alterego72 24.08.23, 11:52 Używacie? Jeśli tak, to jesteście zadowolone czy nie bardzo? Pytam, dziś w sklepie natknęłam się na tak, tak - tę reklamowaną ostatnio przez Joannę K. Ma któraś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
princesswhitewolf Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 24.08.23, 12:01 Nie, mam w domu filter o niebo lepszy niz weglowy w tych butelkach. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 24.08.23, 13:47 Ja też mam w domu filtr. Ale wodę pijam także poza domem. I wtedy używam butelki. W domu wolę pić ze szklanki. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 24.08.23, 15:01 Ja wloke ze soba butelke z woda z domu Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 24.08.23, 16:50 Ja piję dużo i wychodzę na długo. Niestety w pracy też często brakuje wody - wtedy filtrowana kranówka jak znalazł. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 24.08.23, 17:14 Ale co to za problem wlac rano do butelki 2.5l ? Mam tez butle 3.5 l... Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 24.08.23, 17:35 I tak nosisz te 3,5 l ? W plecaku ? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 24.08.23, 19:29 Uu ja nie nosze plecakow. A na spacery to taka 1600ml w torbe, te wieksze nosze jak jade czasami do pracy ,( glownie rabotam w domu). No i w samochodzie czasem cały dzien taka mam jak jade to tu to tam. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 24.08.23, 17:40 I po co dźwigać 3 kilo? Poza tym w pracy/na spacerze/w samochodzie zdecydowanie wygodniej mi pić z butelki. Z 3 litrowej trudno się pije. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 24.08.23, 19:30 A skad. Przeciez ich nie przechylasz, maja wbudowana slomke. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 24.08.23, 21:32 Ale podnieść trzeba. W samochodzie na przykład. Wolę mniejsze. 0,7 - 1 litr. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 25.08.23, 07:42 No dobra, rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 25.08.23, 11:31 A to zależy od butelki. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 25.08.23, 07:45 Można wziąć normalna butelkę i dolać. Nie widzę potrzeby filtrowania kranówki. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 25.08.23, 07:47 Ja widze potezna roznice miedzy smakiem kranowki i filtrowanej. Moja matka tez do tego stopnia ze nosi wode do picia na 2 pietro bo filtrowana jest na parterze Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 25.08.23, 07:55 A to już zależy od konkretnego miejsca. Jak widzę, jak wygląda pierwszy filtr na wejściu do domu, to niekoniecznie mam ochotę pić to wszystko, co się tam osadza. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 25.08.23, 07:58 Te butelkowe oczyszczaja z chloru, metali ciężkich ale niestety legionelli czyli zanieczyszczen bakteryjnyxh i biologicznych juz nie ogarniaja. Ale wiadomo, dobry i filtr weglowy niz zaden. Najczesciej ludzie nie maja pojecia jak zanieczyszczone sa rury doprowadzajace wode bo mysla tylko o ujeciach wody gdzie sie ja oczyszcza Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 26.08.23, 21:31 > Najczesciej ludzie nie maja pojecia jak zanieczyszczone sa rury doprowadzajace wode Ale to chyba tylko rury, w których nie ma wody albo woda stoi? Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 24.08.23, 12:04 Nie wiem kto to Joanna K. i którą reklamuje, no ale butelka jako taka jest spoko. Pewnie każda. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 24.08.23, 12:11 Używam butelki, ale nie filtruję bo mam świetna kranówkę. Jeżeli muszę napełnić poza domem to mam butelkę z Biedry z filtrem. Jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
natalyaxx Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 24.08.23, 14:19 Kupiłam dzbanek Brity i butelkę Dafi, efekt taki, że nadal kupuję Muszyniankę na zgrzewki Nikt mi nie powie, że ta woda filtrowana smakuje tak samo. Raz nawet zrobił mi partner test, czy poznam szklankę, w której jest woda filtrowana vs Żywiec i Nałęczowianka - poznałam. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 24.08.23, 15:28 No nikt tak nie mówi. Dlaczego miałaby smakować tak samo? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 24.08.23, 15:31 Muszynianka jest tak ohydna w smaku, że na pewno ją odróżnisz od innych wód. Mój były mąż jest fanem, więc smak znam i unikam. On za to bardzo lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 25.08.23, 11:22 Ja też nie lubię Muszyny, ale jest dobrze nasycona minerałami. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 24.08.23, 15:37 Nie. Nie znoszę wody niegazowanej, a filtrowana to już w ogóle jest ohydna. W domu mam dobrą kranówkę i zdarza mi się pić, ale woda dla mnie to musi być konkretna marka, gazowana, inne w ogóle nie wchodzą w grę. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 24.08.23, 16:27 Jak kranówka dobra to Sodastream rozwiązuje problem gazu. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 24.08.23, 16:51 Otóż to. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 24.08.23, 16:54 Niestety, to nie to samo. Ale mnie generalnie mało która woda smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
sandy_cheeks Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 24.08.23, 15:56 Mam kilka, nie kupowałam tylko dzieciaki podostawały jako prezenty i nagrody (ostatnio na zakończenie lata w mieście w jednej z warszawskich szkół, wcześniej na zawodach sportowych). Nie jestem z nich specjalnie zadowolona, niektóre przeciekają, pękają, itp. Moje dzieci noszą do szkoły same butelki - filtry powyjmowałam, wlewam im wodę ze studni oligoceńskiej, nie widzę konieczności jej odfiltrowywania. Są lepsze niż bidony, bo mają zamykane dzióbki i w plecaku szkolnym się ustnik nie syfi. W domu mamy dzbanek filtrujący dafi, ale używam go wyłącznie do filtrowania wody do ekspresu do kawy. Na codzień wszyscy pijemy oligoceńską… Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 24.08.23, 16:34 Próbowałam używać, ale obrzydza mnie napełnianie tych butelek w umywalkach w publicznych toaletach. Często kran umiejscowiony jest dość nisko i nie da się nie dotknąć go butelką przy napełnianiu. Biorę wodę z domu z własnego dzbanka, kiedy się skończy kupuję w sklepie, ale to nie zdarza się często. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 24.08.23, 16:51 Nie wiem co reklamuje pani Joanna K. Miałam kiedyś Dafi, chyba ze trzy i wszystkie zaczęły przeciekać. Teraz mam zwykłą, metalową butelkę bez filtra. Pijam z niej wodę nalewaną w różnych miejscach i nic mi nigdy nie było, więc filtr uznałam z zbędny Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 24.08.23, 17:42 Mam małą brita i jest ok. Nie mam pojęcia kto ją reklamuje, zgapilam od znajomej. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 24.08.23, 17:48 Tak, uzywam tej na D. Dzieci i ja. Głównie na wyjazdach, dużo chodzimy, litr to za mało, cieższe nieprzyjemnie nosić, plus jakoś tak hadko dokładać do codziennych śmieci 2-3 zbędne plastiki. W domu pijemy wodę filtrowaną, ale na wyjścia dłuższe niż godzina, plus na treningi - zawsze butelka (z tym że na treningi biorę bez filtra, bo mam wodę z cytryną, lekko osoloną, ale to nadal butelka z domu ) Odpowiedz Link Zgłoś
alterego72 Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 24.08.23, 18:35 A czy te butelki zatrzymują w filtrach potencjalne żyjątka? Nie jest o tym napisane w ofertach... Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 24.08.23, 18:43 Masz na myśli potencjalne żyjątka bytujące w wodzie nie nadającej się do picia? Typu ameba? Nie sądzę, żeby zatrzymywały. Tu rzeczywiście trzeba wykonać pewien wysiłek umysłowy - uzupełniać wodę w punktach, w których jest wyraźnie oznaczone, że można to robić, omijać te, w których jest to zakazane, albo kombinować, czy punkt wygląda na ujęcie z wodą zdatną Te oznaczenia to temat całkiem przyzwoicie rozpykany, w Polsce i za granicą też, z tym, że ja tę zagranicę ograniczyłam do Europy i Stanów, nie byłam np. w Afryce czy w Azji. Wszystko powyższe oczywiście przy założeniu, że regularnie i starannie myjesz butelkę i wymieniasz filtry. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 24.08.23, 22:50 Tak naprawdę to woda w wodociągach w Polsce jest wszędzie zdatna do picia. Więc póki nie nalewasz z rzeki/jeziora/stojącej beczki, to nie powinno ci się nic stać Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 25.08.23, 07:29 Z wyjątkiem tej z legionellą Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 26.08.23, 00:40 Legionellą nie zarażasz się pijąc. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 24.08.23, 18:40 W domu mam filtr, nie muszę używać, a jak wychodzę to nalewam sobie do butelki takiej niefiltrującej (albo po prostu bez założonego filtra) . Tych z filtrem używam czasem na wyjazdach żeby nie pić zwykłej z kranu i nie kupować butelkowanej bo czasem to mało wygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 24.08.23, 19:01 Mam bidony, wlewam do nich domowa wodę przefiltrowaną. Syn do szkoły tez nosi domową wodę w bidonach, bez filtrów. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 25.08.23, 11:25 Butelkę z filtrem biorę na wyjazdy, zwiedzanie etc. Natomiast na codzień wszyscy nosimy bidony. Do bidonów wlewamy wodę filtrowaną z, dodatkiem tego, co kto lubi. Ja lubię z ogórkiem, córka z odrobiną miodu i cytryny, chłop z sokiem z porzeczki albo z elektrolitami. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 25.08.23, 11:33 Ja mam Britę, mąż dużą Dafi, a syn Aquaphor. Aquaphor najfajniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 25.08.23, 11:48 Uzywamy od dawna ale nie wiem czy to ta sama z reklamy powyzej (nie kojarze reklamy). Moj syn pije wode na litry, wypija po ok 1,5 litra w samej szkole i nie bardzo widze by mial tyle wody codziennie ze soba nosic. Jego butelka ma 0.5 l pojemnosci. Corka tez nosi, zwlaszcza w dni z WF i na treningi. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 25.08.23, 18:07 Nie, nie biore ze soba zadnej wody gdy wychodze. Ani nie kupuje. Po prostu nie pije nic na miescie, jak wracam to wypijam 2-3 szklanki kranowki. Nie lubie tych wszystkich dziubkow, butelek z dziubkami. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkaantka Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 26.08.23, 15:10 Nie, bo taki filtr to za mało by bezpiecznie pić kranówkę. Wystarczy zobaczyć jak wyglądają rury, którymi woda płynie do kranów w większości miast Mój ojciec który pracuje w wodociągach nawet psu kranówki nie dawal do picia. Odpowiedz Link Zgłoś
banicazarbuzem Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 26.08.23, 21:04 To jaką wodę pijecie? Tylko przegotowaną? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 26.08.23, 16:23 A i mam właśnie tę reklamowaną 😁 Bardzo ją lubię. Plusy w porównaniu do zwykłej butelki tej samej firmy: twardy plastik (nie rysuje się tak bardzo), wygodne otwieranie, wygodny ustnik i rurka, która powoduje, że nie trzeba tej butli przechylać. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 26.08.23, 20:28 Jaka to ta reklamowana? Bo muszę przyznać, że wadą tej na D. jest że miękki plastik mętnieje, a butelkę można myć tylko ręcznie Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 26.08.23, 20:36 Ta też jest na D 😜 Ale jest twarda. Choć oczywiście po jakimś czasie się zmatowi/zarysuje Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 26.08.23, 16:36 Wierzę, że warszawska krakówka jest dobra, poza tym mam nowe rury. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 26.08.23, 17:30 Masz nowe rury od ujęcia wody do domu? Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 26.08.23, 17:42 Całe osiedle miałam w tamtym roku przekopane, wykorzystali moment, że obok budują kilka nowych bloków. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 26.08.23, 18:01 Ale źródło wody też jest na tym osiedlu? Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 26.08.23, 19:28 Mieszkam bardzo blisko magistrali, a w niej rury zmieniali ok.10 lat temu, czyli są jeszcze przyzwoite. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Butelki filtrujące - serio takie zdrowe i wyg 26.08.23, 19:29 To faktycznie super. Pozazdrościć 😊 Odpowiedz Link Zgłoś