Dodaj do ulubionych

USG piersi - czy będzie wiadomo?

16.08.23, 19:46
Moja siostra idzie jutro na USG piersi.
Czy po tym badaniu będzie wiadomo, czy guzek, który znalazła jest niebezpieczny czy nie?
Wiadomo, że dopiero biopsja daje pewność, ale czy jest szansa, że przynajmniej coś się wyjaśni?

Trochę panikuję.
Obserwuj wątek
    • aguar Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 16.08.23, 19:58
      Czasem już usg daje odpowiedź, czy zmiana jest groźna. W sensie, że w ogóle nie każdy guzek jest do biopsji, niektóre są tylko do obserwacji. Z tym, że niezależnie od usg piersi powinny zostać zbadane przez lekarza, jeśli nie były.
      • agnes_gray Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 16.08.23, 20:04
        Dziękuję, myślę, że zbadana będzie wzdłuż i wszerz, bo idzie do onkologa, który specjalizuje się w piersiach.
        • ayelen40 Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 09:48
          Tak, już USG może dać odpowiedź, czy nie jest to nic złego. Jeśli siostra była sobie w stanie sama coś wymacać, to całkiem możliwe, że to włókniak. Trzymam kciuki.
          • jasnoklarowna Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 10:50
            U mnie na badaniu np wyszło że to coś to nie był guzek ale coś związane z zaburzeniami hormonalnymi.
    • cisco1800 Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 16.08.23, 20:05
      Bardzo często już samo USG wskazuje na to, że zmiana jest groźna. Mojej siostrze właśnie już na pierwszym USG nie pozostawiono złudzeń. Późniejsze badania to już było tylko potwierdzenie.
      • agnes_gray Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 16.08.23, 20:11
        Dziękuję. Bardzo się boję.
        A siostra na jakim jest teraz etapie?
        • cisco1800 Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 16.08.23, 20:22
          Po całkowitej mastektomii, zdrowa już od ośmiu lat smile wiem że łatwo mówić, bo ja sama też jestem po dwóch biopsjach, więc znam ten strach, ale nie martw się na zapas. Trzymam mocno kciuki za was
          • cisco1800 Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 16.08.23, 20:25
            P.s. biopsję miałam tylko ze względu na obciążenie genetyczne. Babcia i siostra. Ale już właśnie na badaniu USG byłam uspokojona, że nie wygląda to na nowotwór, ale zbadać w moim przypadku koniecznie trzeba
          • agnes_gray Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 16.08.23, 20:42
            Cieszę się, że siostra pokonała chorobę.
            I współczuję Ci tego co przeszłaś.

Bardzo dziękuję za wsparcie.
            Muszę się postarać nie zamartwiać, bo do jutra się wykończę. U nas w rodzinie żadnych historii nowotworowych nie ma.
            • akseinga1975 Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 16.08.23, 20:50
              Po usg wiadomo jak jest dobrze czyli np torbiel, ale zmiany niejednoznaczne to tylko biopsja wyjasni.
              • faustine Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 16.08.23, 21:55
                U mnie po usg lekarz westchnąl i tylko powiedział " paskudnie to wygląda". No i miał rację, niestety. Czyli dobry spec od usg z niego🙂
                • brenya78 Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 11:01
                  "U mnie po usg lekarz westchnąl i tylko powiedział " paskudnie to wygląda". "

Ja pinkole, co za brak profesjonalizmu. Współczuję przejść. Postawa lekarza z pewnością nie pomogła.
              • ayelen40 Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 09:49
                A czasem i ona nie, ale wtedy jednak prawdopodobieństwo, że jest ok, jest wyższe.
    • cud_bogini_w_bikini Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 16.08.23, 22:07
      Trzymam kciuki.
      U mnie USG nie pozostawiło złudzeń. Struktura i kształt wskazywał na nowotwór złośliwy.
      Wcześniej, po mammografii, jeszcze się łudziłam.
      • infinitypool Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 16.08.23, 22:13
        U mnie identycznie - na usg od razu widzieli ze to cos zlego. Natomiast wg mammografii byly to "tylko zwapnienia"uncertain
        • ayelen40 Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 09:50
          Dlatego najlepiej robić te badania razem.
        • iwles Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 10:02

Ja nie rozumiem, dlaczego "tylko zwapienia"?
          Właśnie u mnie mikrozwapnienia z mammografii zaniepokoiły panią doktor i od razu zasugerowała, że może to być rak.
          I miała rację.
          • ayelen40 Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 10:48
            Bo dopóki nie tworzą minimalnie większych skupisk, to są "tylko". No i wszelkie zmiany w nich są ważne. Stąd powinno się porównywać kolejne mammografie ze sobą.
            • iwles Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 10:57

U mnie to nie było "większe skupisko", tylko chyba 3-4 mikrozwapnienia.
              I na szczęście "nie do obserwacji", tylko do natychmiastowej dalszej diagnozy (USG, biopsja)
              Dlatego jestem zdziwiona, że ktoś zlekcewazyl te zwapnienia na mammografii. Chyba że je zauważył i właśnie zasugerował USG jako dalsza diagnozę.
              • ayelen40 Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 11:00
                Ja mam po mammografii od razu USG u mojej radiolog. Do tego porównanie z mammografią pierwszą. Tak, nawet maleńkie zwapnienia mogą skrywa w sobie paskudztwo niestety, ale zazwyczaj tak nie jest.
                • ayelen40 Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 11:13
                  Mogłabyś podać, jakiego typu to było u Ciebie? Mam nadzieję, że terapia była skuteczna i masz "spokój"?
                  • iwles Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 11:43
                    ayelen40 napisała:

> Mogłabyś podać, jakiego typu to było u Ciebie? Mam nadzieję, że terapia była sk
                    > uteczna i masz "spokój"?

Rak zlośliwy hormonozależny (chyba najczęstszy).
                    Na szczęście bez przerzutów do węzłów, więc wycięta ćwiartka piersi + węzeł wartowniczy.
                    Później radioterapia (chemii nie miałam, podobno same naświetlania są wystarczające - cykl 20).
                    + przez 5 lat hormony do łykania + implant w zastrzyku (też 5 lat).
                    Skończyłam już całą ścieżkę leczenia. Minęło 7 lat od diagnozy i jest OK smile

• ayelen40 Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 12:33
                      No to na wczesnym etapie wykryli. 👍👍👍
                      • iwles Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 14:51

tak, w zwykłym badaniu z profilaktyki raka piersi.
                        I do końca życia będę błogosławić panią doktor, która akurat miała dyżur i od razu (ponieważ nie było już pacjentów - końcówka dnia) spojrzała na monitor, i nie spodobało jej sie coś. Poprosiła, zebym zaczekała, potem powtórzyła mammografię w duzym zbliżeniu - no i zauwazyła te mikrozwapnienia, i nie zlekceważyła, tylko popchnęła mnie do dalszych badań - w ciągu tygodnia miałam już diagnozę.
                        • ayelen40 Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 14:58
                          Dzięki Bogu.
                          • nenia1 Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 15:02
                            ayelen40 napisała:

> Dzięki Bogu.

chyba jednak dzięki lekarce...
                    • spirit_of_africa Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 15:16
                      mialas implant po hormonach czy jednoczesnie? mozesz cos wiecej napisac? moja mama jest po identycznej operacji i radioterapii i od 4 lat bierze Tamoxifen ale zaczyna miec coraz wiecej skutkow ubocznych i zastanawiamy sie jak to bedzie dalej wygladac. Onkolog w instytucue sugerowal ze kolejnym krokiem bedzie nadal Tamoxifen przez kolejne 5 lat
                      • iwles Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 15:25
                        Miałam implant jednocześnie, ale po to, żeby wywołać menopauzę.
                        Kolezanka, będąca juz po menopauzie- nie miala implanta, a wlasnie tamoxifen lekarz jej przedłużył na drugie 5 lat.
                        • spirit_of_africa Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 22:08
                          Dziękuję Iwles. Mama zachorowała po
                          menopauzie wiec podobnie jak twoja kolezanka
                        • berber_rock Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 18.08.23, 15:24
                          Ja jestem przed menopauza, a biore jedynie tamoksifen.
                          Ciekawe od czego to zalezy.
                          • iwles Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 18.08.23, 15:41

Nie mam pojęcia. Może od wynikow histopatologicznych?
                      • infinitypool Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 18:40
                        Czy mozesz napisac cos wiecej o nasilajacych sie skutkach ubocznych u mamy? Jakie to sa objawy?
                        • spirit_of_africa Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 21:55
                          Stluszczenie wątroby, częste nudności, wypadanie włosów, bóle mięśni , problemy ze snem i pogorszone wyniki krwi (morfo i cholesterol).
                    • berber_rock Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 18.08.23, 15:22
                      U mnie wykryli (a wlasciwie sama wykrylam, bo po prostu wymacalam) na nieco pozniejszym etapie. Juz nie byly to mikrozwapnienia, tylko guz 1,7 cm, ale typ chyba ten sam i leczenie bardzo podobne z jednym wyjatkiem:
                      - nie mam zadnych implantow, jade na samym tamoksifenie.
                      • infinitypool Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 18.08.23, 17:04
                        Ja dostaje dodatkowo do tamoksifenu ten implant czyli w moim przypadku zoladex. On jest podawany kobietom w wieku przedmenopauzalnym jako dodatek do hormonoterapii aby dodatkowo wzmocnic efekt antyestrogenowy przez "wylaczenie" jajnikow
          • brenya78 Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 11:06
            "Ja nie rozumiem, dlaczego "tylko zwapienia"?
            Właśnie u mnie mikrozwapnienia z mammografii zaniepokoiły panią doktor i od razu zasugerowała, że może to być rak."

Bo nie każde zwapnienie to rak. Są różne rodzaje, kształty, skupiska. Wreszcie, zdjęcia porównawcze z poprzednich mammografii.

U mnie były groźnie wyglądające zwapnienia na mammografii, na USG nic nie było widać, biopsja nic nie wykazała a i tak wszystko mi wycięli, tj cały obszar, w którym też nic nie znaleźli. Więc nawet groźnie wyglądające zwapnienia okazały się "tylko" zwapnieniami. Ale kroili mnie tylko dlatego że wyglądały morfologicznie groźnie. Gdyby wyglądały niegroźnie to po biopsji daliby mi spokój.
          • infinitypool Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 11:11
            Widzisz, a mnie radiolog ogladajacy moja mammografie wlasnie w ten sposob "splawil". Moj ginekolog natomiast od razu zauwazyl cos zlego na usg (mammografia byla doslownie 2 godziny pozniej)
            • ayelen40 Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 11:16
              U mnie też radiolog z 40-letnim doświadczeniem przy drugim znalezisko uznał, że raczej nic. Ale biopsję zrobił. Moja "panikują a" radiolog miała jednak rację - zmiana kwalifikowana się do wycięcia, choć raka w niej nie było. Ale za parę lat mógłby być.
            • brenya78 Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 11:19
              "Widzisz, a mnie radiolog ogladajacy moja mammografie wlasnie w ten sposob "splawil"."

Podejrzewam że gdyby u mnie na mammografii zmiany wyglądały benign to też by mnie sprawiły. W sumie bez sensu żeby kroili wszystkich jak leci. Statystycznie podchodzą do tego.
              • asia.sthm Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 11:44
                Mnie lekarze zapewnili, że na mammografi lepiej widać. Oczywiście na dobrym sprzęcie przy dobrze zrobionym zdjęciu. Oko odczytujàcego może się mylić ale komputer z odpowiednim prigramem to fiu fiu klękajcie narody.
                Niedawno byłam.
                • ayelen40 Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 12:32
                  Mikrozwapnienia tak. Za to na usg inne rzeczy. Te badania się uzupełniają.
                  • szalona123 Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 14:45
                    Ja mam zaproszenie na kolejne badania po mammografii, bo wyszły mi duże ogniska mikrozwapnień. Też się boję. usg kilka miesięcy było ok - ale tam nie widać mikrozwapnień.
    • saraanna Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 16.08.23, 23:36
      U mnie na mamografi wyszlo ze jest cos , na USG wyszlo ,ze to niegrozna torbiel smile bylo to kilka lat temu smile trzeba byc optymista i tego zycze twojej siostrze smile
    • eriu Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 11:22
      Niekoniecznie. Może być, że guzek i że potrzebna biopsja.
      • asia.sthm Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 11:39
        Już niedługo będzie do usług AI.
        Wysłuchałam jak precyzyjnie wyławia każdà zmianę w piersi określajác jej stopien zagrożenia. Znana specjalistka oceniała zaś di którego momentu ludzkie oko dałoby radę wykryć zagrożenie. Kiepsko wypadło w porównaniu z komputerem.
        Oby wszędzie ta nowa technika była dostępna.
    • szymala2 Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 15:10
      U mnie nie dało jednoznacznie odpowiedzi. Określi skalę birads, która juz może coś podpowiedzieć (u mnie na usg u gin było 4C, w poradni onko 4A, dopiero biopsja wyjasniła sprawę) . Takie USG najlepiej robić u radiologa.
    • agnes_gray Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 19:53
      Bardzo wam wszystkim dziękuję.

Lekarka zakwalifikowała zmiany (bo znalazła ich więcej) jako torbiele. Dodatkowo skierowała do chirurga, żeby rozważyć biopsję i badanie płynu, nie do końca rozumiem dlaczego. Ale powiedziała, że nic strasznego to na pewno nie jest.

Stres już dzisiaj miałam straszny, teraz jakby sto ton ze mnie spadło 😁

Dużo zdrowia dla was wszystkich 😘
      • ayelen40 Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 20:17
        Może są dużo i wielokolorowe i stąd. Będzie dobrze.
      • asia.sthm Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 20:57
        Jeśli płyn to łatwo opróżnia się te cysty. Igła i zanim się człowiek przestraszy będzie po wszystkim. I tego się trzymajcie, pozdrawiam.
      • aguar Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 20:59
        A tak w ogóle, to jesteś fajną siostrą.
      • iwles Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 21:08

Ufffff, czekałam na twoj wpis.
        🥰
      • agnes_gray Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 17.08.23, 21:29
        Bardzo dziękuję 🤗 😍
      • cisco1800 Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 18.08.23, 08:38
        To są bardzo dobre wiadomości smile uściskaj siostrę
      • bombelek1 Re: USG piersi - czy będzie wiadomo? 18.08.23, 16:25
        Super, czytałam wczoraj...
        Buziaczki dla Was obu 😘