Dodaj do ulubionych

Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów.....

17.08.23, 15:41
oraz uzyskanych wyników w testach sprawnościowych. To wymyslił resort Czarnka w ramach poszukiwania sportowych talentów. Jak zwykle kulą w płot.
Nauczyciel w-f z prawdziwego zdarzenia po jednej, no góra dwóch lekcjach będzie znakomicie wiedział kto jest talentem a kto nie. I tu jest pole do popisu SKS-ów, które przy deformie Czarnka i jego kolegów padną.
Jesli chodzi o wzrost i masę ciała to może nie byłoby to głupie, gdyby nie dublowało bilansów zdrowia.
Ja jestem za tym, żeby zapobiegać nim będzie trzeba leczyć. I dlatego, w każdej szkole powinny być oblogatoryjne sprawdzanie raz w roku wzrostu, masy ciała, ostrości wzroku, słuchu, ciśnienia tętniczego i stanu uzębienia ( można podpisac umowę z gabinetem stomatologicznym). Ideałem byłoby oznaczenie poziomu glukozy, ale to już naruszenie ciągłości tkanek i jakiś problem w organizacji. Sorry, problemik.
Nie patrzmy na to z perspektywy wykształconej i świadomej, a także, mniemam, dbającej o dziecko emamy, tu badania przesiewowe mają mniejsze znaczenie.
Pamiętajmy, że gros dzieci ma nadwagę, nieleczoną próchnicę, nadcisnienie a rodzice żyją w nieświadomości.
Oj pomarzyć, można.
Obserwuj wątek
    • iberka Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 16:10
      Gabinet stomatologiczny - w naszej super hiper nowej szkole był i zniknął zanim szkoła ruszyła. Potrzebny był gabinet dla pielęgniarki a pomieszczenia dla niej nie miało umywalki zatem pielęgniarka jest w gabinecie a stomatologa nie mamy. Kolejny rok czekamy na wskazanie gabinetu "na mieście" do podpisania umowy - 9 gabinetów takie umowy z miastem może mieć, w żadnym nie ma miejsc na obsługę kolejnych kilkuset uczniów.
      • kokosowy15 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 16:26
        Co się stało z tymi gabinetami stomatologicznym, pielęgniarkami, lekarzami szkolnymi dwa razy w tygodniu? Ocena uzębienia, postawy, czystości, słuchu i wzroku? Zlikwidowano, bo to służyło indoktrynacja w ustroju słusznie minionym, czy nas nie stać mimo ciągłego rozwoju?
        • nick_z_desperacji Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 16:35
          Zniknęło słusznie, bo był głównie źródłem traum, nie w latach 50. tylko 90., kiedy po wizycie w szkolnym gabinecie, na "mieście" mało nie zemdlałam w fotelu na dzień dobry. Na szczęście normalna dentystka, uznająca takie fanaberie jak znieczulenia mnie z tego strachu wyleczyła zanim zęby znalazły się w ruinie.
          • bezatu2023 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 16:40
            Zaraz, zaraz dlaczego stomatolog szkolny jest z założenia sadystą?
            A poza tym jeśli dziecko dostanie kartkę do rodzica, że ma próchnicę w 3 zębach to niech rodzic decyduje czy leczyć zęby na mieście czy jednak w szkolnym gabinecie.
          • livia.kalina Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 16:45
            Gabinet stomatologiczny w mojej szkole nie był dla mnie źródłem traum, choć niewątpliwie to miejsce nie wiąże mi sie z miłymi wspomnieniami. Żródłem traum za to były gabinety dentystyczne do których chodziłam z rodzicami. Ale nie postuluję w związku z tym zamknięcie wszystkich gabinetów stomatologicznych w Polsce. Po prostu w latach 70, 80, i jeszcze 90 dziecko powszechnie nie było uważane za pełnowartościowego człowieka, coś w rodzaju podczłowieka, świadczy o tym chociażby powszechne w tamtych czasach przyzwolenie na bicie dzieci. Współczesne gabinety dentystyczne w szkołach mogły by mieć przecież cywilizowane standardy bo niby czemu nie?
            • nick_z_desperacji Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 16:53
              Bo gwarancją standardu jest możliwość wyboru. Jeśli usługodawca ma z góry przypisanych klientów i kasę za nich, to jest to układ patogenny w swojej istocie.
              • bezatu2023 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 17:07
                Czyli lepiej nie robić nic?
                • nick_z_desperacji Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 17:21
                  Lepiej zacząć wymagać tam, gdzie infrastruktura już jest: w ośrodku zdrowia.
                  • bezatu2023 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 18:16
                    W dość dawnych czasach była instytucja lekarza rejonowego. Każdy pacjent z definicji ( zamieszkania) był przypisany do konkretnego lekarza/pediatry. Wyboru w zasadzie nie było. Moja mama robiąc specjalizację tak pracowała. Wtedy można było wymagać od "ośrodka zdrowia". Dzis można miec lekarza rodzinnego można go nie mieć, można go zmieniać. Lekarz rodzinny jest zajęty papierologią. Nie bada, bo ma kwadrans na pacjenta, musi się wyrobić z receptami, skierowaniami itd. Niepubliczne poradnie, a takich jest najwięcej, mające kontrakty z NFZ, nie mają czasu na profilaktykę. Mozna to zorganizować przypisując np. konkretną szkołe konkretnej poradni, jest to jakiś pomysł. Póki co o zdrowie dzieci dbają albo nie rodzice. Ze szkodą dla tych pierwszych.
              • livia.kalina Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 20:11
                A dlaczego miałoby nie być wyboru? Jak ktoś leczy dziecku zęby prywatnie i dziecko ma w związku z tym zadbane, zdrowe zęby to niby co miałby u niego robić stomatolog szkolny? Co najwyżej przeglądy, że wszystko jest ok.
              • iwles Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 18.08.23, 08:33
                nick_z_desperacji napisała:

> Bo gwarancją standardu jest możliwość wyboru. Jeśli usługodawca ma z góry przyp
                > isanych klientów i kasę za nich, to jest to układ patogenny w swojej istocie.

Przeciez nie ma obowiązku leczenia w gabinecie szkolnym.
                Wprost przeciwnie - rodzic musi wyrazić zgodę i na leczenie, i na profilaktykę.
                A stomatolog szkolny zatrudniony jest na umowę, więc zarobki NIE zależą od ilości pacjentów na fotelu.
            • panna.nasturcja Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 20:00
              No ktoś musiałby za te cywilizowane standardy zapłacić.
              • livia.kalina Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 20:13
                proponuję, że podatnicy w zamian za opłacanie tzw lekcji religii w szkołach.
                • jahelena Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 20:17
                  Wyposażenie gabinetu to kilkaset tys zł. w wersji podstawowej. Do tego przebudowa pomieszczenia pod kątem wymagań sanitarnych i ekranowania rtg. Dochodzi wynagrodzenie stomatologa, asystentki.

Istne kokosy big_grin
                  • nick_z_desperacji Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 20:25
                    W polskiej szkole nie ma kasy i warunków na prysznic po wf, wyposażenie istniejących pracowni czy zdrowe jedzenie na stołówkach. A tu chcesz ekrany rtg xd jak dziecko ma zdjęcie rtg zęba, to ma i lekarza
                  • livia.kalina Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 21:04
                    Koszt roczny dla państwa polskiego religii w szkołach to 1,5 miliarda. Szkół podstawowych w Polsce jest 22 tys. To by znaczyło, że w pierwszym roku na wyposażenie gabinetu w każdej szkole było by około 70 tys. Potem, można by gabinet doposażać i modernizować.
                    • little_fish Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 23:37
                      A pensje dla lekarza i asystentki?
                      • livia.kalina Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 18.08.23, 00:00
                        No oszczędność na pensjach katechetów do 1,5 miliarda każdego roku.
                    • mondovi Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 18.08.23, 00:32
                      Chodziłam do podstawówki na przełomie lat osiemdziesiątych i dziewięćsiesiątych, w małym mieście. W szkole była zawsze pielęgniarka, dentystka nie pamiętam, czy w każdy dzień, ale był w pełni wyposażony gabinet, często korzystano - boli mnie ząb, muszę do dentysty w trakcie lekcji. Pediatra miał dyżur. Prysznice przy szatniach, kort tenisowy, boisko do koszykówki, boisko do piłki nożnej itd. Teraz budynki, bo szkoła miała kilka, zostały sprzedane, kort tenisowy jest parkingiem.
                      • bezatu2023 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 18.08.23, 10:35
                        Czyli predobrazmiana.
                • bezatu2023 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 18.08.23, 10:33
                  Jeśli ze szkół zniknęłaby religia i ktoś rozsądny zamiast dawać suwerenowi do rączki 800+ choćby połowę z tej kwoty ( niech suweren ma 400+) przeznaczył dla dzieci i młodzieży w szerokim rozumieniu ich potrzeb, to byłby nadmiar pieniędzy.
                  Gabinety stomatologiczne i materiały są kosztowne, cos o tym wiem. Podejrzewam, że więcej niz większość z Was, ale wystarczy umowa z gabinetem stomatologicznym ( na leczenie) i wyposażenie szkolnego gabinetu w najprostszy sposób ( do przeglądów) i sprawa jest rozwiązana. Chcesz sie leczyć dobrze, nie- Twoja sprawa. Jednak kartka w zaklejonej kopercie do rodziców, że np. wskazana konsultacja ortodontyczna, jest próchnica w 3 zębach itd. być może spowodowałaby, że część rodziców potraktowałaby zalecenia poważnie.
            • little_fish Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 23:35
              No nie ma na to pieniędzy? Bo aktualnie na większości zabiegów rodzice muszą wyrazić zgodę, raczej nie w ciemno...
              • bezatu2023 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 18.08.23, 10:36
                Jeśli rodzice wyrażą zgodę nie na leczenie, tylko na przeglądy to jest to rozwiązanie. Proste.
          • langsam Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 18.08.23, 11:30
            U mnie nie istniały już za wczesnego jaruzelskiego.
        • afro.ninja Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 05.10.23, 13:45
          Zniknęło, bo nie ma ludzi do pracy. Wszyscy wolą prywatnie, a potrzebujacy nie chca czekac w kolejkach. I tak to się kręci.
    • ichi51e Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 16:30
      No ale myślisz ze rodzic bez informacji szkoły nie widzi ze dziecko grube z garbem niedowidzi i ma próchnicę…?
      Ha ha ha
      • bezatu2023 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 16:36
        Owszem. Zęby młodych ludzi, dzieci są w opłakanym stanie.
        Dziecko nie jest grube, ale dobrze wyglądające, wyrośnie.
        Niedowidzi- owszem. Częściej niż myslisz.
        Niedosłuch- jak wyżej.
        A nadciśnienie- nie mierzy się ciśnienia, bo to przypadłość "starych bab".
        • ichi51e Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 16:53
          acha i jak będzie kartka ze szkoły to nagle kasa na dentystę i fizjoteraoie się znajdzie...
          ha ha ha

o ile nie będzie za tym szedł przymusowy organizowany przez szkole program nic z tego nie będzie.
          • bezatu2023 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 16:55
            Może u 5 uczniów nie, ale może kolejnych 5 rodziców jednak sie nad tym pochyli.
            • jehanette Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 17:01
              Dokładnie. A dzieci mają dentystę na NFZ.
              • ichi51e Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 17:15
                Ale ktoś musi go tam zawieźć a dzieci nie lubią - rodzic który ma dziecko gdzieś nagle się nie obudzi bo ze szkoły kazali
              • little_fish Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 23:38
                A próbowałaś kiedyś umówić dziecko do takiego dentysty?
                • fuertateneryfa Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 06.10.23, 11:40
                  Moje chodzi na NFZ, terminy co prawda kilka miesięcy ale zawsze je zapisuje i idę wtedy na przegląd. Jak jest wszystko ok, to dobrze a jak nie to leczymy wtedy na NFZ. Jeżeli między tymi umówionymi wizytami coś się dzieje to idziemy prywatnie.
              • runny.babbit Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 18.08.23, 17:57
                A kobiety maja ginekologów na NFZ. Mniej więcej tak to działa. W teorii.
                • bezatu2023 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 19.08.23, 10:38
                  Działa źle, ale jakoś. Jednak część kobiety korzysta z ginekologa w ramach NFZ.
      • azalee Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 16:41
        Sa rodzice, ktorzy widza co prawda, ale maja to gleboko w pompce. Jest szansa, ze gdy dostana papier ze szkoly, to pofatyguja sie z dzieckiem do okulisty czy dentysty.
        Jest tez masa dzieci zaniedbanych, niedozywionych, z nieleczonymi chorobami i te powinny byc wylapywane przez system jak najwczesniej.
        • cegehana Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 19.08.23, 11:07
          I Czarnek jest tym Supermanem ratującym dzieci z rąk zaniedbujących rodziców? Jak rodzice zaniedbują potrzeby medyczne dziecka to powinien się nimi zająć sąd rodzinny, a nie wuefista.
          • bezatu2023 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 19.08.23, 18:26
            A skąd sąd rodzinny ma wiedzieć, że w tEJ rodzinie dzieje się źle?
            • cegehana Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 19.08.23, 19:17
              A skąd sąd karny ma wiedzieć kto zabił? No chyba nie od szkół.
            • bezatu2023 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 20.08.23, 11:46
              CZy nie widzisz róznicy między morderstwem ( jest ciało, jest policja itd) a molestowaniem/biciem dziecka w 4 ścianach domu, kiedy nikt niczego nie widział, nikt krzyków nie słyszał itd.
              Często to nauczyciel ( w-f albo inny uważny) zobaczy sińce na ciele i będzie drążył, co jest nie tak. To nauczyciel zawiadomi opiekę społeczna/policje/kuratora.
              Ubolewam, że często nauczyciele odwracaja głowy, bo wygodniej nic nie widzieć, niczego nie słyszeć i nie mieć kłopotów.
              To nauczycieli właśnie trzeba uwrażliwić i wręcz wymagać od nich holistycznego podejścia do ucznia.
      • kozaki_za_kolano Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 16:49
        ichi51e napisała:

> No ale myślisz ze rodzic bez informacji szkoły nie widzi ze dziecko grube z gar
        > bem niedowidzi i ma próchnicę…?
        > Ha ha ha

A to mało takich rodziców? Że dziecko grube nie widzą? Oczywiście, że nie widzą. Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie, a zobacz, jaka jest grupa mam czy babć czekających pod szkołą z przekąską dla dzieciaka. Bo jak zjadł obiad o 12, a odbierają o 13, to na pewno głodny po całym dniu w szkole.
        Założenie, że trzeba coś zrobić, nie jest złe, ale pisrealizacja na pewno nie będzie udana.
        • ichi51e Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 16:53
          jak rodzic nie widzi to szkoła go nie przekona żeby zobaczył
          • kozaki_za_kolano Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 16:56
            Są tacy, co jak dostaną papier ze stempelkiem, to się zmobilizują
          • bezatu2023 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 16:56
            Powtarzam, może część jednak zobaczy. Patologia z pewnością nie.
      • sabek81 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 17:19
        ichi51e napisała:

> No ale myślisz ze rodzic bez informacji szkoły nie widzi ze dziecko grube z gar
        > bem niedowidzi i ma próchnicę…?
        > Ha ha ha
        >
        >
        😱😱 gdzie Ty żyjesz IChi?
        • ichi51e Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 18:20
          Jakby mi w szkole dręczyli dziecko ze ma nadwagę i matka ma cos z tym zrobić to długo by moje dziecko do tej szkoły nie pochodziło.
          • bezatu2023 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 18:27
            A dlaczego mieliby dręczyć?
            • ichi51e Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 18:37
              🥲
            • wapaha Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 18:57
              bezatu2023 napisała:

> A dlaczego mieliby dręczyć?

lol..bo dzieci są okrutne i bezmyślne ?
              bo skoro dorośli to robią to dlaczego dzieci miałyby nie czuć "przyzwolenia" by to robić ?
              bo zawsze obiektem szydery byli niscy, wysocy,grubi, chudzi, w okularach, rudzi i krzywi ergo inni ?

skąd ty przyfrunęłaś ?

• panna.nasturcja Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 20:02
                Wapaha nie zrozumiałaś Ichi. Ona pisze, ze gdyby szkoła ją, jako rodzica, „dręczyła” ją karteczkami, że dziecko jest grube to ona zabrałaby dziecko do szkoły, która jej nie sugeruje by zadbała o zdrowie dziecka.
                • triss_merigold6 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 20:06
                  Czyli szkoła nie powinna móc zwrócić rodzicowi uwagi, że dziecko jest zaniedbane zdrowotnie?
                  • ichi51e Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 20:32
                    Może niekoniecznie w postaci tabelki i monitorowania publicznie wagi?
                    • thank_you Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 20:48
                      U mojego dziecka w klasie najwieksza aferę o sklepik (na początku pierwszej klasy) zrobili rodzice lekarze, o łącznej masie ca 300 kg. Ze niby jedzenie ze sklepiku było powodem masy ich dziecka a nie hektolitry coli w domu i śmieciowe jedzenie. tongue_out
                    • bezatu2023 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 18.08.23, 10:38
                      Dlaczego publicznie? Można modyfikować, unikać starych błędów. To nic nie kosztuje.
                      • wapaha Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 18.08.23, 10:55
                        bezatu2023 napisała:

> Dlaczego publicznie? Można modyfikować, unikać starych błędów. To nic nie koszt
                        > uje.

Kosztuje czas
                        15dziewczyn rozbierających się jednocześnie i ubiegających tuż po badaniu to szybsza akcja niż indywidualne wejścia/wyjścia

No i dziecko, rozebrane,sam na sam z obca osoba .. suspicious
                        • bezatu2023 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 18.08.23, 16:06
                          Kwestia organizacji. To nie tylko można, ale trzeba zmienić.
                          • wapaha Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 19.08.23, 11:13
                            bezatu2023 napisała:

> Kwestia organizacji. To nie tylko można, ale trzeba zmienić.

😁
                            Fajne plany
                            Takie nie do zrealizowania
                            • hanusinamama Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 05.10.23, 13:54
                              NO ale ty mowisz o organizacji.
                              A my mowimy o informacji dla rodzica, ze dziecko ma nadwagę i że to mu szkodzi
                    • hanusinamama Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 05.10.23, 13:53
                      A jak może? Bo niestety ale spora częśc nadwagi u cieci to zaniedbanie.
                      Zepsute zęby...to też zaniedbanie.
                      Ludziom się wydaje, ze dziecko to rzecz!! własna i wara innym. Moje więc jak ja chce moze być grube...
                • ichi51e Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 20:31
                  Dziękujemy nasturcjo ze wyjaśniłaś co miałam na mysli. I tak byłam grubym dzieckiem i nie bardzo widzę jak wytykanie tego mi i mojej matce miałoby cokolwiek zmienić na plus w moim życiu.
                  • hanusinamama Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 05.10.23, 13:53
                    Tobie nie. Twojej matce tak. A kto cię utuczył? Opiekunowie.
                    Czemu rodzic ma nie wiedzieć, ze szkodzi swojemu dziecku?
              • bezatu2023 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 20:51
                Zaczęłam podstawówkę w 1992 roku, czyli dawno. Niepubliczne szkoły dopiero się zaczynały. Kiełkował polski kapitalizm i szybkie spore pieniądze. Moi rodzice mieli najgorszy samochód, prawdopodobnie najmniej pieniędzy. Stać ich było na prywatną szkołę, ale juz nie na wakacje na Seszelach. Byłam niska, drobna, nosiłam okulary, źle wymawiałam ( i to mi zostało) literę "r" czyli powinnam byc idealnym obiektem do dokuczania i drwin.
                I.... nic takiego mnie nie spotkało. Nigdy. Może miałam do ludzi szczęście, a może dlatego, że lubie ludzi rzadko spotykam drani.
                • nick_z_desperacji Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 20:58
                  A mój brat w 2000 robił za kozła ofiarnego W CZASIE lekcji, bo jak zdejmował okulary, to nie czuł odległości od piłki. Ja, grając w klubie i drużynie szkolnej w innej dyscyplinie usłyszałam "moze chociaż silna jestes" na sks. Ten nauczyciel tam uczy nadal i ma "wyłapywać talenty"
                  • bezatu2023 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 18.08.23, 10:39
                    To, że jest patologiczne zachowanie w jednej szkole nie oznacza, że we wszystkich.
                    • malaperspektywa Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 18.08.23, 14:22
                      Obawiam się, że niestety zbyt wiele jest takich szkół żeby to lekceważyć.
                      • bezatu2023 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 18.08.23, 16:09
                        Więc z patologią trzeba walczyć, ale nie poprzez unikanie sytuacji, w których patologiczne zachowania dochodzą do głosu. Bo jak np. nie będzie okazji, żeby dokuczyć koledze na w-f to mu sie dokuczy na przerwie. A z przerw nie zrezygnujesz. Trzeba mieć narzędzia na patologicznego osobnika i nie bać się, że rodzice zaczną straszyć kuratorium czy panem bogiem.
                        • nick_z_desperacji Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 18.08.23, 16:42
                          Skoro nie należy się bać rodziców, to dlaczego wypłat 500+ czy innych dodatków nie można powiązać z dostarczeniem raz na pół roku/rok karteczki od pediatry, okulisty i stomatologa. Zapewniam, brak kasy ten typ rodzica motywuje bardziej niż karteczki ze szkoły. System, który za miliardy może "wystawić karteczkę z uprzejma prośbą", a w zamian przechowuje dane wrażliwe jest drogi, nieefektywny, a źle zarządzany niebezpieczny.
                          • bezatu2023 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 18.08.23, 16:53
                            Tor Twoje zdanie. Może masz rację, nie upieram się. Jednak o wiele łatwiej jest robic screeningi na miejscu.
                          • runny.babbit Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 18.08.23, 17:52

> Skoro nie należy się bać rodziców, to dlaczego wypłat 500+ czy innych dodatków
                            > nie można powiązać z dostarczeniem raz na pół roku/rok karteczki od pediatry, o
                            > kulisty i stomatologa.
                            Ale na NFZ te wizyty po karteczki? To chyba system nie wyrobi, już teraz są długie kolejki 😂
                            • nick_z_desperacji Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 18.08.23, 18:38
                              A jak przeniesiesz stomatologa z nfz do szkoły, na etat, na którym będzie się ograniczał do robienia przeglądów, to system się odkorkuje? zaświadczenie o przeglądzie można wziąć równie dobrze od prywatnego stomatologa, jeśli dziecko się tam leczy. Jeśli się nie leczy nigdzie, to nawet jakby rodzice z karteczką od stomatologa ze szkoły łaskawie poszli leczyć te zęby, to trzeba dwóch stomatologów i dwóch wizyt, w czasie kiedy na korkującej system jednej wizycie kontrolnej u jednego na nfz już można by coś wyleczyć
                              • bezatu2023 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 19.08.23, 10:41
                                Powtarzam, można podpisać umowę ze stomatologiem na kilkanaście godzin tygodniowo. Można oddelegowywać specjalizantów. Można coś zrobić, ale można nie robić nic i hodować próchnicę.
                                Ciągle piszesz z pozycji matki zadbanego dziecka, ale uwierz - nie wszystkie dzieci takie są.
            • chicarica Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 20:03
              Dorośli dręczą, a dzieci by nie dręczyły? Haha, jasne.
              • triss_merigold6 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 20:07
                Teraz jest tyle dzieci z nadwagą, że się nie wyróżniają.
              • thank_you Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 20:50
                Kiedy ostatni raz widziałaś polskie dzieci? Problem
                Otyłości jest u nas galopujący i niedługo chude dzieci bedą wyjątkiem. Im szybciej ktoś uświadomi rodziców tym lepiej. Rodziców, a nie DZIECI.
                • galaxyhitchhiker Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 21:10
                  >Im szybciej ktoś uświadomi rodziców tym lepiej.

Rodzice najczęściej sami są otyli i mają choroby towarzyszące. Myślisz, że trzeba im uświadamiać, że dodatkowe kilogramy są niezdrowe? Tu by raczej trzeba pomyśleć jak im wszystkim pomóc z tej otyłości wyjść. Gadaniem się tego nie osiągnie.
                  • thank_you Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 22:28
                    No jasne, ze za tym powinny iść procedury. Dlatego w najbliższym wieku to sie w Polsce nie wydarzy
                • ichi51e Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 21:12
                  „Chodziłam do klasy z Beatą. Była wysoka, chuda i bardzo wysportowana – trenowała siatkówkę. Po ważeniu dostała przezwisko "mutant". ”

natemat.pl/amp/337805,publiczne-wazenie-w-podstawowce-polska-szkola-zawstydza-dziewczynki
                  • nick_z_desperacji Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 21:32
                    ichi51e napisała:

> „Chodziłam do klasy z Beatą. Była wysoka, chuda i bardzo wysportowana – trenowa
                    > ła siatkówkę. Po ważeniu dostała przezwisko "mutant". ”
                    To częste, że dzieci uprawiające sport ważą "duzo"
                    • galaxyhitchhiker Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 21:59
                      I myślisz, że takie dzieciaki mniej boli jak koledzy się z nich nabijają?
                      • galaxyhitchhiker Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 22:03
                        Oj, chyba źle odczytałam intencję. Przepraszam.
                        Powiem inaczej, dla tych, którzy nie widzą problemu: wszelkie "inne" dzieciaki boli, jak koledzy się z nich nabijają. Dorośli nie powinni stwarzać sytuacji umożliwiających takie wyśmiewajki.
                        • nick_z_desperacji Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 18.08.23, 16:47
                          Spoko wink Szkoda, że część dorosłych nie zauważa, że taka wysportowana, umięśniona dziewczynka do czasu publicznego ważenia może dla rówieśników wcale nie być "dziwna". Sami tworzą patogenne sytuacje.
      • hanusinamama Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 05.10.23, 13:51
        Wielu rodziców widzi i nie reaguje albo udaje, że nie widzi. Wiesz ile dzieci ma zapsute zęby i nie są leczone?
    • nick_z_desperacji Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 16:32
      A jeśli ktoś nie chce podawać nauczycielowi jakichkolwiek danych dotyczących zdrowia? Waga, wzrost, ciśnienie, nieważne, to jak go zmusić? Od tego typu danych jest pielęgniarka i lekarz rodzinny, nie Janusz "gdyby nie kontuzja w '78". Słuchu w szkole dobrze nie zbadasz, poziomu glukozy zdrowym ludziom nie bada się z palca, zwłaszcza, że dzieci w szkole jedzą. Dzieci maja bilanse, mają lekarzy rodzinnych i to lekarz rodzinny powinien się tym zajmować, nie szkoła. Szkoła niech się zajmie tym, od czego ona jest.
      • bezatu2023 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 16:37
        Ależ dlaczego miałby to robić nauczyciel? Czy ja to napisałam? Nie ma na to ani czasu ani kompetencji.
        To co piszesz piszesz z pozycji świadomego rodzica, a nie wszyscy tacy są.
        • nick_z_desperacji Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 16:50
          Więc za nieświadomych w warstwie zdrowotnej niech się weźmie lekarz rodzinny, a szkoła w edukacyjnej i rozwojowej. Dlaczego w ramach obowiązkowego bilansu w placówce nie można wysłać do stomatologa czy okulisty? Zwłaszcza, ze jak pielęgniarka szkolna powie "Jaś ma za wysokie ciśnienie", to jej możliwość wpływu tu się kończy. Jak rodzinny wykryje nadciśnienie, to może zlecić badania, dać leki i mulać rodziców na każdej wizycie, bo ma wgląd w kartę.
          • bezatu2023 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 16:58
            Bo gros dzieci nie ma lekarza rodzinnego, nie chodzi z rodzicami na bilanse, szczepienia.
            Jeśli pielęgniarka powie "Jas ma za wysokie ciśnienie" to może choć część rodziców się tym zainteresuje.
            • memphis90 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 17:13
              No ale pielęgniarka mówi „Jaś ma wysokie ciśnienie”. Na bilansie w szkole właśnie. Daje to nawet na piśmie z obowiązkiem zwrotu po wizycie u lekarza.
            • nick_z_desperacji Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 17:14
              I pójdzie do tego lekarza, którego nie ma...aha...
            • paskudek1 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 17:14
              Byłam świadomą matka, chodz9lam na bilansy i szczepienia, ANI RAZU nie zmierzono mojemu dziecku ciśnienia.
            • malaperspektywa Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 19:21
              To może przychodnie powinny wzywać rodziców. Niekoniecznie szkoły powinny się tym zajmować.
              • kokosowy15 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 20:51
                W przychodni dziecko bywa, gdy rodzice stwierdza potrzebę. W szkole jest - z obowiązku szkolnego. Nikt nie wymaga od rodziców, żeby leczyli dziecko w szkole. Ale ocena stanu zdrowia, w tym zębów, postawy, higieny powinna być prowadzona tam, gdzie dzieci są zgrupowanie.
              • bezatu2023 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 20:52
                A jeśli dziecko nie jest zapisane do żadnej przychodni?
                • wapaha Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 18.08.23, 10:58
                  bezatu2023 napisała:

> A jeśli dziecko nie jest zapisane do żadnej przychodni?

Nie ma takiej możliwości raczej ,każde narodzone dziecko jest objęte obligatoryjnie opieka położnej środowiskowej
                  Jeśli jest tu jakąś położna-niech potwierdzi -że obowiązek monitoringu chłopców mija po 2mcach a dziewczynek trwa przez kolejne lata..
                  • ichi51e Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 18.08.23, 10:59
                    Nie do końca to tak działa moje nigdzie nie było zapisane na położna środowiskowa ciagle czekam…
                    • wapaha Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 18.08.23, 15:29
                      ichi51e napisała:

> Nie do końca to tak działa moje nigdzie nie było zapisane na położna środowisko
                      > wa ciagle czekam…
                      >

W pl ?
                      • ichi51e Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 18.08.23, 18:47
                        Tak. Jak rodzisz poza systemem to łatwo się wyślizgnąć.
                  • nick_z_desperacji Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 18.08.23, 12:48
                    Nie wiem, jak ma w praktyce ten brak rodzinnego działać, bo 3 razy musiałam skorzystać z wizyty poza miejscem zamieszkania i za każdym razem musiałam św recepcji grozić rzecznikiem praw pacjenta, żeby nie musieć zmieniać rodzinnego.
                    • ichi51e Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 18.08.23, 13:38
                      Wystarczy nie korzystać z NFZ 🤷🏻‍♀️
                      • nick_z_desperacji Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 18.08.23, 15:26
                        ichi51e napisała:

> Wystarczy nie korzystać z NFZ 🤷🏻‍♀️
                        >
                        Sugerujesz, że te zaniedbane dzieci nigdy nie chorują, czy że jak zachorują, to rodzice lecą prywatnie? Nie dzieci ematki, tylko te "masy" dzieci, które nie mają rodzinnego i dentysty czy okulisty na oczy nie widziały?
                        • bezatu2023 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 18.08.23, 16:11
                          Tak, dzieci te "masy" często do dentysty przychodzą z tak zaniedbanym uzębieniem i bólem, że strach się bać. A okulista, poniżej -2-3 dioptrii rzadko ogląda te dzieci. Widzą mniej ostro to bliżej ekranu i wszystko ok. Tylko czy naprawdę ok?
                          • nick_z_desperacji Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 18.08.23, 18:42
                            Więc jak te masy będą musiały znaleźć zaświadczenie o kontroli u rodzinnego, stomatologa i okulisty, to dziecko tylko zyska, bo zyska lekarza, którego teraz rzekomo "nie ma". Czy to lekarz prywatny, czy na nfz, decyzja rodzica.
                            • runny.babbit Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 18.08.23, 18:44
                              Przy tych cenach lekarzy to pięćset może okazać się niewarte wyprawki.
                        • ichi51e Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 18.08.23, 18:48
                          Nie wiem jak masy - moje leczę poza NFZ
                          • bezatu2023 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 19.08.23, 10:42
                            Moje, ja,..., ale to nie cały świat.
      • maleficent6 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 16:44
        A jeśli ktoś nie chce podawać nauczycielowi jakichkolwiek danych dotyczących zdrowia?

Nie widziałaś nigdy karty bilansu do pierwszej klasy, co?
      • kozaki_za_kolano Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 16:55

> A jeśli ktoś nie chce podawać nauczycielowi jakichkolwiek danych dotyczących zd
        > rowia? Waga, wzrost, ciśnienie, nieważne, to jak go zmusić?

Taaaak, zawsze znajdzie się mamuśka chroniąca wrażliwe dane swojego bąbelka. Była u nas taka, co nie pozwalała sprawdzać głowy, bo to narusza intymną sferę jej dziecka, które nie chce być dotykane przez obcą babę. A ta głowa cała chodziła, 3/4 klasy miało dzięki takiej wszy.
        Dziecko nie jest własnością rodzica, nie widzę nic złego w bezpłatnej opiece czy kontroli prawidłowości parametrów. Pomiar ciśnienia? A co w tym złego?
        • bezatu2023 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 16:59
          Złego nic. Dobrego dużo.
        • skumbrie Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 17:17
          >Była u nas taka, co nie pozwalała sprawdzać głowy, bo to narusza intymną sferę jej dziecka

Podziękuj tym, którzy wykreśliwi wszawicę z listy chorób zakaźnych. Podpowiem, że nie byli to rodzice.
        • nick_z_desperacji Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 17:18
          Przez pielęgniarkę, w warunkach intymności? Nic. W ramach wprowadzania przez nauczyciela do tabelki, hurtem przy kilku osobach w gabinecie...cóż, Ciebie w pracy bada szef przy nielubianej koleżance-plotkarze? W szkole dziewczynki o miesiączkę potrafią zapytać w kupie, bo "to tylko dzieci".
          • bezatu2023 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 18:18
            A co za problem, żeby dzieci pojedynczo wchodziły do gabinetu? Kwestia organizacji i dobrej woli.
        • droch Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 17:39
          Taaaak, zawsze znajdzie się mamuśka chroniąca wrażliwe dane swojego bąbelka

Dane medyczne są akurat danymi szczególnie chronionymi i nie każdy ma ochotę na rozrzucanie ich po przypadkowych bazach z iluzoryczną kontrolą.
          Swoje możesz codziennie publikować na nawet na fejsie, czemu nie?
        • nick_z_desperacji Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 19:57
          kozaki_za_kolano
          > ll. By
          > ła u nas taka, co nie pozwalała sprawdzać głowy, bo to narusza intymną sferę je
          > j dziecka, które nie chce być dotykane przez obcą babę.
          A może dziecko miało zaburzenia Si czy spektrum i nie dałoby się obcej babie macać?
        • cegehana Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 19.08.23, 11:40
          Nie - jest własnością Czarnka.
        • hanusinamama Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 05.10.23, 13:55
          Szczególnie, ze jednak wiekszość przypadków nadwagi i otyłości dzieci to wina ich opiekunów.
          To nie ejst tak, że ich dziecko ich sprawa...bo krzywdzą to dziecko
      • jehanette Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 17:08
        Dlatego że w szkole masz te dzieci "w kupię". Także w większości te z patologii mniejszej czy większej. Tej patologii która nie pójdzie do lekarza na bilans, na szczepienie, na kontrolę do dentysty. Tu nie chodzi o zadbanego bombelka ematki, tylko o dzieciaka z komunałki albo wioski, którego tylko w szkole można z poziomu państwa "złapać", nawet jak matka i ojciec są zarobieni na dwie zmiany albo zachlani i sami dudy nie rusza. Jakoś nad obowiązkiem szkolnym nikt nie debatuje, a przecież wiadomo że sensowni rodzice i tak będą posyłać dzieci do szkoły.
        Zresztą lekarze rodzinni w Polsce nie funkcjonują, jak dziecko/ja jestem chora zapisuje się do pierwszego dostępnego, jak potrzebuje skierowania do specjalisty to tak samo. Nie ma profilaktyki o ile człowiek sam się nie upomni. Jedyne co to faktycznie w sprawie szczepień obowiązkowych do mnie dzwonią.
        • ggrr.ruu Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 20:36
          Wystarczyłoby wypłatę zasiłków połączyć z obowiązkowymi bilansami i nagle by się okazało, że potrafią trafić do pediatry
          • nick_z_desperacji Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 20:44
            Oczywiście, ale łatwiej niż pogonić elektorat jest budować gabinety z ekranowaniem rtg
            • kokosowy15 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 21:10
              Jesteś zwolenniczką pogonienia elektoratu? Ale ciebie już pogonić nie można, bo to odbieranie wolności? Trzeba tworzyć warunki, a nie represje.
              • droch Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 21:25
                Pewno odpowie, „że te sytuacje są nieporównywalne”…
                • galaxyhitchhiker Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 21:54
                  Bo są. Dorosły decyduje sam za siebie i sam ponosi konsekwencje tych decyzji. Dziecko ponosi konsekwencje decyzji rodziców. Jak rodzice działają na niekorzyść dziecka, to ktoś musi stanąć po jego stronie.
                  • cegehana Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 19.08.23, 11:50
                    Tym kimś jest Czarnek. Jak dziecko będzie ponosić niekorzystne konsekwencje decyzji Czarnka to kto staje po jego stronie? Ultraczarnek?
                    • galaxyhitchhiker Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 19.08.23, 12:00
                      >Tym kimś jest Czarnek.

Nie, tym kimś jest państwo i jego instytucje. Chwilowo w łapach niekompetentnych ludzi, no ale...
                      • cegehana Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 19.08.23, 12:15
                        Państwo reprezentuje na dzień dzisiejszy Czarnek. Jutro to moze być Menzten. Państwo reprezentują tacy właśnie ludzie i to oni podejmują decyzje.
              • nick_z_desperacji Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 21:35
                kokosowy15 napisał(a):

> Jesteś zwolenniczką pogonienia elektoratu? Ale ciebie już pogonić nie można, bo
                > to odbieranie wolności? Trzeba tworzyć warunki, a nie represje.
                Tak, skoro dostajesz kasę na dziecko, to o to dziecko zadbaj. Kasę, która możesz przepuścić na prochy i prostytutki nazywa się pensja. Podatki na dzieci są dodatkami celowymi
                • nick_z_desperacji Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 21:37
                  Edit: dodatki nie podatki
              • galaxyhitchhiker Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 21:50
                Ja jestem zwolenniczką pogonienia rodziców do dbania o zdrowie dzieci. Bo to, że dorosły człowiek zaniedbuje sam siebie, to jest jego problem. Jak zaniedbuje dzieci, to to jest już problem dziecka, które samo nie może nic z tym zrobić. I jeżeli ci rodzice potrzebują bacika w postaci groźby odebrania 500+, to trzeba im tym bacikiem pogrozić.
                • bezatu2023 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 18.08.23, 10:42
                  Ja też jestem zwolenniczką pogonienia suwerena i stworzenie takich warunków, żeby mu sie opłacało dbać o dziecko.
    • jdylag75 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 16:32
      Ale że jak ktoś dobrze wypadnie w testach, to z przydziału będzie musiał sport uprawiać?
      Baza danych zbędna, bo nie zrealizuje celu. Dodatkowo tej władzy nalezy udostępniać minimum informacji.

• kozaki_za_kolano Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 16:45
        Ta władza wie o tobie więcej niż jakakolwiek wcześniejsza. Niestety.
    • kozaki_za_kolano Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 16:44
      Przyjmujesz błędne założenia. Przede wszystkim, z całym szacunkiem, bo nie znam wszystkich wuefistów świata, spotkanie nauczyciela w-f z prawdziwego zdarzenia jest jak spotkanie jednorożca. Po drugie, obecnie w szkołach nie ma czegoś takiego jak sks, przynajmniej w szkołach moich dzieci. Są tylko komercyjne płatne zajęcia.
      No i Czarnek przecież będzie odchudzał tylko dziewczynki...
      • bezatu2023 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 17:02
        W szkole moich dzieci jest SKS, częściowo płatny, ale naprawdę symbolicznie. A nauczyciel w-f- sensowny, ubóstwiany przez syna.
        I pisałam Czarnek spieprzy wszystko, zaś proces odchudzania powinien rozpocząć od siebie.
        • kozaki_za_kolano Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 17:19
          bezatu2023 napisała:

> I pisałam Czarnek spieprzy wszystko, zaś proces odchudzania powinien rozpocząć
          > od siebie.

Niby jak hejtował dziewczynki, to ktoś mu to wytknął i wtedy on obiecał się odchudzać. Ale czy to prawda, czy tylko bzdury z internetu, to nie wiem
          • ichi51e Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 17:28
            Prawda prawda. Nawet deklarował ze schudnie ale nic nie wyszlo
            • skumbrie Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 19:18
              O przepraszam, schudł, ale potem miał jojo jak malowanie.
    • galaxyhitchhiker Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 16:45
      Nie. Jak ma być obligatoryjnie, to niech to będzie obowiązek składania zaświadczeń, że wszystkie badania się odbyły i dziecko jest objęte wymaganą opieką. Gdzie i jaką - to już nie powinno szkoły interesować. Chciałabyś, żeby Twój pracodawca raz w roku zmuszał cię do jakiegokolwiek badania wykonywanego na terenie zakładu pracy i żeby potem te informacje leżały sobie w kadrach?

Tak zupełnie prywatnie, to jak sobie pomyślę o pielęgniarze z mojej podstawówki, to mnie mdli. Zdecydowanie nie chciałabym, żeby jakiekolwiek dziecko miało do czynienia z tak chamską, arogancką i niedyskretną osobą.
      • bezatu2023 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 17:03
        I to jest źle rozumiana prywatność. Pielęgniarka ma obowiązek zachowania tajemnicy zawodowej.
        • galaxyhitchhiker Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 17:28
          Nie wiem jak to było w innych szkołach, u mnie nie było mowy o żadnej tajemnicy, bo absolutnie wszystko działo się na kupie. I tak gruba zakompleksiona koleżanka była ważona przy wrednej pleciudze z klasy. Do tego pani "profesjonalna" zamiast wziąć ją na pogadankę o skutkach otyłości i podsunąć pomysły na leczenie potrafiła palnąć: jak nie schudniesz, to żaden chłopak cię nie będzie chciał. A to i tak nie było jej najpaskudniejsze zachowanie.
          • nick_z_desperacji Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 17:37
            O to to. Albo rozbierz się do bielizny, kiedy akurat masz okres, jako pierwsza w tej grupie. Ja usłyszałam komentarz dotyczący moich nóg i grania w piłkę. Zaiste, celem mojego życia było, żebym się jako 10-latka starej prukwie podobała.
            • bezatu2023 Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 18:19
              Macie jakieś straszne traumy z dzieciństwa. U mnie w szkole ( fakt, niepublicznej) była pielęgniarka. Może niespecjalnie miła, ale fachowa.
              • chicarica Re: Rejestr masy ciała i wzrostu uczniów..... 17.08.23, 18:33
                Takie traumy to nie jest rzadkość. Jako wtedy jeszcze nie specjalnie gruba, ale wysoka i duża dziewczynka (obecnie jestem średniego wzrostu, ale gdzieś do 14-go roku życia byłam jedną z najwyższych w klasie, do tego rozwiniętych typu biodra, cycki, menstruacja) spierniczałam z takiego mierzenia i ważenia jak tylko mogłam. Odbywało się to ZAWSZE w grupie, zawsze dziewczyny przelicytowywały się która mniej waży (niezły przyczynek do zaburzeń odżywiania już wtedy, a było to grubo przed epoką chudych modelek, o instagramie nie wspominam) i wyśmiewały te które ważyły więcej albo np. miały piersi i miesiączkowały bo oczywiście trzeba się było rozebrać przy wszystkich. Jakbym miała córkę i ktoś by jej próbował coś takiego zorganizować w szkole to chyba podpaliłabym tę budę.