Dodaj do ulubionych

Czy mam paranoje? Karta kredytowa

22.08.23, 15:17
Chciałam sobie założyć Empik GO.
Zwykle swoje subskrypcje ogarniam Paypalem, ale Empik go z tego co widzę wymaga podpięcia karty kredytowej.
No chciałam to zrobić i ze strony Empiku po podaniu karty kredytowej przerzuciło mnie na stronę banku celem potwierdzenia. Ale ta strona logowania wyglądała nieco inaczej. Więc się przestraszyłam i zrezygnowałam.
Koleżanka z którą o tym mówiłam powiedziała, że miała podobnie, zalogowała się i że na etapie podpinania karty miała przesłać 1 zł.
I ona na tym etapie odpuściła bo jej to wyglądało dziwnie, wylogowała się, zmieniła hasło i ponoć nic się nie wydarzyło (nie sczyścili jej kąta etc).
I moje pytanie brzmi - czy przy podpinaniu karty w Empik Go to tak powinno wyglądać?
Mało mam do czynienia z płatnościami z karty kredytowej i nie wiem, czy to nadmierna paranoja z mojej strony czy nie.
W razie czego bez empik go mogę żyć, ale wolę wiedzieć na przyszłość.
Obserwuj wątek
    • princy-mincy Re: Czy mam paranoje? Karta kredytowa 22.08.23, 15:22
      mam empik go od ponad roku, nic mi z konta nigdy nie sciagnelo, ale tez nie uzywam miesiecznego abonamentu, tylko taki 6-miesieczny, ktory wychodzi o wiele taniej (190 zl za 6 mcy) i kupujesz go stacjonarnie w salonie
      • beataj1 Re: Czy mam paranoje? Karta kredytowa 22.08.23, 15:25
        Ja chciałam sprawdzić te darmowe 7 dni na początek by podjąć decyzję czy jestem zadowolona czy nie (czy są fajne podcasty etc) Storytel lubię i jakby co nie zostanę bez książek, ale może empik mi się spodoba. Tylko mnie spłoszyli przy tej karcie.
    • alpepe Re: Czy mam paranoje? Karta kredytowa 22.08.23, 15:24
      Nie wiem, jak tam, ale moja firma w Polscd oferuje pewne towary na allegro i wiem, bo mnie wkurzały ich wszystkie procedury, że tam trzeba było zrobić przelew na złotówkę, coś podobne mieliśmy z Etsy, potem te pieniądze wracały, chodziło o weryfikację, że faktycznie dane konta są prawidłowe. Nie dam sobie głowy uciąć, ale chyba z niemiecką firmą i paypaylem też tak było. Jedno euro obciążenia, a potem to euro z powrotem.
    • tojaba Re: Czy mam paranoje? Karta kredytowa 22.08.23, 15:31
      Miałam podobnie - ale ja sobie dałam te 1 zł ściągnąć. Oddali za kilka minut. Chodzi o sprawdzenie,
      czy karta jest ok.
    • kk345 Re: Czy mam paranoje? Karta kredytowa 22.08.23, 15:34
      Nie znam się na empiku, ale weryfikacja mBanku ostatnio czasem wygląda nieco inaczej, a po sprawdzeniu certyfikat strony się zgadza. Może to podobny przypadek?
    • iwoniaw Re: Czy mam paranoje? Karta kredytowa 22.08.23, 15:40
      Zazwyczaj sklepy tego typu chcą miec podpiętą kartę, Amazon chce przelewu na 0,00 zł dla potwierdzenia nawet jesli kupujesz cos za kupon podarunkowy. Mnie to denerwuje, a w obliczu zdarzajacych sie i u gigantow wyciekow danych założyłam sobie wirtualną kartę płatniczą, na której koncie trzymam max kilka stówek i dosylam przelew jesli chcę ewentualnie większe zakupy robić. Używam tej karty tylko do zakupów przez net.
      • sol_13 Re: Czy mam paranoje? Karta kredytowa 23.08.23, 06:18
        I słusznie. Ja do wszystkich zakupów w necie używam tylko jednej karty, kredytowej, więc w razie czego to nie moje pieniądze.
    • sol_13 Re: Czy mam paranoje? Karta kredytowa 23.08.23, 06:13
      Weryfikacja karty na jedną jednostkę walutową to standardowa sprawa przy podpinaniu karty jako środek płatniczy do platformy. Usługodawca chce wiedzieć, czy dołączasz aktywną kartę a nie za bardzo ma jak tego inaczej sprawdzić niż robiąc testową transakcję.
    • iberka Re: Czy mam paranoje? Karta kredytowa 23.08.23, 06:44
      Mam empik go, karty nie podpinałam, bo i po co.
    • imponderabilia22 Re: Czy mam paranoje? Karta kredytowa 23.08.23, 10:39
      Jak zakładam konto na plenerze to też musiałam przesłać złotówkę. Ja bym zapytała u źródła czy to tak ma wyglądać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka