Dodaj do ulubionych

Potrzebna pomoc w prawie pracy - L4

19.08.23, 22:45
znajoma miała pracę jako pracownik biurowy i w firmie pracowała 5lat, miała więc umowę na czas nieokreślony. Od ok 6lat leczy się psychiatrycznie - bierze leki nasenne i takie co zbieraja serotoninę. Przez ostatnie 2 lata a wlasciiwie od pandemii zrobiła się przybita i nerwowa, prostej pracy nie mogła ani zacząć, ani skończyć, nie byla niczego pewna, sprawdzała wszystko po kilka razy, wszystko kręciło się wokół pracy. Złożyła w pracy wypowiedzenie, okres wypowiedzenia to 3 miesiące, chciała się w ten sposób ogarnąć bo totalnie zjadły ja nerwy w pracy (naciski, redukcja itp) a na wypowiedzeniu troche zeszło z niej ciśnienie, ale pracowała cały czas. Chociaż miała nagraną inną pracę po zakończeniu pracy z fimą, ze stresu chciało jej się wymiotować, wracała z pracy kładła się i spala po 12h. Z tych nerwow w ostatnich dzień wypowiedzenia poszła do psychiatry ktory jej wypisał L4 z adnotacją że niezdolna do pracy i powiedział, że musi iść na terapię, nie wiem jak z lekami. I tu pytanie: ile dni maksymalnie może przebywać na zwolnieniu lekarskim? Ja jej już wcześniej mówiłam żeby poszła na L4 ale ciągle słyszałam że firma sobie nie poradzi bez niej itp sad ona nigdy nie brała L4 poza operacja na przegrodę nosową (wszystkie przeziębienia, grupy najpierw chodziła do pracy, potem pracowała z domu). Dajcie znać co z długością L4, przepraszam że takie długie.
Obserwuj wątek
    • kamin Re: Potrzebna pomoc w prawie pracy - L4 19.08.23, 22:55
      Akurat ostatniego dnia wypowiedzenia trafiła się jej wizyta u psychiatry i początek zwolnienia. Cóż za zbieg okoliczności...
      I w jaki sposób mamy "dać znać co z długością L4"? Długość będzie taka, jaką lekarz uzna za odpowiednią.
      • keep.sweet Re: Potrzebna pomoc w prawie pracy - L4 19.08.23, 23:00
        Ja tych zabiegów okoliczności nie komentuję, napisałam jak to było z mojej perspektywy. Chodzi mi o to że na zwolnieniu lekarskim można być max 6miesiecy, ale znajomy twierdzi, że jak się pójdzie na zwolnienie w ostatni dzień pracy, to takie zwolnienie jest automatycznie krótsze?
    • nick_z_desperacji Re: Potrzebna pomoc w prawie pracy - L4 19.08.23, 22:58
      Jeśli od 6 lat bierze leki typowo nasenne, to się nie leczy, tylko jest uzależniona.
      • keep.sweet Re: Potrzebna pomoc w prawie pracy - L4 19.08.23, 23:02
        Ja nie jestem lekarzem, więc nie oceniam z resztą to nie jest temat tego wątku
      • igge Re: Potrzebna pomoc w prawie pracy - L4 19.08.23, 23:14
        Niekoniecznie. Nie wszystkie leki brane z powodu bezsenności uzależniają przecież.
        • nick_z_desperacji Re: Potrzebna pomoc w prawie pracy - L4 19.08.23, 23:26
          Brane z powodu bezsenności nie, nasenne w większości. Jeśli koleżanka od lat jest na zolpach albo benzo, to jest to większy problem niż l4, a skoro jakość jej leczenia jest taka, że od padnemii sobie nie radzi i dopiero teraz dostała zalecenia, to albo lekarz partacz albo "leczenie psychiatryczne" jest na potrzeby watku
    • profes79 Re: Potrzebna pomoc w prawie pracy - L4 19.08.23, 23:06
      ksiegowosc-budzetowa.infor.pl/zus/ubezpieczenia-zdrowotne/673312,Zwolnienie-lekarskie-po-ustaniu-zatrudnienia.html?fbclid=IwAR08Vb7SBpv4bsG8Srv5cY6qZXUwUrm5p3eECtCYBRFcDBKczvjmgu5YqHM
      • alicia033 Re: Potrzebna pomoc w prawie pracy - L4 19.08.23, 23:14
        profes79 napisał:

...

Czym się kierowałeś wrzucając link do tego mocno zdezaktualizowanego artykułu sprzed 10 lat?
        Nie ma już zwolnień papierowych a zasiłek chorobowy po ustaniu zatrudnienia przysługuje teraz prze 91 dni...
        • profes79 Re: Potrzebna pomoc w prawie pracy - L4 19.08.23, 23:29
          Dyskutowałem na ten temat tuż przed pandemią i m.in na ten artykuł się dyskutant powoływał.

A jak kombinatorce nie pyknie to nawet lepiej.
    • naagaakoo Re: Potrzebna pomoc w prawie pracy - L4 19.08.23, 23:09
      Odpowiedz na Twoje prawdziwe pytanie jest w art. 8 ustawy zasiłkowej.

Już to że nie pytasz wprost wskazuje na kombinatorstwo.

Natomiast o długości zwolnienia decyduje lekarz leczący nie ma na ten temat żadnych przepisów - jeśli chodzi o długość.

No i tak firma sobię bez nie nie poradzi, że aż wypowiedzenie złożyła big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka