Dodaj do ulubionych

a lody kupne- są takie co polecacie?

22.08.23, 15:22
Zwykle jadam gałkowe, mam wrażenie, że jakość drastycznie spada, a na każdej ulicy nowe "rzemieślnicze" się pojawiają. Jakie polecacie familijne, litrowe lub półlitrowe, jak najmniej słodkie. Najlepiej czekoladowe, bakaliowe i podobne?
Obserwuj wątek
    • sandy_cheeks Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 15:29
      Ja kupuje grycana. Są smaczne i mają dobry skład, tylko ze ja lubię słodkie, moje ulubione to truskawkowe…
      • silenta Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 15:46
        Grycana są bardzo słodkie.
        • alina460 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 15:57
          Grycana są za słodkie.
          • memphis90 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:23
            Grycany to słodki ulep… Serio - lubię słodkie, ale tych już nie daję rady… Tanie lody z lidla, takie z bylejakim składem mają 20g cukru, grycan ma 28… 😳
            • cosmetic.wipes Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 18:26
              Ja tak samo, lubię słodkie, ale Grycan to ulep.
              • koronka2012 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 15:50
                Jadam czekoladowe tylko z Grycana, są genialne z tymi kawałkami chrupiącej czekolady… no i takie treściwe jeśli chodzi o smak kakao. Inne faktycznie są jakieś za słodkie, ale innych praktycznie nie jadłam
      • bene_gesserit Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:28
        Grycany w tym sezonie okropnie się popsuły. Sam cukier i chemiczny aromat. Bardzo to smutne.
        • alterego72 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 18:29
          W tym sezonie jeszcze nie jadłam. Kiedyś najbardziej smakowały mi kokosowe.
      • iberka Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:38
        O fuj, sam cukier w ustach uncertain
      • kachaa17 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:39
        Też lubię Grycana. W pierwszej kolejności waniliowe a potem truskawkowe.
      • panna.nasturcja Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 19:26
        Grycan to ulepek.
      • nowaczek12345 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 09:40
        Nigdy nie zrozumiałem fenomenu Grycana, widać siłę reklamy, która wypromowała marny produkt.
    • sabek81 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 15:30
      Ben&jerry, hagen dash
      • majenkirr Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:05
        A ja nienawidzę Ben & Jerry's, a Haagen taki sobie imo uncertain.
        Nie ma już moich ukochanych white Magnum, rodzina mówi, ze cala produkcję zjadłam big_grin.
        Teraz na pierwszym miejscu u mnie Godiva pecan caramel coś tam, ale to tylko z braku laku po magnum.
        • koko8 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:17
          Nie wiem czy jest Lidl na twoim kontynencie, ale identyczne z white magnum są white almond (gelatelli) z Lidla właśnie.
          • majenkirr Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 17:12
            Nie ma 😔
          • rosapulchra-0 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 23:45
            Te lody z Lidla są bardzo dobre IMHO. Innych nie jadam.
        • sabek81 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 18:37
          majenkirr napisała:

> A ja nienawidzę Ben & Jerry's, a Haagen taki sobie imo uncertain.
          > Nie ma już moich ukochanych white Magnum, rodzina mówi, ze cala produkcję zjadł
          > am big_grin.
          > Teraz na pierwszym miejscu u mnie Godiva pecan caramel coś tam, ale to tylko z
          > braku laku po magnum.
          >
          Ale Ty z tego co kojarze w Polsce nie moeszkasz to masz wybor większy, u nas nkestety tak nie ma, jeszcze lody biedronkowe Marletto linia premium czy jakos taksa ok i sklad rez dobry.
      • bene_gesserit Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:29
        Oba słodkie do wyrzygu. Jakby tak odjąć połowę cukru, byłyby ok.
        • al_sahra Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 18:07
          bene_gesserit napisała:

> Oba słodkie do wyrzygu. Jakby tak odjąć połowę cukru, byłyby ok.

Ja tak właśnie robię: mieszam waniliowe Häagen Dazs ze zmiksowanymi owocami (brzoskwinie, mrożona mieszanka jagód) i wtedy są jadalne.

Ben & Jerry's nie znoszę, bo poza tym, że są słodkie jak ulepek i mają zły skład (syrop kukurydziany, jakieś gumy), to mają przekombinowane smaki z dodatkiem różnych śmieci.
      • iberka Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:39
        Mega słodkie, ciężkie, wręcz zapychające
      • brenya78 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 20:25
        Rowniez jestem z frakcji ben&jerries (cookie dough) I Hagen dazs. Wg mnie długo długo nie ma nic, zwłaszcza jak siw spojrzy na skład.
        W UK sprzedają jeszcze Macmillan mleczne czy coś takiego, są też na rowni.
    • mama-ola Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 15:33
      Pytasz o polecane, czyli sprawdzony skład? Ja nie sprawdzam składu, mam ochotę, to kupuję (ogromnie rzadko, bo dbam o linię), nie zwracam uwagi na skład. Moje ulubione to carte d'or jogurtowe z owocami leśnymi, w smaku dla mnie po prostu idealne - trochę kwaskowatej śmietanki, trochę owoców.
      • truchtamsobie Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 18:06
        Spróbuj te, też rewelacja
      • asiairma Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 21:10
        Pytam o smak... zwracam uwagę na jakość jedzenia, gotuje, jem bardzo mało przetworzonych rzeczy, jak kilka razy w lato zjem porcję lodów z dodatkową mączką, gumą to przeżyje. Byleby czuć smak i aromat a nie tylko słodycz. Ale nie dyskwalifikuje idealnych składów big_grin
    • magia Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 15:40
      Jemy glownie Haagen Dazs.
      • homohominilupus Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 15:57
        Ja też b lubię HD ale składu to one nie mają dobrego.
        • leosia-wspaniala Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:09
          Smaku też nie. Kupiłam rok temu, wywaliłam tego lata, przecież od tej słodyczy to aż wykręca.
          • bene_gesserit Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:31
            Większość amerykańskich firm na rynku europejskim obcina cukier, i to poważnie, nawet o 1/3. HD, mam wrażenie, nie zrobili tego
            Efekt to paskudny ulep.
          • homohominilupus Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 18:53
            leosia-wspaniala napisał(a):

przecież od tej słodyczy
            > to aż wykręca.

Chyba Ciebie 😜

Nie istnieje dla mnie pojecie: za słodkie

Baklavy moge zjeść kilka za jednym razem np. Więc ten.
            • leyla76 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 22:29
              Do baklavy to jeszcze gałka tureckich lodów i jest idealnie 😁
        • al_sahra Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 20:55
          homohominilupus napisała:

> Ja też b lubię HD ale składu to one nie mają dobrego.

Śmietanka, mleko, żółtka, cukier, naturalna wanilia: co w tym składzie jest złego?

Jak wspomniałam wyżej, dla mnie mają za dużo cukru.
          • snakelilith Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 21:05
            al_sahra napisał(a):

> Jak wspomniałam wyżej, dla mnie mają za dużo cukru.

One dla mnie smakują jak słodka zamrożona, bardzo tłusta śmietana. Aż za zdrowo. I są zawsze tak twarde, że trzeba je wyjąć sporo wcześniej z lodówki. Więc nawet jak skład jest super, to jednak lody to jakby trochę coś innego niż normalny styl odżywiania. Jak ma się je już jeść, to powinny jednak mieć fajną konsystencję, jak włoskie gelato. I smakować, idealny skład jest tu dla mnie drugoplanowy.
            • al_sahra Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 21:12
              snakelilith napisała:

> One dla mnie smakują jak słodka zamrożona, bardzo tłusta śmietana. [...]. Jak ma się je już jeść, to powinny jednak mieć fajną konsyst
              > encję, jak włoskie gelato.

Są dwie szkoły: falenicka i otwocka smile. Znam sporo osób, które wolą gelato, a dla mnie lody powinny być dość tłuste i właśnie twardawe. Może to ma związek ze wspomnieniami z dzieciństwa, kiedy lody kupowało się na ulicy w dwóch wafelkach i musiały być twarde, żeby się nadawały do lizania.
              • snakelilith Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 21:42
                al_sahra napisał(a):

> Są dwie szkoły: falenicka i otwocka smile. Znam sporo osób, które wolą gelato, a
                > dla mnie lody powinny być dość tłuste i właśnie twardawe.

To ja jestem ta druga szkoła. Już się cieszę, bo za klika dni wyjeżdżam do Danii, a ich soft ice jest najlepszy na świecie. Ja lubię właśnie takie "soft", choć od czasu do czasu kupuję też lody znane u nas pod nazwą "moskiewskie" albo "kijewskie", tak właśnie przaśna twarda śmietankowa kostka w waflu do gryzienia, przypominająca mi dzieciństwo.
            • magia Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 21:16
              a dla mnie lody wlasnoe takie powinny byc, kremowe, ciezkie. ukochane to Moevenpick szwajcarskie Double Cream and Merongue.
              Obłędnie smietanowe.
              Wszystkie lekkie, piankowe tpu CarteDor czy inne BigMilk to dla mnie nie lody.
              • snakelilith Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 21:36
                magia napisała:

> . ukochane to Moeven
                > pick szwajcarskie Double Cream and Merongue.
                > Obłędnie smietanowe.

Ale Moevenpick w ogóle nie są ciężkie. Owszem, w smaku śmietankowe, ale nie jak twarda zamrożona śmietana, w którą trzeba walić kilofem. Moevenpick są zawsze kremowe w konsystencji. To jest pewna różnica. Sama najbardziej lubię właśnie Moevenpick.
                • magia Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 21:58
                  mowisz o Moevenpick szwajcarskich (kwadratowych) czy niemieckich ( prostokatne troche falowane opakowanie).
                  Bo tych niemiexkich to ja nie tykam, dal mnie za lekkie, podobnoe jak Grycany. Z polskich lodow bronia sie niektore od Braci Koral.
                  • snakelilith Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 22:46
                    magia napisała:

> mowisz o Moevenpick szwajcarskich (kwadratowych) czy niemieckich ( prostokatne
                    > troche falowane opakowanie).
                    > Bo tych niemiexkich to ja nie tykam, dal mnie za lekkie, podobnoe jak Grycany.

Ja te niemieckie lubię. I nie wiem, czy Moevenpick na każdy rynek robi lody na innych recepturach, tych szwajcarskich nie znam. U nas ich nie ma.
                    Ja tą markę znam jeszcze z czasów, kiedy miała u nas lodziarnie i tam kupowało się lody na gałki. Pamiętam dokładnie, że jak na tamte czasy były drogie, gałka 2 marki 50. Te walnut z karamelizowanymi orzechami smakują ciągle ak samo.
                    Swoją drogą, Moevenpick, także szwajcarski, należy do tej samej marki Froneri, która produkuje także Häagen-Dazs.
                    • magia Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 23:43
                      Moevenpick niemiecki i szwajcarski ma rozne lody. Tych podwójnie smietankowych w DE chyba nie ma.
                      Porownywalam kiedys karmelowe szwajcarskie i niemieckie smakowo. To zupelnoe inne lody byly.
                      • magia Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 23:52
                        zreszta to dosc powszechne działanie prosucentow zywnosci. Teoretycznie ten sam produkt octym samym skladzie lupiony w roznych krajach smakuje zupelnoe inaczej. Porownywalam tak ostatniu ketchup pewnej znanej marki. Wersja. Wloch, Niemiec i Polski. Kazdy smakowal inaczej. Roznily sie tez kolorem.
                        • snakelilith Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 00:16
                          magia napisała:

> Teoretycznie ten sam
                          > produkt octym samym skladzie lupiony w roznych krajach smakuje zupelnoe inacz
                          > ej.

Tyle tylko, że wersje lodów Moevenpick w obu krajach się różnią. Właśnie porównałam obie strony internetowe i tylko maple walnut, rum raisin i vanillia wyglądają na te same. Wszystkie inne, to zupełnie inne kreacje czyli z zupełnie innym deklarowanym smakiem i składem.
                      • snakelilith Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 00:09
                        magia napisała:

> Moevenpick niemiecki i szwajcarski ma rozne lody. Tych podwójnie smietankowych
                        > w DE chyba nie ma.
                        > Porownywalam kiedys karmelowe szwajcarskie i niemieckie smakowo. To zupelnoe in
                        > ne lody byly.

O ile wiem, to niemiecki Moevenpick karmelowe lody ma dopiero od niedawna w sortymencie i tylko jako Salted Caramel. Na szwajcarskiej stronie karmelowych wersji jest więcej, a Salted Caramel jest z czekoladą, więc TO SĄ inne lody. Ale dopasowanie produktu do lokalnego rynku to standard u wielu firm, bo lokalne preferencje mogą być różne. I wygląda na to, oprócz może waniliowych żadne lody nie powtarzają się w obu krajach w tej samej wersji.
                        A ja lubię Moevenpick właśnie za to, że są u mnie takie jakie są, bardzo soft w konsystencji. Gdyby były takie jak Häagen Dazs, to bym ich nie kupowała.
                • emateczka Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 24.08.23, 16:11
                  Ja tez team Movenpick, ale w Polsce ich nie ma, prawda? Tzn sa chyba dwa smaki, w wielkich wiadrach, ale ja lubie tylko jeden konkretny: karmelizowane orzechy wloskie.
                  • emateczka Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 24.08.23, 16:13
                    Och, wlasnie zauwazylam, ze nie jestem jedyna i juz kilka osob sie do tych lodów podpięło poniżej smile
      • alicja.delicjassa Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:16
        jeny, czyli kto?
        • szarmszejk123 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:18
          No pewnie magia z rodziną, a kto?
          • alicja.delicjassa Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:24
            A może z kuzynka, kolega? niektóre forumki maja jakas maniere od razu w liczbie mnogiej mowic. my lubiny tylko rosol, my oglądamy taki smaki serial etc. już nie istnieją jako jednostka 😄
            • szarmszejk123 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:28
              Może samej jej się tych lodów jeść nie zdarza, skąd możesz wiedzieć?
            • eglantine Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:47
              Ematka używa pluralis maiestatis, to chyba oczywiste.
        • alicja.delicjassa Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:18
          *jemy
        • magia Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:46
          no cała rodzina je smile
          zalozylam oczywistosc, jak widac niesłusznie smile
      • koronka2012 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 15:52
        Kupiłam kiedyś HD makadamia, jak dla mnie to przereklamowany szajs, beznadziejne
        • bene_gesserit Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 17:04
          HD kiedyś może i było wyjątkowe - pamiętam, jak się zachwyciłam tymi niezwykłymi smakami w kawiarni HD w latach 90. Lody i smaku sernika truskawkowego, niemożliwe!

Jak skonfrontowałam tamte wspomnienia z HD z lodziarni na Nowym Świecie dobrych parę lat temu, to mi wszystko opadło. Potwornie słodkie i niewiele więcej.
    • szarmszejk123 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 15:56
      Za pewne nie tego szukasz, ale ja ostatnio uzależniłam się od tych 😋😋😋
      • manala Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:26
        To były moje ulubione, ale znikły gdzieś. Maple walnuts.
        • szarmszejk123 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:30
          Ja je kupuje w niemieckim rewe.
          • bene_gesserit Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:33
            W Polsce nieobecne, od dobrych paru lat, niestety. Z tej samej serii były jeszcze lody z białym i czerwonym winem. Też genialne.
            • szarmszejk123 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:36
              Z winem nie widziałam, przyjrzę się:p
              • memphis90 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 19:14
                Historycznie mieli rożki rumowe… Mój lodowy św Graal… Jakie to pyszne było…
      • snakelilith Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 20:30
        O jezu, to moje ulubione lody. Kupuję stale Maple Walnuts od Moevenpicka. Dla męża kupuję jeszcze od nich waniliowe i słony karamel, też dobre. A dla siebie miętowe z czekoladą i czasem jeszcze stracciatella. Wczoraj kupiłam też amarena z białą czekoladą, też mi smakowały. Mają też świetny cytrynowy sorbet, najlepiej w kombinacji z prosecco.
        Dla mnie Moevenpick to najlepsza marka. Haagen daz nie lubię, za słodkie, za tłuste, za ciężkie i za mało kremowe w konsystencji.
      • eliszka25 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 05:09
        To też moje ulubione lody. Tylko u nas pudełko wygląda tak:
        • szarmszejk123 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 08:52
          Moje nie są pełne alpejskiej śmietanki sad :p
          • snakelilith Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 11:12
            szarmszejk123 napisał(a):

> Moje nie są pełne alpejskiej śmietanki sad :p

Twoje są pełne holenderskiej, czy tam niemieckiej śmietanki. Jakby dali ci tą śmietanę jako produkt wyjściowy do spróbowania, to nie wyczułabyś smakowo żadnej różnicy. Tym bardziej, że chodzi o konwencjonalną śmietanę, a nie ekologiczną. Ale Szwajcarzy robię wielkie acha wokół swoich produktów mlecznych, nawet na cheeseburgerach w McDonald`sie mają, że ser jest swiss made, co według regulacji oznacza tylko, że 80% mleka do produkcji sera kusi być krajowego.
            A dobrą śmietanę i dobre sery robi się nie tylko w Szwajcarii, jak wszyscy wiedzą. Do tego ze względu na łagodniejszy klimat holenderska, czy tam irlandzka krowa może więcej czasu spędzić na zielonym pastwisku niż szwajcarska.
            • eliszka25 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 11:49
              Szwajcarzy ogólnie mają fioła na punkcie podkreślania szwajcarskości produktów. Trzeba im przyznać, że jakość jedzenia jest faktycznie bardzo dobra, ale tutejsze produkty wcale nie zawsze są najlepsze tylko dlatego, że są ze Szwajcarii.
            • eliszka25 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 11:51
              Za szybko wysłałam.

Niekoniecznie są lepsze, ale praktycznie zawsze droższe. Ile kosztuje to pudełko w Niemczech i jaką ma pojemność?
              • szarmszejk123 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 11:59
                Ostatnio w promocji kupowałam ok 1,80€ za 900ml. Ale nie pamiętam ile kosztują bez promocji, może ze 2,50?
                • eliszka25 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 15:25
                  Ło jeżu! Chyba zacznę wozić lodową kontrabandę! U nas pudełko 900 ml kosztuje 12!!!!! CHF! No ale z alpejską śmietanką 🤣.
                  • szarmszejk123 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 15:45
                    To ja już wolę bez 🤣
                    • eliszka25 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 15:48
                      A nie tak dawno byłam na forum przekonywana o tym, że żywność u nas wcale nie jest taka droga 🤣
                      • szarmszejk123 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 15:58
                        U mnie w NL ich chyba w ogóle nie ma ( nie widziałam) ale gdyby były, to pewnie kosztowałyby koło 5€ , jak inne :p
                • snakelilith Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 20:14
                  szarmszejk123 napisał(a):

> Ostatnio w promocji kupowałam ok 1,80€ za 900ml. Ale nie pamiętam ile kosztują
                  > bez promocji, może ze 2,50?

O nie. Tak tanie nie są. Kosztują 3,99 euro. Ale regularnie przeceniają. W zeszłym tygodniu kosztowały 1, 77 euro. Kupiłam 5 opakowań.
                  • eliszka25 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 20:29
                    Czyli i tak 4x taniej niż u nas. Nawet za 3,99 kupiłabym hurtowo 😄
                    • snakelilith Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 21:38
                      eliszka25 napisała:

> Czyli i tak 4x taniej niż u nas. Nawet za 3,99 kupiłabym hurtowo 😄

Ale wy zarabiacie więcej. Jak podaje google średnia pensja w Szwajcarii jest 3-4 razy wyższa niż w innych krajach zachodniej Europy, więc ceny są też odpowiednio wyższe.
                      • eliszka25 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 22:23
                        Mimo wszystko wkurzające jest, że ta sama firma ten sam produkt „u siebie” sprzedaje kilkakrotnie drożej.
                        • auksencja15 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 22:28
                          W Polsce widzę w Auchan online za 27,49
                          😂
                          • eliszka25 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 24.08.23, 00:24
                            To też bardzo drogo, ale i tak połowę taniej niż u mnie.
                        • snakelilith Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 24.08.23, 00:31
                          eliszka25 napisała:

> Mimo wszystko wkurzające jest, że ta sama firma ten sam produkt „u siebie” sprz
                          > edaje kilkakrotnie drożej.

No przecież masz inne opakowanie i większość kreacji (oprócz akurat walnut)jest inaczej skomponowanych. To ma robić wrażenie, że masz inne lody. Do tego jedna forumka twierdzi, że tych niemieckich nie tyka, więc możesz się na tym orientować i pocieszyć się, że te niemieckie są wprawdzie dla Szwajcarów tańsze, ale pewnie gorsze. big_grin
                          • eliszka25 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 24.08.23, 17:18
                            Nie pozostaje mi nic innego, jak się tym pocieszać 🤣

A swoją drogą, to najbardziej mnie wkurza, jak niemieckie produkty, które znam, bo czasem przywozimy z Niemiec, nie dość, że u nas kosztują kilka razy więcej, to jeszcze smak mają „poprawiony” na szwajcarską modłę. Kilka razy się tak nacięłam i teraz nie kupuję 😤
                  • szarmszejk123 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 24.08.23, 11:07
                    O właśnie w tej promocji kupowałam, też się zaopatrzyliśmy 😁
                • emateczka Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 24.08.23, 16:16
                  U mnie bez promocji 3.99 euro we wszystkich sklepach. W pomocji 1.79 lub 1.99. To chyba jedyny produkt, którego cenę tak śledzę big_grin
            • szarmszejk123 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 11:57
              Przecież ja żartuję, pochodzenie śmietanki w lodach to moje ostatnie zmartwienie:p
    • alina460 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 15:57
      Najlepsze wg mnie są Carte d'or. Smak dowolny.
    • dwa_kubki_herbaty Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 15:58
      Jadam na patyku bo mi się nie chce pucharków budzić i łyżeczek.
      Lubię big milki i kaktusy szejki ;P
    • mayaalex Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:11
      W Belgii dostepne sa w kubelkach lody wloskiej firmy Grom - sa bardzo dobre - ale nie mam pojecia, czy mozna je gdzies znalezc w PL. Moje dzieci lubia magnum, ben&Jerry i haagen daz, ja kiedys lubilam carte d’or ale albo pogorszyla im sie jakosc albo to mi zmienil sie smak i juz teraz tak bardzo mi nie smakuja.
      • auksencja15 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:22
        Lubiłam zawsze carte dor o smaku gorzkiej czekolady 🙄 nie wiem czy nadal sa, w najbliższych sklepach dawno nie widziałam
    • alicja.delicjassa Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:20
      słony karmel Grycan są pyszne smile
      • tojaba Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:26
        alicja.delicjassa napisał:

> słony karmel Grycan są pyszne smile

O, tak. Zielona Budka też smile
        • eglantine Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:33
          Słony karmel tylko Haagen Dazs. Mogę zjeść dowolna ilość. Niestety. I jeszcze ich dulce de leche.
          Movenpicki i carte dory żadne mi nie smakują.
          • princesswhitewolf Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:39
            Haagen Dazs za slodki
    • kamire12 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:23
      ostatnio bardzo dobre o dziwo biedronkowe Marletto Dessert i beza i cherry brownie
      • samaasma Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:29
        O tak kupiłam jakieś biedronkowe marki biedronka w rożku złapałam w Biegu i były przepyszne

Naprawdę nie mam nic do zarzucenia szkoda że nie mam dostępu na co dzień

Te wszystkie drogiej Markowe to jakieś ulepki cukru i oleju kokosowego
      • bene_gesserit Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:35
        Marlwtto sernik cytrynowy są bardzo ok. Z sosem cytrynowym i kawałkami sernika.
        • auksencja15 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:48
          Nie lubię słodyczy oprócz lodów, ale ten smak brzmi pysznie 🥰
          • bene_gesserit Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 14:30
            auksencja15 napisała:

> Nie lubię słodyczy oprócz lodów, ale ten smak brzmi pysznie 🥰

W handlu pełno jest lodów śmietankowych, karmelowych, czekoladowych itd. Mało jest owocowych, tym bardziej kwaśnych owocowych (fajnie się tu wyróżniają wspomniane w tym wątku lody kaktus, chociaż mają chemiczną "czekoladowa" polewę albo kawałki tej chemicznej "czekolady"). Te lody serników z Biedry były miłą niespodzianką. Niestety, bardzo trudno je kupić sad
        • samaasma Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 17:21
          Ja miałam niestety jakieś chyba waniliowe albo straciatella
          nie udziwnione serniczki
          ale nie spodziewałam się że takie dobre

gdybym wiedziała to bym bardziej atakowała wink
          • memphis90 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 19:15
            Lody sernikowe są dobre niezależnie od firmy…
    • memphis90 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:29
      Ja lubię cytrynowe babeczki z lidla wink
    • tol8 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:38
      Grycan
      • bene_gesserit Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 14:32
        Grycan w tym roku szoruje brzuchem po dnie. Obrzydliwie słodkie, z chemicznymi aromatami. Jakość jak lodów Koral albo innego lodowego gie.
    • princesswhitewolf Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:39
      Ja nie jadam cukru wiec lody Oppo sa moim wyborem jesli sama nie robie

No ale tak naprawde to gdyby miala wybor to jestem wielka fanka lodow wloskich w typie Gelato, w szczegolnosci Nocciola ( orzech laskowy) smaku, no dobra pistacjowe moga byc np te Remero albo COsta&Mollica

z Polskich lodow to Grycan.

Moje dziecko lubi Oreo sandwich lody
    • lu_na_be Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 16:51
      Biedronka miała takie lody marletto 5 składników. Dobry skład, nie były super słodkie w odbiorze (nie pamiętam ile gram cukru). Niestety w tym roku nie udało mi się ich upolować, ale być może są gdzieś dostępne.
      Mam obok siebie lodziarnię, w której biorę od czasu do czasu jeden z trzech smaków lodów gałkowych, bo są właśnie mniej słodkie. Większość to faktycznie ulepek.
      • dreg13 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 17:18
        Niestety, wycofali. To były jedyne pudełkowe, które jadłam, bo były brz ohydnej gumy guar czy innych tego typu. Nie cierpię tego w lodach i marzę o lodziarni, w której będą prawdziwe lody, choćby i po 15 zł za gałkę, ale bez stabilizatorów i tym podobnych. Ech, marzenie…
        • nena20 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 23:30
          Ale niezły skład mają lody belgijska czekolada i drugie zielone orzechy makadamia. Właśnie te 500 ml. Polecam. Skład niezły bez dodatków
      • magia Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 17:19
        tez kupiwalam te lodycw zeszlym roku. Juz sie nie pojawiaja.
        • lu_na_be Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 08:56
          Ech, szkoda. Jak tylko znajdę jakiś fajny produkt, to szybko go wycofują.
    • bi_scotti Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 17:06
      Grycan Malaga & Cafe Latte - sure, sa slodkie ale flavours sa perfect smile
      Poza tym kupuje jakies gelato produkowanie locally przez Italian-Canadians - wiekszosc ludzi lubi, ja tak sobie (w porownaniu z Grycanem, flavours sa, jak dla mnie, mniej/gorzej defined) ale sa blisko, maja swietna kawe i mile stoliczki tudziez kilka opcji pojemnikow na wynos wiec nie narzekam, bo jednak ciut tansze od Grycana, po ktorego i tak nie zawsze chce mi sie jechac do polskiego sklepu. B&J, HD czy inne sasiedzkie wynalazki nie istnieja dla mnie jako lody - zawsze za slodkie i zbyt plastikowe uncertain Cheers.
      • 1012ja Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 22:05
        bi_scotti napisała:

> Grycan Malaga & Cafe Latte - sure, sa slodkie ale flavours sa perfect smile
        To też moje ulubione smaki. Lubię jeszcze owoce leśne ale w tym roku nie spotkałam.

Najlepsze to były pomarańczowy likier z kawałkami skórki ale od kilku lat nie produkują.
        • bi_scotti Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 22:24
          Owoce lesne to radosc dla mojego meza, ja wole sorbet z czarnej porzeczki Grycana ale troche mi sie znudzil w czasie Covid, bo gdy nie bylo dostaw, to w pewnym momencie ostaly sie w sklepowych freezers tylko sorbets, glownie cytrynowy & porzeczkowy - narazie wciaz jestem na "odwyku" wink Cheers.
      • brenya78 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 20:33
        Słodkie to może ale co q B&J i HD plastikowego?
        • bi_scotti Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 24.08.23, 00:43
          No idea "co" big_grin Tak mi smakuja - przypominaja zapach chinskich gumek z czasow pozno-gierkowskich wink Ja nie sprawdzam skladow - biore "na zab"/"na ozor" no i tak mi smakuja - plastic & more plastic. Cheers.
    • extereso Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 17:23
      Jestem lodoholikoem, niewybrednym. Najwięcej schodzi tradycyjnych casatte lodów i Carter d' or.. niestety dodaję do tego bitą śmietanę. Więc mimo sztang 2 razy w tygodniu nie chudnęsmile ale i nie tyję mimo codziennego deserkusmile
      • auksencja15 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 17:58
        Jak taka w sprayu to jeden psik ma ok 11 kcal wiec nie jest tak złe smile
        • extereso Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 18:30
          To uff
        • ogorkowa1377 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 10:30
          Psik psikowi nie równy 😉
      • bene_gesserit Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 14:36
        extereso napisała:

>. niestety dodaję do tego bitą śmietanę. Więc mimo sztang 2 raz
        > y w tygodniu nie chudnęsmile ale i nie tyję mimo codziennego deserkusmile

Żeby nie dodawać do lodów bitej śmietany, wystarczy nie trzymać jej w domu. Wypróbowane smile

Łączę się w lodoholiźmie.
    • is-laura Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 17:51
      Mój faworyt to biedronkowe marletto słony karmel, ale tylko te w rożku.
    • rosie Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 18:01
      Lody jak dawniej smietankowe (chyba korala?) I jeszcze lody o smaku bezy pavlova (te są ciut słodsze ale nie tak jak grycan), w zielonym opakowaniu, firmy nie pamiętam. I lody o smaku tiramisu, te uwielbiam niezaleznie od firmy, mogą by nawet biedronkowe marletto
    • truchtamsobie Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 18:04
      Moje odkrycie tego roku, rewelacja!
      • extereso Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 18:31
        O! To może być mój nowy hit
        • truchtamsobie Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 04:49
          Ja średnio lodowa ale te są rewelacja!
          Kupuję z Żabce. Polecam
      • czarownicazoz Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 19:58
        Koral jest super
      • princesswhitewolf Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 09:51
        Ta pieczatka " na smietance". 🤣🤣🤣

Powinni dodac " z zolteczkami" i " z cukrusiem"
        • magrathh Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 11:19
          Nie rozumiem, co w tym śmiesznego.
          Śmietanka jest to produkt uzyskany poprzez odwirowanie mleka, w celu utrwalenia poddana jest najczęściej homogenizacji i pasteryzacji. Śmietana jest to śmietanka poddana ukwaszeniu przy pomocy żywych kultur bakterii fermentacji mlekowej. Czyli śmietanka jest słodka (do ubijania) a śmietana kwaśna (do zup i sosów).
      • bene_gesserit Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 14:38
        O rany, jakie fajne zestawienie! A nie słodkie one za bardzo?
        • truchtamsobie Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 24.08.23, 20:19
          Nie właśnie, są idealnie słodko-kwasne, naprawdę warto spróbować 😁
    • czarownicazoz Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 18:23
      Zielona Budka
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 18:41
      Najlepsze są dla mnie lody Willisch, mała manufaktura, czasami kilka smaków bywa w podczas jakichś akcji w Lidlu. Dla mnie majstersztyk i skład bez chemii
      • default Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 19:58
        Też uważam, że są super. Koło mnie bywają niemal w każdym spozywczaku, chociaż mały wybór smaków - a ich oferta jest imponująca, no i oferują sprzedaż online:
        willisch.pl/pl_PL/
        • magia Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 23:39
          nie moja bajka, ale jadlam tylko dwa smaki.
          No i z tego co kojarzę ceny wyzsze nawet niz Haagen Dazs
      • dreg13 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 21:04
        Mają stabilizator, przez co lody są gumowe. Czyli jak wszystkie uncertain
        • al_sahra Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 21:33
          dreg13 napisała:

> Mają stabilizator, przez co lody są gumowe. Czyli jak wszystkie uncertain

Häagen Dazs nie mają.
      • czarnajuzia Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 23.08.23, 10:55
        uwielbiam ich popcornowe
    • panna.nasturcja Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 19:26
      Haagen dazs. Wyłącznie.
      • czarownicazoz Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 19:57
        Ja nie lubie Haagen dazs. A najgorsze te Ben &Jerry czy cos w tym stylu.
        • marzeka11 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 20:12
          A moim odkryciem są lody z Lidla, które kupiłam przypadkowo, a okazały się jednym z najsmaczniejszych
    • chersona Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 19:29
      dobre i mało słodkie miał Marks&Spencer. Czasami bywają na stronie Frisco.pl
    • imponderabilia22 Re: a lody kupne- są takie co polecacie? 22.08.23, 20:58
      Śliwka nałęczowska, Solidarność