Dodaj do ulubionych

Uwaga na grypę żołądkową.

20.08.23, 10:15
Medonet ostrzega, duże skupiska ludzi i upało to doskonałe warunki dla tego paskudztwa. Może zmienić wakacyjny wyjazd w koszmar, jak u Pani Marty.

dziecko.medonet.pl/popularny-wirus-zmienil-wyjazd-z-dziecmi-w-koszmar-z-gor-wracalismy-10-godzin-list/h9rrwqn
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 10:19
      W życiu nie miałam. Podobno niektórzy są bardziej podatni inni mniej.
      • ichi51e Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 10:21
        W życiu za żadne pieniądze nie zdecydowałaby się wracać z dwójka aktywnie chorych dzieci do domu. Niektórzy ludzie są po prostu nienormalni.
        • szmytka1 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 10:25
          A co bys zrobila gdybys musiała zwolnić pokój a w turystycznej miejscowości ciężko cos znaleźć od ręki na nie wiadomo ile dni?
          • zalamana_50 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 10:45
            No właśnie, coby ta niby normalna ichie zrobiła 😅 najlepiej siedzieć w domu, być zdrowym i wypisywać na ematce.
            • ichi51e Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 11:40
              Wzielabym inny nocleg. Tak nie znajde NIC w zakopanym - oczywiście ze znajde kwestia kasy. I tu wyraźnie zaznaczam DAŁABYM KAŻDE PIENIĄDZE
              • ritual2019 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 11:42
                ichi51e napisała:

> Wzielabym inny nocleg. Tak nie znajde NIC w zakopanym - oczywiście ze znajde kw
                > estia kasy. I tu wyraźnie zaznaczam DAŁABYM KAŻDE PIENIĄDZE
                >

Te kazde pieniadze jeszcze trzeba miec ale wiadomo ematka ma. Pomiajac ze ona tez moglaby zachorowac ale wiadomo, za kazde pieniadze wynajmie pielegniarke, jak to ematka.
                • ichi51e Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 11:45
                  Pozyczylabym nie majac. Serio wolałabym wziac od matki niż historia opisana w artykule
                • m_incubo Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 12:18
                  No jeśli decydujesz się spędzać urlop w Zakopanem, to zdecydowanie cię stać na dwa dodatkowe noclegi.
                  Pomijam fakt, że nikt normalny nie lubi spędzać urlopu w Zakopanem, to rozrywka dla specyficznych ludzi.
                  • mid.week Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 12:26
                    m_incubo napisała:

>
                    > Pomijam fakt, że nikt normalny nie lubi spędzać urlopu w Zakopanem, to rozrywka
                    > dla specyficznych ludzi.
                    >

No co ty, ludzie tam jeżdżą specjalnie w dlugie weekendy żeby oglądać hordy turystow
                  • larix_decidua77 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 19:21
                    m_incubo napisała:

> No jeśli decydujesz się spędzać urlop w Zakopanem, to zdecydowanie cię stać na
                    > dwa dodatkowe noclegi.
                    > Pomijam fakt, że nikt normalny nie lubi spędzać urlopu w Zakopanem, to rozrywka
                    > dla specyficznych ludzi.
                    >
                    Jeżdżę regularnie do Zakopanego lub okolic, bo chodzę po górach. Płacę za nocleg 40-50 zł za osobę. Mam a to ładny, nowy pokój z łazienką. Nie usprawiedliwiam tu rodziców, ale że to opcja dla bogatych?
                    • kk345 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 11:22
                      larix_decidua77 napisał(a):

> Jeżdżę regularnie do Zakopanego lub okolic, bo chodzę po górach. Płacę za nocle
                      > g 40-50 zł za osobę. Mam a to ładny, nowy pokój z łazienką. Nie usprawiedliwiam
                      > tu rodziców, ale że to opcja dla bogatych?
                      Ej, dawaj linka na tego jednorożca! 50 zł, nowy pokój, łazienka? W Zakopcu???
                      • maslova Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 11:52
                        Też właśnie chciałabym zobaczyć taką ofertę. Może być nawet w okolicy Zakopanego.
                        • szarmszejk123 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 11:57
                          Może te 50 to w listopadzie:p
                          • maslova Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 13:10
                            szarmszejk123 napisał(a):

> Może te 50 to w listopadzie:p

listopadzie 2021 roku wink
                            • szarmszejk123 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 13:12
                              2018 :p
                        • droch Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 13:35
                          Może być nawet w okolicy Zakopanego.

Nie ryzykuj takiego pytania, jeśli nie zdefiniujesz, co to jest "okolica", bo dostaniesz namiar na pokój gdzieś pod Skawiną big_grin
                          • maslova Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 14:42
                            Obawiam się, że nawet w moim kompletnie nie turystycznym mieście nie znalazłabym takiej oferty wink
                    • m_incubo Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 14:58
                      Też chodzę po górach, nawet sporo, ale Zakopane omijam szerokim łukiem. Jest drogie, śmierdzące i przede wszystkim potwornie brzydkie.
                  • kamin Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 19:31
                    Trzeba mieć jeszcze możliwość wzięcia dwóch dodatkowych dni urlopu. A inna rzecz że po spakowaniu wszystkich bambetli do auta chyba jednak zaryzykowałabym jazdę do domu niż ponowne rozpakowywanie się w tej samej miejscowości, w przypadkowej kwaterze, bez czystych rzeczy na zmianę.
                    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 09:18
                      Po co urlop? L4 na chore dziecko.
              • ichi51e Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 11:44
                Booking dziesiątki ofert wyrzuca
          • lauren6 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 10:53
            Poszukała innego noclegu. Breżi pisze, że wracali ostatniego dnia długiego weekendu (czysty idiotyzm) i zamiast przedłużyć pobyt, wziąć L4 na chore dziecko władowała się w korki na Zakopiance (idiotyzm x2), gdy za oknem było 35 stopni upału (idiotyzm x 3). Najpóźniej w momencie, gdy młody rzygał w korku przez okno samochodu, powinna była zawrócić i położyć to nieszczęsne dziecko do łóżka. Ryzykowała, że dzieciak jej się w upale, w tej metalowej puszce konkretnie odwodni.
            • ritual2019 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 11:33
              A aucie jest klimatyzacja, a wode mozna kupic z latwoscia, nie sadze ze nie mieli tak podstawowej rzeczy. Napisano ze ostatniego dnia pobytu starszy syn poczul sie zle wiec rozsadnie postapila.
              • ichi51e Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 11:47
                „ Nie zdążyliśmy pokonać ronda w Zakopanem w stronę Krakowa, gdy Maurycy zaczął wymiotować przez otwartą szybę samochodu. Miał torebkę foliową, ale odruchowo wychylił się przez okno.

Tym "obrzyganym" autem staliśmy długo w korku na zakopiance. Nie było szans dojechać do stacji, więc synek zwracał zawartość żołądka w przydrożnych rowach. Raz zatrzymaliśmy się na wzniesieniu i po ataku wirusa wszelkimi drogami, zorientowałam się, że jesteśmy przy cmentarzu.
                Objawy wróciły też Marcelowi. Skręcał się z bólu, był przezroczysty. Jego też dopadła biegunka, ale chociaż nie wymiotował. Na zmianę jeden lub drugi potrzebował wypróżnienia — sikająca biegunka, wodniste chlustające wymioty. Nie mieli czym wymiotować, zwracali nawet wodę, która im podsuwałam, by się nie odwodnili. Na zewnątrz było ponad 35 st. C.„

Nieprzezycie tego warte każdych pieniędzy
            • ichi51e Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 11:42
              I jeszcze w tekscie jest ze jechała z dusza na ramieniu czy się sama nie rozłoży. Nieodpowiedzialność do kwadratu wyobraźmy sobie ze ktoś z grypa żołądkowa prowadzi auto. Na tylnym siedzieliby jedno rzyga a drugie ma sraczke. Ja wiem ze ematka pakuje nastolatka w pieluchę (tak tak było ostatnio) ale to nie dla mnie.
              • ichi51e Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 11:42
                *siedzeniu
              • m_incubo Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 12:15
                Nie nie, w pieluchę pakujemy matkę (czyli babcię).
                • suki-z-godzin Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 12:33
                  m_incubo napisała:

> Nie nie, w pieluchę pakujemy matkę (czyli babcię).
                  >

MATKA SIEDZI Z TYŁU!
                  • m_incubo Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 14:00
                    suki-z-godzin napisała:

> m_incubo napisała:
                    >
                    > > Nie nie, w pieluchę pakujemy matkę (czyli babcię).
                    > >
                    >
                    > MATKA SIEDZI Z TYŁU!
                    >
                    >

Owszem, w pampersie.
                  • taje Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 01:23
                    A domy gdzie?
              • eliszka25 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 12:25
                ichi51e napisała:

> Ja wiem ze
                > ematka pakuje nastolatka w pieluchę (tak tak było ostatnio) ale to nie dla mnie
                > .
                >

Jeśli pijesz do mojego wątku, to może nie kłam. Nikt nikogo nie zapakował w pieluchę. Opóźniliśmy wyjazd o jeden dzień i dojechaliśmy bez przygód.
                • mid.week Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 12:27
                  Ale w pieluszce?
                  • eliszka25 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 12:36
                    Bez pieluszki. Mój nastolatek trenuje karate, więc próba założenia mu pieluszki mogłaby być dla mnie tragiczna w skutkach 🤣
                    • heca7 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 12:45
                      Mój nastolatek wiele lat trenował sumo. Może sposób obrony byłby inny ale efekt dla mnie równie tragiczny big_grin
                • ichi51e Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 12:31
                  Nie wiem czy to było w twoim na pewni niedawno gdzieś padła rada ze dziecku trzeba zalozyc pieluszkę i jest to świetny lifehack szkoda ze tak późno odkryty…
                  • eliszka25 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 12:41
                    W moim wątku padła tego typu rada, którą wyśmiałam. Nie wyobrażam sobie podróży z biegunką. Bez względu na to, który z uczestników podróży ją ma. Na szczęście u nas to nie była grypa żołądkowa, bo po kilkukrotnej wizycie w ubikacji synowi przeszło, a nikt inny rewolucji nie miał, więc po odczekaniu dnia bez objawów u żadnego z nas zdecydowaliśmy się pojechać.
                    • m_incubo Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 14:02
                      Ja pieluchową radę kojarzę z wątku o kobiecie, która wybrała się w podróż z dziećmi i matką, którą musiała odprowadzić do toalety. Padły rady, że babkę się pakuje w pieluchę lub ma się załatwić w samochodzie, innej opcji już nie ma.
                      • eliszka25 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 14:24
                        A racja, to też kojarzę, ale ichi pisała o zakładaniu pieluchy nastolatkowi.
                      • memphis90 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 19:46
                        Wątek był o pani, która zostawiła dzieci w zamkniętym aucie w upał i tłumaczyła się wezwanej straży miejskiej, ze musiała zabrać seniorke do wucetu. Tyle, ze:
                        1. Wróciła do autka bez seniorki
                        2. To było ścisłe centrum miasta
                        3. Na uliczce z bankami i żabką, gdzie wucetu za bardzo nie uświadczysz
                        • m_incubo Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 14:59
                          Tak, to ten wątek.
        • dwa_kubki_herbaty Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 11:46
          Też bym szukała noclegu, w tych temp., nawet z klimą w aucie to męczarnia wracać jak się jest zdrowym. I jeszcze 6h jechać do z Zakopca to chyba z nad morza byli.
        • m_incubo Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 12:03
          Ja też nie.
          Wolę ogarnąć dłuższy pobyt na miejscu.
      • m_incubo Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 11:10
        Ja też nie miałam, przez pierwsze 45 lat big_grin mimo trójki placówkowych dzieci.
        Byłam absolutnie przekonana, że mnie się to nie ima.
        Czwarte dziecko powiedziało "sprawdzam".
    • slatynka85 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 10:24
      Ostatnio miała moja córka, potem ja, na koniec moja mama. Dwa dni wyjęte z życiorysu. Polecam elektrolity i nifuroktazyd.
      • memphis90 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 10:49
        Nifuroksazyd to lek przeciwbakteryjny, nie stosuje się go w infekcjach wirusowych.
    • frntta666 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 10:30
      Nie wiem, kim jest pani Marta, ale ma niewatpliwy talent literacki. A jestem dopiero przy tym, jak cudem nie rozjechaly jej busy. I napiecie wciaz rosnie... 😲
      • frntta666 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 10:36
        O jeny jakie to fajne! Goraco polecam, dawno sie tak nie uchachalam 😁
        • suki-z-godzin Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 10:39
          Po pozywnym sniadaniu uzytkowniczka fornitta zasiadla do lektury artykulu na znanym portalu medycznym. Mimo, ze tematyka nadeslanego do redakcji listu byla calkiem powazna, po chwili ogarnela ja wesolosc.
    • memphis90 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 10:47
      ->No ja uważam, ze rodzina wykazała się duża niefrasobliwością. Ja na przykład zawsze rzygam w zaplanowanych miejscach i okolicznościach.

->Nie ogarniam timingu tej wycieczki - długi weekend to raptem 4 dni, w czasie ktorych: robili liczne wycieczki po ulubionych dolinach, wycieczki do Morskiego oka, moczenie twarzy w potokach, okoliczne baseny, wycieczki rowerowe w Pieniny itd W pon po obejściu w 2 dni całych Tatr i większości Pienin w poszli odpocząć do aquaparku, gdzie posr…l sie 17 latek, a we wtorek w drodze - ten młodszy.

->Jakim cudem dziecko jadące w foteliku/przypięte pasami moglo się wychylić przez okno, żeby rzygac?

>po ataku wirusa wszelkimi drogami, >zorientowałam się, że jesteśmy przy cmentarzu.
      Nie ma ratunku, trzeba robić nowe bombelki!

->Boląca pupa 17 latka zrobiła mi dzień…
      • memphis90 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 10:48
        Nie, sorry,
        „Paląca pupa 17 latka” 😂😂😂
        • frntta666 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 10:49
          Mnie sie zafajdanie okolic cmentarza najbardziej spodobalo 😈
      • mid.week Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 11:08
        "Pani Marta stara się na długie weekendy zabierać swoich nastolatków na aktywne wypady"
        Myslisz, ze pani Marta wsadza swoich nastoletnich Maurycych i Marceli w foteliki?
        • memphis90 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 11:45
          Młodszy - ten, co rzygal wychylony przez okno - ma 12, wiec zależy od wzrostu. Plus - podałam tez opcje samego pasa.
          • little_fish Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 12:16
            Przecież jak nie szarpniesz pasa i nie zablokujesz, to spokojnie wyciągnie się na długość umożliwiającą wystawienie głowy za okno.
            • memphis90 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 14:03
              Ja chyba mało elastyczna jestem, bo jednak tego nie widzę… Ale oczywiście tez jak rzygam to zawsze z godnością i nie szarpiąc absolutnie niczego.
              • little_fish Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 15:13
                Nie jesteś w stanie siedząc w samochodzie wytknąć głowy za okno? No to faktycznie mało elastyczna jesteś
                • ichi51e Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 15:20
                  I mówisz dziecku na autostradzie „czekaj otwieram ci okno,tylko zwolnię a ty wychylaj glowe!”?
                  • little_fish Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 15:29
                    Po pierwsze dwunastolatek chyba sam potrafi otworzyć okno, po drugie nie na autostradzie tylko w Zakopanem, w korku - jaką prędkość tam mieli twoim zdaniem, że trzeba zwalniać.
                    Poza tym - wiem że był upał, ale ja (od dziecka mam chorobę lokomocyjną), jak tylko mi niedobrze w samochodzie, pierwsze co robię, to otwieram okno.
                    Artykuł być może i zmyślony, ale sytuacja "wymiotowa"jak najbardziej możliwa
                    • mid.week Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 20:35
                      Proponuje zrobic komisyjną rekonstrukcję zdarzeń
                    • ichi51e Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 22:30
                      no jak jechali 10/h to tak
    • samaasma Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 10:55
      Haha nie zajarzyłam że to złośliwy von tag
    • lauren6 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 10:57
      Czuję niedosyt. Opowieść została urwana w kulminacyjnym momencie piekącej pupy. I co dalej? To portal medyczny, oczekiwałabym porad jak radzić sobie z bólem dudy.
      • suki-z-godzin Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 11:01
        lauren6 napisała:

> Czuję niedosyt. Opowieść została urwana w kulminacyjnym momencie piekącej pupy.

urlop taki, że dupę urywa...
        • frntta666 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 11:03
          😂😂😂
        • chatgris01 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 11:03
          😂
        • mid.week Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 11:08
          😂😂😂
      • memphis90 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 11:19
        No jak to co?

„— Mamo, ja tu nic nie widzę, a jednak pali mnie pupa! — zaczął krzyczeć, wychodząc z cmentarza. Ich tata brał udział w zawodach sportowych w innej części kraju, więc tylko ja mogłam mu pomóc. Podbiegłam do niego i dosłownie wydostałam z cmentarza. Syn mówił, że ma biało przed oczami, był cały pomarszczony na pupie jak staruszek i nie miał siły iść, kręciło mu się w głowie. Czułam, że dzieje się coś niepokojącego. "Myślałem, że umieram" — powiedział mi potem syn.
        Wezwano karetkę, która była dosłownie po kilku minutach. Bardzo sympatyczni i fachowi ratownicy momentalnie zorientowali się, że sytuacja jest groźna. Mimo to starali się nas podtrzymywać na duchu. Moja sympatia do Zakopiańczyków jeszcze wzrosła.

Syna ułożono na leżance, podano mu tlen, zbadano i monitorowano podstawowe parametry życiowe. Dowiedzieliśmy się, że ma bardzo niskie ciśnienie i przez to miał problem ze wzrokiem, spadła mu też temperatura w pupie, która była pokryta paskudną wysypką. Gdy dotknęłam jego stopy, okazała się lodowata. Kacper leżał nieruchomo, nie odzywał się. Musiał pilnie trafić do szpitala.

Co wywołało pieczenie odbytu u Kacpra? Lekarze rozkładają ręce, bo odrzucono wiele hipotez. Na śniadanie nie jadł niczego szczególnego, np. owoców morza, które często alergizują. W hotelu spożył jajecznicę, a nigdy nie miał alergii na jajka.
        Woda w górskich strumieniach była przyjemna, na pewno nie można powiedzieć, że była zimna. Zdaniem lekarzy mogły to być żyjątka kałowe zamieszkujące strumienie, w ktorych moczylismy twarze na licznie uczęszczanych szlakach.

Być może jakąś podpowiedź przyniesie molekularny test Alexa (nie Kacpra!), który planujemy mu wykonać. Niestety taki dokładny test alergenów kosztuje ok. 1000 zł i w Polsce jest dostępny bezpłatnie”
        • frntta666 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 11:25
          Cudowne!- ale powinno sie okazac, ze wsrod ratownikow byl dawny kolega Marty ze szkoly...
          • arista80 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 11:33
            Tak I ten kolega kochal sie w Marcie. I wszyscy jej zazdroscili takiego wielbiciela.
          • lella_two Re: Uwaga na grypę żołądkową. 23.08.23, 08:52
            Noż kurde, o tym samym pomyślałam! I powinno też być wspomniane, że pocieszeniem po tych straszliwych przeżyciach były liczne nagrody przywiezione przez męża z zawodów sportowych i rzucone pod umęczone stopy naszej bohaterki.
        • mid.week Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 11:26
          Och, widzę ze koleżanka rowniez jest fanką listow do redakcji 😂😂😂
        • gama2003 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 11:49
          Łzy mi lecą rzęsiste 😀 !

Co za opisy, jakbym tam była ! Świetny materiał na serial !
          Czuje się dramat bohaterów, szum górskich potoków, zapach smreków i niesłychane napięcie matczynego serca !
          Dla konserek - lekarze w wolnym czasie są toprowcami ! W czerwonych polaracglh !
          • memphis90 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 12:58
            Ja tak sobie mysle, ze moze to zmarli, zdegustowani zbezczeszczeniem miejsca ich ostatniego pochówku podsunęli młodzieńcowi barszcz sosnowskiego do podtarcia…?
    • len.len Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 11:03
      Podbijasz klikalność? smile
      • suki-z-godzin Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 11:06
        len.len napisała:

> Podbijasz klikalność? smile

taka literacka perła zasługuje!
      • suki-z-godzin Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 11:07
        Odkad nie ma wcieleniowek jestem wielka fanka listow do redakcji.
        • len.len Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 11:27
          suki-z-godzin napisała:

> Odkad nie ma wcieleniowek jestem wielka fanka listow do redakcji.

Pracujesz dla konkurencji czy jak? smile
          • rosapulchra-0 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 22.08.23, 12:28
            Po trollowemu wyzłośliwia się na autorce artykułu.
            • suki-z-godzin Re: Uwaga na grypę żołądkową. 22.08.23, 12:43
              rosapulchra-0 napisała:

> Po trollowemu wyzłośliwia się na autorce artykułu.
              >

Różnica 7 cm to dużo czy mało?
    • mid.week Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 11:15
      Widzę oczami wyobrazni ten wesoły pojazd wracajacy z gór (ktore wszyscy kochamy!) jak przemieszcza sie wolno zakorkowana zakopianka, w tle leci skoczna muzyczka a z okien chlustaja rzygowiny i sraka.
      • lella_two Re: Uwaga na grypę żołądkową. 22.08.23, 09:34
        "Wspaniale spędzaliśmy czas, chłodząc twarz w górskich potokach" - to jest doskonałe na każdym etapie opowieści. Ktoś wie może, czyja to była twarz?
        • triss_merigold6 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 22.08.23, 09:37
          Uprzedzaj, zakrztusilam się.
        • lella_two Re: Uwaga na grypę żołądkową. 22.08.23, 09:47
          "po ataku wirusa wszelkimi drogami, zorientowałam się, że jesteśmy przy cmentarzu"
          Z cyklu: po czym poznać, że cmentarz jest blisko😁
          • taje Re: Uwaga na grypę żołądkową. 22.08.23, 15:25
            😁 Jak wiadomo wszelkie drogi prowadzą na cmentarz.
        • gama2003 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 22.08.23, 16:09
          No nie wiem.

Ale to sama prawda - moczenie twarzy w górskich potokach to idealne spędzanie czasu. Jeden potok by mi też wystarczył, siadłabym na kamieniu i moczyła twarz co jakiś czas. Bo tak chodzić od potoku do potoku to mi się nie chce.
          • ichi51e Re: Uwaga na grypę żołądkową. 22.08.23, 16:21
            Serio? Przecież one są lodowate! Ani bym tam nogi ani reki ani twarzy nie wkładała…
    • gama2003 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 11:29
      Przeczytałam i pytam, co za matka wsadza dzieci w takim stanie do samochodu i rusza w podróż ? Nie ważne, że to dorosły młody i nastolatek, ale choroba intensywna, co chwilę potrzeba zatrzymania się, totalne osłabienie.

Czy na ten czas na trasie do Warszawy ruch wstrzymano ? Bo takie postoje niezbyt bezpieczne są.
      Fatalnie się czyta, mam nadzieję, że przerwanie opowieści w emocjonującym momencie nie oznacza choroby i niemocy redaktorki ?
      • ritual2019 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 11:36
        Gdzie miala z nimi zostac? Do szpitala miala ich zawiesc?
        • memphis90 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 19:48
          Nie no, matka nie może zawieść własnych 17l dzieci w tak palącej sprawie jak pupa!
      • suki-z-godzin Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 11:56
        Dementi, czyta sie doskonale. To wlasnie styl autorek listow do redakcji jest tym, co lubie w nich najbardziej.
      • mid.week Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 12:08
        gama2003 napisała:

mam nadzieję, że przerwanie opowieści w emocjonującym momen
        > cie nie oznacza choroby i niemocy redaktorki ?

Kwiczę 😂😂😂
        • gama2003 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 12:50
          A ja odszczekuję.

Przypomnialo mi się bowiem, że autorka posiada nieruchomość w opisywanej okolicy i ta cała historia nie może być o niej.
          Tylko o pani Marcie. Autorka by normalnie w chacie własnej góralskiej została, dzieci w wygodnych łóżeczkach kurując.
          Ot, opisała inną podwójną mamę. Nieodpowiedzialną.
          Mam nadzieję, że pani Marta ( jeśli zachorowała) zamknęła sztafetę w cywilizowanej Warszawie. I nic jej nie piecze.
          • lauren6 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 12:58
            Widocznie etaciku trzeba pilnować, więc przedłużenie urlopu lub zwolnienie na chore dziecko nie wchodziło w grę.
    • bezatu2023 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 11:29
      Tylko czy to była "grypa żołądkowa" czyli infekcja wirusowa? Podejrzewam, że to zatrucie bakteryjne. Skąd pewność, że dzieci pani Marty dopadły wirusy? Co nie zmienia faktu, że problemy żoładkowo-jelitowe to koszmar a na wakacjach koszmar bis. Zdrowia wszystkim.
    • szarmszejk123 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 12:07
      Ta pani ze zmiennym imieniem to powinna w chałupie siedzieć. Ja bym się bała wychodzić na jej miejscu.
      • suki-z-godzin Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 12:12
        szarmszejk123 napisał(a):

> Ta pani ze zmiennym imieniem to powinna w chałupie siedzieć. Ja bym się bała wy
        > chodzić na jej miejscu.

Ja też. Tylko na siłownię pod gołym niebem, ale na wszelki wypadek zawsze z EpiPenem z adrenaliną ma podorędziu.
        • gama2003 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 12:53
          I latarką.
          To na wypadek, gdyby musiała coś zjeść po ciemku.

• suki-z-godzin Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 13:02
            Lepiej jednak po ciemku, po czterdziestce tyje sie od patrzenia na zupe jak Karolina z Gdanska.
            • mid.week Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 13:43
              O masz! Dieta nocna! No przeciez to jest genialne!!! Jesz po ciemku, nie widzisz-nie tyjesz. To musi działać, widziala ktos kiedys grubego niewidomego? Ray Charles, David Blunkett czy Louis Braille - wszyscy szczupli. A Stevie Wonder od 2005 r walczy o odzyskanie wzroku jakas nowatorską technologia i juz trochę utył.
    • turbinkamalinka Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 14:32
      Ech wiedziałaś czyj "artykuł" wrzucić żeby forum się trochę ruszyłosmile Dobrze że nie wrzuciłaś tego dzieła o penisie w butelcetongue_out
      • borsuczyca.klusek Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 19:26
        Dawaj linka do penisa w butelce 😳
        • suki-z-godzin Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 19:42
          www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie-dla-kazdego,penis-mezczyzny-utknal-w-butelce--lekarze-musieli-uzyc-nietypowego-narzedzia,artykul,67267821.html

Proszę, ale penis w butelce to nuda, kopiuj-wklej z jakiegoś anglojęzycznego portalu. Listy od czytelniczek to prawdziwe życie, naturalny - nie - naturszczykowski (!) styl opowiadania. Od razu widać, że opowieść pochodzi prosto z serca zwykłego czytelnika, a nie od zawodowca, zarabiającego piórem.
          • borsuczyca.klusek Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 19:47
            O zboczeństwach to ja bym mogła pisać 🙄
          • turbinkamalinka Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 23:38
            Pewnie dlatego że trudno jej byłoby zrobić wcieleniówkę do tego dziennikarskiego arcydziełatongue_out
          • panna.nasturcja Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 00:25
            suki-z-godzin napisała:

> Od razu widać, że opowieść pochodzi prosto z serca z
            > wykłego czytelnika, a nie od zawodowca, zarabiającego piórem.

kwik!

• borsuczyca.klusek Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 19:33
      Mam niedosyt, że artykuł kończy się bez żadnej konkluzji 😒
      • kasiaabing Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 19:41
        Morał jest prosty i wszystkim znany: Uważaj co jesz bo wrócisz do domu jak Maurycy- obsrany.
        • memphis90 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 19:53
          Maurycy poszedł ze sraczką do aquaparku, wiec teraz całe Zakopane będzie sr..ło…
        • rozwiane_marzenie Re: Uwaga na grypę żołądkową. 20.08.23, 23:19
          Dziewczyny, jesteście jak zawsze niezastąpione XDXDXD. Dawno już się tak nie uśmiałam jak dzisiaj z Waszych tekstów, oj dawno. Dzięki.
      • gama2003 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 00:08
        Ten z penisem też się tak kończy.
        Wziął i nie przyszedł na kontrolną wizytę a czytelniczki czekają na informację czy wyzdrowiał, czy żyje ?
        No i potem coś o nietypowych narzędziach peniso- ratunkowych. Ja bym była ciekawa jakich. A tu koniec, akurat jak się człowiek zaangażował w czytanie. Tego się nie robi czytelnikowi. Zwłaszcza czytelnikowi medycznemu.

W historii pani Marty brakuje mi wypowiedzi specjalisty jak leczyć palenie pupy i ogólnie zatruć. Co mi historii z zakopianki ? Złapie człowieka choróbsko gdzie indziej, to co wtedy.
        Powinno być uzupełnienie i na koniec zdjęcie szczęsliwie uzdrowionej rodziny.

A tak serio serio to rotawirus daje popalić i ci chorzy przeżyli chyba podróż życia. No i na miejscu kierowcy kompletnie nie mogłabym skupić się na jeździe, gdyby mi pasażerowie tak wymiatali i wyrzekali tyle godzin. Koszmar niezapomniany i niebezpieczny.
        • ichi51e Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 00:12
          Ja od dziecka jestem rzygaczem sympatycznym. Wystarczy żeby ktoś przy mnie zwymiotował żebym ja tez…
          • memphis90 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 14:01
            A kot…?
            • ichi51e Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 14:19
              Koteczka (i dziecko) szczęśliwie nierzygliwe. Kot w ogóle jest super podróżnikiem wsiada do auta zasypia budzi się po 6 godzinach. Przez pol Europy ja przewlekłam przez wakacje. Kłębuszków na razie nie było zobaczymy jak podrośnie…
      • glanaber Re: Uwaga na grypę żołądkową. 22.08.23, 09:49
        borsuczyca.klusek napisała:

> Mam niedosyt, że artykuł kończy się bez żadnej konkluzji 😒
        To celowy zabieg stylistyczny, tzw. saspens, a za kilka dni ukaże się druga część.

(Jeśli chcesz poznać dalsze losy palącej pupy, to już za 2 dni ciąg dalszy historii…)
        • suki-z-godzin Re: Uwaga na grypę żołądkową. 22.08.23, 10:04
          Albo: Jeśli chcesz poznać dalsze losy palącej pupy, wykup Pakiet Premium big_grin
          • sol_13 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 23.08.23, 05:33
            Palącej i pomarszczonej jak u staruszka, to też ważne
            • glanaber Re: Uwaga na grypę żołądkową. 23.08.23, 11:49
              Nie, o pomarszczeniu jak u staruszka pisały te złe forumki, które wbijają autorce szpilki (to nie ludzie, to wilki 😁)
              • suki-z-godzin Re: Uwaga na grypę żołądkową. 23.08.23, 13:19
                Pomarszczony jak staruszek pochodzi, zdaje sie, z listu Pani Anety z Olsztyna.
                • glanaber Re: Uwaga na grypę żołądkową. 23.08.23, 14:40
                  A pani Anecie co dolegało? Czy w jej przypadku pomarszczonym był wspomniany wyżej penis w butelce?
                  • suki-z-godzin Re: Uwaga na grypę żołądkową. 23.08.23, 14:49
                    Syn Pani Anety wszedł do Morza Śródziemnego, które rodzina autorki bardzo lubi i nad które udaje się każdego lata by wypocząć po trudach całego roku stresującej pracy i obowiązków szkolnych.
                    No i dostał niewyjaśnionego do dziś szoku. Na szczęście wszystko skończyło się dobrze, a nie tak jak tu, że nie wiadmo.
                    • glanaber Re: Uwaga na grypę żołądkową. 23.08.23, 15:21
                      Czyli syn pani Anety (miał imię? Niech zgadnę, Ksawery? Idzi? Metody?) wszedł do Morza Ś i się pomarszczył jak staruszek? Ale wszystko skończyło się dobrze, czyli się odmarszczył, czy tak? Czy może pani Aneta musiała go wyprasować?
    • bergamotka77 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 00:31
      Dzięki że nabijasz mi TTS. Możesz jeszcze zalinkowac jakieś teksty? 😀
      • suki-z-godzin Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 07:17
        Z chęcią, ale musisz się postarać, bo tę perłę ciężko będzie przebić.
        Może spełnij w końcu ktoreś postanowienie noworoczne w ramach wcieleniówki? To o wczesnym chodzeniu spać? Bo widzę, że sierpień się kończy a tu dalej nie wyszło.
      • suki-z-godzin Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 09:54
        bergamotka77 napisała:

> Możesz jeszcze zalinkowac jakieś teksty? 😀

zawsze. a obiecujesz, że nadal będziesz pisać w tak kaleczny sposób? 🤡
        • bergamotka77 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 18:48
          suki-z-godzin napisała:

> bergamotka77 napisała:
          >
          > > Możesz jeszcze zalinkowac jakieś teksty? 😀
          >
          > zawsze. a obiecujesz, że nadal będziesz pisać w tak kaleczny sposób? 🤡
          >
          Nie ma takiego słowa niedoszła doktorantko i lingwistko od siedmiu boleści big_grin
          • frntta666 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 18:51
            To skrzyzowanie slow: kaleki i draczny. Nie, nie jestem jedna z suk, po prostu czasem kumam to i owo wink Nie ma za co tongue_out
            • bergamotka77 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 18:53
              To tylko pokazuje, jakie niedouczone mądralińskie tu debatują, ale śmiało, składajcie CV. Redakcje świata na was czekają big_grin
              • frntta666 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 18:55
                No juz bardziej ci nie potrafie wytlumaczyc sad
                • frntta666 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 18:56
                  *bardziej przystepnie, zanim sie ucieszysz tongue_out
              • turbinkamalinka Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 19:04
                Wybacz ale jesteś jednym z większych pośmiewisk netu. Nawet jak ktoś ci nabija kliki to dlatego aby twoje "dziennikarskie" teksty bawiły dalej. Jesteś jak "dziennikarze" z bravo w naszch czasach
                • ichi51e Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 19:28
                  „Jedno z większych pośmiewisko?”Mało widziałaś.

Ciekawi mnie za to czy byście jej to w twarz powiedziały… taka ma prace ze tego typu teksty pisze - no niestety czytelnicy tez nie spodziewają się ze to będzie materiał na Pulitzera.
                  • em_em71 Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 20:10
                    ichi51e napisała:

taka ma prace ze tego
                    > typu teksty pisze - no niestety czytelnicy tez nie spodziewają się ze to będzi
                    > e materiał na Pulitzera.
                    >
                    Uważam, że można było pofantazjować bardziej, a tu świat przedstawiony taki... znajomy 😀
                  • leosia-wspaniala Re: Uwaga na grypę żołądkową. 22.08.23, 08:44
                    >taka ma prace ze tego typu teksty pisze

Ale jak ktoś potrafi pisać, to pisze dobrze, bez względu na temat.

>niestety czytelnicy tez nie spodziewają się ze to będzie materiał na Pulitzera.

Pomiędzy tekstem godnym Pulitzera a rozprawką szkolną jest jeszcze sporo miejsca. A tak jej teksty brzmią - jak szkolne wypracowania, może nawet piątkowo-czwórkowej uczennicy, ale jednak uczennicy.
              • suki-z-godzin Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 20:10
                bergamotka77 napisała:

> To tylko pokazuje, jakie niedouczone mądralińskie tu debatują, ale śmiało, skła
                > dajcie CV. Redakcje świata na was czekają big_grin
                >
                No kaman, czy każdy miłośnik kabaretu musi od razu zakładać własny kabaret?
              • mid.week Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 20:40
                bergamotka77 napisała:

Redakcje świata na was czekają big_grin
                >

A na Ciebie nie, nasz ty Janoszku dziennikarstwa smile
                • borsuczyca.klusek Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 20:45
                  mid.week napisała:

> A na Ciebie nie, nasz ty Janoszku dziennikarstwa smile
                  >
                  >

Ale gruby pocisk 🙄
                  • suki-z-godzin Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 23:11
                    borsuczyca.klusek napisała:
                    > mid.week napisała:
                    > > A na Ciebie nie, nasz ty Janoszku dziennikarstwa smile
                    > Ale gruby pocisk 🙄

przestań być fatfobem
              • leosia-wspaniala Re: Uwaga na grypę żołądkową. 22.08.23, 08:42
                > śmiało, składajcie CV.

Jak widać, biorą, co wpada big_grin Nic dziwnego, Onet nie ma dobrej reputacji jako pracodawca, przynajmniej w Krakowie.
                • pursuedbyabear Re: Uwaga na grypę żołądkową. 22.08.23, 08:51
                  Nigdy nie miał. Uśmiałam się, jak mi zaproponowali założenie działalności gospodarczej na rozmowie kwalifikacyjnej. A były to dawne czasy, gdy jeszcze pojawiały się tam rzetelne artykuły.
          • pursuedbyabear Re: Uwaga na grypę żołądkową. 21.08.23, 18:54
            Słowotwórstwo to normalna rzecz, człowiek biegły w języku bawi się nim.
            Barańczaka poczytaj.