Dodaj do ulubionych

Po co są rynny? Czy ktoś nie ma?

20.08.23, 20:48
Mam stary dom, dach jest ze zbrojonego betonu, takie duże fale, coś jak eternit, tylko że fale dużo większe.
Planuję przebudowę piętra, chcę podwyższyć skosy i w związku z tym będę musiała ten dach rozwalić.
Bardzo mi się podoba w nim to, że nie ma rynien, woda spływa tymi falami bezpośrednio na trawę.
Ale takiego dachu obecnie nikt mi nie zrobi, muszę się zdecydować na jakieś dachówki, czy inne blachy.
No i mam dylemat. Nie podobają mi się rynny, to że w ogóle są, że woda spływa w jedno miejsce, że trzeba ją gdzieś odprowadzać, albo zbierać, że trzeba rynny czyścić - mam dookoła drzewa, więc to czyszczenie będzie pewnie konieczne kilka razy w roku, że z dachu nie będą w zimie wisiały sople.
W związku z tym mam pytanie, czy ktoś ma współczesny dach bez rynien?
Jak z takiego dachu spływa woda?
Obserwuj wątek
    • majenkirr Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 20:52
      Ja mam tylko kawałek rynny nad frontowym wejściem, zeby się ludziom woda za kołnierz nie lała jak wchodzą wink.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 21:34
        U mnie się nie leje, bo dach ma spadki na boki, a wejście jest na wprost.
        • sajgonetka Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 21:52
          Pokaż ten dach, bo chyba jest późno i wyobraźni mi nie starcza.
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 22:52
            Dwuspadowy, spadek 45 stopni, jak w chatce baby Jagi, a wejście tam, gdzie spadku dachu nie ma.
    • asia.sthm Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 21:04
      Musisz odprowadzać wodę deszczowà. Jakieś
      alternatywne węże spustowe, Może ci się podobać czy nie ale prawo prawem.
      • emateczka Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 21:19
        Co? 😂
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 21:22
        A gdzie niby jest takie prawo, że trzeba odprowadzać wodę?
        Woda ma wsiąkać w teren przecież, a nie być odprowadzana do kanalizacji.
        • asia.sthm Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 21.08.23, 07:19

Czy rynny są obowiązkowe?
          Odprowadzanie wody deszczowej to jeden z obowiązków właściciela działki – reguluje to prawo wodne, zgodnie z którym nie możemy zmieniać stanu wód gruntowych ani kierunku odprowadzania deszczówki ze szkodą dla sąsiednich działek.
          www.domoweklimaty.pl › de...
          Deszczówka – odprowadzenie wody z rynien. Jak odprowadzić wodę ...

Czym zastapic rynny?
          Kiedy nie wszystkie elementy instalacji odpływowej na budynku są w pełni gotowe, trzeba sięgnąć po stosowne zastępstwo dla metalowych rur i rynien. Choćby z uwagi na konieczność ochrony ścian czy gotowej elewacji przed nadmiarem wody. Fachowcy z branży budowlanej stosują w takich sytuacjach specjalne, spustowe węże.18 maj 2021
          konecki24.pl › artykul › jak-...

Czy budynek musi mieć rynny?
          To, że system rynnowy to istotny element dachu, wie chyba każda osoba budująca dom. Nie zapominajmy jednak, że również mniejsze dachy i daszki wymagają skutecznego odprowadzenia wody deszczowej. Z tego względu rynny powinny się też pojawić na budynkach gospodarczych takich jak garaże, wiaty czy altany.6 maj 2021
          www.farmer.pl › jakie-rynny...

Gdzie odprowadzić wodę deszczową?

Odprowadzanie wody deszczowej a prawo

I tak dalej.
          Weź wygoogluj
          • asia.sthm Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 21.08.23, 07:21
            Prawo wodne i prawo budowlane jednoznacznie określają jak powinna zostać odprowadzona woda opadowa. Wodę deszczową z posesji według prawa wodnego należy odprowadzić do kanalizacji deszczowej, ogólnospławnej, lub rowu melioracyjnego.
            • alicia033 Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 21.08.23, 09:00
              asia.sthm napisała:

> Prawo wodne i prawo budowlane jednoznacznie określają jak powinna zostać odprowadzona woda opadowa. Wodę deszczową z posesji według prawa wodnego należy odprowadzić do kanalizacji deszczowej, ogólnospławnej, lub rowu melioracyjnego.
              >

A teraz czytamy rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie

§ 28. Zapewnienie kanalizacji
              1.
              Działka budowlana, na której sytuowane są budynki, powinna być wyposażona w kanalizację umożliwiającą odprowadzenie wód opadowych do sieci kanalizacji deszczowej lub ogólnospławnej.
              2.
              W przypadku budynków niskich lub budynków, dla których nie ma możliwości przyłączenia do sieci kanalizacji deszczowej lub ogólnospławnej, dopuszcza się odprowadzenie wód opadowych na własny teren nieutwardzony, do dołów chłonnych lub do zbiorników retencyjnych.

Osobiście uważam, że budynek powinien być orynnowany z przyczyn zdroworozsądkowych natomiast przepisy nigdzie nie statuują bezwzględnego posiadania rynien we wszystkich typach budynków i odprowadzania wody deszczowej do stosownej kanalizacji.
              • ichi51e Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 21.08.23, 09:10
                No ale kto buduje dom płaci kupę kasy a potem sam sobie zalewa fundamenty?
                • yuka12 Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 23.08.23, 00:45
                  Znam takich 🙄. Zrobili odprowadzenie deszczówki, bo mieli dosyć wody w piwnicy i grzyba w domu. Po ponad pół wieku od zbudowania domu.
              • asia.sthm Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 21.08.23, 09:35
                O tak, to wszystko autorka powinna wiedzieć zanim zmieni dach na starym domu.
                Samo, nie podobajà mi sie rynny, lubię sople, niech leci na trawę, brzmi w tym wypadku irytujàco infantylnie i nieodpowiedzialnie.
                • mamtrzykotyidwato5 Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 23.08.23, 00:09
                  asia.sthm napisała:

> O tak, to wszystko autorka powinna wiedzieć zanim zmieni dach na starym domu.

A to stary dach bez rynien jest ok, a nowy be rynien nie jest ok? dlaczego?

> Samo, nie podobajà mi sie rynny, lubię sople, niech leci na trawę, brzmi w tym
                  > wypadku irytujàco infantylnie i nieodpowiedzialnie.

Ze infantylnie, mogę się zgodzić, jeśli tak jest według ciebie, ale dlaczego nieodpowiedzialnie?
                  Czy to komuś szkodzi, że mi woda z deszczu wsiąka w trawę?
                  Przecież wyżej w zacytowanym tekście, jak wół stoi, że: "dopuszcza się odprowadzenie wód opadowych na własny teren nieutwardzony" - moja trawa, to teren nieutwardzony.

A podatek od deszczu?
                  Wymyślili go dla tych, którzy wodę z deszczu odprowadzają do kanalizacji, zamiast wsiąkania w teren, bo za dużo terenu zabetonowali i nie ma gdzie wsiąkać. Teraz tylko dla przedsiębiorców, ale pewnie niedługo i dla ludzi prywatnych wprowadzą, to ja go płacić nie będę musiała, bo moja woda opadowa wsiąka w mój teren.
                  Dlaczego więc, upieracie się, że wodę należy odprowadzać?
                  Dla środowiska znacznie lepiej jest, jak woda wsiąka, tam gdzie pada.
                  • asia.sthm Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 23.08.23, 11:45
                    > A to stary dach bez rynien jest ok, a nowy be rynien nie jest ok? dlaczego?

Nowy dach na starym domu zawsze bez rynien może być jak przykrycie dachówkà sparciałego pieńka. Ty sprawdź kondycjė podmurówki, fundamentów, drenażu i co tam jeszcze może potrzebować zaopiekowania od dołu.
                    Nie chciałabym powàchać tam piwnicy jeśli jest. A może to dom stojàcy na palach?
                    • mamtrzykotyidwato5 Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 23.08.23, 16:12
                      Wszystko jest w porządku, piwnice też.
                      To solidny dom, zbudowany z cegły (prawdziwej) i betonu.
                      I chyba w dobrym miejscu stoi, bo np.sąsiad, który ma dom z 50 m dalej, co roku wiosną wypompowuje wodę z piwnicy, a u nas sucho.
    • berdebul Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 21:20
      Możesz zrobić rozprowadzenie z rynien pod ziemią/na trawnik/do zbiornika.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 21:25
        Ale ja nie chcę rynien.
    • po_godzinach_1 Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 21:23
      zobacz łańcuchy rynnowe, to taki japoński system KUSARI DOI DIY
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 21:27
        Ale na co mi łańcuchy, jak ja nie chcę mień rynny na dachu, a nie tylko tej pionowej rury.
        • po_godzinach_1 Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 21:34
          o cos takiego chodzi?

www.jamessmithfencing.co.uk/newoline-2m-black-bitumen-sheet
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 21:37
            Ale taki bitumiczny dach, to się chyba bardziej na stodołę, czy garaż nadaje, niż na dom.
            To wygląda niebyt solidnie i trwale, i niezbyt ładnie.
            • po_godzinach_1 Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 22:02
              to chyba pozostaje ci trzcina

www.strzecha.com.pl/
      • ichi51e Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 22:54
        No mi tez się podobaja! A najfajniej wyglada jak deszcz pada można patrzeć godzinami jak się przelewa!
    • nick_z_desperacji Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 21:26
      Sople w zimie są może ładne, ale tylko dopóki nie dostaniesz takim w łeb. Nie ma czego żałować.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 21:30
        A czemu bym miała dostać soplem w łeb?
        • jahelena Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 21:44
          Montuje się śniegołapy, wtedy sopli nie ma.
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 22:55
            Nieprawda, wtedy jeszcze większe są, bo się śnieg z dachu nie zsuwa, tylko się powoli topi i ścieka, a wtedy się sople tworzą jeszcze lepiej.
            Ale to nie istotne, bo ja chcę, żeby były sople, podobają mi się i kojarzą z dzieciństwem, ale teraz rzadko są, bo jest za ciepło w zimie i śnieg rzadko kiedy jest.
        • suki-z-godzin Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 23.08.23, 17:09
          Bo tu jest, prosze Pani, ematka. Na ematke w kazdej minucie jej zycia czyha smiertelne niebezpieczenstwo.
    • bei Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 21:29
      To może kryte rynny?
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 21:32
        Żadnych rynien nie chcę.
        • jahelena Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 21:36
          Bez rynny przy każdym deszczu woda lała by się u mnie strumieniem na schody wejściowe, taras i wjazd do garażu.
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 22:56
            A ja mam spadki dachu, tam gdzie nie ma ani wejścia, ani tarasu, tylko trawa.
            Wejście i tarasy są na ścianach szczytowych, więc nic się tu nie leje.
      • bei Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 21:32
        A taki dach jak masz, możesz znowu zrobić, bo pokrycie produkują

aspanel.eu/dach/13-eternit-ekologiczny.html
        • mamawojtuska79 Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 21:57
          Badziewnie to wygląda, jak dach obory.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 21.08.23, 00:02
          O dzięki, nie widziałam, ze takie coś robią.
          Tylko te fale to malutkie, jak w eternicie.
          Ale skoro takie robią, to może i większe też. Musze poszukać.
          Dzięki za trop.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 21:41
      Żeby woda nie zbierała się wokół domu, zeby nie zawilgocić fundamentów, w starych chatach nie było rynien ale w ziemi byly wyżłobione rowki które odprowadzały wodę z dachu dalej od domu.
      Zresztą w domach nowych strzechą krytych też nie ma rynien.

• jahelena Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 21:45
        Strzechą.... big_grin
        • malia Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 22:10
          nie słyszałaś nigdy tego słowa?
        • ichi51e Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 22:55
          Nowoczesne strzechy sa piekne
        • elenelda Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 23.08.23, 21:09
          jahelena napisała:

> Strzechą.... big_grin

???
    • eriu Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 22:46
      Z rynnami możesz zbierać deszczówkę. To duża korzyść.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 23:01
        A bez rynien nie muszę niczego robić, a i tak mi trawę podlewa. To jeszcze większa korzyść.
        • babcia47 Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 21.08.23, 09:25
          Ale tylko wtedy gdy pada a przy gwałtownych opadach pewnie dokonuje się w tych miejscach erozja gleby i leci gdzie chce a nie tam gdzie powinno. Wszystko dobrze kiedy dom jeszcze stosunkowo mlody a warstwa wodochronna na fundamentach trzyma
        • kurt.wallander Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 21.08.23, 11:18
          Przy dużych opadach woda porobi dziury w trawniku.
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 23.08.23, 00:14
            Ja nie mam trawnika spod kosiarki.
            Mam trawę, mleczyki, koniczyny i inne roślinki, którym dziury w niczym nie przeszkadzają.
          • mysiulek08 Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 23.08.23, 00:31
            mozesz cos blizej?
            u nas nie pada ale leje, z reguly jest silny 'gruby' deszcz, trawnik ma sie dobrze, zadnych dziur, pastwiska tez jak stol
    • ichi51e Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 22:53
      Ja mogę zaproponować rynnę japońska ale nie wiem czy to da się u nas kupić. Zawsze mi się bardzo podobaly (dobra wygooglalam to się nazywa rain chain)
      • alicia033 Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 20.08.23, 23:00
        ichi51e napisała:

> Ja mogę zaproponować rynnę japońska ale nie wiem czy to da się u nas kupić.

Bez problemu ale autorka wątka ich nie chce.
    • babcia47 Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 21.08.23, 08:41
      Nie wiem jak to wygląda od strony technicznej i budowlanej ale jest możliwość zbierania wody z dachu z ochroną scian i odprowadzania ich ukrytymi rynnami dom wtedy wygląda jak klocek bez żadnych wystających elementów. Pozwalanie na skapywaniu wody z dużej wysokości niszczy glebę, moze spowodować zawilgocenie piwnic i scian x biegiem czasu i pozatym chyba nie wolno tego robić ze względu na ogolny bilans wodny w okolicy. W sumie z takiej rynny a także zwykłych warto zbierać deszczówkę do podziemnych pojemników z których potem można pobierać wodę do podlewania ogrodu w czasie suszy. Gdybym teraz się budowała na pewno bym sobie zainstalowała cos takiego . Komary się nie lęgną a darmowa woda jest
    • aqua48 Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 21.08.23, 12:16
      Ja nie mam rynien. nie chciałam ze względu na to, że za moim domem sąsiad posadził sobie modrzewie. To diabelstwo nie dość że zrzuca paskudną lepką szadź to jeszcze przysypuje ją igłami. a ja nie mam siły na czyszczenie rynien ani nikogo kto mógłby to za mnie regularnie robić.
      Mam za to rowki w ziemi wokół domu odprowadzające tę wodę z dachu prosto do naturalnego cieku wodnego. Mnie wystarcza.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 23.08.23, 00:36
        Też mam modrzew koło domu. Wielkie, grube, piękne drzewo, ale fakt, śmieci niemiłosiernie.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 23.08.23, 00:42
          To lepkie, to nie wina drzewa, to mszyce, które go atakują. U mnie rzadko są, ale parę razy już się zdarzyło.
          Jakieś trzy lata temu, to wszystkie iglaki w okolicy były zaatakowane i tak kapało z drzew, że jak się szło po ulicy, to się podeszwy butów przyklejały.
    • sueellen Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 23.08.23, 01:08
      Rynny u mnie sa po to by łapać deszczówkę która potem podlewam kwiaty.
    • kanga_roo Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 23.08.23, 11:27
      jeśli dach ma spore okapy, a teren poniżej jest nieutwardzony i wyprofilowany ze spadkiem od budynku, to możesz sobie tych rynien nie robić. dobrze byłoby jednak sprawdzić, jak wyglądają fundamenty (zrobić odkrywkę) , i ewentualnie uzupełnić izolację pionową plus zrobić drenaż wokół budynku albo chociaż obsypać żwirem. co do wyprofilowania terenu chodzi o to, żeby woda odpływała ale i o to, żeby spadające krople nie odbijały się w kierunku elewacji, ale na zewnątrz.
    • wrotek0 Re: Po co są rynny? Czy ktoś nie ma? 23.08.23, 20:08
      Jeżeli okap masz stosunkowo duży i woda spływająca wprost z dachu na ziemię (trawę) nie będzie zawilgacać ścian domu, to można odpuścić rynny i rury spustowe. Trzeba się liczyć z tym, że jak będzie lało jak z cebra, to może wybić dziury w trawniku. Warto też popracować nad gruntem pod miejscem spływu i zadbać o to, aby spadek terenu był od domu a nie w stronę ścian. Nie wiem z czego będziesz miała nowy dach, ale wg mnie jest to wykonalne, mam tak na budynku gospodarczym i nie płaczę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka