Dodaj do ulubionych

Jak wysłać kasę bez przelewu?

23.08.23, 11:20
Jak przekazać odbiorcy gotówkę na odleglość, jeśli nie przelewem? Kwoty nieduże, rzędu 100-200 zł. Kasa na cele bytowe dla bezrobotnego, wiec odpada bitcoin czy kody podarunkowe do luksusowych sklepów. Przekaz pocztowy też, ze względu na koszty. Użytek wielokrotny na okaziciela, bez kontaktu osobistego (konieczne doładowywanie online). Co poleca ematka?
Obserwuj wątek
    • taje Re: Jak wysłać kasę bez przelewu? 23.08.23, 11:24
      Przelew odpada bo beneficjent nie ma rachunku bankowego czy z innych jeszcze powodów?
      • laurielle Re: Jak wysłać kasę bez przelewu? 23.08.23, 11:34
        Rachunek ma, ale boi sie, ze jakiekolwiek wplywy spowoduja utrate uprawnien.
        • taje Re: Jak wysłać kasę bez przelewu? 23.08.23, 11:46
          To zamiast przelewu na jego rachunek możesz ustawić miesięczne zlecenie zapłaty jakichś stałych opłat tej osoby. Np. telefonu/prądu etc.
    • ichi51e Re: Jak wysłać kasę bez przelewu? 23.08.23, 11:26
      Blik?
      • leosia-wspaniala Re: Jak wysłać kasę bez przelewu? 23.08.23, 11:30
        Przecież to bez różnicy, jeśli beneficjent albo nie ma konta, albo nie chce śladu.
        • emateczka Re: Jak wysłać kasę bez przelewu? 24.08.23, 14:54
          Mozna blikiem z bankomatu. Wyjmie sobie na kod.
    • makurokurosek Re: Jak wysłać kasę bez przelewu? 23.08.23, 11:27
      Pozostaje więc gołąb pocztowy.
    • leosia-wspaniala Re: Jak wysłać kasę bez przelewu? 23.08.23, 11:30
      Sową.
    • malia Re: Jak wysłać kasę bez przelewu? 23.08.23, 11:34
      no to karta podarunkowa do nie luksusowego sklepu
      • laurielle Re: Jak wysłać kasę bez przelewu? 23.08.23, 11:42
        A do którego marketu można doładowywać karty podarunkowe online? W Biedronce niestety trzeba dać kartę i gotówkę.
        • malia Re: Jak wysłać kasę bez przelewu? 23.08.23, 11:49
          nie wiem, posyłaj mu co miesiąc nową, doładowaną kartę za dwie stówki
        • bazia_morska Re: Jak wysłać kasę bez przelewu? 23.08.23, 11:49
          Sprawdz Rossmana.
        • malia Re: Jak wysłać kasę bez przelewu? 23.08.23, 12:08
          Ja posyłałam mamie pocztą kartę do kauflandu
    • purchawka2020 Re: Jak wysłać kasę bez przelewu? 23.08.23, 11:34
      Mam szurniętą ciotkę. Gotówkę wysyłam jej w liście ukrytą w składanej kartce pocztowej. Raz nie dotarła.
    • jakis.login Re: Jak wysłać kasę bez przelewu? 23.08.23, 11:37
      Możesz się umawiać z odbiorcą, że podejdzie do bankomatu i wybierze opcję wypłaty blikiem, dzwoni do ciebie, ty podajesz i zatwierdzasz kod.
      • laurielle Re: Jak wysłać kasę bez przelewu? 23.08.23, 11:44
        Super, dzięki. Muszę ogarnąć zatem Blika, bo dotychczas nie korzystałam.
        • sol_13 Re: Jak wysłać kasę bez przelewu? 23.08.23, 22:50
          I sprawdź, w jakich bankomatach masz wypłatę blikiem za darmo w Twoim banku i niech do takiego łazi.
          • kafana Re: Jak wysłać kasę bez przelewu? 23.08.23, 23:56
            O dokładnie!
            • kafana Re: Jak wysłać kasę bez przelewu? 23.08.23, 23:57
              Możesz tez zapłacić w sklepie za niego w ten sposob. Wtedy jest jakbyś ty robiła te zakupy.
    • szarmszejk123 Re: Jak wysłać kasę bez przelewu? 23.08.23, 11:43
      Zamówić mu zakupy z dowozem czy opłacić co ma do oplacenia, jeśli kasy nie da się wysłać?
    • dwa_kubki_herbaty Re: Jak wysłać kasę bez przelewu? 23.08.23, 11:49
      Niech idzie do bankomatu i wybierze blikiem, ty w aplikacji generujesz kod i potwierdzasz.
      • cisco1800 Re: Jak wysłać kasę bez przelewu? 23.08.23, 12:00
        Najlepiej tak właśnie
    • bialepytajne Re: Jak wysłać kasę bez przelewu? 23.08.23, 11:59
      Tak jak napisała koleżanka: BLIK. Pierwszy raz jest trudno, później to banał. Umawiacie się przez telefon, że odbiorca jedzie pod bankomat. Tam wybiera "Wypłata BLIK" i ustala kwotę wypaty (np. 200 zł). Cały czas będąc z Tobą połączonym telefonicznie. Ty generujesz na apce bankowej kod BLIK i przez telefon ten kod podajesz. On go wpisuje, a Ty zatwierdzasz w apce. Zatwierdzając widzisz jaką kwotę wpisał (więc Cię nie oszuka mówiąc, że wybrał 200 zł, a naprawdę wpisał 300). Z punktu widzenia banku nie ma śladu kto wypłacił te pieniądze za pośrednictwem Twojego BLIKa.
      • biala_ladecka Re: Jak wysłać kasę bez przelewu? 24.08.23, 12:47
        Nie muszą być na łączach. Może wystawić czek blik.
    • nightdream Re: Jak wysłać kasę bez przelewu? 23.08.23, 13:57
      Wyrób delikwentowi kartę prepaid (jak dla dziecka, my mamy taką w ing) i mu daj/wyślij. W ing mam taką kartę dla syna, syn może wydać lub wypłacić tyle ile jest na tej karcie, ja doładowuje tę kartę z mojego konta i widzę ją w swoich kartach.
      Coś analogicznego mamy też w revolucie. Możesz pod swoje konto revolut podpiąć kartę i doładowywać konto.
    • leni6 Re: Jak wysłać kasę bez przelewu? 23.08.23, 14:10
      Dać/wysłać kartę prepaid i ją doładowywać.
    • mama-ola Re: Jak wysłać kasę bez przelewu? 23.08.23, 14:38
      Karta sodexo działa w każdym sklepie i można doładowywać.
    • konsta-is-me Re: Jak wysłać kasę bez przelewu? 24.08.23, 12:19
      Nie czytałam postów, więc może było - Western Union ?
    • snajper55 Re: Jak wysłać kasę bez przelewu? 24.08.23, 12:52
      laurielle napisał(a):

> Jak przekazać odbiorcy gotówkę na odleglość, jeśli nie przelewem? Kwoty nieduże
      > , rzędu 100-200 zł. Kasa na cele bytowe dla bezrobotnego, wiec odpada bitcoin c
      > zy kody podarunkowe do luksusowych sklepów. Przekaz pocztowy też, ze względu n
      > a koszty. Użytek wielokrotny na okaziciela, bez kontaktu osobistego (konieczne
      > doładowywanie online). Co poleca ematka?

Załóż sobie konto i daj mu do niego kartę. Będzie mógł wypłacać w bankomatach.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka