Dodaj do ulubionych

Buty - reklamacja.

19.08.23, 13:45
Mam pytanie, może się orientujecie, jak to jest. Trzy tygodnie temu kupiłam buty sportowe. Buty są jasne, łososiowe, na wierzchu mają taką bardzo gęstą siateczkę. Założyłam buty dwa razy, przeszłam trochę kilometrów po lesie. Buty się mocno zabrudziły, pod tę siateczkę wlazł pył. Odkurzyłam buty odkurzaczem z zewnątrz i w środku, potem wypralłam ręcznie. Z wierzchu się ładnie upralo, ale pod tą siateczką są brudne, wyglądają fatalnie. To, co na zdjęciach wygląda jak załamania, to brud zebrany pod tą siateczką. I tu mam pytanie, czy mogę złożyć reklamację? Nie impregnowałam butów, chociaż babka przy zakupie chciała mi sprzedać preparat i mówiła, że po każdym praniu co trzy tygodnie trzeba pryskać.
Obserwuj wątek
    • ayelen40 Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 13:51
      A niby jaki powód reklamacji?
      • kk345 Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 14:00
        No brudzą się big_grin
        • ayelen40 Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 14:03
          Ale to normalne przy takim materiale.
      • jowita771 Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 14:18
        Może taki, że buty po pierwszym użyciu zabrudziły się tak, że nie dają się wyprać? Nie wiem, nigdy nie miałam takiego dziadostwa, zawsze po praniu były czyste.
        • kk345 Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 14:24
          Jak ma byc czyste coś, co wyczyściłaś tylko z wierzchu? I niby co miałby z tym zrobić producent, prać ci je po każdej wycieczce do lasu?
          • jowita771 Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 14:40
            Wyczyściłam wszędzie tam, gdzie się dało, z wierzchu i od środka, nie da się dostać pod siateczkę. Producent mógłby mi wymienić buty na inne albo oddać pieniądze oraz wyciągnąć wniosek, że taka siateczka to pomyłka.
            • hrabina_niczyja Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 14:42
              Chyba żartujesz 🤣🤣🤣 Producent ma ci dać nowe buty, bo nie umiesz ich uprać albo odpowiednio użytkować? To są jakieś jaja 🤣
            • kk345 Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 14:47
              Koniecznie złóż tę reklamację i pokażą owe buty, jakie ci wydadzą w jej ramach big_grin
              Następnym krokiem powinna być reklamacja koszulki zaplamionej keczupem i spodni z plamą z oliwy.
              • jowita771 Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 14:58
                Poplamienie ubrania oliwą albo keczupem to odpowiednik pobrudzenia butów podczas chodzenia?
                • ayelen40 Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 14:59
                  To nie były buty do chodzenia po lesie.
                  • jowita771 Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 15:06
                    Chodziłam po leśnej drodze, nie po krzakach. Uprawiałam nordic walking, obuwie jest sportowe.
                    • ayelen40 Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 15:23
                      Ale białe zawsze mogą się ubrudzić i nie do prac. Jedyna rada, to to impregnowanie przy zakupie (swoją drogą powinno być ono już przy produkcji robione), ale i wtedy cudów nie ma.
                    • kk345 Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 15:33
                      Nie zastanawia cię, ze forum jest jednogłośne, jak rzadko??? Istnieje więc spora szansa, ze nie masz racji- tak tylko mówię...
                    • eliszka25 Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 17:05
                      Taka mała podpowiedz - nie każde buty z logo firmy robiącej obuwie sportowe są przeznaczone do uprawiania sportu. Dla mnie to są po prostu białe sneakersy, do chodzenia po mieście i prania raz w tygodniu 😄
    • kk345 Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 14:01
      Wrzuć je do pralki
    • hrabina_niczyja Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 14:25
      A co ma ci zrobić producent? Kupiłaś jasne buty, poszłaś w nich do lasu i zdziwiona jesteś, że są brudne? Wrzuć do pralki i spróbuj wsypać proszek.
      • jowita771 Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 14:39
        Myślisz, że prałam je bez detergentu czy po co ta uwaga o wsypaniu proszku? Ty byś prała w samej wodzie i innych podejrzewasz o to samo?
        • hrabina_niczyja Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 14:43
          No chyba raczej skoro się nie doprały.
          • jowita771 Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 14:52
            Pamiętam, że użyłam detergentu, nawet dwóch, bo po pierwszym nie było efektu, ale chyba wiesz lepiej ode mnie, jak prałam.
    • gryzelda71 Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 14:44
      Takie butyi niw tylko takie piorę w pralce, ręcznie nie ma szans doczyscic.
      • kk345 Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 14:46
        To oczywiste dla wszystkich, oprócz jowity, jak widać
        • nick_z_desperacji Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 14:54
          Widać to typ, dla którego pisze się informacje, że gorąca kawa może być...gorąca.
      • jowita771 Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 14:55
        Prałam sportowe buty różnie, w pralce i ręcznie i zwykle te same buty wyprane ręcznie były doprane lepiej, dlatego w pralce prałam jak mi się nie chciało. Ale faktycznie spróbuję w pralce, może przy tej siateczce sprawdzi się lepiej.
        • snakelilith Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 16:14
          Tyle tylko, że pranie butów to wykorzystywanie ich niezgodnie z przeznaczeniem. Nikt nie przyjmie ci z tego powodu reklamacji. Pranie robi się na własne ryzyko. Albo masz na opakowaniu butów instrukcję prania jak w przypadku odzieży? Włóż do pralki, ale jak klej się rozleci, albo sitka porwie, to nie będzie to wina producenta.
          Kupowanie jasnych butów nie biorąc pod uwagę, że mogą się w lesie zabrudzić, to też ryzyko. I tak w ogóle, to buty do sportów na zewnątrz, czy do hali?
          Poza tym Fila to ekonomiczna marka, więc czego się spodziewałaś?
          • jowita771 Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 16:30
            Nie spodziewałam się, że się nie pobrudzą, tylko że się dopiorą.
            • niemcyy Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 16:56
              Borze, w ktorym bylas... Nie pobrudzilas ich ropą, więc jak dobrze upierzesz to się dopiorą. Ale spróbuj, czy producent nie da ci po prostu nowych czystych wink
          • gulcia77 Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 16:45
            Na moich ulubionych skechersach jest oznaczenie, że można prać w pralce.
            • eliszka25 Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 17:08
              I to jest kolejny powód, dla którego jestem fanką skechersów.
              • premeda Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 17:52
                Skechersy się fantastycznie dopierają, a dużo łażę po polnych drogach i potrafię być brudna aż do kolan. Zresztą z mojego doświadczenia, to wszystkie buty sportowe dobrze się dopierają w pralce. Wrzuciłabym do pralki i tyle.
    • niemcyy Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 14:52
      Hmm, czy ten wątek ma zamierzony związek z wątkiem o "Matura to bzdura" czy wszelkie podobieństwo przypadkowe?
    • sol_13 Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 14:54
      Do pralki, kto pierze buty ręcznie. Nigdy się nie dopiorą.
    • brenya78 Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 15:09
      Czego to ludzie nie wymyślą...
    • brenya78 Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 16:49
      Kupić białe buty do lasu i mieć pretensje do producenta, że się pobrudziły 😀
    • prosbaoporade5 Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 17:04
      Wrzuc buty do pralki. Dołóż np jakiś dywanik łazienkowy, żeby nie trzaskało. Wypiorą się na bank. Wysusz na dworze. Jeśli się da, wyjmij wkładki. Piorę podobne buty, kolor jasny niebieski i jest ok.
    • majenkirr Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 17:21
      Mój syn też takie coś ma, wygląda to strasznie imo. Zaraz wrzucę do pralki, dam znać jak poszło 😉
      • ayelen40 Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 17:45
        Buty skóropodobne do pralki?!
        • majenkirr Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 17:48
          A dlaczego nie?
          • ayelen40 Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 17:50
            To super, zawsze się bałam i nie próbowałam. Ale kota w świetnym momencie złapałaś, jakby uciekał z dezaprobatą od "brudasów".
            • majenkirr Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 18:03
              Tu się zawsze ktoś kręci pod nogami 😏
      • majenkirr Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 18:46
        No więc za bardzo się nie doprało. Okruchy wyciągnęłam odkurzaczem 🙄. Zgadzam się z Autorką, że to jakiś idiota wymyślił tą siateczkę 😂.
        • eriu Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 20:10
          Ale nikt nie każe kupować butów z siatką. Przecież wiadomo, że jak wpadnie za siatkę to tak łatwo tego nie wyciągniesz.
        • eliszka25 Re: Buty - reklamacja. 19.08.23, 20:19
          Jak ja się cieszę, że moi synowie są miłośnikami czarnych butów 😄. Na wiosnę starszy po raz pierwszy kupił jasne buty, ale na szczęście udało mi się namówić go na skechersy. Po wakacjach w Polsce przestały być jasne. Właśnie wyjęłam z pralki i suszą się razem z moimi. Znów jak nowe
          • sol_13 Re: Buty - reklamacja. 21.08.23, 07:16
            A to poza Polską buty się nie brudzą?wink
            • eliszka25 Re: Buty - reklamacja. 21.08.23, 12:40
              Hehe, trochę głupio wyszło 😁. W Polsce cześć wakacji była w lesie właśnie i dlatego buty się mocno pobrudziły. Tego o lesie zabrakło w moim wpisie. W niepolskim lesie jasne buty pobrudziłyby się tak samo 😄.
              • majenkirr Re: Buty - reklamacja. 21.08.23, 18:09
                eliszka25 napisała:
                > W niepolskim lesie jasne buty pobrudziłyby się tak samo 😄.

Albo i gorzej wink. to moje leśne buty
        • brenya78 Re: Buty - reklamacja. 21.08.23, 07:43
          No to już wiesz, że to nie są buty do lasu.
    • plain-vanilla Re: Buty - reklamacja. 21.08.23, 17:44
      Piorę buty w pralce w cyklu 20 minut na 30C. Jeszcze nigdy nic się nie rozkleiło. Używam zawsze proszek do tego. Spróbuj uprać i na drugi raz do lasu nie zakładaj białych butów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka