Dodaj do ulubionych

Marketplace na FB?

20.08.23, 14:45
Używacie do sprzedaży/kupna? Jakieś opinie? Mam do sprzedania kilka rzeczy i nie wiem czy lepiej Allegro, Olx, czy ten market na FB?
Obserwuj wątek
    • gryzelda.a Re: Marketplace na FB? 20.08.23, 19:41
      Mi się najbardziej sprawdzil olx, ale parę rzeczy sprzedałam też na marketplace, warto wystawić w kilku miejscach równocześnie.
    • joyce_byers Re: Marketplace na FB? 20.08.23, 20:19
      Absolutnie nie używam. Powód jest banalny. Ostatnio bardzo bliskiej znajomej skradzione tożsamośc z fb. Jedyna możliwość kontaktu z tym oszustem była właśnie przez wiadomość przez market. Nawet nie ukrywano, że to zorganizowana grupa wyłudzaczy. Kilkaset ogłoszeń na tzw fałszywe profile. Profile wyglądają zupełnie przeciętnie. Dla policjantów nie do złapania. Koleżanka mówiła jeszcze, że napisała wiadomości do kilku grup społeczna i admini nawet nie kryli się z tym ,że we wszystkich grupach to plaga. Na Market plaga plag. Momentalnie mnie to zniechęca do kupowania czegokolwiek. Profile oszustów wyglądają profesjonalnie w swojej banalności. Ot Pani Kasia czy Zosia z profilowym, na którym wygląda na uczciwą seniorkę lat 60 sprzedaje lodówkę. Albo inna kobieta lat 40 na zdjęciu z dziećmi (żadna patola) sprzedaje plecak za 300 zł. Ogólnie fotki są kradzione, dane kradzione, tworzone całe sieci.
      Nie ma bata żebym cokolwiek od kogokolwiek kogo w realu nie znam mega dobrze kupiła z sieci (nie dotyczy Zalando i tego typu portali).
      Moje zaufanie w tej materii nie istnieje.
    • paola.brunetti Re: Marketplace na FB? 20.08.23, 21:11
      Ja korzystam, ale tylko lokalnie, to znaczy sprzedaję osobom z bezpośredniej okolicy i nie zgadzam się na płatność przelewem (ewentualnie blik na numer telefonu podczas odbioru). Zaznaczam w ogłoszeniu, że odbiór tylko osobisty, bo nie chce mi się cudować z wysyłką. Trzeba tylko uważać, bo przychodzą wiadomości od oszustów, z prośbą o podawanie numeru konta, telefonu itd.
    • pyza-wedrowniczka Re: Marketplace na FB? 21.08.23, 10:22
      Ja jak sprzedaję to wystawiam wszędzie - olx, vinted, facebook. Nie widzę zasady, że na którymś sprzedaje się lepiej, a na innym nie
    • demono2004 Re: Marketplace na FB? 21.08.23, 10:46
      Uzywam i zamieszczam ogłoszenia, gdy sprzedaję. Na allegro tylko kupuję. Olx nigdy nie uzywałam.
    • kaki11 Re: Marketplace na FB? 21.08.23, 10:48
      Raz tam kupiłam, bo znalazłam idealną ofertę dla mnie w dobrej cenie- bez problemu, ale to jednorazowa akcja, trudno powiedzieć czy polecam. Nigdy tam nie sprzedawałam. Jedyne co mogę napisać, to z tego co wiem allegro jest najtrudniejsze kiedy chcesz posprzedawać rzeczy, ja korzystam z OLX i z grup na facebooku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka