Dodaj do ulubionych

Asystentka stomatologiczna, rejestratorka - praca

14.08.23, 20:25
Pytanie do kobiet które pracują lub pracowały jako asystentki stomatologiczne, higienistki lub rejestratorki medyczne. Czy udało Wam się znaleźć pracę od tak ,,z ulicy,, tzn bez ,,znajomości,, ? Córka wybiera się do szkoły policealnej na asystentkę stomatologiczną, myśli też o kursie na rejestratorkę. Jest pełna nadziei że uda jej się znaleźć pracę, ale jak to jest w praktyce ? My jesteśmy z województwa łódzkiego, w samej Łodzi są oferty pracy na te stanowiska no ale w okolicy już nie koniecznie.
Obserwuj wątek
    • tt-tka Re: Asystentka stomatologiczna, rejestratorka - p 14.08.23, 20:58
      Zapotrzebowanie jest, a czy akurat w waszej okolicy, to nie wiem. W koncu - ludzie ida za praca smile
    • extereso Re: Asystentka stomatologiczna, rejestratorka - p 14.08.23, 21:22
      Moja dentystka ciągle opowiada że trudno znaleźć asystentki, jej jest stała, ale w klinice ponoc zawsze kogoś szukają Ale nie wiem na ile to można uogólniać.
    • 1papryczka.chili Re: Asystentka stomatologiczna, rejestratorka - p 14.08.23, 22:50
      Mi się udało. Moje miejsce pracy uwielbiam, jest super i atmosfera i szefowa i lekarze. Ja jestem asystentką i tylko tym sie zajmuję. Nie odbieram żadnych telefonów ani nie siedzę na recepcji. Natomiast wcześniej ktoś napisał, że trudno znaleźć dobrą asystentkę. To jest całkowicie prawda. Niestety wiele jest niekompetentnych, nie domyślnych (tu trzeba być często dwa kroki przed lekarzem, czyli ogarniać co za chwilę się wydarzy i być na to przygotowanym), tak naprawdę nie interesujących się swoją pracą, bez wiedzy medycznej.
      Teraz w dobrych gabinetach praca na 4 ręce to standard. I to w różnych specjalizacjach i z różnymi lekarzami. Więc jeśli się nie rozwijasz to się cofasz w tym zawodzie. Mi rozwój bardzo ułatwiają lekarze z którymi pracuję, bo dzielą się swoją wiedzą, dla nich asystentka jest absolutnie niezbędną częścią zespołu podczas zabiegów. Cieszę się z tego że asystuję przy chirurgii, endo, zacho, protetyce. Teraz to zdarza się że mnie lekarze o coś pytają czego sami nie wiedzą. Tak, tak właśnie bywa. I taka jest dobra asystentka i moja szefowa potrafi mi to wynagrodzić.
      • agnesx Re: Asystentka stomatologiczna, rejestratorka - p 14.08.23, 22:55
        Możesz wyjaśnić co to znaczy ,,praca na cztery ręce,,?
        • agnesx Re: Asystentka stomatologiczna, rejestratorka - p 14.08.23, 23:18
          Domyślam się że to ręce stomatologa i asystentki ale coś więcej? Osobiście w gabinecie na NFZ widziałam jak asystentka szykuje narzędzia czy przygotowuje stomatologów jakieś preparaty ( lekarstwa czy jakieś plomby).
        • 1papryczka.chili Re: Asystentka stomatologiczna, rejestratorka - p 15.08.23, 22:29
          Siedzę razem z lekarzem przy pacjencie i np operuję ssakiem, podaje po kolei potrzebne materiały, w sensie on tylko wyciąga rękę i nawet nie mówi co chce bo ja już to wiem (w zachowawczej np po kolei materiały do wypelniania, przy czym jest tego trochę i nie mam tu na mysli tylko po prostu tzw plomby), jeśli podaje materiał to on jest już np na upychadle lub nakladaczu, przy endo razem płuczemy kanały, albo razem zakladamy i zdejmujemy koferdam. Jest tego tak dużo że nie sposób wymienić, to tylko przyklady. Często razem decydujemy co dalej, razem oglądamy zdjęcia. Przy protetyce razem cementujemy np licówki, razem dobieramy kolor. No wszystko po prostu.
      • taki-sobie-nick Re: Asystentka stomatologiczna, rejestratorka - p 14.08.23, 23:07
        Co to jest zacho?
        • heca7 Re: Asystentka stomatologiczna, rejestratorka - p 14.08.23, 23:14
          Zachowawcze?
    • klaramara33 Re: Asystentka stomatologiczna, rejestratorka - p 14.08.23, 23:48
      Mam znajomą po przekwal8fikowaniuv się na asystentkę stomatologiczna i ze znalezieniem pracy nie miala problemu ale z nie śmieciowa umowa było trudno. Teraz pracuje w lux med i jest zadowolona.
    • siedemkropek82 Re: Asystentka stomatologiczna, rejestratorka - p 16.08.23, 08:39
      Praca jest ale pracuje się do wieczora. Praca brudna, z krwią. Przepracowałam tak 6 lat. Teraz jestem sekretarka medyczna. Prace znalazłam ot, tak. Bez doświadczenia, bez znajomości. Uwielbiam ją. Kończę codziennie o 13.
    • nuka_2 Re: Asystentka stomatologiczna, rejestratorka - p 16.08.23, 14:45
      Do pracy asystentki stomatologicznej potrzeba mieć w miarę zdolności manualne, chęć pracy popołudniami i wieczorami i nie brzydzić się pacjentów-różny stan higieny ustnej. Tu szkoła policealna konieczna. Pracy rejestratorki można nauczyc się już w miejscu pracy, choć pewnie niektóre palcówki wymagają kursu. W moim miejscu pracy szefowa szukała osób do rejestracji przez ogłoszenia, UP, niestety okazywało się ze to osoby nie nadają się np. z powodu wady wymowy-pacjenci nie rozumieliby tej osoby przez telefon, z powodu kiepskiej obslugi komputera itp. Zakładam ze córka z pokolenia które śmiga na komputerze, zna angielski, jeśli jest kontaktowa, cierpliwa, powinna pracę w rejestracji znaleźć.
    • bezatu2023 Re: Asystentka stomatologiczna, rejestratorka - p 16.08.23, 16:34
      Dobra asystentka to skarb. Jest dokładnie tak jak pisze papryczka. W mniejszych gabinetach asystentka pełni też funkcję rejestratorki. Pracowałam przez 3 lata z asystentką-cudo. Niestety ( a właściwie na szczęście, bo bardzo ją lubię) urodziła dziecko i nieprędko wróci do pracy. Teraz panie się zmieniają, bo ... no nie do końca jest nam po drodze.
      Jeśli córka wybiera ten zawód z przekonaniem nie będzie narzekała na brak ofert pracy.
    • waleria_bb Re: Asystentka stomatologiczna, rejestratorka - p 16.08.23, 16:55
      Z pracą nie będzie problemu, ale przemyślałabym dobrze ten wybór ze względu na warunki, godziny pracy (do późna) i niskie zarobki. Chodziło mi kiedyś po głowie, żeby iść do szkoły policealnej i zdobyć zawód higienistki, poczytałam fora itp. i jednak nie. Raczej natknęłam się na narzekanie niż głosy, że to dobra praca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka