Dodaj do ulubionych

Zdrowotnie - krzywa cukrowo-insulinowa

23.08.23, 11:16
Dziewczyny, mieszkam w małym mieście, sensownego diabetologa lub endokrynologa nie ma....ten u którego byłam, oparł diagnozę tylko o HOMA i stwierdził że tak ma być....
Namoje oko wyniki niejednoznaczne.
W ciągu roku przytyłam 6kg, łącznie w ciągu ostatnich 2 lat przybyło 9 kg. Mam duży brzuch.
Zrobiłam krzywe, widzę że 2 pomiary są lekko ponad normy znalezione w internecie - glukoza po 1h 144, a insulina po 2h 34.4.
Czy szukać lekarza w innym mieście? Czy macie doświadczenie, by lekarze tych specjalności opierało diagnozy tylko na wywiadzie online i wynikach? Nie mam siły jechać po to, by kolejny lekarz powiedział że to dobre wyniki...
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: Zdrowotnie - krzywa cukrowo-insulinowa 23.08.23, 11:30
      krzywa cukrowa obejmuje 3 pomiary glukozy i insuliny w czasie 2h. Masz takie? Na tej podstawie liczy się homa i stawia diagnozę. Tyjesz, bo za dużo jesz. Za dużo jesz i wywala insulinę oraz cukier, nadmiar kalorii lubi odkładać się na brzuchu.
      • annna_maria_1985 Re: Zdrowotnie - krzywa cukrowo-insulinowa 23.08.23, 11:45
        Tak, mam
        Glukoza na czczo 94, po godzinie 144, po dwóch 134
        Insulina na czczo 8.4, po godzinie 46.3, po dwóch 34.4.
        Pewnie jem za dużo, chociaż podjęłam w tym czasie 2 miesięczne próby zmiany odżywiania i ruchu, bez rezulatu🥺🥺
        • hosta_73 Re: Zdrowotnie - krzywa cukrowo-insulinowa 23.08.23, 11:52
          "Pewnie jem za dużo, chociaż podjęłam w tym czasie 2 miesięczne próby zmiany odżywiania i ruchu, bez rezulatu"

Może za szybko rezygnowałaś albo robiłaś jakieś błędy żywieniowe. Wizyta u dietetyka mogłaby pomóc.
          Piszesz, że wyniki Ft3, Ft4 i TSH masz w normie ale czy pokazałaś je sensownemu endo czy sama sobie zinterpretowałaś? Jeśli nie to też warto.
          • ichi51e Re: Zdrowotnie - krzywa cukrowo-insulinowa 23.08.23, 18:24
            Ja miałam normalne wyniki hormonów a na usg - Hashimoto…
            • annna_maria_1985 Re: Zdrowotnie - krzywa cukrowo-insulinowa 23.08.23, 18:49
              Zapisze się na USG. Mama i siostra mają hashi
            • princesswhitewolf Re: Zdrowotnie - krzywa cukrowo-insulinowa 23.08.23, 20:47
              Tez kwestia definicji co normalne wyniki sa bo jak gorna granica to wiesz ...
        • mak_z_figa Re: Zdrowotnie - krzywa cukrowo-insulinowa 23.08.23, 12:51
          Nie wiem jak normy dla insuliny, ale dla glukozy są ok. Na czczo powinno być do 100, po godzinie do 160 (albo 180, różnie znalazłam) , a po 2h do 140. Więc wszystkie 3 wyniki, dla samej glukozy, są ok.
          Ja mialam glukozę ponad 200 po 1h i ponad 150 po 2h, ale nie miałam mierzonej insuliny.
          Co do diety po diagnozie, to zaczęłam liczyć ładunek glikemiczny posiłków. Są aplikacje, które pomagają to liczyć. Waga zaczęła dość szybko spadać, chociaż miałam wrażenie, że kalorycznie jem na podobnym poziomie.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Zdrowotnie - krzywa cukrowo-insulinowa 23.08.23, 11:33
      Bo wyniki są dobre, ale czas przejść na dietę niskocukrową, dużo się ruszać, nie tyć, tylko schudnąć.
      Żaden nawet super diabetolog nie zrobi żadnego cudu za ciebie.
      A tycie może być przy niedoczynności tarczycy. Badałaś TSH, FT3, FT4?
      • annna_maria_1985 Re: Zdrowotnie - krzywa cukrowo-insulinowa 23.08.23, 11:41
        Tak, zbadane, w normach
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Zdrowotnie - krzywa cukrowo-insulinowa 23.08.23, 11:43
        A jeśli chodzi o tycie w cukrzycy, to jest odwrotnie.
        Nie tyje się z powodu cukrzycy, można chudnąć, jeśli cukrzyca jest bardzo zaawansowana.
        Zaś tyjąc, hoduje się sobie cukrzycę.
        Jeśli będziesz nadal tyć, to cukrzycę za parę lat masz, jak w banku.
        Tylko dieta nisko glikemiczna i dużo ruchu może cię uratować.
        I koniecznie zbadaj tarczyce, bo może jest organiczna przyczyna tego tycia. Wtedy endokrynolog i tabletki.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Zdrowotnie - krzywa cukrowo-insulinowa 23.08.23, 11:55
          To jak wszystko w normie, to musisz jednak za dużo jeść, albo nieodpowiednie rzeczy, i za mało się ruszać.
          Z wiekiem zapotrzebowanie na jedzenie maleje, więc nawet jeśli jesz tak samo, jak zawsze, to teraz może być za dużo.
          Cukier przede wszystkim wyklucz z diety całkowicie, ogranicz mąkę, chleb, makaron, kasze, ryż, ziemniaki.
          Jak musisz coś słodkiego, to kupuj słodycze dla diabetyków, w których nie ma cukru.
          • thea19 Re: Zdrowotnie - krzywa cukrowo-insulinowa 23.08.23, 12:35
            Ziemniaki? Ziemniaki są zdrowe i niskokaloryczne. Kasze w większości też są zdrowe i nie wywalają cukru w kosmos.
            • princesswhitewolf Re: Zdrowotnie - krzywa cukrowo-insulinowa 23.08.23, 15:26
              >Ziemniaki? Ziemniaki są zdrowe i niskokaloryczne.

Mylisz sie. Ziemniaki maja bardzo wysoki indeks glikemiczny. W cukrzycy nie tyle chodzi o kalorycznosc ale indeks i ladunek glikemiczny
            • mak_z_figa Re: Zdrowotnie - krzywa cukrowo-insulinowa 23.08.23, 16:42
              Ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny. Można go zmniejszyć przez schłodzenie po ugotowaniu i ponowne ogrzanie, bo coś tam się zmienia w strukturze.
              Kasze, to zależy. Gryczana, bulgur, orkiszowa, pęczak czy quinoa są ok. Ale jaglana, jęczmienna perłowa, czy kuskus już nie
    • hosta_73 Re: Zdrowotnie - krzywa cukrowo-insulinowa 23.08.23, 11:44
      Ale pozostałe wartości z krzywej też są ważne.

Spróbuj więcej ruchu i diety z niskim IG/ŁG.
    • zlota-klamka Re: Zdrowotnie - krzywa cukrowo-insulinowa 23.08.23, 12:01
      Schudnij 9 kg i dopiero wtedy idź do lekarza. Każdy z taką nadwagą prędzej czy później wyhoduje sobie cukrzycę
      • majenkirr Re: Zdrowotnie - krzywa cukrowo-insulinowa 23.08.23, 15:00
        A gdzie ona pisała, ile wazy?
        • alicia033 Re: Zdrowotnie - krzywa cukrowo-insulinowa 23.08.23, 15:28
          majenkirr napisała:

> A gdzie ona pisała, ile wazy?
          >

Nigdzie. Ale nawet gdyby autorka wątka startowała z niedowagi to te 9 kg o które przytyła to raczej na pewno za dużo (chyba, że to Kręglicka ale jakoś nie wydaje mi się, że to ten przypadek).
          • annna_maria_1985 Re: Zdrowotnie - krzywa cukrowo-insulinowa 23.08.23, 16:37
            Ważę teraz 61-62 kg...przy wzroście 153 cm....
            • zlota-klamka Re: Zdrowotnie - krzywa cukrowo-insulinowa 23.08.23, 18:18
              ja tyle ważę przy 170...
              • annna_maria_1985 Re: Zdrowotnie - krzywa cukrowo-insulinowa 23.08.23, 18:47
                I nie masz nadwagi. A ja niestety mam
            • majenkirr Re: Zdrowotnie - krzywa cukrowo-insulinowa 23.08.23, 20:48
              No nie pomagasz tongue_out
            • princesswhitewolf Re: Zdrowotnie - krzywa cukrowo-insulinowa 23.08.23, 20:49
              >Ważę teraz 61-62 kg...przy wzroście 153 cm....

Jestes drobnokoscista i malocyckowa by mowic o nadwadze czy masz 21 lat?
          • larix_decidua77 Re: Zdrowotnie - krzywa cukrowo-insulinowa 23.08.23, 18:29
            alicia033 napisała:

> majenkirr napisała:
            >
            > Ale nawet gdyby autorka wątka startowała z niedowagi to te 9 kg o któr
            > e przytyła to raczej na pewno za dużo (chyba, że to Kręglicka ale jakoś nie wyd
            > aje mi się, że to ten przypadek).
            >
            >
            Co za bzdura. Kobieta ze wzrostem 160 i niedowagą na granicy ma ok 46 kg. Po przytyciu 9 będzie ważyć 55 i na pewno nie będzie musiała się odchudzać.
    • kamire12 Re: Zdrowotnie - krzywa cukrowo-insulinowa 23.08.23, 12:54
      zrób hemoglobinę glikowaną. glukoza powyżej 90, to już nie jest norma. to już stan przedcukrzycowy.nie już tabletki, ale ostrzeżenie.
      przestań jeść kolację, tj. ostatni posiłek koło 17. w ciągu dnia 3 posiłki. pomiędzy nie ma podjadania, tylko woda, herbata bez cukru. ogranicz pieczywo. cukier całkowicie, czyli nie używamy w ogóle cukru, nie kupujemy słodzonych napoi, nie kupujemy ciastek, batonów itp. jak już musisz to raz w tygodniu i od razu po posiłku. jak nie będziesz jeść przez 2 tygodnie, to serio organizm już się nie będzie tak domagał.
      muszą być przerwy między posiłkami i duża przerwa nocna. ciało jak śpi się regeneruje, nie jest to czas na trawienie tego co się zjadło. więcej ruchu, czyli wystarczy nawet iść na spacer, te 10 tyś kroków na dzień.
      staraj się jeść zdrowo, więc warzywa, białko. mniej węglowodanów. cukier spadnie.
      • princesswhitewolf Re: Zdrowotnie - krzywa cukrowo-insulinowa 23.08.23, 15:19
        >przestań jeść kolację, tj. ostatni posiłek koło 17. w ciągu dnia 3 posiłki.

To nie jest dobra rada bez sprawdzenia dokladnie czy nie jest juz diabetykiem ze wzgledu na efekt brzasku i somogyi czy stan przedcukrzycowy

U diabetykow niewskazane sa spadki insuliny.
        • princesswhitewolf Re: Zdrowotnie - krzywa cukrowo-insulinowa 23.08.23, 15:20
          Tzn mam na mysli radykalne spadki ( pisze bo ktos sie przyczepi zaraz ze u kazdego spada)
    • princesswhitewolf Re: Zdrowotnie - krzywa cukrowo-insulinowa 23.08.23, 15:16
      Ja proponuje diete z niskim GI i wykluczenie produktow z pszenicy, zyta, ryzu, ziemniakow. Przerzuc sie na chleby z nasion, sojowe, gryczane, jaglane, owsiane i tez patrz na ladunek glikemiczny czyli ile jesz tego. To samo dotyczy makaronow.

Duzo warzyw z niskim GI i zrodla bialka. Owocow tyle naraz co piesc.

Poza tym diabetolog

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka