Dodaj do ulubionych

Lizbona, Barcelona na 3-4 dni?

21.08.23, 12:55
A może jeszcze coś innego?
Chcemy z koleżanką wyskoczyć końcem października na 3-4 dni w ramach okrągłej rocznicy urodzin. Problem polega na tym że, ja polecę z Krakowa lub Katowic a ona z Londynu i musimy dograć loty. Czy warto w ogóle w coś takiego iść czy wymyślić coś innego? Była opcja że ja polecę do UK i tam wyskoczymy na 2-3 dni ale jest obawa o kiepską pogodę. Inny termin raczej nie wchodzi w grę.
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 12:57
      w tym tygodniu cieplo w UK. w przyszlym cieplawo ale ma popadywac. w kolejnym znow slonecznie. tak ze tego...
      • ritana Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 12:58
        Końcem października.
        • princesswhitewolf Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 14:25
          No to nie wiadomo jeszcze jak dokladnie bedzie.

W koncu pazdziernika pogoda niczym sie zazwyczaj nie rozni od tej w Lisbonie czy Barcelonie a na pewno jest tu cieplej niz w Polsce w koncu pazdziernika.

Lata sa chlodniejsze w UK ( co nie znaczy ze w ogole nie ma upalow ale moze i byc ok 21 i padac) , jesien zima cieplejsza i przebisniegi sa juz w styczniu a w lutym zonkile i krokusy.
          • hanusinamama Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 14:28
            Czy ty sobie robisz jaja z tego forum??
            Pytanie jest o Barcelone i Lizbonę...a ty wyskakujesz, ze pogoda w UK będzie na pewno lepsza niż w PL.
            I serio ale to serio piszesz, ze w Barcelonie w paździeniku będzie podobni jak w UK?
            Sam fakt, że jest cieplej mało znaczy jeżeli siąpi i słońca nie widać zza chmur...
            • samaasma Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 15:50
              No tak śmiesz kuje i co w tym złego,

Przecież pisze wołami „no nie wiadomo jeszcze jak dokładnie będzie”

HahahHa

Serio nie zajarzyłaś?
            • princesswhitewolf Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 16:27
              hanusina a ty w UK w ogole bylas albo w Hiszpanii jesienia? Bo ja bylam i w kurtce chodzilam po Maladze wiec tyle w temacie
              • simply_z Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 16:31
                Ja chodzilam w kurtce ale w zimie, tj. we grudniu, w listopadzie z kolei w Granadzie ale tam jest inny mikroklimat.
                • princesswhitewolf Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 16:35
                  w Granadzie to gory to w ogole moze pizidzic. Nawet latem jest tam zimniej niz np w Maladze
                  • simply_z Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 16:40
                    Wiem, mieszkalam tam.
                    • princesswhitewolf Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 16:41
                      o to fajnie. Mi sie podobalo.Bardzo artystyczne miejsce
                  • samaasma Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 16:44
                    Właśnie nie bo Malaga jest nad morzem i tam jest zimniej w zimie

Tak jak u nas
                    Inna temp w Kielcach inna w Gdańsku
                    • princesswhitewolf Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 16:50
                      nad morzem jest cieplej bo morze wolno sie studzi.

Tam jest sloneczniej w koncu pazdziernika ale pizdzi wiatr taki ze matko bosko. Zreszta zalezy jak kto trafi w sumie. Ja wtedy nienadzwyczajnie trafilam. Byla polowa pazdziernika.
                      • samaasma Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 16:53
                        Ja byłam w grudniu i zdecydowanie była lepsza pogoda w Granadziewink
                        • simply_z Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 22.08.23, 01:04
                          To moze ci sie trafilo, zawsze w grudniu bylo mi zimno w Granadzie.
            • princesswhitewolf Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 16:29
              >ytanie jest o Barcelone i Lizbonę...a ty wyskakujesz, ze pogoda w UK będzie na pewno lepsza niż w PL

cytuje:

Była opcja że ja polecę do UK i tam wyskoczymy na 2-3 dni ale jest obawa o kiepską pogodę.

strasznie ciezko ci cos zrozumiec jak widac

• pursuedbyabear Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 13:04
      Wybrałabym Lizbonę, jest wspaniała. I do tego magiczna Sintra... Albo - zamiast Barcelony Madryt, cudowne miasto, choć oczywiście bez plaż 😉Przy czym zaznaczam - w obu miastach o tej porze z pogodą też może być różnie.
      • mizantropka_20 Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 13:28
        Barcelona jest mocno przereklamowana, duże skupisko ludzi na małym obszarze. Jeśli chodzi o mnie , zdecydowanie Lizbona
      • samaasma Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 15:44
        Madryt no proszę cię przecież tam nic nie ma ciekawego i w ogóle nie wygląda to po pierwsze jako miasto hiszpańskie

nie nie nie
        • pursuedbyabear Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 16:19
          Asma, twoje polecajki turystyczne dla każdego tu mają taką wartość, jak gazetka z Lidla sprzed dwóch tygodni.
          • samaasma Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 16:28
            Zazdrośnico pojedź gdzieś wreszcie bo widzę że zazdrość cię zaślepia bo nigdzie nie byłaś Albo nie wchodz na wątki o podróżach
    • angazetka Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 13:26
      Byłam w 2019 w Barcelonie na początku listopada, było ciepło i miło.
      PS POD KONIEC października, nie "końcem", plz.
      • ritana Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 13:30
        Ok, ale edytować żeby poprawić się nie dasmile
    • wuchtaludzi Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 13:31
      Byłam w Lizbonie 4 dni (3 noce) jakoś w połowie grudnia, w godzinach słonecznych było jeszcze naprawdę ciepło, jak słońce zachodziło, to robiło się nieprzyjemnie (głównie we wnętrzach, bo nieogrzewane), ale w październiku powinno być jeszcze całkiem ciepło. 4 dni to spoko czas, żeby poczuć miasto. Wszystkiego na pewno nie zobaczycie, ale ja po Lizbonie lubię się kręcić bez większego celu, tam jest naprawdę fajnie. Barcelony natomiast nie lubię.
      • samaasma Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 15:49
        Co jak co ale w Lizbonie na pewno będzie o wiele zimniej niż w Barcelonie
    • taje Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 14:11
      Wenecja. Nie będzie tak tłoczno, jak latem a może być wciąż ciemno. No i w sam raz na 3-4 dni.
      • grey_delphinum Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 14:41
        Zastanawiam się, co można robić w Wenecji przez 4 dni...
        Bylismy jeden dzień, późnym popołudniem już czuliśmy przesyt tym miastem.
        • hanusinamama Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 15:13
          Zdecydowanie wolę jesienią Wenecję niż Barcelonę...
        • taje Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 15:40
          Przecież mnóstwo tego. Oprócz oczywistości takich jak spacer po mieście i przepłynięcie się autobusem wodnym czy gondolą (ja akurat za gondolę podziękowałam), to Peggy Guggenheim (rewelacja), Pałac Dożów, wycieczka na wyspę Murano i zwiedzanie fabryki szkła, weneckie biennale sztuki, architektury i filmu. W ubiegłym roku spędziłam jeden cały dzień na biennale sztuki współczesnej i to było za mało. W tym roku biennale architektury od maja do 26 listopada. Polecam też street food tour, z przewodnikiem - to było fantastyczne doświadczenie. Mercato di Rialto. Koncerty muzyki klasycznej. Restauracje. Taksówka wodna z lotniska. Galerie szkła. Przy czym celowałabym w wyjazd poza typowym sezonem turystycznym, żeby uniknąć tłumów.
        • zalamana_50 Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 16:15
          grey_delphinum napisał(a):

> Zastanawiam się, co można robić w Wenecji przez 4 dni...
          > Bylismy jeden dzień, późnym popołudniem już czuliśmy przesyt tym miastem.

Ja od 7 lat co roku (za wyjatkiem pandemii) jeżdżę do Wenecji na 3 noclegi na miejscu, zwiedzam, oglądam, wlocze się, podziwiam, zawsze schodzę z utrtych szlakow i nigdy tego miasta niemam dosyć. Jest mnóstwo do zobaczenia tylko trzeba interesować się historia, sztuka, architekturą.
          • samaasma Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 16:17
            Ale widziałaś już resztę świata że tak co roku wracasz w jedno miejsce????

Dla mnie to też przesada kilka dni wenecji Starówka jest strasznie mała, co tam robić nie wiem. Moim zdaniem dwa noclegi to tak akurat na Wyrost żeby się nacieszyć miastem
            • zalamana_50 Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 16:23
              Tak, widziałam poza Australia i Nowa Zelandia większość miejsc. I nie interesuje mnie, co dla ciebie jest przesada
              • samaasma Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 16:29
                Właśnie ja chce pojechać do Australii za tok dlaczego Wolisz do Wenecji a nie tam?
            • tokyocat Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 26.08.23, 00:29
              A co zlego jest we wracaniu w to samo miejsce , jak sie je lubi ? Ja stale wracam do Istanbulu, o roznych porach roku i nigdy nie mam dosyc 😀
          • grey_delphinum Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 16:30
            Ok, przyjmuję do wiadomości. Ja z wymienionych miast (w Lizbonie jeszcze nie byłam) zdecydowanie wolę Barcelonę. To był zachwyt, magia, natomiast Wenecja nas rozczarowała.
      • taje Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 15:48
        *wciąż ciepło
      • samaasma Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 16:09
        Tak w ogóle to ja bym wybrała Rzym bo jest najfajniejszym miastem
        • taje Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 17:07
          Rzym jest faktycznie świetny ale Wenecja magiczna. Tylko wstrzelić się trzeba w dobry moment, nie latem. Jak dla mnie Rzym najlepiej zwiedzać wiosną a Wenecję jesienią. A latem myk na Islandię.
          • samaasma Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 18:57
            O jeszcze nie byłam na Islandii
            Na mojej liście jest
            Faktycznie tak zimno w lecie ?
            • taje Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 20:59
              W czerwcu tak ok 17-18 stopni ale jeszcze zależy gdzie. Myślę, że w lipcu/sierpniu będzie więcej. W porównaniu do letnich temperatur w Hiszpanii czy Włoszech bajka. Nie znoszę upałów.
    • samaasma Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 15:48
      Moim zdaniem pomysl całkowicie bez sensu jechać z dwóch różnych miejsc tanimi liniami
      Teraz wszystkie tanie linie strajkują
      bardzo prawdopodobny jest że któryś z lotów może być odwołany, znacznie opóźniony i co pojedziesz sama albo sama koleżanka pojedzie?????
      I dlaczego ty masz się pchać do ukprzecież tam jest anarchia ,może będą jakieś strajki, może nie będzie jedzenia w sklepach Itp itd niech Wygodna koleżaneczka przyjedzie do Polski moim zdaniem o wiele większe prawdopodobienstwo że loty z Katowic się odbędą, i czy w ogole nie są tańsze niż loty w uk po
      Cenach po Brexit ?????
    • ichi51e Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 15:52
      A Lisbona z Sintra?
    • agus-ka Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 16:00
      Z tych dwóch wybrałabym Lizbonę, a poza tym Malage lub coś obok Malagi.
      Barcelona jest zbyt tłoczna i mniej przyjemna
      • samaasma Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 16:07
        A ja bym wybrała Barcelonę z tego powodu że ma więcej takich znanych na cały świat fikuśnych zabytków, Będzie lepsza pogoda no i krótszy/ tańszy lot
        Tak wiec wszystko przeważa jeśli ona może wybrać tylko jedno

Tylko strasznie tam kradną z tego co pamiętam ofiary sięją się gęsto

• wuchtaludzi Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 18:41
          W obydwu miastach kradną, mnie okradli akurat w Lizbonie, na komisariacie byłam chyba 5 w kolejce, każdy to samo przestępstwo zgłaszał.
    • seaview Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 16:35
      Bardzo polecam oba miasta, nie słuchaj krytykujących Barcelonę. wink
    • bergamotka77 Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 21.08.23, 18:56
      Oba miasta są super na taki wypad w tym czasie. Oba piękne i ciekawe smile
    • wena-suela Re: Lizbona, Barcelona na 3-4 dni? 22.08.23, 10:42
      Leć do UK i wyskoczcie do Szkocji pochodzić. Wolałabym to niż tłumy w Barcelonie przeokropne, a w Lizbonie niewiele mniejsze. Choć z dwojga miast polecam Lizbonę. Polecana Wenecja jest o wiele lepszym wyborem. Nie ma ruchu samochodowego i jest przepiękna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka