Dodaj do ulubionych

Czy u was tez tak gorąco?

21.08.23, 22:24
Mam dosyć? Od ponad tygodnia temperatura przekracza 30 stopni. Dzisiaj było jakieś 35 i pełne slonce , zero wiatru.
W tym momencie w domu mam 30.2 stopnie i brak klimatyzacji. Wiatraki niewiele dają.
Dzisiaj zaczęliśmy szkole, aż mi szkoda uczniów.
Wszędzie sucho i żółto. W ogrodzie oprócz jakis chwastów mam dosłownie gola ziemie, bo trawka wysiana jesienią zniknęła. Podlewanie wieczorne nic nie daje.
Ma być tak do piątku włącznie.
Obserwuj wątek
    • chatgris01 Re: Czy u was tez tak gorąco? 21.08.23, 22:26
      U mnie dziś było 39, a jutro ma być 41. Ma się ochłodzić po czwartku.
      • chatgris01 Re: Czy u was tez tak gorąco? 21.08.23, 22:27
        A zero wiatru to bonus, bo jak jest, to przy tej temperaturze robi za termoobieg...
      • leyla76 Re: Czy u was tez tak gorąco? 21.08.23, 22:31
        41 to mi dziś samochód pokazał po paru godzinach na słonecznym parkingu
    • bistian Re: Czy u was tez tak gorąco? 21.08.23, 22:26
      U mnie trochę popadało, więc w ogrodzie tragedii nie ma, ale funkcjonowanie nie jest najprostsze smile
      • karmelowa_nowa Re: Czy u was tez tak gorąco? 21.08.23, 22:29
        Daj spokój, żyć się nie da😳🙄
    • daniela34 Re: Czy u was tez tak gorąco? 21.08.23, 22:32
      Gorąco. I chyba nastąpiło u mnie jakieś zmęczenie materiału, bo o ile dotąd znosiłam to w miarę dobrze tak dziś miałam kryzys.
      • gama2003 Re: Czy u was tez tak gorąco? 22.08.23, 11:07
        Też mam.fazę kryzysu.
        Miasto już nie stygnie nocą, blok też.
        Klima non stop to za dużo, takie ubezwłasnowolnienie.
        Energia zero, nic mi się nie chce. Ale takie zero absolutne.
        • saszanasza Re: Czy u was tez tak gorąco? 22.08.23, 16:45
          gama2003 napisała:

> Też mam.fazę kryzysu.
          > Miasto już nie stygnie nocą, blok też.
          > Klima non stop to za dużo, takie ubezwłasnowolnienie.
          > Energia zero, nic mi się nie chce. Ale takie zero absolutne.

Ja dzisiaj w kryzysie🙈 w pracy się „zawieszałam”, mózg mi się „odłączał”, ale ręce dzielnie stukały w klawiaturę😅pracowałam dwa razy wolniej, korygując to, co przed sekundą wprowadziłam🙈
    • tanebo001 Re: Czy u was tez tak gorąco? 21.08.23, 22:35
      Czas przywyknąć. Będzie gorzej...
    • homohominilupus Re: Czy u was tez tak gorąco? 21.08.23, 22:37
      Nadaję z Hiszpanii. Masakra. Najgorsze, że o 21 jest 37 stopni.
      Od spania w klimie boli mnie głowa i gardło. 😬
      Oby do piątku. Ma się ochłodzić.
      Co to za życie?!
      • towarzyszka_leila Re: Czy u was tez tak gorąco? 22.08.23, 11:48
        Ciesz się z klimy, przecież w 37 st nie mogłabyś wcale spać
    • igge Re: Czy u was tez tak gorąco? 21.08.23, 22:39
      Gorąco. Męcząco gorąco. Wieczorem po prysznicu odczekałam 15 minut może i pobiegłam wziąć kolejny chłodny prysznic. Mam mgiełki, toniki i takie tam do spryskiwania się dodatkowo ale i tak dopiero po 20 godzinie i z otwartym balkonowym oknem robi się znośnie.
    • wrednezielonookie Re: Czy u was tez tak gorąco? 21.08.23, 22:39
      Dzisiaj nareszcie temperatura spadła do 24 stopni. Słoneczko i wiaterek. Tak to mogę żyć. Mieszkam na Warmii gdzie ostatnio temperatura dobijała do 30 stopni. Teraz za oknem mam 17 stopni a w domu 23.
    • yuka12 Re: Czy u was tez tak gorąco? 21.08.23, 22:46
      Nie ☹️. Obecnie odczuwalna 12°C, w ciągu dnia 18 stopni. Prognoza na najbliższe dni - jeszcze zimniej w nocy. Doprawdy tęsknię za ciepłem, bo lato w tym roku wyjątkowo przypominało jesień.
    • czarna_kita Re: Czy u was tez tak gorąco? 21.08.23, 22:54
      Na Kaszubach 24.
    • heca7 Re: Czy u was tez tak gorąco? 21.08.23, 22:57
      Dziś już nie. Było chłodniej ale wczoraj było nie tyle gorąco co koszmarnie duszno.
    • berdebul Re: Czy u was tez tak gorąco? 21.08.23, 23:00
      Kup mieszankę traw do suchych miejsc. Robię nią dosiewki do innej i mam gęsty, zielony trawnik mimo upałów i przy sporadycznym podlewaniu (z 4 razy w tym sezonie?).
    • eliszka25 Re: Czy u was tez tak gorąco? 21.08.23, 23:07
      Gorąco, w dzień też ponad 30 stopni. Jednak na naszej wysokości w nocy przyjemnie się ochładza. Całą noc mamy otwarte wszystko, co się da. Rano zamykam okna od wschodu i południa, zasłaniam żaluzje zewnętrzne i zostawiam otwarte tylko tam, gdzie słońce grzeje dopiero po południu. Dzięki temu przez większość dnia mamy w domu całkiem przyjemną temperaturę.
    • jackowo.deluxe Re: Czy u was tez tak gorąco? 22.08.23, 00:44
      Ale robocie dramaty, bo kilka dni jest troche ponad 30 c
      W Arizonie przez 31 dni temperatura byla powyzej 43.3 c i ludzie jakos zyja
      Wezcie sie w garsc I przestancie narzekac🙂
      • bazia_morska Re: Czy u was tez tak gorąco? 22.08.23, 08:32
        Jasne, Kanada płonie, ale kij z tym, bo szury mówio, że latem jest gorąco.
        • asia-loi Re: Czy u was tez tak gorąco? 22.08.23, 08:49
          bazia_morska napisała:

> Jasne, Kanada płonie, ale kij z tym, bo szury mówio, że latem jest gorąco.

Wcześniej płonęła Europa.
          Co nie zmienia faktu, że w takich temp. jakie mamy od ponad tygodnia, ciężko się żyje zwłaszcza w miastach. 🥲
        • jackowo.deluxe Re: Czy u was tez tak gorąco? 22.08.23, 16:27
          Mowimy chyba o roznych sprawach
          Pod wzgledem pogody mam wiecej powodow do narzekania niz Wy
          A jednak nie narzekam
          Mnie chodzi tu po prostu o pozytywne nastawienie do zycia
    • jkl13 Re: Czy u was tez tak gorąco? 22.08.23, 08:55
      Nie, na szczęście nie, uroki mieszkania nad polskim morzem. W nocy było 14 stopni wink, a wczorajszy dzień spędziłam w ogrodzie - pod kocykiem smile
    • mariola233 Re: Czy u was tez tak gorąco? 22.08.23, 09:28
      Chyba tylko ja się cieszę z tych upałów, idę chodnikiem tylko tam gdzie świeci słońce, cały chodnik mój, bo wszyscy idą do cienia, mam nadzieję że upały potrwają jeszcze bardzo długo
    • szarmszejk123 Re: Czy u was tez tak gorąco? 22.08.23, 09:46
      Wczoraj było gorąco i mega duszno, łeb mnie sadził cały dzień. Dziś ma być 25 stopni, czyli idealnie. A od poniedziałku ( początek roku szkolnego) ochłodzenie, ma spaść do 16-17 stopni .
      • snakelilith Re: Czy u was tez tak gorąco? 22.08.23, 11:16
        A tam idealnie. Ta wysoka wilgotność powietrza jest tak nieznośna, że nawet nie można się cieszyć, że jest tylko 25, a nie 35 stopni. U mnie najgorzej jest w nocy. Temperatury w okolicach 20 stopni, a powietrze jak ściana, można kroić w kostkę i pakować do kartonów. Nie rusza się nawet listek, smrody ze wszystkich domów wokół nie dają oddychać. Mam poważnie ucisk w okolicy serca i czuję się jak staruszka potrzebująca aparatu z tlenem. Mnie powoli temperatura jest już obojętna, ale niech kurcze, przestanie być jak w saunie.
      • beaucouptrop Re: Czy u was tez tak gorąco? 22.08.23, 17:27
        》A od poniedziałku ( początek roku szkolnego) ochłodzenie, ma spaść do 16-17 stopni .《
        Ale się cieszę, że właśnie wyemigrowalam na urlop na południe 😀 U mnie 32° i słońce. Muszę naładować baterie zanim wrócę do krainy deszczowcow.
    • volta2 Re: Czy u was tez tak gorąco? 22.08.23, 09:56
      U mnie początek sierpnia to 40 stopni prawie, teraz nieco zelżało, by za tydzień znów uderzyć. Od lipca nie wychodzę z domu poza zakupami, na spacery wychodzimy po 22. Weekendy w górach, więc jest lepiej. Czekam na wrzesień, i rodzinnych wyjazd wakacyjny. Może będzie nieco lepiej
    • bywalec.hoteli Re: Czy u was tez tak gorąco? 22.08.23, 10:23
      U nas wczoraj było tylko 28 stopni, wiec nie jest goraco.
    • krwawy.lolo Re: Czy u was tez tak gorąco? 22.08.23, 10:59
      U mnie też pond trzydzieści. Ale ja się napawam. Po południu siadam na balkonie w słońcu i z lubością ociekam potem.
    • mandelis Re: Czy u was tez tak gorąco? 22.08.23, 11:06
      U mnie to samo. Odmawiam!! O 23 bylo 28 stopni, tak sie nie da usnac. Ani zyc.
      A mowia, ze to jest najchlodniejsze lato z wielu przed nami uncertain
    • zaczarowanyogrod Re: Czy u was tez tak gorąco? 22.08.23, 11:12
      Tak
    • hanusinamama Re: Czy u was tez tak gorąco? 22.08.23, 11:13
      Pogoda jest bardzo dziwna. W lipcu noce były przyjemnie chłodne. W sierpniu pał w dzień i bardzo ciepłę noce w nocy. Trochę się to odwróciło. O ile w lipcu takie ciepłe noce są normalne (i uperdliwe) o tyle pod koniec sierpnia zdecydownaie nie jest to normalne
    • wiosennedni5 Re: Czy u was tez tak gorąco? 22.08.23, 17:38
      A dajcie spokój.Ja wyjechałam na dwa dni na ziemię klodzką i wynajęłam domek bez klimatyzacji. W domku sypialnie są na piętrze,gdzie tak się nagrzalo, że nie mogłam oka zmrużyć. Spałam parę godzin, dziś jestem padnięta, a upał od nowa doskwiera.
      W nocy już myślałam, że rano na pewno wracam do domu, ale zostałam. Mimo, że w domu nie mam klimatyzacji to cały czas jest włączony wiatrak, nawet w nocy, i jakos można to znieść.
    • marusia_ogoniok_102 Re: Czy u was tez tak gorąco? 22.08.23, 18:33
      Oj gorąco. W Krakowie Bagry fest zapchane ludźmi.
      • krwawy.lolo Re: Czy u was tez tak gorąco? 22.08.23, 18:46
        Bagry to jakieś sztuczne jeziorko?
        • krwawy.lolo Re: Czy u was tez tak gorąco? 22.08.23, 18:47
          Kojarzy się z niemieckim Baggersee. Kraków to, jak by nie było, Galicja.
          • marusia_ogoniok_102 Re: Czy u was tez tak gorąco? 22.08.23, 19:07
            Poniekąd.

"Zalew Bagry powstał dopiero w 1945 roku. Wcześniej na jego terenie znajdowały się wyrobiska w których pracowali przymusowo więźniowie z obozu Baudienst nr 108 znajdującego się przy ulicy Łukasiewicza (obecnie Kalimacha). Urobek służył przede wszystkim rozbudowie stacji kolejowej Kraków Prokocim. Obóz został zlikwidowany w 1944 roku, ale pompy nadal odprowadzały napływającą wodę do Wisły. Niemcy wyłączyli je kiedy wycofywali się z Krakowa, a napływająca woda w krótkim czasie przykryła wyrobisko zalewając również pozostałą infrastrukturę (m.in. koparki i wagoniki, które do dnia dzisiejszego znajdują się na dnie). Powstały zbiornik nazwano Bagrami od niemieckiego słowa Bagger oznaczającego koparkę".
            Wikipedia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka