Dodaj do ulubionych

Wrześniowe premiery książkowe

22.08.23, 20:07
Otwieram nowy wątek czytelniczy, bo wczoraj zorientowałam się, że we wrześniu wyjdzie najnowsza książka Kena Folleta z serii o Kingsbridge. Oczywiście zamówiłam (Folleta czytam w wersji papierowej).
Ma się też pojawić nowa książka Lackberg.
Stramerowie oczywiście.
Po angielsku ma się ukazać nową książka Galbraitha/Rowling.
A w październiku Francja na talerzu (Italia na ematce była bardzo popularna 😃)
A wy na co czekacie literacko?
Obserwuj wątek
    • aadrianka Re: Wrześniowe premiery książkowe 22.08.23, 20:46
      Na nowego Dehnela i nowego Dehnela w duecie z mężem, czyli kolejny tom o profesorowej Szczupaczynskiej. Ale to dopiero w listopadzie.
      • daniela34 Re: Wrześniowe premiery książkowe 22.08.23, 20:55
        Oooooo. TAK MI MÓW!
        • gama2003 Re: Wrześniowe premiery książkowe 22.08.23, 21:03
          Oooooo. Do mnie też !
          • mdro Re: Wrześniowe premiery książkowe 22.08.23, 21:36
            To ja też przycupnę z wami wink
            Ja nic ciekawego nie zauważyłam, może i dobrze, bo przybywa mi pozycji na czytniku w szybszym tempie niż nadążam czytać...
            • simply_z Re: Wrześniowe premiery książkowe 22.08.23, 22:31
              Ooo wreszcie, czekałam
          • daniela34 Re: Wrześniowe premiery książkowe 22.08.23, 21:56
            Ja jeszcze sobie czekam (ale to już jutro ma się ukazać) na "kryminał" (podobno bardziej to książka o ksiazkach) "Kobieta w bibliotece." Mam nadzieję, że będzie smaczna.
    • alterego72 Re: Wrześniowe premiery książkowe 22.08.23, 20:51
      O, Francja na talerzu
      • daniela34 Re: Wrześniowe premiery książkowe 22.08.23, 21:56
        Już zamówiłam 😄
    • default Re: Wrześniowe premiery książkowe 22.08.23, 20:54
      Czekam na Stephena Kinga, "Holly". Ale Folleta też chętnie nabędę. Znam całość serii, a ostatnio wydany prequel "Filarów Ziemi" - "Niech się stanie światłość" przeczytałam jednym tchem.
      • viridiana73 Re: Wrześniowe premiery książkowe 22.08.23, 23:24
        To mnie ubiegłaś, bo ja też czekam na Holly😊 Fajnie napisana postać, lubię ją.
    • koko8 Re: Wrześniowe premiery książkowe 22.08.23, 20:55
      daniela34 napisała:

we wrześniu
      > wyjdzie najnowsza książka Kena Folleta z serii o Kingsbridge.

O masz! Ja od kilku lat dojrzewam do "Slupa ognia", a Follet juz zdążył wysmażyć czwartą część? To mnie chyba zmotywuje do odkopania Słupa z czeluści kindla.
      Jeśli chodzi o nowości, na nic nie czekam, bo mam koszmarne zaległości książkowe i mogę się do konca zycia nie wyrobić 🤷🏼‍♀️.
      • malia Re: Wrześniowe premiery książkowe 23.08.23, 14:23
        To tak jak ja😊. Z wieloma książkami tak mam, czytam pierwsza część, potem odkładam i zapominam. Forum mi niedawno przypomniało że Księga Diny miała dalszy ciąg, kupiłam teraz po śmiesznej cenie i nie mogę się zabrać do czytania
    • homohominilupus Re: Wrześniowe premiery książkowe 22.08.23, 20:57
      Gdzieś mi się o oczy obiło, ze będzie nowa Nina Waha, ta od Testamentu.
      Byłoby super!
    • jkl13 Re: Wrześniowe premiery książkowe 22.08.23, 21:08
      Nie lubię takich wątków. Specjalnie nie śledzę książkowych nowości, bo stos nieprzeczytanych książek rośnie bez tego. A tu ematka wyskakuje mi z takim wątkiem. Wstydźcie się, wszystkie wy niedobre istoty. Gdzie ja to wszystko pomieszczę?

Ps. Dzięki temu wątkowi mam gotowa listę prezentową na wrześniowe urodziny. Dziękuję pięknie 😘
      • daniela34 Re: Wrześniowe premiery książkowe 22.08.23, 21:17
        Prosz...😀

To jeszcze podpowiem, że na dniach wyjdzie "Kuchnia lwowska" wydana chyba niebrzydko przez Znak. Jak ktoś ma w okolicy fanów kuchni to to może być niezgorszy prezent.
    • inez21 Re: Wrześniowe premiery książkowe 22.08.23, 21:23
      Ooo zacny wąteczek🤣
      Ja najbardziej czekam na drugą część Sagi o ludziach ziemi ale będzie dopiero pod koniec września. I coś nowego Ałbeny Grabowskiej tej od Stulecia Winnych chyba pod tytułem Najważniejsze to przeżyć.
      • daniela34 Re: Wrześniowe premiery książkowe 22.08.23, 21:24
        A tak. Na drugi tom tej sagi też czekam.
        • inez21 Re: Wrześniowe premiery książkowe 22.08.23, 21:35
          👍👍👍
      • mamaafg Re: Wrześniowe premiery książkowe 22.08.23, 22:37
        Ja tez czekam na Sagę! Nic wiecej w zapowiedziach mnie nie zaciekawilo. Chyba jestem coraz bardziej wybredna. Ale mam kilka nieprzeczytanych ksiezek, wiec wlasciwie dobrze sie sklada.
    • wiosennedni5 Re: Wrześniowe premiery książkowe 22.08.23, 21:28
      Czekacie na nowości, czyli wszystko wcześniejsze macie przeczytane? Czy jak? 🤨
      • daniela34 Re: Wrześniowe premiery książkowe 22.08.23, 21:30
        Tak. Przeczytałam już wszystkie książki, ale oni ciągle piszą nowe. Świnie!
        • zona_glusia Re: Wrześniowe premiery książkowe 22.08.23, 21:35
          Straszne świnie big_grin
      • zona_glusia Re: Wrześniowe premiery książkowe 22.08.23, 21:33
        Nie, ale i tak czekam. big_grin Jak w ogóle można mieć "wszystko wcześniejsze" przeczytane? Prawdziwego książkoholika poznaje się po zaległościach.
      • malia Re: Wrześniowe premiery książkowe 23.08.23, 14:27
        chodzisz do kina na nowe filmy tylko wtedy gdy wszystkie dotychczasowe filmy masz obejrzane? Czekam, bo to co przeczytałam podobało mi się i jestem ciekawa dalszego ciągu albo innych książek autora, którego lubię
    • zona_glusia Re: Wrześniowe premiery książkowe 22.08.23, 21:30
      Czekam na wznowienie "Ściany" Marlen Haushofer, ale to wyjdzie dopiero w listopadzie. Książka jest podobno bardzo dobra, ale jej obecna cena mnie zniechęcała do przekonania się o tym osobiście.
    • ggrr.ruu Re: Wrześniowe premiery książkowe 22.08.23, 22:02
      Na nową książkę Navala - Mój przyjaciel Dragovi na książkę Radziwinowicza o Putinie
    • semihora Re: Wrześniowe premiery książkowe 22.08.23, 23:15
      Oprócz już wymienionych, zanotowałam sobie "Yellowface", poza tym głównie rzeczy naukowe albo reportaże, np. "Reżim. Doniesienia z putinowskiej Polski".
      • daniela34 Re: Wrześniowe premiery książkowe 22.08.23, 23:20
        O tak, jestem ciekawa Yellowface. Wyłapałam rekomendację w klubie książkowym Reese Whiterspoon. Co o niczym nie świadczy, bo poleca książki bardzo fajne i bardzo słabe (dzisiejsze rozczarowanie to świeżutki "Dom pośród sosen"- ale nudy!)
      • semihora Re: Wrześniowe premiery książkowe 23.08.23, 11:48
        O, Tajfuny ogłosiły premierę "Prawdziwej powieści". Dodaję do listy!
      • evening.vibes Re: Wrześniowe premiery książkowe 23.08.23, 14:27
        semihora napisała:
        > Oprócz już wymienionych, zanotowałam sobie "Yellowface",

Słuchałam w oryginale (jest na Storytell) i bardzo polecam. W necie mało recenzji bo to książka w jakimś stopniu... o recenzentach big_grin
    • szafireczek Re: Wrześniowe premiery książkowe 23.08.23, 11:55
      To ja dodam, że będzie wznowienie "Paryż belle epoque", tzn. jak to wydał PWN, to tytuł był nieco inny " Paryż miasto sztuki i miłości w czasach belle époque". Tym razem wyda to Rebis - i ma być również ładnie ilustrowany.

Jak ktoś czeka na kuchnię lwowską, to niedawno ukazały się "Smaki Lwowa. Kulinarna biografia miasta" - ładnie wydane - historia przeplata się ze współczesnością, narracja w stylu gawędziarskim z anegdotami) trochę za duża czcionkawink są też przepisy od szefów kuchni - polecam.

Italia na talerzu mnie rozczarowała wydaniem - bardzo słaby papier ogromnie obniżył, w mojej ocenie, walory książki, więc nad Francją to się zastanowię, tym bardziej, że akurat ten region jest i tak wdzięcznie i szeroko opisany, chociaż z drugiej strony - to ojczyzna autora, więc jest to zapewne doskonała rekomendacja.

Aha, jeśli kogoś to interesuje, to z tradycji kulinarnych M. Tomaszewskiej-Bolałek tym razem wyjdzie Polska (po Japonii, Korei, Szwecji, Finlandii i Norwegii).

Z zapowiedzi to najbardziej czekam na Grand Central. Historie o wojnie i miłości. Potem na na Rosję. Mocarstwo absurdu i nonsensu - M. Strzyżewskiego - całą serię Szczelin (Wydawnictwo Otwarte) mogę polecić, bo się świetnie czyta, ostatnia, jaką przeczytałam, to Świat na sprzedaż.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka