Dodaj do ulubionych

Mop parowy na parkiecie

19.08.23, 10:50
W instrukcji obsługi mopa parowego napisali, że to urządzenie czyści także parkiety.

Czy ematka sprzątająca używa pary do parkietu? Jeśli tak, to czy do lakierowanego, czy surowego?

Ja chciałabym wyczyścić parkiet, ale boję się zaatakować drewno parą wodną...
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: Mop parowy na parkiecie 19.08.23, 10:56
      Używam, mamy parkiet lakierowany.
      • demodee Re: Mop parowy na parkiecie 19.08.23, 11:07
        O. A wiesz może, jaki to lakier? Bo teraz przyszło mi do głowy, że to może zależeć od lakieru.

• wuchtaludzi Re: Mop parowy na parkiecie 19.08.23, 11:21
      Używam do lakierowanegi
    • karotka_plus Re: Mop parowy na parkiecie 19.08.23, 11:52
      A jakie macie mopy parowe? Możecie coś polecić? Chciałabym kupić ale nie wiem jaki. Mam tylko płytki do parowego czyszczenia jakby co smile
      • wuchtaludzi Re: Mop parowy na parkiecie 19.08.23, 12:05
        Ja mam to ustrojstwo www.mediaexpert.pl/agd-male/sprzatanie/parownice/parownica-ariete-4147

Ale raczej nie polecam, jest ciężkie i nieporęczne, a po użyciu musi odstać swoje aż woda w środku wystygnie, żeby kurek odkręcić (inaczej kurek się blokuje).
    • madame_edith Re: Mop parowy na parkiecie 19.08.23, 12:19
      Mam olejowane drewno na podłodze i jednak bym się bała. Do lakierowanego chyba ok
    • extereso Re: Mop parowy na parkiecie 19.08.23, 13:27
      Używałam do lakierowanego. 2 razy miałam karchers z którego bardzo byłam zadowolona polo działal, w ciągu 3 lat oba się popsuły, kilka napraw itd. Właśnie szukam nowego też.
    • piszaca.zza.swiatow2 Re: Mop parowy na parkiecie 19.08.23, 13:35
      Mam drewniana podłogę, ale nie pytaj jaka, bo nie mam pojęcia 😀Tak czy tak używam MOPa parowego (Vileda), on ma ustawienie specjalnie na parkiet, wyrzuca wtedy malutko parę i delikatnie. Chodzi po prostu bardziej o odświeżenie, a nie czyszczenie.
    • ichi51e Re: Mop parowy na parkiecie 19.08.23, 13:45
      Mam surowe czyszczę tym specjalnym mopem z płynem. Chyba bym nie ryzykowała z para aczkolwiek co może się stać?
      • demodee Re: Mop parowy na parkiecie 19.08.23, 16:50
        > Chyba bym nie ryzykowała z para aczkolwiek co może się stać?

No cóż. Pod wpływem wilgoci drewno się paczy. (Robi się wypaczone). A jak się kije podda wpływowi pary wodnej, to one się wyginają i robią się z nich thonety.

www.atakdesign.pl/thonet

Nie chciałabym się przewracać o thonety idąc po parkiecie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka