Dodaj do ulubionych

Kontakty mamy z moją siostrą

21.08.23, 19:08
Jestem w kropce. Moja mama (po 70) zauważyła że moja siostra znacznie ograniczyła liczbę telefonów. Wcześniej dzwoniła co najmniej dwa razy na tydzień a teraz raz na miesiąc. Nie raportowała swojego urlopu (a zwykle jak "konferują" to składa jej pełne sprawozdanie.
Mama nie chce dzwonić bo siostra ma dzieci i można z nią gadać jak te są zajęte bo w innym przypadku zwyczajnie się nie da (rozmowa z nią często wygląda jak z kimś obłąkanym - zostaw! Nie krzycz!)
No i mama się martwi co się dzieje.... Czy siostra się obraziła czy co... (Ja uważam że siostra jest obrażalska i afektowana, przewrażliwiona na punkcie swoich dzieci oraz zadziera nosa).

I teraz mam problem: czy kazać mamie się nie wygłupiać i
a) dzwonić udając że nic się nie stało
b) zapytać się otwartym tekstem o co chodzi
Czy może
c) samej zadać siostrze to pytanie
Obserwuj wątek
    • princy-mincy Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 19:11
      to są dorosłe kobiety, niech same sobie układają kontakty
    • panna.nasturcja Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 19:22
      Nie wtrącać się, to nie jest Twoja sprawa.
    • ichi51e Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 19:22
      Pewnie wakacje i są zajęci? Niech sama zadzwoni i zapyta co robia
    • turbinkamalinka Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 19:22
      Ja bym zadzwoniła do siostry i zapyała czy coś się dzieje. I od odpowiedzi siostry uzależniłabym decyzję co dalej. Bo może nic się nie dzieje ale z jakiegoś powodu ma mniej czasu. A może nie chce rozmawiać z mamą bo dzieje się źle i nie chce jej martwić.
    • zaczarowanyogrod Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 19:25
      Dzwoni raz na miesiąc znaczy że żyje. Zostawić jak jest.
    • nick_z_desperacji Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 19:29
      Z nastawieniem "obrażalska, afektowana siostro" nawet jeśli konfliktu nie ma i po prostu siostra nie ma czasu, to ten konflikt stworzysz. Rozmawianie przez pośredników nigdy nie przynosi nic dobrego.
    • bylam.stara.mostowiakowa Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 19:40
      Nie wtrącać się, obie dorosłe.
      • bylam.stara.mostowiakowa Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 19:41
        I tak myślę, może dla siostry te 2 razy w tygodniu to było za często i świadomie zmniejszyła częstotliwość kontaktów?
        • eriu Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 19:43
          Ale po co dzwonić 2 razy w tygodniu i głównie krzyczeć zostaw to? Jaki to jest sens?
          • beneficia Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 19:54
            Z forum dowiedziałam się, że niektórzy dzwonią do siebie dwa razy dziennie, pewnie mama przyzwyczaila się do kontaktów co kilka dni.
          • bulzemba Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 20:44
            mi przeszkadzają. Mama toleruje ten styl
            • hanusinamama Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 21:19
              To czemu nie zadzwoni do siostry się jej zapytać co się stało...tylko do ciebie?
              Nie pasuje ci styl rozmów siostry- nie rozmawiaj.
              • bulzemba Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 21:45
                czemu mama nie zadzwoni? Bo unikanie konfrontacji to jej taktyka na rozwiązywanie problemów.

Ja z siostrą przez telefon gadam jak MUSZĘ.
                • niemcyy Re: Kontakty mamy z moją siostrą 23.08.23, 08:43
                  Nie musisz dzwonic do siostry, wiec skoro nie masz ochoty to nie dzwon.
                  Matce powiedz (jeszcze raz), ze najprosciej, jak sama do niej zadzwoni. A jesli ma taktyke niedzwonienia to niech nie dzwoni. Ty nie wiesz, dlaczego siostra nie dzwoni, i koniec tematu.
                  Nie masz zadnego problemu, sama sobie jakies wymyslasz. Problem bys miala, gdyby matce zaczynal sie Alzheimer.
    • m_incubo Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 19:40
      Ale dlaczego ty miałabyś robić cokolwiek w sprawie kontaktów mamy z twoją siostrą??
    • eriu Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 19:42
      Nie wtrącać się w ich kontakty. Tym bardziej z Twoim stosunkiem do siostry, bo bardziej zaszkodzisz niż pomożesz.
      • bulzemba Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 22:04
        Właśnie przez nasze wzajemne stosunki z siostrą mam obawy przed ingerencją. Wiem, że normalne zachowanie obejmuje wdech i artykulację w kierunku siostry słów : "mama się martwi że rzadziej dzwonisz" tylko że to może spowodować eskalacje do niebotycznych rozmiarów. spodziewana reakcja to od zimnego AHA do gorącego "spadaj na drzewo"

martwi mnie zmiana częstotliwości telefonów siostry bo znając mamę wiem, że nie zapyta.
        • chatgris01 Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 22:18
          Niech mama sama do niej zadzwoni i powie, że się martwi, bo rzadziej dzwoni. Po co tam Ty?
        • turbinkamalinka Re: Kontakty mamy z moją siostrą 22.08.23, 15:50
          No nie. Normalne zachowanie obejmuje wdech i powiedzenie mamie "nie mam pojecia czemu się nie odzywa, zadzwoń do niej" A nie zabawa w głuchy telefon. Mama dzwoni do ciebie bo Zosia nie dzwonitongue_out
    • princesswhitewolf Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 19:52
      d.) samej dzwonic udajac ze nic sie nie stalo
    • iwles Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 19:56

A jski ty masz kontakt z siostrą?
      Też coś się zmieniło?
      • nick_z_desperacji Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 20:04
        Kontakt ma taki, że siostra jest obrażalska, przewrażliwiona i zadziera nosa. To pozycja wyjściowa, którą ewentualnie można negocjować w wypadku katastrof naturalnych tongue_out
        • iwoniaw Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 20:23
          nick_z_desperacji napisała:

> Kontakt ma taki, że siostra jest obrażalska, przewrażliwiona i zadziera nosa. T
          > o pozycja wyjściowa, którą ewentualnie można negocjować w wypadku katastrof nat
          > uralnych tongue_out

Zapomnialas dodać, ze i tak nie da sie z nia rozmawiac przez telefon, gdyz z nieznanych przyczyn, mając pod opieką dzieci siostra bardziej się angażuje w dozorowanie, co robią, niż w uważne słuchanie.
          • bulzemba Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 20:52
            Szczerze? Mam ją za totalną idiotkę bo nie potrafiła własnych dzieci oduczyć trucia d... w momencie jak rozmawia przez telefon. Moi siostrzeńcy mają tę niezwykłą zdolność (typową dla niewychowanych i zazdrosnych bachorów) potrzeby bycia w centrum uwagi człowieka podczas gdy ten ma inne zajęcie. Nawet... Szczególnie gdy się siedzi na klopie oni MUUSZZĄĄĄ skupić na sobie uwagę.

To jest do akceptacji u niemowlaków, co najwyżej starszych żłobkowiczów. A najmłodsze z tej dzikiej bandy jest w szkole podstawowej. W czwartej klasie.
            • iwoniaw Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 21:05
              No to ja nie wiem, co ciebie dziwi - siostra ma bandę niewychowanych bachorów do ogarniecia, skad niby ma brac czas i możliwości do wiecznych pogawędek telefonicznych? Zwłaszcza, jeśli do tego jest, jak twierdzisz, idiotką - to nie jest dla niej latwe. Cale szczęście najwyraźniej cos sie jej poprawia i zaczęła wlasciwie ustawiać priorytety.
              • bulzemba Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 21:21
                to jest matka polka cierpiętnica. Zarobiona po łokcie ale z tego dumna. uwielbia się puszyć jaka to nie jest zajęta. I nawijać do telefonu przez godzinę jak to nie ma czasu. Przy okazji zmywa, gotuje i zamiata kuchnię. Na raz. Ponieważ telefon trzymała ramieniem przy uchu kupiłam jej słuchawki by nie dostała skurczu karku.

Miała by czas gdyby... wyjęła kij z... i przestała się STARAĆ być najlepszą mątką, żoną i kucharką na świecie. Jak będzie najlepszą matką swoich własnych dzieci to wystarczy. A tak - robi awantury że nikt jej nie docenia a ona przecież ręcę sobie urabia po łokcie!!
                • iwoniaw Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 21:28
                  To chyba dobrze, że przestała dzwonić i nie musicie słuchać jej awantur?
                  • bulzemba Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 21:43
                    jakie MY? To z mamą (a raczej DO mamy) nawijała godzinami. Ja się o tym przekonałam jak mnie przycisnęło i MUSIAŁAM (i to nie było pytlowanie o pogodzie) z nią pogadać podczas gdy moja siostrzenica robiła aferę bo mama była zajęta telefonem a przecież ona w tej chwili musi bo się udusi dostać cukier do herbaty i darła się mimo że słyszałam że siostra stawia cukiernicę na stole.
                    • iwoniaw Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 21:48
                      No to teraz ani ty ani mama nie musicie słuchać ani siostry, ani jej dzieci, ani nawet dźwięku cukiernicy. Czego jeszcze byś chciala? Dzwoń do matki i zabawiaj ją atrakcyjną rozmowa na poziomie, żeby nie miala niedosytu kontaktów, zamiast zwalać obowiązki na nieogarnieta idiotkę.
                      • nick_z_desperacji Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 21:53
                        iwoniaw napisała:

> Dzwoń do matki i zabawi
                        > aj ją atrakcyjną rozmowa na poziomie, żeby nie miala niedosytu kontaktów, zami
                        > ast zwalać obowiązki na nieogarnieta idiotkę.
                        Prawda, jakie proste? Po co mamę na tę histeryczkę, idiotkę i zapewne prostaczkę skazywać. Kretynka dzwoni raz w miesiącu, a Ty codziennie, albo i dwa razy dziennie. Wszyscy na tym skorzystaj
                        • bulzemba Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 21:57
                          do kogoś dotarło co oznacza że mama ma 70 lat? Gdzieś coś dzwoni?
                          • sol_13 Re: Kontakty mamy z moją siostrą 23.08.23, 06:39
                            Co oznacza, że ktoś ma 70 lat?
                            Nie wiem, po co to ciągle podkreślać.
                          • asia_i_p Re: Kontakty mamy z moją siostrą 23.08.23, 08:26
                            To znaczy co to konkretnie oznacza?

Bo mój ojciec skończył 71, prowadzi firmę i jak coś od któregoś ze swoich dzieci chce, to do nich dzwoni.
                      • bulzemba Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 21:56
                        mama się niepokoi zmianą u siostry. Boi się że ta się obraziła.

• chatgris01 Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 22:21
                          bulzemba napisała:

> mama się niepokoi zmianą u siostry. Boi się że ta się obraziła.
                          >
                          Ale to jest problem mamy, a nie Twój. Mama jest dorosła.

Niech zgadnę, od dzieciństwa Cię terroryzuje tym zamartwianiem się o wszystkich?
                    • 152kk Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 21:58
                      Czy twoja mama wie, jak bardzo nie lubisz siostry i jej dzieci? Chyba nie, skoro cie prosi o radę w sprawie kontaktow z nia? To moze powiedz mamie dokladnie to, co nam piszesz i dylematu mieć nie bedziesz bo mama juz ci nigdy o kontaktach z drugą córką nic nie powie. No chyba że chodzi ci o to, żeby zadzwonić do siostry i tak z nią pogadać, żeby ją sklócić też z matką. I będziesz miala satysfakcję, że nawet z matką się ta okropna siostra nie dogaduje.
                      • bulzemba Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 22:10
                        mama nie prosi mnie o radę. Tylko stwierdziła fakt. A UWAGA!!! ponieważ zna nasze wzajemne relacje !!!! podejrzewam że o spadku częstotliwości kontaktu powiedziałam mi z pewnością po dłuższym czasie zmiany.

Nie. Nasze stosunki z siostrą nie są absolutnie żadną tajemnicą. Ale zapewne zaskoczę wielu - kontakty mamy z siostrą są mi na rękę BO SIĘ NIE MARTWI.

• asia_i_p Re: Kontakty mamy z moją siostrą 23.08.23, 08:27
                          Ale dlaczego ma być to zaskakujące - przecież to odciąża ciebie. Mama na łatwą nie wygląda.
                • hanusinamama Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 21:32
                  Tym lepiej, że do matki nie dzwoni. Niech se będzie kim chce. Co ci to przeszkadza?
                  Matka jak chce pogadać też może zadzownić...
    • shmu Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 20:20
      Powody, które mi przychodzą do głowy: siostra jest zajęta dzieciakami, bo są wakacje/przechodzą ciężki okres/mają kłopoty, etc. Siostra ma trochę dosyć bycia zawsze osoba inicjującą kontakt. (Znam kogoś, kto nawet nie odpowiada na wiadomości, nie mówiąc o zadzwonienia, a jak się zadzwoni, to po odebraniu telefonu opitala, że się tak dawno nie dzwoniło)
      Co do odpowiedzi: mama powinna zadzwonić i zapytać wprost.
      • bulzemba Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 21:25
        problem w tym że ciężko do niej dzwonić bo z zewnątrz trudno trafić kiedy ma chwilę na pogawędkę. Jej dzieciaki to taki armagedon że ciężko się wstrzelić kiedy raczą nie truć jej głowy.
        • hanusinamama Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 21:33
          Moją ulubioną wymówką od kiedy mam dzieci jest "wiesz sorry teraz nie mogę młoda....(tu pada przypadkowo wymyślony problem". Może ona nie chce z tobą gadać. Trudno się dziwić, skoro mówisz o niej "idiotka".
          • bulzemba Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 21:53
            pudło. Oni serio są takimi jęczybułami. Jak się spotykamy na żywo też następuje defilada wydumanych problemów czterolatka (co jest infantylne w wykonaniu dzieci znacznie starszych).

Nie chcesz wiedzieć co siostra o mnie sądzi.
            • hanusinamama Re: Kontakty mamy z moją siostrą 22.08.23, 14:16
              A dzieci twoje w jakim sa wieku?
              • sol_13 Re: Kontakty mamy z moją siostrą 23.08.23, 06:39
                Myślę, że nie ma swoich.
                • bulzemba Re: Kontakty mamy z moją siostrą 23.08.23, 07:27
                  Mam swoje. I byłam w stanie nauczyć żeby matka zajmująca się kimś innym niż ono samo to nie koniec świata: gość sobie pójdzie, rozmowa telefoniczna się skończy i mama znowu będzie cała do dyspozycji. Serio nie ma konieczności przypominać matce co sekundę że ma własne dzieci które są najważniejsze na świecie
                  • hanusinamama Re: Kontakty mamy z moją siostrą 23.08.23, 13:04
                    Też to umiem i moje dzieci umieją...ale jak mi dzowni ktoś, z kim gadać ochoty nie mam to moje mało zainteresowane z kim matka i o czym gada...nagle stają się potworami. Stawiam wszystko na to, ze to technika twojej siostry na telefony od ciebie.
        • iwles Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 21:50

Poczekaj do września, aż pójdą do szkoły 🤣
    • krypteia Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 20:37
      Nie wtrącać się
      • bulzemba Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 20:59
        wiem. Tylko że mama ma 70 lat. Gryzie się i się martwi. Całe życie unikała konfrontacji a rozstawianie zwaśnionych stron z dala od siebie zawsze było u niej metodą na "awantury"; wychodziła z założenia że w ten sposób zażegnane konflikty nie prowadzą do eskalacji. Błąd prowadzą do budowy braku zrozumienia i skutkują totalnym brakiem nici porozumienia między rodzeństwem. Osiągnęła co chciała - my z siostrą się nie kłócimy, bo absolutnie nie mamy o czym rozmawiać.
        • hanusinamama Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 21:24
          Wszyscy tacy niedoskonali i wtedy wchodzisz ty...cała w bieli. Koniecznie musisz zadzownić do tej idiotycznej siostry, nakierować ją na prawidłowy tor 2 telefonów w tygodniu a potem wyjść w blasku chwały.
        • forumologin Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 21:24
          a moze sie klocicie i nie rozmawiacie bo ona wie ze uwazasz ja za idotke a jej dzieci za bachory?
          • bulzemba Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 21:30
            pudło. My nigdy nie zaczęłyśmy rozmawiać.

Nie da się rozmawiać jak każda różnica zdań kończyła się ( a właściwie zaczynała) wkroczeniem mamy i odesłaniem nas do swoich pokojów.

Martwi mnie tylko zmartwienie mamy.
            • forumologin Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 21:44
              moze zadzwonic do siostry i spytac czy wie o co chodzi, ze mama jakas zmartwiona ostatnio. i juz macie temat do rozmowy wink
    • szare_kolory Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 21:00
      bulzemba napisała:

> (Ja uważam że siostra jest obrażalska i afektowana, przewrażliwiona na punkcie swoich dzieci oraz zadziera nosa).

I tu należy wziąc rozbieg a ściana znajdzie się sama. Co Ty uważasz na temat swojej siostry dla świata nie jest ani ważne ani potrzebne. A najmniej tej siostrze. I życzę jej, żeby się odseparowała skutecznie od Was obu, skoro taka jej wola.
      • bulzemba Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 21:33
        ja szczęśliwie trzymam się na dystans. Zaskakuje mnie nagła zmiana.

Moje opinie na temat mojej siostry są wyłącznie moimi opiniami. Mama jest cholernie dumna z tego że moja siostra spełnia się w swoim życiu (co mnie nieodmiennie zaskakuje, bo siostra była ambitna a została kurą domową)
        • hanusinamama Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 21:34
          Aaaa....o to chodzi?
          • bulzemba Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 21:48
            CHODZI O TO ŻE pani NIE MAM CZASU i dlatego będę z mama rozmawiać godzinę ( a raczej walnę godzinny monolog) nagle przestała.

• hanusinamama Re: Kontakty mamy z moją siostrą 22.08.23, 14:17
              Nic nie zrozumiałam z tego zdania.
              • bulzemba Re: Kontakty mamy z moją siostrą 22.08.23, 17:39
                1. Siostra dzwoni do mamy
                2. Mówi że nie ma czasu
                3. Nawija. Przez godzinę.
                • ponis1990 Re: Kontakty mamy z moją siostrą 23.08.23, 07:23
                  Twoja mama powinna sama zadzwonić do siostry z jakimś żartobliwym,,zyjesz? co sie tak ostatnionie odzywasz, wszystko u ciebie ok?" A nie ciebie w to mieszać, bo po pierwsze wy i tak ze sobatnie gadacie po drugie z tego będzie tylko klotnia, po drugie, to jej sprawa, nie daj się wyrolować.
                • hanusinamama Re: Kontakty mamy z moją siostrą 23.08.23, 13:05
                  A twojej matce oderwało ręce, ukradli telefon czy co?
                  Dorosła jest, niech sama rozwiązuje swoje problemy.
    • klaramara33 Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 21:30
      No niech się któraś zapyta.
    • nangaparbat3 Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 21:46
      Zadzwonić i zapytać, co u niej słychać, czy wszystko w porządku. Bo bardzo możliwe, że nie.
    • 71tosia Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 21:47
      Dziwne relacje macie w rodzinie, zamiast zadzwonić i spytać czy wszystko ok i o co chodzi to obie z mama robicie dramy.
      • bulzemba Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 21:49
        Relacje?
      • jdylag75 Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 22:35
        Różnie bywa, my z rodzeństwem mamy bardzo dobre relacje, a mama często zamiast zadzwonić bezpośrednio to wypytuje jedno o drugie i narzeka, wymyśla. Jedyna radą jaką dostaje jest zadzwoń sama.
    • jkl13 Re: Kontakty mamy z moją siostrą 21.08.23, 23:10
      Nie jesteś odpowiedzialna za kontakty dwóch dorosłych osób, nawet jeśli to twoja matka i siostra. Ament. Wydrukuj sobie i powieś na lodówce. Nie ma za co.
    • yoko765 Re: Kontakty mamy z moją siostrą 22.08.23, 14:00
      Też bym się zastanawiała czy coś jest nie tak. Tobie pewnie tego nie powie. Mama powinna zadzwonić.
    • betyskai Re: Kontakty mamy z moją siostrą 22.08.23, 14:04
      To sprawa między twoją siostrą i matką. Pani po 70tce to nie 100+ latka żeby sama nie umiała telefonu do córki ogarnąć z prostym pytaniem co się dzieje i czy córka nie potrzebuje jej wsparcia.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Kontakty mamy z moją siostrą 22.08.23, 15:57
      Zadzwoń do siostry i jej powiedz że rodzicielka się martwi.
      Ja tak dzwonie i siostra do mnie też.
      Zresztą siostra u mnie wyżej stoi niż mama.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka