Dodaj do ulubionych

nieregularna miesiączka, co robić?

22.08.23, 18:59
Może ktoś wie, pomoże?

Mam 43 lata, od 16 roku życia brałam tabletki antykoncepcyjne, z przerwą na planowaną ciążę, po porodzie od razu do tabletek wróciłam.

Rok temu tabletki, w lipcu tabletki odstawiłam, i od tej pory mam niesamowicie nieregularne miesiączki, albo co dwa tygodnie, albo co trzy miesiace.
U ginekologa byłam w grudniu, zrobił mi mnóstwo badań, wymazy, z krwi, usg, cytologię, wszystko w jak najlepszym porządku
I właśnie mija rok odkąd tabletek nie biorę, a ja dalej mam nieregularne misiaczki
Wiem, musze do lekarza, i we wrześniu planuję wizytę, ale może ktoś miał podobnie, podpowie czy się martwić, czy to normalne

Obserwuj wątek
    • mikawi Re: nieregularna miesiączka, co robić? 22.08.23, 19:07
      Rozrzut 2 tygodnie do 3 miesiące nie jest normalny. Poszukaj ginekologa endokrynologa, żeby tabletkami ustawił Ci cykl. Bierzesz wtedy tabletki w wybrane kilka dni cyklu i oczywiście nie ma tu mowy o skuteczności antykoncepcyjnej.
      • roszponka123 Re: nieregularna miesiączka, co robić? 22.08.23, 19:44
        biorę letrox na tarczycę i niedoczynność
        • kk345 Re: nieregularna miesiączka, co robić? 22.08.23, 20:19
          I nie kojarzysz, że niedoczynność jak i nadczynność może zaburzać cykl?
          • roszponka123 Re: nieregularna miesiączka, co robić? 22.08.23, 20:31
            kojarzę, ale nie wiem gdzie mam szukać pomocy i co robić
            • berdebul Re: nieregularna miesiączka, co robić? 22.08.23, 20:59
              Ginekolog-endokrynolog.
    • kozica111 Re: nieregularna miesiączka, co robić? 22.08.23, 19:55
      Kochana , ćpasz hormony od 30 lat, nie ustalisz "prawidłowości".
      • roszponka123 Re: nieregularna miesiączka, co robić? 22.08.23, 20:10
        wiem, zdaję sobie z tego sprawę, tylko co dalej?
        • snakelilith Re: nieregularna miesiączka, co robić? 22.08.23, 20:17
          Nie słuchaj bzdur. Sama brałam bardzo długo pigułkę, nie 30 lat, ale sporo ponad 20. Po odstawieniu nie miałam okresu przez 8 miesięcy. Podobno coś takiego się zdarza, ginekolog kazał mi czekać. U mnie się wyregulowało od samości.
          Ale może też tak być, że pigułka zakryła u ciebie jakieś problemy hormonalne, w końcu podczas brania pigułki nie masz normalnego cyklu i miesiączka nie jest miesiączką, a krwawieniem z odstawienia. Więc bez ginekologa się nie obędzie.
          • roszponka123 Re: nieregularna miesiączka, co robić? 22.08.23, 20:19
            dziękuję
            • dominika9933 Re: nieregularna miesiączka, co robić? 22.08.23, 21:00
              Mam podobnie jak Snake. Syna urodziłam jak miałam osiemnaście lat, od razu po porodzie, prawie, zaczęłam stosować antykoncepcję hormonalną.Jakies cztery lata temu (44 lata) przestalam mieć plamienia (miesiączkę), ginekolog powiedziała mi, że nie jest to menopauza, bo hormony na dobrym poziomie, ale endometrium cienkie, i że ryzyko zajścia w ciążę prawie żadne. Rozstałam się z partnerem i odstawiłam antykoncepcję, po kilku miesiącach wróciła mi bardzo regularna miesiączka. Jak to Snake napisała od samosci.
    • kamin Re: nieregularna miesiączka, co robić? 22.08.23, 20:23
      Zbadaj rezerwę jajnikową ( choćby fsh). Może to premenopauza.
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: nieregularna miesiączka, co robić? 22.08.23, 20:44
      W tym wieku raczej już dzieci nie planujesz, załóż wkładkę wewnątrzmaciczną i będziesz mieć spokoj.
      • roszponka123 Re: nieregularna miesiączka, co robić? 22.08.23, 20:48
        nie chcę już żadnych hormonów, zabezpieczeń, zastanawiam się, czy da się uregulować miesiączkę bez tego
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: nieregularna miesiączka, co robić? 22.08.23, 21:09
          Nie planujesz już współżyć?
        • karmelowa_nowa Re: nieregularna miesiączka, co robić? 23.08.23, 13:52
          roszponka123 napisała:

> nie chcę już żadnych hormonów, zabezpieczeń, zastanawiam się, czy da się uregul
          > ować miesiączkę bez tego
          Da, napisałam niżej
    • alpepe Re: nieregularna miesiączka, co robić? 22.08.23, 21:19
      Zawsze, kiedy mi się zmieniała dawka tabletek na tarczycę, a mam hashimoto, opóźniał mi się okres. Okej, o tydzień lub dwa, ale zawsze. Może i u ciebie tarczyca tak wariuje, że powoduje rozrzut z miesiączką.
    • bastetbb Re: nieregularna miesiączka, co robić? 23.08.23, 09:50
      Zrób badania hormonalne czy to nie menopauza. To jest czas.
    • wena-suela Re: nieregularna miesiączka, co robić? 23.08.23, 11:08
      Rany, przecież przez większość życia twój organizm nie funkcjonował naturalnie, było to zaburzane hormonami , więc co tu się dziwić, że nie wraca na właściwe tory. Zapomniał jak to jest.
      • karmelowa_nowa Re: nieregularna miesiączka, co robić? 23.08.23, 13:51
        Moja córka na nieregularne i bardzo obfite miesiączki dostała progesteron. Działa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka