Dodaj do ulubionych

Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryża

24.08.23, 16:49
Taka sytuacja.Znajomi z dzieckiem wymagającym trwałej opieki, oboje nie pracują. On-renta ( schizofrenia) ona zajmuje się dzieckiem. Dochody- zasiłki, zapomogi, zbiórki na portalach pomocowych. Nie będę opisywać szczegółów dlaczego znaleźli się w tak beznadziejnej sytuacji, bo to historia długa.... Sama ze znajomymi niejednokrotnie ich wspierałam finansowo. I nagle ona mówi, że leci sobie teraz na jeden dzień do Paryża, bo czuje się zmęczona ( na dłużej nie może, bo dziecko wymaga opieki) i że planuje zakupy i w ogóle.
Nie żebym zazdrościła, bo w Paryżu byłam wielokrotnie- ale zdziwiłam się. Osoba, która żyje na koszt państwa i przyjaciół, rozpacza, że nie ma kasy, leci sobie na zakupy do Paryża?
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 16:52
      A może to jakaś zaraźliwa odmiana schizofrenii? wink
    • ze_tak_sie_zaloguje Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 16:56
      Jedni wydają kasę na papierosy lub alkohol, inni ściubią na bilet na jeden dzień do Paryża.
    • nangaparbat3 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 16:58
      Pod pręgierz. A jak się odważy jeszcze raz na takie zboczenstwo - spalić.

A teraz serio: jeśli znając ja, jej sytuację, nie cieszysz się, że jakimś cudem udało jej się wyrwać z koszmarnej codzienności chociaż na jeden dzień, nie cieszysz się, że dostała jakaś ekstra kasę i może sobie raz pozwolić na zakupy w Paryżu, tylko szykujesz tu na nagonkę na form - to sama sobie odpowiedź, jaką osobą jesteś.
      • wioskowy_glupek Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 19:00
        Normalną, każdy człowiek by się nad tym mocno zastanowił
        • paskudek1 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 19:17
          wioskowy_glupek napisała:

> Normalną, każdy człowiek by się nad tym mocno zastanowił
          >

Nie każdy tylko taki co innym do portfela i do łóżka zagląda.
          • berdebul Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 20:07
            Jak ktoś prosi o kasę i wyciąga rękę, to powinien się z tym liczyć.
            • paskudek1 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 20:12
              berdebul napisała:

> Jak ktoś prosi o kasę i wyciąga rękę, to powinien się z tym liczyć.

Jak, daję komuś kasę to ta kasa jest już, JEGO. Może bym się zainteresowała gdyby dziecko zaniedbane było, ale tak? Co m ido tego?
            • ze_tak_sie_zaloguje Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 20:17
              Z czym się mianowicie powinien liczyć? Z tym, że od tej pory wolno mu żyć tylko na najniższym możliwym poziomie a wszystko co odrobinę powyżej minimum jest zabronione pod karą potępienia i linczu społecznego? Każdy potrzebuje wytchnienia, spełnienia jakiegoś marzenia, czegoś powyżej minimum od czasu do czasu. Może od razu napisz do fundacji typu Make a Wish, że fanaberie spełniają a gdzieś tam dzieci głodują. Rzecz w tym, że jednodniowy wypad do Paryża to jest coś co fajnie brzmi ale w realu to więcej zachodu i stresu niż realnego wytchnienia.
              • berdebul Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 21:16
                Pani zapewne zbierała na rachunki/rehabilitacje/sprzęt, a nie lot do Paryża. I na to wpłacali ludzie.

Make a wish spełnia życzenie umierającego dzieciaka, a nie prosi o kasę na głodujące dzieci, a za kasę kupuje coś innego.
                • ze_tak_sie_zaloguje Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 21:20
                  Tam są też jakieś renty i zasiłki. Jeśli ktoś kto się opiekuje dwoma chorymi osobami z każdego zasiłku będzie sobie co miesiąc odkładać równowartość powiedzmy butelki wódki i po paru latach uzbiera na coś fajnego to naprawdę mu to będziesz wypominać? Kurde, a mógł przepić i nie byłoby wątów.
                • asia_i_p Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 14:44
                  Pani mogła dostać tę kasę w prezencie od swoich rodziców lub rodzeństwa, wygrać w Lotto, wyprzedać stare ubrania.
                  • imponderabilia22 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 14:51
                    asia_i_p napisała:

> Pani mogła dostać tę kasę w prezencie od swoich rodziców lub rodzeństwa, wygrać
                    > w Lotto, wyprzedać stare ubrania.
                    >

Tak, utrzymują ja obcy ludzie i znajomi i nagle rodzinka sypnęła jej kasą. Jasne.
                    • rosapulchra-0 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 16:10
                      A dlaczego nie? Bo ty sobie tego nie wyobrażasz? Takie wąskie horyzonty masz?
                      • imponderabilia22 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 16:14
                        To kup bilety za bezcen, spędz kilka godzin na shopingu w La Fayette, a jak wrócisz to popełnij wątek jak to było super i spełniłaś swoje marzenie. To że coś jest fizycznie możliwe do wykonania, nie oznacza, że ma sens.
                      • imponderabilia22 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 16:20
                        rosapulchra-0 napisała:

> A dlaczego nie? Bo ty sobie tego nie wyobrażasz? Takie wąskie horyzonty masz?
                        >

Właśnie dlatego, że jestem w stanie sobie te podróż wyobrazić (na podstawie własnych doświadczeń i obserwacji) oceniam, że taka podróż to poroniony pomysł. To, że ty nigdzie nie byłaś i nic ciekawego nie widziałaś, nie oznacza, że każdy tak ma. Trzymam kciuki, aby się to zmieniło! Świat jest piękny!
                        • samaasma Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 16:32
                          Ale bez sensu prawisz
                          akurat mam ze soba kilka takich podróży gdzie udało mi się przypadkiem coś zwiedzić właśnie w jeden dzień majac dłuższa przerwę na lotnisku i bardzo sobie chwalę…..

I nie nie każdy myśli że lepiej pojechać nad Zegrze do pięciogwiazdkowego hotelu niektórzy wolą niskobudżetowo zwiedzać świat w tym czasie

• rosapulchra-0 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 18:54
                          A skąd wiesz, że nigdzie nie byłam? Póki co to ty w tym wątku wykazujesz ignorancją i buractwem, a swoje opinie opierasz li tylko na własnych wyobrażeniach.
                          • imponderabilia22 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 20:20
                            A ty na czym opierasz swoje opinie? Bo ja na własnych lub czyichs doświadczeniach, problemach, obserwacjach.
                            • rosapulchra-0 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 23:13
                              Dopisujesz "fakty". Oceniasz na podstawie tego, co sobie sama wyobraziłaś, np. według ciebie pani z posta startowego jest niewykształcona, nieoczytana itd. Nie wiem skąd wzięłaś te informacje, bo autor(ka) wątku nic na ten temat nie napisała.
                            • igge Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 26.08.23, 00:56
                              Imponderabilia22. Jest coś obrzydliwego w sposobie jak oceniasz cudze, trudniejsze od Twojego, życie i decyzje, wybory, pragnienia.
                              • waleria_bb Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 26.08.23, 01:34
                                Zgodzę się. Wpis o braku obycia, wykształcenia i tego, że kobieta (nawet wymyślona) nic nie wyciągnie z Paryża nie sądzę, że szybko zostanie zapomniany. Nawet jeśli trafiła i faktycznie tak jest, obycie i obcowanie z kulturą wymaga nakładów finansowych i czasu. Jest to pewna praca i wysiłek, jak nie wyniosło się tego z domu. Jednak można nadrobić, zacząć bywać, poznawać zabytki, zwiedzać stolice i po prostu otwierać się na świat, sztukę. W kontekście tego, że matka jest obciążona niemalże 24h na dobę opieką nad chorym dzieckiem, żyje lekarzami i ma dla siebie zero czasu, zapewne symboliczne pieniądze na własne przyjemności to wypominanie braku obycia jest wstrętne i niskie.
                    • sloneczna_paraolka1 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 30.08.23, 03:52
                      imponderabilia22 napisała:

> asia_i_p napisała:
                      >
                      > > Pani mogła dostać tę kasę w prezencie od swoich rodziców lub rodzeństwa,
                      > wygrać
                      > > w Lotto, wyprzedać stare ubrania.
                      > >
                      >
                      > Tak, utrzymują ja obcy ludzie i znajomi i nagle rodzinka sypnęła jej kasą. Jasn
                      > e.

Jak rodzinka sypiała kasa?
                      Rodzinka można od 5 lat dawała jej po 20-30 zł na każde święta urodziny itp bo wiedziała ze zbiera na spełnienie marzenia.
                      Lot do Paryża tanimi liniami to 250zl w obie strony.
                      Pani leci na 1 dzień to wyda może 500zl.
                      W końcu dostaje kasę z państwa za opiekę nad osobami chorymi i rezygnacje z siebie.
        • samawsnach Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 21:38
          wioskowy_glupek napisała:

> Normalną, każdy człowiek by się nad tym mocno zastanowił

A skąd. Podpiszę się pod nangaparbat.
      • vivi86 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 06:00
        This
      • furiatka_wariatka Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 10:27
        Uważam, że to dobrze, że chce coś zrobić dla siebie i się oderwać i odpocząć. Aczkolwiek wyjazd do Paryża na jeden dzień, to pewnie bardziej się umęczy niż odpocznie. Sam dojazd z lotniska sporo czasu pochłonie, na te sklepy na prawdę niewiele zostanie. No ale cóż,to jej Spraw. Chodź ciężko mi uwierzyc w prawdziwość tej historii.
        • rosapulchra-0 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 12:03
          Please, choĆ. Chodź jest od chodzić.
          • turbinkamalinka Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 12:13
            rosapulchra-0 napisała:

> Please, choĆ. Chodź jest od chodzić.
            >

Proszę napisz mi co tobą kieruje? Autentycznie nie masz nić do roboty że musisz poprawiać błędy forumowiczek? Jest to tak samo nie grzeczne jak zaglądanie ludziom do portfela.
            • samaasma Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 12:56
              A dasz jakiś przykład grzecznego zachowania rosy bo ja nie spotkałam się nigdy
              • turbinkamalinka Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 12:57
                samaasma napisał(a):

> A dasz jakiś przykład grzecznego zachowania rosy bo ja nie spotkałam się nigdy

A wiesz że potrafię wskazać grzeczne zachowania u niej?tongue_out
            • rosapulchra-0 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 16:24
              Przepraszam, ale taki błąd mnie po prostu poraził. Rozumiem, że słownik w telefonie sam potrafi zmieniać wyrazy, ale czy takim wielkim problemem jest sprawdzić pisownię przed wysłaniem? Wiem po sobie, że czasem podczas pisania ucieknie mi jakieś słowo lub właśnie słownik zmieni wyraz i wtedy moja wypowiedź traci sens, dlatego zazwyczaj czytam przed wysłaniem swoją wypowiedź i wiem, że to naprawdę nie kosztuje wiele ani czasu, ani fatygi. A ten błąd wyjątkowo źle na mnie działa i w związku z tym nie mogłam się powstrzymać. I nie, nie wyszukuję specjalnie błędów na forum i choć widzę ich wiele, to się powstrzymuję od poprawiania, ale czasem się po prostu nie da. No sorry, nie mogłam tego nie poprawić. A do cudzych portfeli nie zaglądam nigdy.
          • nangaparbat3 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 12:13
            To telefon.
            Od kiedy sama pisze z telefonu, stałam się nad wszelkie wyobrażenie tolerancyjna w kwestii błędów.
            Czegóż w końcu wymagać od AI? Stara się jak może, ale nie może.
            • rosapulchra-0 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 16:26
              To my postarajmy się bardziej i czytajmy swoje wypowiedzi przed wysłaniem 🙂
              • nangaparbat3 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 18:31
                Wiesz, w pracy się staram, na forum już mi się nie chce, aż taka sama nie jestem. Liczę na wyrozumiałość i poczucie humoru
                • nangaparbat3 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 18:32
                  Aż taką damą nie jestem.
                  • rosapulchra-0 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 19:00
                    😀😀 Ależ wcale nie trzeba być damą, żeby sprawdzać swoją pisownię. Ja na ten przykład nie jestem 😀😀
                    • nangaparbat3 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 20:38
                      Może właśnie jesteś, pod względem poprawności języka postów.
                      Dama- bo prawdziwe są, moim zdaniem, uprzejme i okazują innym szacunek. Bo to przejaw szacunku wobec wspolforowiczek - sprawdzenie przed wysłaniem. Melania Hamilton by sprawdzała😊
                      • rosapulchra-0 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 23:16
                        smile smile smile
    • komunia23 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 17:03
      A ta rodzina w Polsce żyje na koszt państwa? Jakoś nie mogę sobie wyobrazić.
    • snakelilith Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 17:10
      Ja nie wiem jak jednodniowa podróż akurat do Paryża miałaby komuś pomóc w odpoczynku. Ja pewnie pojechałabym kolejką miejską nad rzekę, cena za bilet jakieś 7 euro i zrobiła tam piknik na łące. Albo poszła z książką do parku botanicznego, wstęp kosztuje około 5 euro, ewentualnie na cały dzień do termy, cena 26 euro, no ale zaburzenia psychiczne i fantazja trolla kierują się innymi regułami.
      • ze_tak_sie_zaloguje Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 17:18
        To nawet nie ma szans pomóc w odpoczynku. Już pomijając to jak fajnie jest na lotniskach i czasie który jej zabierze dojazd z lotniska do miasta to załóżmy że jej się uda jakiś tani bilet do tego Paryża kupić - to co ona zrobi z tymi zakupami przy obecnych cenach bagażu? czy po prostu spędzi cały dzień w samolocie i zbiorkomie na to, żeby sobie kupić bagietkę którą będzie pogryzać przez cały dzień, biustonosz i butelkę perfum, bo to akurat jej się zmieści do tej torby pod siedzeniem?
        Jak byla bardzo młoda to mi się zdarzało wyrwać nocnym pociągiem gdzieś na drugi koniec kraju lub do stolicy europejskiej na jeden dzień, no ale szukałam przygody a nie odpoczynku.
        • gryzelda71 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 17:19
          Ona to nie ty. Narobi se zdjęć i będzie je co jakiś czas oglądać.
          • ze_tak_sie_zaloguje Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 17:51
            Nie no jasne że może, ale autorka napisała, że laska jedzie na zakupy a nie na robienie zdjęć.
            • gryzelda71 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 18:06
              No tak, na zakupy.
            • little_fish Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 08:44
              I myślisz, że to będą takie ilości, że będzie miała problem z bagażem???
              • szeptucha.z.malucha Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 08:47
                Każdy sądzi na miarę swoich możliwościwink
        • turbinkamalinka Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 17:47
          Ja w to nie wierzę. Moim zdaniem za dużo zachodu, o kosztach nie wspomnę. Ja też mam czasami dość i "uciekam" z domu. Jadę 10 km gdzie mam las, rzeczka przepływa, wynajmuję jeden nocleg w hotelu. Ale to i tak nie ma mnie w domu sporo ponad 24h
        • brenya78 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 19:47
          A jaki ty masz interes tym zeby komuś wycieczkę układać? Pytał się ktoś ciebie?
      • brenya78 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 19:46
        Może pozwól innym decydować co chcieliby robić w wolnym czasie?
        Jprdl. Ludzie to są jednak egocentryczne hieny.
        • ze_tak_sie_zaloguje Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 20:00
          A dlaczego mi tu wytykasz od egocentrycznych hien? To ja mam pretensje, że ktoś sobie chce polecieć? Ja tylko mówię, że albo odpoczynek, albo lot jednego dnia do Paryża i z powrotem, ale te dwie rzeczy się wykluczają. Osobom sprawującym opiekę, nawet fikcyjnym, wyjazdy się należą jak psu micha, tego nigdzie nie kwestionuję. Ona sobie może w tym Paryżu chcieć kupić jednego ślimaka za 100 euro i zjeść, ale jeśli będzie mówić że chce tego ślimaka bo jest głodna, to rzeczą przyzwoitą jest zwrócenie uwagi na fakt, że jeśli chce tego konkretnego ślimaka to OK, ale jeśli jest faktycznie głodna, to tym się nie naje i nie zostanie jej pieniędzy na zaspokojenie głodu.
          • brenya78 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 20:20
            Ale co CIEBIE obchodzi jak KTOS organizuje SWOJ wypoczynek???
            • ze_tak_sie_zaloguje Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 20:26
              Jest wątek to w nim piszę, masz z tym jakiś problem? Fikcyjna bohaterka wątku i tak zrobi co chce.
      • m_incubo Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 07:36
        Akurat historia z wątku brzmi mało wiarygodnie, ale zjawisko jak najbardziej występuje.
        Są ludzie żyjący bardzo skromnie, żeby nie powiedzieć biednie, którzy czasem poczują potrzebę "luksusu". Czyli nie po prostu kawa na mieście, tylko najwieksza de lux ze Starbucksa.
        Nie bluzka no name, tylko z logo.
        Nie piknik nad Wisłą, tylko lot do Paryża.
        • afro.ninja Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 11:25
          Nic w tym dziwnego. Biedni ludzie zazwyczaj chcą się dowartościować marką, dbaniem o wygląd, typu farba, paznokcie, sztuczne rzęsy, włosy. Syty biednego nie zrozumie.
          • m_incubo Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 14:33
            Nigdzie nie pisałam, że to jest coś dziwnego.
      • sueellen Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 10:59
        snakelilith napisała:

> Ja nie wiem jak jednodniowa podróż akurat do Paryża miałaby komuś pomóc w odpoc
        > zynku.

Może miała marzenie zobaczyć wieże Eifla na żywo i kupić kasztany.. bo na jakie inne zakupy będzie miała czas w tym Paryżu? Jedzie na jeden dzień bo nie może sobie pozwolić na dłużej. Czy to zbrodnia?
        • ichi51e Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 11:05
          Bagietkę, kawę w kawiarence…
        • snakelilith Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 23:51
          sueellen napisała:

> Czy to zbrodnia?

Dla mnie nie byłaby, bo ode mnie Thalys do Paryża jedzie jakieś 4 godziny i odjeżdża z dworca głównego o 5 rano. Te 4 godziny w pociągu mogę nawet przedrzemać, co by wczesne wstawanie nie wpłynęło na kondycję i jestem sporo przed południem na dworcu Paris Nord, mam wtedy jakieś 8 godzin na bagietkę i Eifla. O 18 tej wsiadam w pociąg powrotny i przed północą jestem w domu i śpię w moim łóżku. Finito. Ale jak ktoś ma się telepać tanimi liniami lotniczymi z drugiego końca Europy, kalkulować czas na dojazdy i połączenia pomiędzy lotniskami i miastem, a potem drogę powrotną, to sama podróż w tak krótkim czasie będzie już taką upierdliwością, że się człowiek tylko umęczy.
          • samaasma Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 26.08.23, 00:05
            Z jakiego dworca głównego w Zagłębiu Ruhry ????

Tam Thalis nie jeździ i bo i po co
            Nas nie oszukasz
            • snakelilith Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 26.08.23, 12:45
              Nawet z kilku. Główna trasa Thalys:
              Dortmund – Essen – Duisburg – Düsseldorf Flughafen – Düsseldorf – Köln – Aachen – Lüttich – Brüssel Midi – Paris Nord
    • mayaalex Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 17:12
      Trollujesz wg mnie ale jesli nie to naprawde nie masz czego zazdroscic dziewczynie. Niech jej sie wycieczka uda 🤞🤞🤞
      • semihora Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 17:19
        Otóż to.
      • milva24 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 17:43
        Tak samo uważam.
      • szeptucha.z.malucha Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 19:01
        Dokładnie. Może to jej marzenie od lat. Tylko na jeden dzień ja stać pod każdym względem - finansowym, czasowym - pewnie jakiś lot w promocji. Możliwe, ze to ciś co uratuje jej życie - pomaca bluzeczkę, która kupiła, poogląda fotki i pomyśli, ze jednak w życiu nawet to, co niemożliwe, może się zdarzyć.
        Ja bym ja wspierała a nawet dołożyła się do zakupów, gdybym tylko mogła.
    • 71tosia Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 17:16
      Mieszane uczucia - trochę dziwnie się chwalić znajomym którzy pomagaja finansowo, ze mając poważne problemy finansowe leci się do Paryża na wycieczkę z drugiej rozumiem chec zrobienia sobie wakacji od problemów by chociaż przez dzien poczuc się „tak jak inni”.
    • kropkacom Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 17:32
      Szczujnia a historia wymyślona. Ktoś się nabrał?
    • kropkaa Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 17:57
      Ale te zakupy to planuje w pracowni haute couture czy raczej makaroniki, magnes na lodówkę i bagietka i wino na trawie w parku?
      Chyba dobrze, że koleżance uda się wyrwać choć na 1 dzień.
      • kochamruskieileniwe Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 19:23
        Zapewne, jak część ematek sobie wyobraża, co widać w tym wątku - w alei Champs-Élysées wzorem Pretty Woman na Rodeo Drive...😈

• bruy-ere Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 27.08.23, 09:43
          Dokładnie, i do tego objętościowo te zakupy mają się nie zmieścić na pokładzie samolotu….
    • imponderabilia22 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 17:57
      Nie ma czego zazdrościć, to pewnie niezbyt wykształcona, obyta osoba, pewnie niczego z tego wyjazdu nie wyciągnie - mówię o sztuce, kulturze, obcowaniu z pięknem tego miasta, rozkoszowanie się francuskimi przysmakami. Lot pewnie na najtańsze lotnisko, z którego dojazd do centrum to prawie dwie godziny w jedną strone. Potem powrót upocona, z siatami. Dla mnie brzmi jak koszmar.
      • samaasma Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 18:03
        Zdziwiła byś się
        Właśnie tacy nieobyci ludzie najwiecej korzystają
      • kropkaa Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 18:07
        A poza tym na pewno nosi brudne majtki i ma wszy.
        PS Żadne miasto nie rozczarowało mnie od pierwszego wejrzenia tak, jak Paryż. Walające się śmieci, mnóstwo braci rasy białej ale wyznania allahowego, kierowcy prawo jazdy chyba w Rumunii robią.
        • samaasma Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 18:31
          Bo trzeba było jechać w młodości 20 kat temu
          Wtedy to było szykowne piękne miasto
          Po atakach terrorystycznych jest gorzej njz w Radomiu
          • kropkaa Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 19:07
            Właśnie pierwszy raz byłam w młodości, 20 lat temu. Z Londynu Eurostarem jechałam (chyba tak tan pociąg się zwie).
          • wkswks Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 20:00
            Byłam w 1999 roku- byłam w szoku jaki tam
            Był syf!
            • imponderabilia22 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 20:05
              A ja w 2000r. Zapamiętałam magię świateł, niesamowite detale architektoniczne, artystów wystawiających się nad Sekwaną. Każdy widzi to co chce. Potem już jako osoba dorosła w 2015 i to pewnie nie był ostatni raz.
              • ze_tak_sie_zaloguje Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 21:21
                Magii świateł to ta pani nie zobaczy bo będzie wtedy w metrze na lotnisko albo stać bez butów w kontroli bezpieczeństwa.
          • taje Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 22:14
            >Bo trzeba było jechać w młodości 20 kat temu
            >Wtedy to było szykowne piękne miasto
            >Po atakach terrorystycznych jest gorzej njz w Radomiu

Eee, nie.
            • szeptucha.z.malucha Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 22:30
              Ja byłam w 1993. Kiedyś to było, teraz to nie ma😛
              • taje Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 23:04
                Ja byłam po raz pierwszy w 1992, potem w 1995 i 2004 i wielokrotnie od 2011 do teraz (akurat mieszkam blisko) i magia nadal taka sama, więc nie rozumiem o co chodzi w tym disowaniu Paryża.
        • imponderabilia22 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 18:48
          Nie wiem jakie nosi majtki, ale z pewnością po wielogodzinnej podróży kilkoma rodzajami (zapewne publicznego) transportu, całodziennym chodzeniu i buszowaniu (jeśli nawet po klimatyzowanych sklepach), objuczona światami, zapewne na powrotnym locie do kraju nie pojawi się świeża i pachnąca fiołkami.
        • samaasma Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 19:09
          I były śmieci na ulicach i cudzoziemcy w większości ?

No nie wiem chyba ja Ślepa byłam

• kropkaa Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 20:19
            Śmieci się walały po ulicach. I było to centrum. Był to dla mnie szok, spodziewałam się Paryża z filmów.
            • samaasma Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 20:24
              To trzeba było jechać do centrum pod wieżę eiffla albo pod luwr

Coś ściemniasz jak ty byłaś to chyba jeszcze nawet plastyku nie wynaleziono
              • ichi51e Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 22:00
                O nie ja tez byłam nawet chyba trochę wcześniej bo jeszcze w liceum i uderzyły nas zwierzęce odchody płynące w rynsztokach
                • taje Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 22:12
                  W jakich "rynsztokach"? O czym wy w ogóle mówicie?
                  • ichi51e Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 22:32
                    Nie wiesz co to jest rynsztok?
                    • ichi51e Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 22:35
                      secretsofparis.com/make-a-difference/green-paris/water-flowing-in-the-gutters-of-paris/amp/
                    • taje Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 22:38
                      Bywam w Paryżu całkiem często i żadnych rynsztoków ani kanalizacji odbiegającej od tej w Polsce nie uświadczyłam.
                      • ichi51e Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 22:39
                        Zalinkowalam ci - legendarna przecież wink
                        • taje Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 22:50
                          No widziałam ale to przecież pisane z punktu widzenia Amerykanina. Nic w tym nie ma dziwnego dla Europejczyka. Kanalizacja deszczowa, zwykła sprawa. We Francji podobnie wygląda jak w Polsce. No chyba, że czegoś nie widzę?
                          • ichi51e Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 16:08
                            No roznica jest taka ze we Francuskich płynie woda - u nas tylko jak pada a tam są spłukiwane. Do tego miejscami są stare wiec głębokie nogę można skręcić.
      • gryzelda71 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 18:10
        Ja ty coś napiszesz...
      • turbinkamalinka Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 18:13
        Dobrze że ty jesteś taka światowa.
        • imponderabilia22 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 18:28
          A dziękuję, staram się byc w miarę swoich możliwości finansowych i czasowych.
          • annaboleyn Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 18:53

> A dziękuję, staram się byc w miarę swoich możliwości finansowych i czasowych.

Ach, to już rozumiem, tak krawiec kraje, jak mu materiału staje wink
        • imponderabilia22 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 18:41
          A co ma moja światowość do tego? Kobieta od lat ma w domu dwie niepełnosprawne osoby, więc ma pewnie w głowie inne rzeczy niż czytanie, poznawanie swiata, rozrywkę. Skoro nie moze znaleźć pracy, to pewnie nie jest zbyt wykształcona. Zapewne nie jest waską specjalistką jak ty. Proste stwierdzenie faktów, które można wyczytać między linijkami. Rezultat powyższego jest taki, że kobieta nie jest ani oczytana, ani obyta, pewnie poliglotką też nie jest, bo gdzie i kiedy miałaby być w obliczu swojej sytuacji życiowej? Takze czep się tramwaju.
          • annaboleyn Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 18:48

> Rezultat powyższego jest taki, że kobieta nie jest
            > ani oczytana, ani obyta, pewnie poliglotką też nie jest, bo gdzie i kiedy miał
            > aby być w obliczu swojej sytuacji życiowej?

A pomyśl, Impoderabilia22, o tych, co niby miały gdzie, niby miały kiedy, a i tak nie są.. wink

> Takze czep się tramwaju.

Także dorożki wink

• imponderabilia22 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 18:50
              Nie interesują mnie one. Załóż sobie osobny wątek.
              • annaboleyn Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 18:52
                Nie, dzięki. Zostanę przy tym smile Tak że zacznij się przyzwyczajać smile
                • imponderabilia22 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 18:54
                  Już lecę.
                  • annaboleyn Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 19:02
                    Mam nadzieję, że lecisz obyta, oczytana i ze znajomością języków? Ze szczególnym uwzględnieniem języka ojczystego? wink
                    • imponderabilia22 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 19:14
                      Twoja nadzieja na szczęście na jest mi do niczego potrzebna. Ale skoro pytasz, to tak - nie napotykam problemów z komunikacją podczas wyjazdów zagranicznych. W języku ojczystym rowniez. Także spokojnie, nie musisz się o moje obycie czy oczytanie martwić. Jeszcze jakieś pytania, refleksje?
                      • annaboleyn Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 20:34
                        Jedno. Ale retoryczne. Nie uczysz się szczególnie szybko, co? wink
                        • daniela34 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 20:42
                          Nie masz litości 😁😁😁
                          • annaboleyn Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 20:52
                            No przecież mam czasem! wink
                            • daniela34 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 21:00
                              Czasami, phi! 😁
                        • imponderabilia22 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 21:28
                          Nie czuję potrzeby odpowiadania na twoje pytania dotyczące mnie, w wątku nie dotyczącym mojej osoby. Dlatego wyciszam.
                          • annaboleyn Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 21:49
                            A więc pojęcie "retoryczne" jest także wink obce twojej osobie wink Nie jestem pewna czy obycia i oczytania wystarczy ci choćby na dworzec w Koluszkach, o Orly nie wspominając wink
                            • imponderabilia22 [...] 24.08.23, 21:52
                              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                              • annaboleyn Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 22:17
                                Dopiszmy do listy twoich braków - niezrozumienie procesu wygaszania kogoś na forum. Ew. nieznajomość procedur, które skuteczne wygaszenie gwarantują smile
                                Słuchaj, a jak tam z twoim obyciem i ogólną kulturą, których to cech wydajesz się być piewczynią ? Jesteś zupełnie pewna, że to twoje mocne strony? Dajmy na to - tak pewna, jak wtedy, kiedy zaczynałaś tę dyskusję? wink
                            • paskudek1 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 19:04
                              annaboleyn napisała:

> A więc pojęcie "retoryczne" jest także wink obce twojej osobie wink Nie jestem pewn
                              > a czy obycia i oczytania wystarczy ci choćby na dworzec w Koluszkach, o Orly ni
                              > e wspominając wink

O widzisz, lotnisko Orly, tam podobno jest przepiękna kaplica. W sumie jakbym miała kasę i możliwości logistyczne to mogel lecieć na samo Orly i wracać, byleby tę kaplicę zobaczyć 😁
                              • quilte Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 30.08.23, 12:42
                                "O widzisz, lotnisko Orly, tam podobno jest przepiękna kaplica."

Chyba już nie ma, albo nie mogę znaleźć, a bardzo chciałam zobaczyć. Ten opis ma już jakieś sześćdziesiąt lat, wiele się mogło zmienić wink
                        • cosmetic.wipes Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 15:30
                          annaboleyn napisała:

> Jedno. Ale retoryczne. Nie uczysz się szczególnie szybko, co? wink

😄
                          • annaboleyn Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 16:39
                            Tak się zastanawiam czy nasza droga (nasza na pewno, czy droga - dyskusyjne) imponderabilia22 nie miała przedtem nicka fogito wink Widzę pewne podobieństwa wink
                            • rosapulchra-0 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 19:02
                              Raczej to dwie różne osoby, ale z pewnością by się polubiły.
                    • szmytka1 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 19:44
                      😆
                  • mid.week Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 19:20

> Już lecę.

Do Paryża?
          • nangaparbat3 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 18:51
            Naprawdę nie wiem dlaczego, ale przypomniało mi się nagle, jak pewien Hiszpan powiedział do koleżanki z pracy, która mu się bardzo naraziła " posłuchaj trzech zdań, których już nigdy od nikogo nie usłyszysz: Jesteś piękna. Jesteś mądra. Jesteś dobra. "
            • szmytka1 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 19:46
              Świetne 😆 zamierzam zastosowac
            • kropkaa Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 20:16
              Piękne!
          • kropkaa Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 20:25
            > Kobieta od lat ma w domu dwie niepełnosprawne osoby, więc ma pewnie w głowie inne rzeczy niż czytanie, poznawanie swiata, rozrywkę. Skoro nie moze znaleźć pracy, to pewnie nie jest zbyt wykształcona. 

Nawet tobie nie życzę "tylko" jednej niepełnosprawnej osoby w domu.
            Ściek, który tu wypuszczasz, nawet jak na ematkę jest wyjątkowo cuchnący.
            • imponderabilia22 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 21:27
              Po prostu stwierdzam fakty na podstawie opisu sytuacji.
              • annaboleyn Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 22:20
                My też. Tylko że my stwierdzamy fakty dotyczące ciebie, bazując na materiale, którego sama obficie dostarczasz. Z jakiegoś powodu wydajesz się te nasze stwierdzenia znosić wyjątkowo żle. Co się dzieje? Gdzie twój luz i dobre samopoczucie? Świadomość, że cieniutka (i istniejąca raczej tylko w twoim przekonaniu) warstewka nieuzasadnionej wyższości spływa pod byle splunięciem - tak cię irytuje? wink
                • imponderabilia22 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 22:54
                  Oh dzyzys, ty naprawdę myślisz, że ludzie na tym forum przejmują się randomową annaboleyn i jej puntowaniem. Jeszcze tego brakowało abym zajmowała się ocenami mnie jakiegoś człowieczka z internetu. Od tego mam rodzinę, znajomych, a nie annaboleyn i jej podobne. Chyba dziś nie usnę. Annaboleyn mnie przejrzała 🤦🤣👍🤣👍
                  • annaboleyn Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 23:00
                    Pomóc ci z tym wygaszaniem? wink To jest proste, nawet osoba tak pozbawiona ogłady, podstaw kultury i nieoczytana powinna dać sobie radę wink Pomożemy!
                  • rosapulchra-0 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 14:12
                    Co to jest "puntowanie"? Może mi ktoś wyjaśnić, proszę.
                    • imponderabilia22 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 14:34
                      rosapulchra-0 napisała:

> Co to jest "puntowanie"? Może mi ktoś wyjaśnić, proszę.
                      >

Nudna już jesteś. Nie potrafisz z kontekstu? Ale proszę cię bardzo - jak dla ciebie to znaczy ''sranie w banie"🤣🤣
                      • rosapulchra-0 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 19:06
                        Kulturka wyraźna. Bardzo.
              • rosapulchra-0 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 14:10

> Po prostu stwierdzam fakty na podstawie opisu sytuacji.

To nie są fakty, tylko twoja chora i obrzydliwa wyobraźnia.
          • asia_i_p Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 15:30
            A kto się już tego tramwaju uczepił, że Turbinkamalinka ma także się doczepić?
            • rosapulchra-0 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 25.08.23, 19:05
              No widzisz. Ja myślałam, że to jakaś nowomowa, a tu się okazało, że dziewczę literkę zjadło 😀
          • bruy-ere Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 27.08.23, 09:54
            „Skoro nie moze znaleźć pracy, to pewnie nie jest zbyt wykształcona.„

Jeśli bierze zasiłek na niepełnosprawne dziecko, to NIE MOŻE pracować. Nie słyszałaś o tym absurdalnym przepisie?

I nie wkładaj wszystkich do jednego worka. Kobieta, która rzuciła się z dzieckiem na wózku z promu, miała wyższe wykształcenie - była tłumaczką z francuskiego.
            • imponderabilia22 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 27.08.23, 10:24
              W takim razie niech autorka wątku sprecyzuje kim jest pani, bo tak to ta dyskusja jest bezcelowa.
              Ps. Teraz byle gamoń ma wyższe wykształcenie, więc to żadna nobilitacja. Wazne, w co to przekujesz.
            • imponderabilia22 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 27.08.23, 10:28
              W sumie możesz mieć rację. Pamiętam wątek macochy niepełnosprawnej dziewczyny, której sie brzydziła, a matka poszła na operację, więc musieli jawziac na nartki. Matka tej dziewczyny radzila sobie lepiej niż tatuś i macocha razem wzięci. Ale tutaj nie ma takiej sytuacji, jest dramatycznie.
      • wioskowy_glupek Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 19:02
        Ale ty jesteś pusta...
        • imponderabilia22 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 19:11
          Rozwiń proszę swoją myśl.
      • brenya78 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 19:48
        "Nie ma czego zazdrościć, to pewnie niezbyt wykształcona, obyta osoba, pewnie niczego z tego wyjazdu nie wyciągnie - mówię o sztuce, kulturze, obcowaniu z pięknem tego miasta, rozkoszowanie się francuskimi przysmakami. Lot pewnie na najtańsze lotnisko, z którego dojazd do centrum to prawie dwie godziny w jedną strone. Potem powrót upocona, z siatami. Dla mnie brzmi jak koszmar."

Ty brzmisz jak jeszcze większy koszmar.
        • imponderabilia22 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 24.08.23, 20:03
          Ok, nich ci będzie - pani wróci do Polski po kilkunastogodzinnych wojażach wypoczęta i pachnąca fiołkami.
      • sloneczna_paraolka1 Re: Dramatyczna sytuacja finansowa a lot do Paryż 30.08.23, 04:11

> Nie ma czego zazdrościć, to pewnie niezbyt wykształcona, obyta osoba, pewnie ni
        > czego z tego wyjazdu nie wyciągnie - mówię o sztuce, kulturze, obcowaniu z pięk
        > nem tego miasta, rozkoszowanie się francuskimi przysmakami. Lot pewnie na najta
        > ńsze lotnisko, z którego dojazd do centrum to prawie dwie godziny w jedną stron
        > e. Potem powrót upocona, z siatami. Dla mnie brzmi jak koszmar.

Taka obyta, a jednak chamka, oglądałaś architekturę ale kultury i rozumu nie masz za grosz.