Taryfa weekendowa - jak pięknie jest w Polsce 14.08.23, 18:58
      W domku czy w willi ?
    • trampki-w-kwiatki Re: Taryfa weekendowa - jak pięknie jest w Polsce 14.08.23, 21:24
      Ogrzewanie elektryczne?
    • dwa_kubki_herbaty Re: Taryfa weekendowa - jak pięknie jest w Polsce 16.08.23, 11:10
      Płace tak od maja więc już opadły emocje.
      Mysle że tu może być szansa na porażkę pisu ;P
      • mizantropka_20 Re: Taryfa weekendowa - jak pięknie jest w Polsce 16.08.23, 11:28
        Suweren pewnie korzysta z wyższych limitów - karta dużej rodziny, rolnicy, albo dopłaty z OPS, dodatek elektryczny i inne klimaty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka