Dodaj do ulubionych

Ogórki na zimę?

19.08.23, 13:58
Włożyłbym, bo mam słoiki 😊
A że z ogórków to tylko małosolne lub mizerię umiem, to poproszę o złote rady - jak zrobić dobre ogórki kwaszone (tak się u mnie w domu mówiło), choć teraz ponoć poprawnie jest mówić kiszone.

Jak zwał tak zwał - jak zrobić ogórki (nie konserwowe), żeby były smaczne i się już w słoikach nie popsuły?
Poproszę o wszystkie lifehaki na kiszeniaki😊
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Ogórki na zimę? 19.08.23, 14:08
      Tak, jak małosolne, tylko pasteryzujesz je po ok. 10 dniach.
      • cosmetic.wipes Re: Ogórki na zimę? 19.08.23, 17:52
        Pasteryzowane kiszonek jest głupie.
      • sasha_m Re: Ogórki na zimę? 19.08.23, 17:59
        Pasteryzacja ogórków kiszonych? Pierwsze słyszę, a robię je od 30 lat, bywa, że pojedyncze słoiki stoją po 2-3 lata i nic im nie jest.
    • koko8 Re: Ogórki na zimę? 19.08.23, 14:09
      Nie lubię kiszonych ogórków, za to wszyscy domownicy uwielbiają ogórkową.
      Więc póki sezon na tanie gruntowe ogórki, zrobiłam wczoraj kilkanaście słoikow gotowców do zupy, czyli starte i ukiszone.
    • kochamruskieileniwe Re: Ogórki na zimę? 19.08.23, 14:30
      Kiszone a kwaszone to duża różnica. Kiszone - zalewa to solanka; kwaszone - solanka z octem. Tak samo jak w kapuście kiszonej.
      Tu masz łopatologicznie o ogórkach (kształty, wygląd, odmiany) - uwaga - brak odróżnienia kiszonych od kwaszonych suspicious
      beszamel.se.pl/porady/zakupy-i-przechowywanie/jakie-ogorki-wybrac-do-kiszenia-polecamy-odmiany-ogorkow-do-kwaszenia-aa-STDM-cMhR-f1kJ.html

Ja prefeuję śremskie

Ogórki przed kiszeniem trzymam kilka godzin w zimnej wodzie (i myję je)

Słoiki wyparzone z koprem, czosnkiem kawałkiem korzenia chrzanu, białą gorczyca oraz czasami z listkiem laurowym i dwoma ziarenkami ziela angielskiego ciasno wypełniam ogórkami. Naprawdę te ogórki upycham.
      Zalewam wrzącą solanką (1,5-2 łyzki soli kamiennej na litr), tak by ogórki były prykryte, ale nie "po korek" - musi zostać trochę wolnej rzestrzeni w słoiku pod zakrętką.
      Zakręcam i to wszystko. (nie pasteryzuję).
      Sa twarde i chrupkie jeszcze na początku następnego sezonu kiszenia, czyli wytrzymują rok.. smile

• gryzelda71 Re: Ogórki na zimę? 19.08.23, 14:48
        Ja bez listka i ziela, mniej soli reszta dokladnie tak samo. Są cały sezon dobre.
      • panna_lila Re: Ogórki na zimę? 19.08.23, 14:52
        a czyli wrzątkiem, właśnie się zastanawiałam gdzie jest myk z domknięciem słoika 😊

Małosolne też zalewasz wrzątkiem?

No i oczywiście dziękuję za dokładną instrukcję ❤️
        • kochamruskieileniwe Re: Ogórki na zimę? 19.08.23, 15:19
          Małosolnych nie lubimy...takie dobosza ego kiszenia zwykle zalewam letnia/ zimna solanką. Czasem daje łyżkę soku z poprzedniego kiszenia.
          Ja podałam swój sposób. Inni preferują zalewanie ogórków na zimę zimną zalewa. Jeszcze inni- pasteryzację. Co dom- to inny przepis 🤪
          • kochamruskieileniwe Re: Ogórki na zimę? 19.08.23, 15:22
            Kocham pisanie z telefonu..😈
            Do bieżącego kiszenia miało być...
        • hosta_73 Re: Ogórki na zimę? 19.08.23, 17:20
          Ja nie zalewam wrzątkiem, dobrze zakręcam i stawiam do góry nogami. Kilka dni stoją w kuchni i dopiero potem do miejsca w którym spędzą całą zimę.
          Ostatni rok miałam ogórki tylko w kamiennym garze przykryte specjalnym kamieniem, mniej roboty a góry pyszne (wiadomo, że mniej niż w słoikach ale nam wystarczy)
          • panna_lila Re: Ogórki na zimę? 19.08.23, 17:43
            I w tym kamiennym się długo utrzymały? chyba trzeba być zdyscyplinowanym przy wyjmowaniu i nie gmerać paluchami😉
            • hosta_73 Re: Ogórki na zimę? 19.08.23, 18:24
              Całą zimę wytrzymały bez problemu. Wyciągaliśmy ogórki drewnianymi szczypcami ale najpierw trzeba było wyjąć kamień i to już paluchami się robiło. Ale nic im nie było, nie zepsuły się. Nawet nie pomyślałam, ze może im to zaszkodzić...
    • sasha_m Re: Ogórki na zimę? 19.08.23, 18:14
      Robi się tak, jak małosolne. Ja daję czubatą łyżkę soli kamiennej na litr wody i zalewam zimną solanką, słoików nie wyparzam. Ogórki kilka godzin moczę w zimnej wodzie.
      Słoik standard twist 900 ml - ok. pół kilo ogórków, ok. pół litra solanki, koszyczek kopru, dwa ząbki czosnku, kawałek chrzanu i kilka ziaren gorczycy. Opcjonalnie liść dębu lub czarnej porzeczki. Ogórki powinny być ciasno ułożone, żeby po zalaniu solanką nic nie wystawało i nie wypływało. Zakręcić, odstawić na kilka dni w chłodne miejsce, gdzie nie będzie przeszkadzało, jeśli wykipią. Po tym czasie same się zamkną. Brońbuk nie pasteryzować!
      • panna_lila Re: Ogórki na zimę? 19.08.23, 21:13
        No właśnie nijak to pasteryzowanie mi nie pasuje do ogórków.
        Piszesz, że nic nie może wystawać ponad solankę - a taki koperek się nie wysmyknie?
        • sasha_m Re: Ogórki na zimę? 20.08.23, 10:27
          panna_lila napisała:

> Piszesz, że nic nie może wystawać ponad solankę - a taki koperek się nie wysmyk
          > nie?

Do ogórków daje się same koszyczki, bez świeżych zielonych listków, czyli taki stary, wybujały koper. Daję na spód, przyciśnięty jest ogórkami. Bardziej chodzi o to, żeby ogórki nie pływały po powierzchni, bo zaczną pleśnieć. W tym samym celu kiszonki w kamiennym garze czy innym większym naczyniu przyciska się kamieniem.
      • panna_lila Re: Ogórki na zimę? 19.08.23, 21:16
        Tych słoików nie stawia się do góry nogami? Bo one ponoć mogą "kipieć", tak wyczytałam
        • kochamruskieileniwe Re: Ogórki na zimę? 19.08.23, 21:23
          Ja koper kładę na dno. Ogórki go przyciskają.
          I nie stawiam do góry dnem. Zasysają się. ( Przypadek gorącej solanki).
    • ichi51e Re: Ogórki na zimę? 19.08.23, 18:30
      Ostatnio cały czas retrospekcje czasu umierac. Ale wątek znowu mi przypomniał ze moi dziadkowie robili taki miks ogorki(obrane) pomidory i cebula w occie. Boże jak to było fajne…
      • panna_lila Re: Ogórki na zimę? 19.08.23, 21:10
        Oj pamiętam, u cioci na imieninach się jadało 😊 Jak ja lubiłam do niej chodzić, nie z powodu sałatki, ale mieli telewizor"kolorowy"😃
    • dwa_kubki_herbaty Re: Ogórki na zimę? 19.08.23, 21:41
      Sezon na ogórki był miesiąc temu, moze jeszcze jakieś późne odmiany owocują, teraz są pomidory.
      • panna_lila Re: Ogórki na zimę? 19.08.23, 22:45
        Widziałam dziś na ryneczku, bardzo poprawnie wyglądały. Pan mówił że jeszcze dwa tygodnie powinny być

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka