Dodaj do ulubionych

film vs. książka - co lepsze?

18.08.23, 06:34
Chodzi o film oparty na książce. Na ogół jest tak, że to jednak książka jest lepsza. Czasami wydaje mi się, że film się broni, nie jest źle, choć książka jednak lepsza. Na przykład 'Niezwykła wędrówka Harolda Fry'. Tutaj scenariusz napisała autorka książki (Rachel Joyce).
Podobnie 'Pokot' i znowu Olga Tokarczuk jest współscenarzystką.

Jedyny przykład, który teraz przychodzi mi do głowy to 'Zwierzęta nocy' Toma Forda. W filmie sporo zmian i mocno okrojone wątki uniwersyteckie - bardzo korzystnie dla filmu.

Może jeszcze Chyłka, która dla mnie w książkach jest bardzo ciężkostrawna, w filmie do przełknięcia...

Obserwuj wątek
    • kaki11 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 06:54
      Ja lubię jedynie filmową "zieloną milę" ale mnie styl Kinga wyjątkowo nie podchodzi, więc książki pewnie nie polubiłam przez to.
      • kaki11 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 07:00
        I uwielbiam też filmowego "władce pierścieni", ale nie uważam,że on jest lepszy - jest na tyle inny, że obie wersje są świetne.
        Sporo znam ekranizacji do których nic nie mam, ale tak samo jak do książek, to po prostu historię są dla mnie dość neutralne w odbiorze
        • profes79 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 07:10
          Filmowy LOTR jest świetną ekranizacją - nie jest kwestią "lepszy/gorszy"; po prostu zrobiono przy nim kawał dobrej roboty niespaczonej różnymi dziwnymi poglądami; prawdziwą tragedią jest Hobbit...
      • frntta666 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 07:31
        Ja jestem wielka fanka Kinga, prawie wszystkie jego ksiazki wole od ekranizacji. Wyjatkiem jest film "Mgla", lepszy od opowiadania i ze zdecydowanie ciekawszym zakonczeniem
        • mrs.solis Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 13:17
          Wiekszosc ekranizacji na podstawie ksiazek Kinga byla dla mnie rozczarowaniem. Wyjatkiem jest Mgla i Skazani na Shawshank (tu ekranizacja chyba lepsza niz ksiazka). Zielona mile ogladalam i bardzo mi sie podobala, ale ksiazki nie czytalam, wiec tu nie mam porownania.
          • seaview Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 15:56
            Jeszcze Lśnienie z Nicholsonem, aczkolwiek King nie znosi tego filmu.
            Podobał mi się miniserial Sztorm stulecia, Sekretne okno z Deppem, 1922, do połowy Telefon pana Harrigana (aczkolwiek druga połowa Kingowi też średnio się udała).
            • konsta-is-me Re: film vs. książka - co lepsze? 24.08.23, 00:48
              Wczytaj oglądałam "Telefon od pana Harrugana" i zgadzam się, że fajnie się zapowiada, a potem jest "neehh"...
        • zona_glusia Re: film vs. książka - co lepsze? 23.08.23, 21:06
          Świetną ekranizacją opowiadania Kinga jest "Stań przy mnie".
      • vvillovv Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 07:57
        Muszę przeczytać 'Zieloną milę'. Film świetny, ciekawe jak odbiorę książkę.
      • borsuczyca.klusek Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 08:17
        To ja mam tak ze Lśnienie. Wiem, że fani Kinga zaraz po mnie przyjdą, ale dla mnie film dużo lepszy 😉
        • frntta666 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 08:21
          Ide po ciebie! Bardzo mi sie podobalo, jak to ktos na filmwebie podsumowal. Ze ksiazka jest o stopniowym popadaniu w szalenstwo a w filmie Nicholson juz od pierwszych scen wyglada jak rasowy swir morderca big_grin
          • borsuczyca.klusek Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 08:27
            Ja się na książce okrutnie męczyłam i do dziś pamiętam głównie przy długie opisy walki z żywopłotem 🙄
            Ale ze mną King nigdy nie zaklikał a robiłam kilka podejść.
            • frntta666 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 08:30
              😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭
              Nie pisz juz, ranisz moje fanowskie uczucia! wink
              • borsuczyca.klusek Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 08:33
                Uważam też, że film Zielona Mila to straszliwy gniot 🙄😉
                • frntta666 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 08:37
                  Ic stont!!! Zgin, przepadnij! A tak serio: wg mnie film dobry, tylko juz za bardzo lzawy i sentymentalnie rozdety chwilami. Czasem mniej znaczy wiecej wink
                  • frntta666 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 08:42
                    A ja na przyklad mam ambiwalentne odczucua wzgledem "Skazanych na Shawshank"- super film pod kazdym zgledem, ale aktor grajacy glownego bohatera mnie jakos triggeruje sama twarza. No wkurzajacy typ. I to mi odbior filmu psuje mocno.
                    • borsuczyca.klusek Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 08:43
                      On chyba właśnie miał być taki picuś-glancuś 😉

• frntta666 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 08:45
                        Oj to mogli Juda Law dac 😇 tez picus a jakze inny... 😉
                        • borsuczyca.klusek Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 08:54
                          Chyba wtedy za młody był.
                    • princy-mincy Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 09:47
                      a ja właśnie uwielbiam Tima Robbinsa w roli księgowego, Andy'ego.
                • jolie Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 10:35
                  borsuczyca.klusek napisała:

> Uważam też, że film Zielona Mila to straszliwy gniot 🙄😉

Eeee, znam gorsze. Aktor grający Percy'ego powinien dostać Oskara, co za rola!
                  • frntta666 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 10:37
                    Tam chyba wszyscy poza Johnem Coffe graja swietnie. Bo on jest taki przegiety, przedobrzony, te strumienie lez.
                    • jolie Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 10:42
                      Percy dla mnie to majstersztyk, cieżko gra się takie postaci, Doug Hutchison zrobił to po mistrzowsku. Choć tochę po warunkach go obsadzili wink.
                      • frntta666 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 10:51
                        Po mistrzowsku, zgadzam sie. Az mnie skrecalo wink Druga rola, ktora mi zapadla w pamiec, byla drugoplanowa, ten koles (adwokat? prokurator?), ktoremu pies corke pogryzl. Niewiele niby tam mial do zagrania, ale i w ksiazce i w filmie ten epizod byl jakis taki mocny dla mnie.
                        • seaview Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 21:41
                          Dla mnie aktorzy tego filmu to Doug Hutchinson i Sam Rockwell. Psychole w różnych odsłonach.
                • jozefrobotnik Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 22:15
                  Ej, a ja nigdy nie widziałam Zielonej mili, czy jestem jedyną?
            • kaki11 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 08:53
              O to z Lśnieiem mam podobnie, jejku jakie to było nudne i męczące. Ale nie widziałam filmu, więc nie wiem czy by mi się bardziej podobał
    • zazou123 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 06:54
      Forest gump
      • frntta666 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 07:29
        Tak!!! Zdecydowanie
      • maniaczytania Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 09:58
        Najgorsza ekranizacja ever
        • bi_scotti Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 14:52
          Agree. Super ksiazka, przesmiewcza, sarcastic, amazing przerobiona na niestrawny wyciskacz lez! Bleeee. Aczkolwiek przyznaje, mam bias, bo TH nie trawie w zadnej roli. Cheers.
          • borsuczyca.klusek Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 15:04
            Nie powiedziałabym, że filmowy Forest to wyciskacz łez, raczej całkiem mądra komedia, o którą wcale nie łatwo. Przynajmniej my ze Starym Borsukiem się zawsze zaśmiewamy.
            • frntta666 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 15:13
              Pogodze was. To komediodramat. Bardzo dobry zreszta wink
              • bi_scotti Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 18:22
                Nope, sorry - najgorsze, co moze zaoferowac classic "American"/Hollywood movie - big bleee - nie do obrony! Cheers.
                • borsuczyca.klusek Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 19:17
                  Sorry not sorry mnie się podoba 🙄
                  • sol_13 Re: film vs. książka - co lepsze? 19.08.23, 00:44
                    Jest znakomity.
                    • maniaczytania Re: film vs. książka - co lepsze? 23.08.23, 20:20
                      Jako sam film być może, jako ekranizacja nie jest.
      • wkswks Re: film vs. książka - co lepsze? 23.08.23, 21:56
        Podbijam!
    • profes79 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 07:09
      Jeden przykład, że film jest lepszy od książki to 13 Wojownik - oryginał to "Zjadacze Umarłych" Crightona (tego od Parku Jurajskiego) i książka filmowi do pięt nie sięga. Nie to, żeby to było jakieś niesamowite arcydzieło - ot film klasy B nie usiłujący udawać czegoś innego. Z genialną muzyką. Ale nadal lepszy od ksiązki która jest czytadłem klasy C a nie wiem czy i to nie jest za wysoka ocena.
      • vvillovv Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 07:53
        O, zobacz, a film ma ocenę 7.1 na filmwebie. Z ciekawości sprawdzę i książkę i film.
        • wkswks Re: film vs. książka - co lepsze? 23.08.23, 21:57
          Dla mnie jak na filmwebie ma więcej niż 5,6 to warto obejrzeć. Ilosc idiotów na tym portalu poraża
    • frntta666 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 07:27
      Mowia, ze "Ojciec chrzestny" ale mnie osobiscie sie bardziej ksiazka podobala. Wolalam tez film od ksiazki w przypadku "Przerwanej lekcji muzyki". I sa ksiazki, ktore na podstawie filmow powstaly i wtedy zwykle pierwowzor jednak lepszy- "Stowarzyszenie umarlych poetow" na przyklad. Za to ksiazka napisana na podstawie filmu, ktora jest imo nawet lepsza niz film, to "Labirynt fauna".
      • sarah_black38 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 07:40
        ,,Kolor purpury" ... film jest niesamowity a książka, a właściwie książeczka wielkości nowelki, tylko sam mistrz mógł z tego zrobić arcydzieło filmowe...
        • simply_z Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 13:01
          Jak mnie Imie rozy oraz Grek zorba.
    • borsuczyca.klusek Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 07:40
      American Psycho - książka ciężkostrawna, żeby nie powiedzieć gniot a film całkiem niezły.
      Cienka czerwona linia - książka solidna, ale film wali po oczach takimi wizualiami, że zostaje w odbiorcy na dłużej.
      Mechaniczna pomarańcza - książka jest ok, ale film to arcydzieło.

W przypadku Pokotu i Prowadź swój pług to są dla mnie dwa różne dzieła. Film jest totalnie na poważnie, ciężki, trudny do przebrnięcia i ogólnie średnio udany. Ale moim zdaniem wynika to co z tego, że ciężko oddać na ekranie realizm magiczny. Do jeszcze większej porażki przy tym gatunku doszło w przypadku książki Ciemno, prawie noc.
      • frntta666 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 07:42
        "Ciemno, prawie noc" sie naprawde przykro oglada. Zwlaszcza, ze dobre aktorki, moglo cos z tego byc...
        • borsuczyca.klusek Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 08:15
          Przykro to dobre określenie.
          Może serial by lepiej rozłożył akcenty. No i nie rozumiem dlaczego pan reżyser, mimo tak naładowanego materiału, musiał jeszcze dodać coś od siebie nie zostawiając nic widzowi do wyobraźni.
          • frntta666 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 08:18
            A babcyjka jakas karykaturalna byla uncertain Nie no, w ogole nieporozumienie co sie tam wydarzylo na ekranie. Co rezyser dodal, bo nie pamietam?
            • borsuczyca.klusek Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 08:24
              Dla osób nie czytających książki cały koncept babcyjek i kotojadów był zupełnie nie zrozumiały. Niestety, ale właśnie ten element książki trudno oddać.
              Dodał wizualia i nie zrobił odpowiadnio wcześnie cięcia. Jest taka scena pod sam koniec, gdy już wiemy o filmach, zwierzętach, siatce pedo itd. Dorociński podnosi plik zdjęć i tu powinno być cięcie, bo my jako widzowie już wiemy co na tych zdjęciach jest. Ale nie oczywiście muszą nam to pokazać, muszą jeszcze raz dać widzowi w pysk tym obrazem.
              • frntta666 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 08:26
                Oj, to slabo, bardzo. Umknelo mi.
                • borsuczyca.klusek Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 08:35
                  To jest po sam koniec, gdy ogólnie masz już dość tego filmu i wszystkiego co wydarzyło się na ekranie, a tu jeszcze sru zdjęcia 🤢
      • vvillovv Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 08:03
        'Mechaniczna pomarańcza' - dokładnie! Tutaj pamiętam, że czytanie było bardzo trudne przez ten specyficzny, sztuczny język...
        'Prowadź swój pług' czytałam dawno temu, film obejrzałam wczoraj. Być może przez tę długą przerwę nie potrafię dobrze porównać. Film mi się podobał, ale książka bardzo, bardzo...
        • snakelilith Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 19:15
          vvillovv napisała:

> 'Mechaniczna pomarańcza' - dokładnie! Tutaj pamiętam, że czytanie było bardzo t
          > rudne przez ten specyficzny, sztuczny język...

Ale o to właśnie w tej książce chodzi. Należałoby czytać w oryginale, bo przekład faktycznie może zepsuć wszystko. Np wiele książek Lem tłumaczonych na obce języki też nigdy już nie będzie takich samych, tam brakuje właśnie tej językowej kreatywności.
          Ale dla mnie film Blade Runner Scotta jest przykładem znakomitej (i dosyć mocno odbiegającej od oryginału) adaptacji całkowicie niestrawnej powieści Do Androids Dream of Electric Sheep? Philipa K. Dicka. Jak lubię science-fiction, tak tą książkę przyczytałam tylko w wielkim trudem do końca.

• pani_tau Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 21:07
            Dick był zdecydowanie lepszy w opowiadaniach.
            Z powieści tylko "Ubik" wyszedł mu jak należy.
            • aandzia43 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 22:02
              No jeszcze Człowiek z wysokiego zamku.
              • taje Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 22:06
                Serial (na Amazon Prime) jest rewelacyjny, lepszy niż książkowy oryginał.
      • nangaparbat3 Re: film vs. książka - co lepsze? 19.08.23, 07:37
        Americano Psycho to znakomita powieść, bo pokazuje sposób myślenia, widzenia świata jaki się wówczas ksztaltowal (u nas, w Stanach pewnie już kwitł), w wypadku narratora doprowadzony do absurdu. Film plytki, po prostu jeszcze jeden thriller.
    • frntta666 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 07:50
      A i "Gorzkie gody" jeszcze. Ksiazka byla juz zbyt oblesna.
      • vvillovv Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 08:05
        'Gorzkie lody' - no film był świetny!
      • nangaparbat3 Re: film vs. książka - co lepsze? 19.08.23, 07:38
        Nie miałam pojęcia, że to wg książki. Znakomity film.
        • frntta666 Re: film vs. książka - co lepsze? 19.08.23, 07:42
          A ksiazka sie inaczej konczy. Wg mnie lepiej od filmu.
          • nangaparbat3 Re: film vs. książka - co lepsze? 19.08.23, 07:48
            W ogóle nie wiem, że istnieje. Jest po polsku?
            • frntta666 Re: film vs. książka - co lepsze? 19.08.23, 07:55
              Tak, ja tylko po polsku czytam.
              www.legimi.pl/ebook-gorzkie-gody-pascal-bruckner,b625063.html
            • aandzia43 Re: film vs. książka - co lepsze? 19.08.23, 09:34
              Jest po polsku.
    • roks30 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 07:55
      "Pod słońcem Toskanii " film uwielbiam, książka nie do przebrniecia dla mnie.
      • kafana Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 09:13
        To samo z jedz módl i kochaj
        • kafana Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 09:14
          I bridget jones filmy fajne - ksiazka to jakiś srednio zgrabny pseudopamietniksmile
          • biala_ladecka Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 17:25
            Z Bridget się zgodzę, jedz, módl się i kochaj jest niestrawne w każdej wersji. Książki nie dałam rady przeczytać, film oglądałam z ciarkami żenady na plecach, a nie jestem super wybredna.
          • seaview Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 18:35
            Uważam odwrotnie, książka o Bridget to sporo ironii, sensownych spostrzeżeń dotyczacych "czasów" i zwiazków, a bohaterka to fajna babka. Film to typowa rom-com z główną bohaterką idiotką.
            • frntta666 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 18:41
              Tez wole ksiazke. Helen Fielding ma wg mnie inteligentne poczucie humoru. Polecam jej ksiazke "Potega slawy"- inna od "Bridget", ciezsza tematyka, ale ten sam styl.
    • klaramara33 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 08:16
      Na ogół książka lepsza według mnie równieżż ale "Lot nad kukułczym gniazdem" to film zdecydowanie lepszy.
      • frntta666 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 08:18
        O, zdecydowanie!
        • atoness Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 10:58
          Zdecydowanie. To pierwszy przykład, który przychodzi mi do głowy.
    • otia5 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 08:42
      Dodałabym jeszcze Ziemię obiecaną Wajdy, tylko bez jego późniejszych "ulepszeń".
      • jolie Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 10:32
        Oczywiście, zgadzam się w 100%. Film świetnie nakręcony, zagrany, z genialną scenografią. Do tego lepsze zakończenie, bardziej życiowe, w książce - dydaktyczny smrodek, jak to zło zostaje ukarane, taaa, jasne, bajka dla dzieci.
      • borsuczyca.klusek Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 11:14
        To z takich klasyków to jeszcze Popioły. Przez książkę ledwo przebrnęłam a film zdecydowanie ma coś w sobie.
        • aandzia43 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 12:56
          Bo Wajda wielkim reżyserem był, że tak przypomnę jeszcze Ziemię obiecaną i Panny z Wilka, książki niezłe przecież, a filmy świetne.
          • aandzia43 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 12:57
            Oj, już jest, nie zauważyłam.
        • nangaparbat3 Re: film vs. książka - co lepsze? 19.08.23, 07:42
          Oglądam sobie Popioły przeciętnie raz do roku, zdarza mi się też wykorzystywać je w pracy że zdolniejszym i uczniami, za to do powieści i podchodziłam że trzy razy i nigdy nie udało mi się jej przeczytać .
          • asia_i_p Re: film vs. książka - co lepsze? 19.08.23, 13:33
            Dla mnie Popioły jako film są nie do przejścia ze względu na to, że wiem, jak była kręcona scena z koniem. Filmowcy z tamtych czasów to jednak socjopaci.
    • borsuczyca.klusek Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 08:56
      O jeszcze jeden mam - Wywiad z Wampirem. Książka taka sobie chociaż wiem, że seria ma swoim fanów a film boski 😀
      • frntta666 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 08:59
        Ja sie za ksiazke nawet nie bralam. Kolezanka mi pozyczyla cos z tej serii, zaczelam, uznalam, ze gniot. A film fajny, klimatyczny- ale chyba tylko dla ludzi, ktorzy go zdazyli w odpowiednio mlodym wieku obejrzec wink Bo ogolnie jednak tandetnyyyyy wink
        • borsuczyca.klusek Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 09:40
          Wiadomo, że takie rzeczy inaczej smakują jak ma się 15 lat, ale ja WzW niezmienne szanuje za budowanie subtelnego erotyzmu przez cały film i to bez zwięczenia.
          I chyba ogólnie ciężko zrobić film o wampirach, który nie byłby chociaż trochę tandetny. Młodsze pokolenie dostało np sagę Zmierzch 😉
          • frntta666 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 10:22
            Raczej tak 11-13 wink
            • frntta666 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 10:25
              Aaa- podepne sie z pytaniem o tytul filmu o wampirzym dziecku, przy okazji. Dziewczynka sie zaprzyjaznia z samotnym chlopcem, ktory jest przesladowany przez rowiesnikow. Na koncu zdaje sie tym przedladowcom urzadza masakre... Film mroczny, chyba skandynawski, ale nie jestem pewna. Ktos-cos??
              • pampelune Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 10:38
                frntta666 napisała:

chyba skandynawski, ale nie jestem pewna. Ktos-cos??

Pozwól mi wejść
                • frntta666 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 10:41
                  Dziekuje! ;*
                • aandzia43 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 12:41
                  Dodam że wyłącznie w wersji skandynawskiej, amerykański film tylko zaczęłam, bleee.
                  • lella_two Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 18:02
                    Tak, skandynawskie "Pozwól mi wejść" jest fantastycznym filmem. Co do meritum wątku, dla mnie świetne ekranizacje to:
                    Lśnienie
                    Cienka, czerwona linia (kocham)
                    Blaszany bębenek
                    Król olch
                    Imię róży (lubię Eco, ale nie mam wyobraźni przestrzennej, męczyłam się z opisami krużganków itp)
                    Uczeń szatana wg Kinga
                    mam sentyment do Tańczącego z wilkami, ale lata go nie widziałam
                    Jeśli chodzi o "Władcę pierścieni" i "Ojca chrzestnego" stawiam na równi książki i ekranizacje.
    • vvillovv Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 09:12
      To jeszcze przyszło mi do głowy takie zestawienie: audiobook i film. Audiobooki to dosyć specyficzna forma i miałam na nią kiedyś fazę. Jedną z książek przesłuchanych był 'Lektor' czytany przez Campbella Scotta. Słuchając przywoływałam obrazy z filmu i było to bardzo fajne doświadczenie... Świetnie przeczytana książka to klucz do sukcesu, a nie zdarza się to często.
      • frntta666 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 10:27
        Ja nie potrafie audiobookow sluchac.
        • vvillovv Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 10:35
          No ja też już nie.
          • aandzia43 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 12:53
            Ja dopiero niedawno zaczęłam i okazało się ku mojemu zdziwieniu że mogę smile
      • mae224 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 10:34
        To raczej kwestia tego, że zaczęłaś od filmu.
        Przy papierowej książce też widziałabyś te obrazy.
        • vvillovv Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 10:38
          Zgadza się. Tutaj jednakże, lektor czytający 'Lektora' wink był świetny, to dodatkowy element.
      • jolie Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 10:37
        Dla mnie "Lector" jest bardzo słabo zagrany, Kate Winslet była groteskowa w tej roli, a raczej nie o to chodziło. Książka imo lepsza.
      • bananananas Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 17:17
        vvillovv napisała:

> To jeszcze przyszło mi do głowy takie zestawienie: audiobook i film.

To nawet audiobook i book wink można zestawić.
        Seria audiobooków sprzed jakichś kilkunastu lat Świata Dysku Pratchetta, w wykonaniu (w większości) Nigela Planera to jest arcydzieło samo w sobie. Próbowałam posłuchać Pratchetta po polsku to wytrzymałam pół godziny.

Tutaj można posłuchać:
        • vvillovv Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 19:01
          O dzięki!!!
    • mae224 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 10:33
      „Imię róży” mnie zachwyca, chociaż nie ma do końca tej warstwy filozoficznej książki.
      A ekranizacji jest tak wiele, hmmm, trudno mi ocenić, ale na pewno Tokarczuk traci w wersji filmowej.
    • aadrianka Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 10:35
      Serial "Heidi", ten z 1978 roku, u nas emitowany jakoś na początku lat '90. Powieść Johanny Spyri jest świetna, ale serial był fenomenalny, obsada doskonała.
      • borsuczyca.klusek Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 10:48
        Z seriali to Dexter
        • vvillovv Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 10:53
          A 'Wielkie kłamstewka'? Podobał mi się ten serial, ale książki nie czytałam. Czytałam/słuchałam inne książki Liane Moriarty i myślałam, że to takie raczej czytadła. Byłam pozytywnie zaskoczona tym serialem.
          • aandzia43 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 12:42
            A propos seriali. Ostre przedmioty film podobał mi się bardziej niż książka.
            • vvillovv Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 18:59
              Książki nie czytałam, ale serial bardzo dobry.
    • jolie Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 10:45
      "Panny z Wilka" - film jest genialny pod każdym względem i magnetyczny, opowiadanie Iwaszkiewicza zupełnie zwyczajne.
      • aandzia43 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 12:42
        zgadzam się
        • jolie Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 12:52
          Możliwe, że połowa magnetyzmu filmu to muzyka Szymanowskiego, niesamowicie budująca napięcie i klimat.
    • livia.kalina Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 12:29
      Znam w sumie tylko jeden przykład, kiedy film jest lepszy od książki. To „Nad rzeką, której nie ma”. Książka jest denna, film magiczny, ale nie jestem obiektywna bi trzy najważniejsze dla mnie kobity w życiu, zupełnie niezależnie, tym filmem się zachwyciły.
      • zona_glusia Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 20:23
        Kocham ten film miłością wielką, więc nawet nie szukałam książki. smile
    • aandzia43 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 12:51
      Ostre przedmioty, Harry Potter, Nad Niemnem lepszy film, najczęściej jednak wolę książki. Jest też kilka dzieł co do których nie mogę się zdecydować, bo i jedno, i drugie są świetne. Pokuta, Ojciec chrzestny, Co gryzie Gilberta Grapa. Nie widziałam też np. satysfakcjonującej mnie ekranizacji Irvinga Shawa, no może Hotel New Hampshire.
      • lella_two Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 19:54
        O, tak, Pokuta! Też nie mogę wybrać, czy film czy książka.
        • zona_glusia Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 20:32
          Zgadzam się, co do Pokuty. Znalazłoby się więcej takich dzieł, że nie sposób wybrać, co lepsze: książka czy film. Powrót do Howards End, Okruchy dnia, Pokój z widokiem, Matka Joanna od Aniołów.
          • lella_two Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 23:36
            Pełna zgoda👍
      • zona_glusia Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 20:25
        Co gryzie Gilbeta Grapa - książka jest taka przeciętna.
      • hanusinamama Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 20:31
        Harry Potter ...ksiązka lepsza. Nie ma co porównywać. Film jest ok .
    • taje Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 18:21
      Ja wolę serialową Opowieść podręcznej.
    • mama-ola Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 18:25
      W 99 proc. przypadków książkę uważam za lepszą. Czasem łaskawie przyznaję, że film też może zostać uznany za dobry.
    • bi_scotti Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 18:28
      A co powiecie o "Nocach i dniach"? Jak dla mnie ksiazka perfect & TV serial perfect - nie moglabym ocenic, ktore lepsze smile Cheers.
      • jozefrobotnik Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 22:18
        Obie opcje lubię smile
      • zona_glusia Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 22:20
        Równie doskonałe. smile
      • aandzia43 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 22:49
        Książka jest doskonała, film bardzo dobry. Wolę książkę.
    • pepsi.only Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 18:40
      NAD NIEMNEM!!!!!!!!!!!!

długo nic.

Lalka. i może też Ziemia obiecana.
      Przeminęło z wiatrem- powieść jest wspaniała, ale film , no miodzio!
      Pożegnanie z Afryką- książka jest gniotem tongue_out nie przebrnęłam tongue_out
      Kramer kontra Kramer , film pt. Sprawa Kramerów, wydaje mi się lepszy niż książka
      Pachnidło,
      Czekolada
      Skazani na Shawshank smile smile smile
      Tańczacy z wilkami- ksiażkę miło wspominam, ale to film był piękny
      Ostatni samuraj. Tylko w sumie nie wiem, czy Ostatni samuraj to najpierw był film, i na podstawie scenariusza napisana została książka, czy jednak książka a potem film. Bo czytałam dość dawno.
      Smażone zielone pomidory, chociaż nie, wycofuję, książka równie dobra co film.
      • frntta666 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 19:10
        Pachnidlo- tak, film lepszy. "Smazone zielone pomidory"- jednak film wink
        • borsuczyca.klusek Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 19:21
          To ja z Pachnidłem się nie zgodzę. Przez film ledwo przebrnęłam a książkę wspominam jako przyjemną.
          • aandzia43 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 19:26
            borsuczyca.klusek napisała:

> To ja z Pachnidłem się nie zgodzę. Przez film ledwo przebrnęłam a książkę wspom
            > inam jako przyjemną.

Wolę książkę choć film jak dla mnie bardzo udany.
            • snakelilith Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 19:32
              aandzia43 napisała:

>
              > Wolę książkę choć film jak dla mnie bardzo udany.

100 razy wolę książkę. Filmem byłam nawet rozczarowana. Tak jakbym inną historię widziała.
              • aandzia43 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 19:35
                Też wolę 100 razy bo mnie uwiodła te 30 lat temu. Na film jednak nie narzekam, Tykwer zrobił dobrą robotę.
          • frntta666 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 19:26
            Mnie ksiazka znudzila i nie przeczytalam. Film jest piekny wizualnie. I czarny humor. No miodzio, taka upiorna basn.
        • aandzia43 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 19:28
          Najpierw obejrzałam film Smażone zielone pomidory, podobał mi się, ale dopiero książka zrobiła na mnie wrażenie
      • hanusinamama Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 20:33
        Bardzo lubię film Pożegnanie z Afryką, jeden z moich ulubionych ale żeby powiedzieć, ze lepszy niż ksiązka??
      • taje Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 20:38
        O nie, Pożegnanie z Afryką w wersji książkowej jest super. Tak samo Pachnidło. Nad Niemnem też wolę jako książkę.
        • lella_two Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 23:39
          Pachnidło zdecydowanie wolę jako książkę, Pożegnanie z Afryką także.
          Fenomen Nad Niemnem jest dla mnie niezrozumiały bez względu na medium.
    • paszczakowna1 Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 19:42
      E.T. , jeśli ktoś jeszcze pamięta. Mało kto wie, ale to jest ekranizacja. Książka jest bardzo słaba.
      • maniaczytania Re: film vs. książka - co lepsze? 23.08.23, 20:26
        Cóż, jest na odwrót - książka powstała na podstawie filmu
    • zona_glusia Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 20:39
      Krótki serial Północ i Południe BBC będący ekranizacją książki Gaskell. Może to kwestia tłumaczenia, ale książka jest dla mnie ciężkostrawną dziewiętnastowieczną prozą, ale lubię czytać klasykę.
      • zona_glusia Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 20:41
        Miało być: a lubię czytać klasykę.
      • simply_z Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 21:19
        oj tak, tak ksiazka byla koszmarnie ciezka.
        swoja droga...Austen tez nie lubie. Tzn ekranizacje tak, ale ksiazki czyta mi sie ciezko.
        • zona_glusia Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 22:19
          Ja akurat Austen lubię bardzo. Myślę, że serialowi też dobrze zrobiło to, że scenarzystka odrobinę popsuła charakter głównej postaci męskiej.

Przypomniała mi się jeszcze jedna ekranizacja lepsza niż książka. Gwiezdny pył według Gaimana.
    • jozefrobotnik Re: film vs. książka - co lepsze? 18.08.23, 22:14
      Takie np Nie zamykaj oczu, podobał mi się jedynie film. Książka mnie zanudziła.
    • feel_good_inc Re: film vs. książka - co lepsze? 19.08.23, 02:05
      Może nie w kategoriach lepszy-gorszy, ale ekranizacja Starship Troopers Heinleina nakręcona przez Verhoevena to arcydzieło w kategorii filmu, który nie ma nic wspólnego z książką, a mimo to jest dobry.