Dodaj do ulubionych

Metki a prawdziwy skład

16.08.23, 16:08
UOKiK postawił zarzuty spółkom Lord i Polskie Sklepy Odzieżowe (marka Lavard) za wprowadzanie konsumentów w błąd. Badania w certyfikowanych laboratoriach potwierdziły, że w większości przypadkach podany skład ubrań był nieprawdziwy. W biegłym roku Prezes UOKiK także nałożył łącznie ponad 2,1 mln zł kary na producentów męskiej odzieży wizytowej: Kubenz, Recman i Dastan Logistic.
Obserwuj wątek
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Metki a prawdziwy skład 16.08.23, 16:23
      I bardzo dobrze. I jeszcze przydałby się jakiś zbiorowy pozew cywilny od oszukanych klientów.
    • profes79 Re: Metki a prawdziwy skład 16.08.23, 16:36
      To coś jak swego czasu była awantura o to, że do produktów mięsnych dodaje się koninę. Na Islandii poddano badaniom pierogi z mięsem i okazało się że problemu nie ma bo w ogóle nie ma w nich mięsa smile
      • zonkli Re: Metki a prawdziwy skład 16.08.23, 16:47
        I to jest dobry patent! 😁
        Na forum tu kilkakrotnie czytałam oburzone wypowiedzi pań, że ktoś kupuje ubranie o przewadze poliestru, że trzeba czytać metki a nie kupować dziadostwa... No to kupujący czytają metki a i tak dostaną poliestrów w cenie wełny...
        • 11marlenka Re: Metki a prawdziwy skład 16.08.23, 19:18
          Kobiety szczęśliwe, że w merynosach chodzą a tu poliester.
          • bistian Re: Metki a prawdziwy skład 16.08.23, 19:23
            11marlenka napisała:

> Kobiety szczęśliwe, że w merynosach chodzą a tu poliester.

Tak się zastanawiałem, czy tego nie widać? Jeśli w składzie ma być 60% wełny, a tej wełny nie ma, to powinno się rozpoznać?
            Ja często rezygnuję z zakupu ze względu na skład np. niby ma być 100% bawełny, ale widać, że tak nie jest, więc odpuszczam.
            • szorstkawelna Re: Metki a prawdziwy skład 16.08.23, 19:31
              No właśnie. Niby 100% bawełny, a materiał elastyczny.
              • taki-sobie-nick Re: Metki a prawdziwy skład 17.08.23, 00:32
                No ale tej bawełny może być wtedy 98%, a to jednak nie 0.
                • szorstkawelna Re: Metki a prawdziwy skład 17.08.23, 12:55
                  Tak, ale nadal o o 2% za mało w stosunku do tego co deklaruje producent na metce.

Najgorsze jest to, że wszyscy się przyzwyczailiśmy do bycia oszukiwanym.
            • 11marlenka Re: Metki a prawdziwy skład 16.08.23, 19:34
              Ja sprawdzam przede wszystkim czy dobrze leży. Jeśli leży "w miarę bez szału ale mogłoby być" i nie czuć całkowitej sztuczności materiału to patrzę na metkę. Jesli bym zobaczyła że to sam poliester to bym nie kupiła. Ale jeśli by był podany skład "wełna+, bawełna+" to możliwe, że bym kupiła "no bo dobry skład".
              Więc za to co firmy robią powinni właściciele iść do paki.
            • asfiksja Re: Metki a prawdziwy skład 17.08.23, 09:30
              >Tak się zastanawiałem, czy tego nie widać?
              Nie, nie widać. Przynajmniej przed praniem. Ale poliester czuć, zarówno dotykiem, jak węchem (po odpowiednim spoceniu się). Więc raczej trzeba bazować na dotyku.
            • al_sahra Re: Metki a prawdziwy skład 18.08.23, 15:57
              bistian napisał:

> Tak się zastanawiałem, czy tego nie widać?

Jeśli nadejdzie dzień, w którym moja demencja i/lub upośledzenie organoleptyczne sprawi, że nie odróżnię merynosów od poliestru, to w tym dniu będzie mnie można zapakować do trumny. Owiniętą w jakikolwiek materiał, albowiem będzie mi naprawdę wszystko jedno.
        • marta.graca Re: Metki a prawdziwy skład 16.08.23, 19:19
          Akurat poliester trudno z czymkolwiek pomylićsmile
          • kira_03 Re: Metki a prawdziwy skład 16.08.23, 21:24
            To zależy, poliester potrafi bardzo dobrze udawać inne materiały. No ale z merynosem ciężko pomylić, jeśli ktoś miał do czynienia ze swetrem z 100% merynosa. Problem pojawia się przy domieszkach, tutaj naprawdę ciężko stwierdzić bez badań.
            • marta.graca Re: Metki a prawdziwy skład 16.08.23, 21:31
              No nie wiem, wystarczy przymierzyć i aż strzela. Z merynosem czy wełną to raczej na bank pomylić się nie da.
              • kira_03 Re: Metki a prawdziwy skład 16.08.23, 21:35
                Ale jak stwierdzisz przy składzie: 60% poliestru, 40% wełny?
                • marta.graca Re: Metki a prawdziwy skład 16.08.23, 21:36
                  Na dotyk smile Wełnę łatwo wyczuć.
        • taki-sobie-nick Re: Metki a prawdziwy skład 16.08.23, 21:19
          Dostaną kogo? co? poliestry. (zdanie twierdzące - biernik). A nie chciały dostać kogo? czego? poliestrów (zdanie przeczące - dopełniacz).

Producenci świnie. Dobrze im tak.
      • manon.lescaut4 Re: Metki a prawdziwy skład 16.08.23, 19:30
        Jesteś pewien, ze chodziło o Islandię, a nie o sieć sklepów Iceland w Jukeju? 😀 Tak to pamietam sprzed jakichś 10 lat.
        Może szczegół, nie czepiam się, ale mnie to rozbawiło.
        • profes79 Re: Metki a prawdziwy skład 16.08.23, 20:30
          grapevine.is/news/2013/02/28/surprising-twist-in-horse-meat-scandal/

Nie smile
          • manon.lescaut4 Re: Metki a prawdziwy skład 16.08.23, 23:46
            To widać był skandal na szersza skale smile
      • 11marlenka Re: Metki a prawdziwy skład 16.08.23, 19:35
        A co tam było zamiast mięsa?
    • 11marlenka Re: Metki a prawdziwy skład 16.08.23, 19:16
      Przypuszczam, że tak samo jest z wieloma innymi produktami, nie tylko ciuchami. Trują nas i oszukują na kazdym kroku a instytucje powołane do kontroli śpią i często udają, że jest wszystko ok.
      • taki-sobie-nick Re: Metki a prawdziwy skład 17.08.23, 00:35
        Nawet nie śpią, tylko afera musi być naprawdę duża. UOKiK wyraźnie zaznacza, że zajmuje się tylko sprawami, które dotyczą bardzo wielu klientów.

Ale jakoś normalne stawki i cenniki zlikwidował jako "zmowę cenową" sam z siebie, i proszę mi nie pisać o weryfikacji przez rynek, skoro niektóre firmy zamiast tłumaczy chcą (bo taniej) ludzi poprawiających najgorsze błędy w tłumaczeniach google.
    • shellyanna Re: Metki a prawdziwy skład 16.08.23, 19:22
      Chamstwo w najczystszej postaci.
    • ruscello Re: Metki a prawdziwy skład 16.08.23, 19:41
      Kilka lat temu to samo było z kaszmirowymi swetrami uncertain
    • szmytka1 Re: Metki a prawdziwy skład 16.08.23, 20:05
      Czuje się wkurzona ponieważ 5 lat temu pozwoliłam tam kupic staremu jesionkę (jak mówi moja matula) za 1000, jako że wełna tam miala być.
      • 11marlenka Re: Metki a prawdziwy skład 16.08.23, 20:17
        Może możesz pozew złożyć o zwrot kasy?
        • szmytka1 Re: Metki a prawdziwy skład 16.08.23, 20:57
          Pewnie najpierw trzeba by ekspertyzę, że skład tkaniny jest niezgodny. Więc wolę się pozloscic na fałszerzy.
    • nuka_2 Re: Metki a prawdziwy skład 16.08.23, 20:32
      Ja mogłabym Wam służyć jako testerka, mam uczulenie na wełnę i wyczuwam jeśli w składzie jest nawet kilka % wełny.
    • gaskama Re: Metki a prawdziwy skład 16.08.23, 20:38
      IMO wiele firm tak robi. Kilka razy kupilam ubrania, co niby 100% albo 100% wiskoza a ja jestem pewna, że to fake.
    • alfa36 Re: Metki a prawdziwy skład 16.08.23, 21:32
      No nieźle... Szok. Kara się im należy. Oszustwo.
    • brenya78 Re: Metki a prawdziwy skład 17.08.23, 09:22
      Podejrzana jest juz sama mieszsnka welny I poliestru. Nigdy nie widzialam czegośtakiego w porządnych sklepach. Nikt o zdrowych zmysłach nie dodalby gówna do porządnego składnika. Więc z pewnością zapaliłaby mi się lampka ostrzegająca.
      • raczek47 Re: Metki a prawdziwy skład 17.08.23, 09:32
        No właśnie Recman,kupiłam synowi garnitur za ,uwaga-1500 zł-gnieciuch taki,po jednym założeniu musi iść do pralni na czyszczenie i prasowania,bo sama nie jestem w stanie go wyprasować.
    • klaramara33 Re: Metki a prawdziwy skład 17.08.23, 09:38
      Już od dawna matactwo podejrzewałam ale teraz w wielu przypdakach potrafię sama rozpoznać materiał.
    • mallard Re: Metki a prawdziwy skład 17.08.23, 13:15
      Autentycznie pomyślałem o kiełbasach...
    • auksencja15 Re: Metki a prawdziwy skład 17.08.23, 18:53
      Ziobro zdziwienia
    • wisniowy_sad Re: Metki a prawdziwy skład 18.08.23, 14:58
      A nieprawdziwe rozmiary ubrań? Nie wiem jak w Lavard, ale w H&M jakiś czas temu (tzn. w czasie pandemii) zwykłe M było na mutantów. Podczas gdy przed pandemią w ichnie XL nawet rzadko która chudzinka się wcisnęła.
      • auksencja15 Re: Metki a prawdziwy skład 18.08.23, 21:10
        Wszyscy przywalili w pandemii widocznie big_grin
    • chococaffe Re: Metki a prawdziwy skład 18.08.23, 18:04
      Metki to dla mnie wstępna informacja. Potem jest dotyk, elektryzowanie się lub nie. No i oczywiście jakieś podstawowe zaufanie do firmy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka