Dodaj do ulubionych

turystyka wyborcza - wasze plany

17.08.23, 08:09
Szczególnie do mieszkanek największych metropolii - rozważacie wycieczkę w jakieś miejsce, gdzie wasz głos byłby więcej wart i gdzie oczywiście można by zażyć złotej polskiej jesieni?
Trochę szukam inspiracji.
Obserwuj wątek
    • carry.2 Re: turystyka wyborcza - wasze plany 17.08.23, 08:12
      Nie rozumiem.
      • carry.2 Re: turystyka wyborcza - wasze plany 17.08.23, 08:25
        Dlaczego mój głos ma być więcej wart gdzieś w Polsce B lub C ?
        • asfiksja Re: turystyka wyborcza - wasze plany 17.08.23, 08:32
          oko.press/rozklad-mandatow-miedzy-okregi-wyborcze-jest-niesprawiedliwy
          To jest artykuł, który w miarę to tłumaczy i podaje tabelkę, które okręgi są przeszacowane, a które niedoszacowane.
        • zonda-m Re: turystyka wyborcza - wasze plany 17.08.23, 10:16
          dzis Wyborcza to tłumaczy wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,30079784,tak-pis-wygrywa-wybory-glos-w-warszawie-znaczy-mniej-niz-w.html#s=BoxMMtImg1
          • asfiksja Re: turystyka wyborcza - wasze plany 17.08.23, 10:28
            Akurat tego nie chciałam linkować, bo Sroczyński chyba na tym forum zbyt popularny nie jest, poza tym czasem głosi kontrowersyjne tezy.
            Jeszcze sprawdziłam, że do Kłodzka warto pojechać. Mój ranking na razie: Kłodzko, Wałbrzych, Elbląg.
            • kamin Re: turystyka wyborcza - wasze plany 17.08.23, 10:42
              Kłodzko ładne jest.
              • asfiksja Re: turystyka wyborcza - wasze plany 17.08.23, 11:00
                Byłam ze sto razy, przed powodzią i po. Ale w zeszłym ani tym roku akurat nie.
    • asia_i_p Re: turystyka wyborcza - wasze plany 17.08.23, 08:34
      To nie do końca jest kwestia wielkości miasta, chodzi o cały okręg. Ja mieszkam w 12 tys. zadupiu, ale w tym samym okręgu co Wrocław i jest lepiej niż w Warszawie, ale też niewesoło.
      • asfiksja Re: turystyka wyborcza - wasze plany 17.08.23, 08:40
        A kanał elbląski widziałaś? Z drugiej strony masz blisko do Wałbrzycha. Mnie te 2 opcje kuszą.
        • asia_i_p Re: turystyka wyborcza - wasze plany 17.08.23, 11:37
          Raczej w dół mapy bym się ruszała, żeby połączyć z pięknymi plenerami Kotliny Kłodzkiej. Tyle że u nas każde takie naruszenie schematów jest odczuwalne.
          • asfiksja Re: turystyka wyborcza - wasze plany 17.08.23, 12:04
            Z powodów, o których mowa w sąsiednim wątku, co?
    • clk Re: turystyka wyborcza - wasze plany 17.08.23, 08:57
      Moj plan jest taki zeby zaglosowac za granica i trzymac kciuki ze moj glos bedzie liczony
      • asfiksja Re: turystyka wyborcza - wasze plany 17.08.23, 09:04
        Zagranica jest chyba doliczana do Warszawy?
    • zonda-m Re: turystyka wyborcza - wasze plany 17.08.23, 10:15
      Tak, przeczytałam dziś wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,30079784,tak-pis-wygrywa-wybory-glos-w-warszawie-znaczy-mniej-niz-w.html#s=BoxMMtImg1
      i planuję być 15 października na działce i tam głosować, a nie w stolicy.
      Załamka, że to nie tylko licealiści niedoceniają WOSu, ale również "ludzie z branży" (pada nazwisko Lis, czy Miller) nie wiedzą, jak działają wybory.
    • paszczakowna1 Re: turystyka wyborcza - wasze plany 17.08.23, 10:56
      Z Warszawy można przejechać się WKD do Sulejówka (wziąwszy kartkę o byciu w spisie wyborców), a to jest już Okręg 18. Pół godziny z centrum i magicznie twój głos robi się dwa razy więcej warty. Szczególnie polecam wyborczyniom lewicy, tam w 2019 o włos lewica przegrała mandat.
      • asfiksja Re: turystyka wyborcza - wasze plany 17.08.23, 11:01
        O, widzisz. To jest konkret. I jeszcze niskoemisyjnie.
      • zonda-m Re: turystyka wyborcza - wasze plany 17.08.23, 11:12
        Ładne okolice, a jaka świetna komunikacja: SKM(S20) ze Sadionu Narodowego dowozi w 19minut.
        I mimo że to strefa biletowa druga, to posiadaczki karty miejskiej (Bilet Warszawiaka 30, 90dni) nie muszą nawet kupować dodatkowego biletu... smile
    • swinka-morska Re: turystyka wyborcza - wasze plany 17.08.23, 11:42
      Tak, rozważam taką wycieczkę. Z Warszawy do Sulejówka albo do Legionowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka