Dodaj do ulubionych

Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿

24.08.23, 17:41
W Muji kupiłam dzbanek o ładnym dizajnie (na żywo lepiej wygląda), a w Uniqlo kieckę. Idźcie do 👿 z tymi Waszymi majtkami!
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 24.08.23, 17:54
      Nie wiem o co chodzi z majtkami, ale Muji to kalendarze!
      • kropkaa Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 24.08.23, 17:59
        Już są! Fajne, ale ja jednak team Moleskine.
        • chococaffe Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 24.08.23, 18:04
          Już są??? Hurra
          • kropkaa Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 24.08.23, 18:09
            Po prawej kartka w kratkę - podoba mi się to. I faktycznie nie zamykają się rozłożone.
            • chococaffe Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 24.08.23, 18:14
              I to wszystko mieści się w stosunkowo cienkim kalendarzu.
              • kurt.wallander Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 24.08.23, 20:21
                Mówicie, że fajne mają kalendarze? Muszę sprawdzić. Do tej pory moje ulubione to były Moleskine.

Czy te Muji są tak cienkie jak Moleskine?
                • kropkaa Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 24.08.23, 20:44
                  Są bardziej zeszytowate. Dwa kolory okładki i dwa rozmiary, zdaje się, bo szybko looknęłam.
                  Tak teraz myślę, że może trzeba spróbować? Cenowo to chyba połowa Moleskine, odkąd te ostatnie poszybowały cenowo.
                  • kurt.wallander Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 24.08.23, 22:19
                    Tak, Moleskine zrobiły się juz nieakceptowalnie drogie (dla mnie nieakceptowalnie). Na ten rok mam taki : https://muzeumwarszawy.pl/wp-content/uploads/2022/12/kalendarz-2023-5.png

I w sumie jest całkiem spoko.
                • chococaffe Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 24.08.23, 22:57
                  Jedź , obejrzyj sobie na spokojnie - pod katem zawartości (poza głownym kalendarzo-notatnikiem, jest jeszcze parę dodatkowych kalenadrzy plus dodatkowe miejsce na notatki na końcu, plus zakładki w okładce) jak i pod kątem wykonania (rodzaj papieru, szycie itd)
                  • kurt.wallander Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 24.08.23, 23:43
                    Tak zrobię, ale będę mogła dopiero w 2. połowie września. Mam nadzieję, że nie wyprzedają się szybko.
                    • chococaffe Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 25.08.23, 14:32
                      Podjechałam dzisiaj. Jeszcze nie ma. Te kóre są to są tzw szkolne, od września do września. Ale podobne do standardowych
                      • kropkaa Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 25.08.23, 14:37
                        A to bardzo przepraszam. Tylko zerknęłam w przelocie, nie zgłębiałam tematu, a nie miałam ich wcześniej, to też nie rozróżniam.
                      • kropkaa Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 25.08.23, 14:39
                        PS Dajcie znać, kiedy będą pls.
                        • chococaffe Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 25.08.23, 14:42
                          Dam smile (mam nadzieję, że nie zapomnę - zwykle jest to chyba listopad)
    • kropkacom Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 24.08.23, 18:02
      Uniqlo to przede wszystkim torebki typu nerka.
      • kropkaa Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 24.08.23, 18:08
        Nie rozumiem fenomenu nerek. Na razie plecak zaakceptowałam zamiast prostej torby.
        • kropkacom Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 24.08.23, 18:20
          Plecak to plecak a nerka to nerka smile Ta drugie pomieściło wszystko to co chciałam mieć pod ręką w w czasie zwiedzania Londynu. Przede wszystkim miałam kontrolę i łatwo dostępną dla mnie kartę płatniczą.
      • nuka_2 Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 25.08.23, 23:13
        Modne są teraz te z Uniqlo wśród młodzieży
      • igge Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 26.08.23, 02:50
        Dobrze wiedzieć. Potrzebuję sprezentować bliskiej osobie nerkę od czasu do czasu.
    • kurt.wallander Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 24.08.23, 20:18
      Ja pojechałam do Muji po majtki, i kupiłam majtki smile Ale dorzuciłam jeszcze notesik smile

A w Uniqlo szukałam czapek z filtrami UV i nie znalazłam sad więc sie obraziłam i nic nie kupiłam. Ale kusiły mnie cienkie puchówki smile
      • mayaalex Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 24.08.23, 20:21
        ich cienkie puchowki sa genialne. I bardzo fajne sa tez cieniutkie puchowe kamizelki, jako warstwa ocieplajaca do plaszcza.
        • kurt.wallander Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 24.08.23, 20:41
          Kamizelki to rodzaj ubrania, którego nie rozumiem smile
          • kropkaa Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 24.08.23, 20:45
            Kiedyś mi pani tłumaczyła, że w Skandynawii to się pod płaszcz zimą nosi. Ale dla mnie to zupełnie zbędna część garderoby.
            • kurt.wallander Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 24.08.23, 22:21
              Jak mi zimno, to bardziej marzną mi ręce/ramiona niż tułów, więc dla mnie również to takie ubranie nie wiadomo do czego....
              • mysiulek08 Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 25.08.23, 00:15
                bardziej o wiatr chodzi, chlodny/zimny/przenikliwy, wtedy cienka puchowa kamizelka pod wierzchnim okryciem sie sprawdza, tak, wiem jest odziez systemowa antywiatrowa ale
                - z reguly w dizajnie sportowym, nie kazdy lubi taki w uzyciu codziennym
                - z materialow 'plastikowych' jw
                - odziez systemowa rzadko bywa w rozmiarach powyzej xl a ludzie bywaja rozni a pogoda nie wybiera

kamizelki sprawdzaja sie tez w okresie przejsciowym, kiedy na kurtke/plaszcz zimowy za cieplo a na lekka kurtke np za wietrznie i troche chlodno

lubie nosic puchowe, nie za grube, kamizelki do grubszych golfow, kiedy na calosciowa kurtke puchowke juz za cieplo ale jeszcze wiatr bywa zrywami chlodny

latem tez nosze, na koszule, ale to lekkie zamszowe albo miekkie skorzane
                • kurt.wallander Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 25.08.23, 11:35
                  Ale kamizelka nie rozwiązuje problemu takiego, że bardziej zimno w ręce niz tułów smile

Pod elegancki płaszcz mozna założyć bardzo cienką kurtkę puchową (bardziej bluzę puchową) z rękawami, przewidzianą właśnie jako warstwa wewnętrzna i wtedy będzie ciepło wszędzie.
                  • kurt.wallander Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 25.08.23, 11:35
                    Myslę, że jedyne zastosowanie jakie znalazłabym dla kamizelki, to np. siedzenie w chłodny wieczór przy ognisku, zawsze wtedy plecy marzną....
                  • nenia1 Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 25.08.23, 12:17
                    kurt.wallander napisała:

> Ale kamizelka nie rozwiązuje problemu takiego, że bardziej zimno w ręce niz tuł
                    > ów smile
                    >
                    Najprawdopodobniej nie chodzisz zbyt często w kamizelce uprawiając jakiś sport stąd masz mylne przekonanie, że nie rozwiązuje problemu rąk.
                    Niemalże codziennie spaceruję i to dość dużo, często bywam w górach, i kamizelka dla mnie to must have smile Jak jest chłodno ale jeszcze zbyt ciepło na kurtkę, albo gdy wieje zimny wiatr. Wtedy kamizelka idealnie spełnia swoje zadanie, dodatkowo masz większą swobodę ruchu niż w kurtce, plus i od kurtki zazwyczaj jest też lżejsza i zajmuje mniej miejsca w plecaku. Kamizelka chroni korpus przed utratą ciepła, ruszając się dodatkowo w korpusie gromadzisz ciepło które jest "oddawane" do rąk. Ale dla mnie głównym atutem jest jej wygoda i lekkość przy równoczesnym zabezpieczaniu ciepła/ochroną przed wiatrem. Idealna część garderoby na trasy w okresie gdy na windstopper z długim rękawem jest jeszcze za ciepło ale już za zimno na samą bluzę czy koszulkę. I jeszcze jeden plus. Pod kamizelkę możesz się łatwiej ubrać "na cebulkę" bo nie ograniczają cię rękawy jak w kurtce, gdzie czasem trudno wcisnąć pod rękaw dodatkowe warstwy odzieży. A takie ubieranie się "na cebulkę" bywa przydatne zwłaszcza w górach przy zmiennej pogodzie.
                    • mysiulek08 Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 25.08.23, 22:03
                      wytlumaczylas to o wiele lepiej niz ja, dokladnie o to chodzi smile
                  • mysiulek08 Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 25.08.23, 22:00
                    ale nie 'podwiewa' tongue_out i jednak masz wiecej luzu niz warstwa kurtka-plaszcz
                    • mysiulek08 Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 25.08.23, 22:06
                      nic mnie nie wkurza tak jak 'ciasnosc' w rekawach i ograniczenie zginania lokcia a tak moze byc jak wlozysz kurtke pod plaszcz a nie kamizelke

poza tym, plaszcze tez maja ocieplenie glownie na tulowiu, a w rekawach, cos wiec jest 'na rzeczy' (nie znosze tego okreslenia tongue_out)
                      • mysiulek08 Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 25.08.23, 22:06
                        * w rekawach nie
              • kk345 Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 25.08.23, 13:33
                kurt.wallander napisała:

> Jak mi zimno, to bardziej marzną mi ręce/ramiona niż tułów, więc dla mnie równi
                > eż to takie ubranie nie wiadomo do czego....
                Jeśli zabezpieczysz tułów przed zimnem, to ręce też się automatycznie rozgrzeją.
                • kurt.wallander Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 25.08.23, 18:06
                  Tak przekonuje się, że nagle zachciało mi się kamizelki. Jeśli chodzi o sport, to ja tylko jeżdżę na rowerze. Na rower się Toto nadaje?
                  • kk345 Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 25.08.23, 21:53
                    tak
                  • kropkaa Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 25.08.23, 22:01
                    Idź precz, siło nieczysta! Zaraz sie okaże, że potrzebuję tej puchówku z Uniqlo.
                    • mysiulek08 Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 25.08.23, 22:07
                      jak jest to kamizelka to, tak potrzebujesz wink
                  • mysiulek08 Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 25.08.23, 22:02
                    jak najbardziej! wlasnie dlatego, ze nie masz ograniczen szycia rekaw-tulow, nic nie ciagnie rekawow i takie tam
                    ale mowie to z pozycji lubienia kamizelek smile
      • kropkaa Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 24.08.23, 20:48
        W Muji te majtki jakieś cieniutkie były. Ale w Uniqlo kupiłam na spróbowanie jedne zwykle, a drugie z koronką.
      • nuka_2 Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 25.08.23, 23:18
        Mam puchówkę z Uniqlo, która kupiłam ok 6 lat temu, w ogóle się nie zniszczyła, pakowana w woreczek, jest swietna jak się podróżuje z cieplejszego kraju do zimniejszego albo odwrotnie.
    • shumarii Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 25.08.23, 13:13
      Nie ogarniam fenomenu tych sklepów. W Chinach w każdym supermarkecie, ale jeszcze nie zdzarzylo się, żeby coś mi się tam spodobało - być może za bardzo koncentrują się na zapotrzebowaniu mody chińskiej 🤔. A co konkretnie polecacie ?
      • kropkaa Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 25.08.23, 13:23
        Muji jest bardzo specyficzne - dla mnie za mały wybór. Kiedyś był dość duży sklep koło mnie w ch - nigdy nic nie udało mi się tam kupić. Dzbanek, który wczoraj kupiłam to chyba pierwsza rzecz, jaką mam z tego sklepu (dizajn mi się bardzo spodobał i do tego siteczko w pokrywie).
        Uniqlo ma fajne swetry wełniane i kaszmirowe, aczkolwiek mają specyficzny rodzaj tkania - coś a la bezszwowy. Też trzeba polubić. Parki puchowe są klejone zdaje się, to zawsze wyzwanie przy praniu. No i co mnie ostatecznie odwiodło od kupna - wierzch i spód to 100% poliester. Bez sensu.
        Wszyscy chwalą kamizelki i lekkie puchówki - akurat mam kilka z MD więc się do tej pory specjalnie nie interesowałam, ale następnym razem zerknę dokładniej.
        Bawełniane rzeczy znajomi też polecają.
        Plusem u nich jest duża paleta barw - każdy sweter jest dostępny w każdym rozmiarze i kolorze.
        • kurt.wallander Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 25.08.23, 18:09
          Mnie się też te sweterki, szczególnie kardigany podobają. Ale na razie nie potrzebuje nowego, więc nawet nie mierzyłam. Ciekawe, czy dobrze znoszą pranie? W Muji na razie testuje te majtki, ale wpadły mi też w oko ubrania z lnu, ze względu na stosunkowo niską cenę. Też jestem ciekawa jak się noszą i piorą.
          • 71tosia Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 26.08.23, 11:08
            Znoszą dobrze, po wyjęciu z prania i wysuszeniu efekt zmoklej kury znika szybko, jestem fanka uniqlo od kilku lat.
            • kurt.wallander Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 26.08.23, 12:24
              Super, to pewnie się skuszę, jesli będą na mnie dobrze leżały.
              • 71tosia Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 26.08.23, 12:29
                Polecam obkupil cała rodzine, łącznie z mama 80+ i wszyscy zadowoleni.
    • taje Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 25.08.23, 22:04
      Do Muji mam sentyment (oraz ręczniki, sztućce, talerze i miałam sofę) ale że niby słyną z majtek??
      • kurt.wallander Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 25.08.23, 23:40
        Nie wiem, czy słyną. Na ematce ktoś w innym watku majtkowym polecał. Spodobały mi się na zdjęciach, pojechałam do stacjonarnego, obejrzałam i zakupiłam.
    • nuka_2 Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 25.08.23, 23:21
      Ja jestem fanką ubrań typu basic z Uniqlo, przywiozłam sobie kiedyś trochę z Japonii. W Tokio jest jeśli dobrze pamietam 12-piętrowy sklep Uniqlo.
      • 71tosia Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 26.08.23, 11:09
        A gdzie pamiętasz?
        • nuka_2 Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 26.08.23, 11:42
          W dzielnicy Ginza
          • 71tosia Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 26.08.23, 12:30
            Dzięki sprawdzę, polskie rozmiary trochę za długie na mnie.
    • kurt.wallander Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 25.08.23, 23:45
      Przy okazji zapytam. Znacie jakies inne, warte zainteresowania azjatyckie marki? Takie, których nie ma w Polsce?
      • shumarii Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 26.08.23, 02:20
        W Chinach popularne są Miniso , NoMe i KKV.
        • shumarii Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 26.08.23, 02:20
          Aaa, i jeszcze japońska sieć supermarketów Aeon
          • kurt.wallander Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 26.08.23, 12:25
            Jadę do Korei, to pewnie tych nie bedzie. A jakieś ubraniowe japońskie, oprócz Muji i Uniqlo? Te dwa są w Korei, pewnie zajrzę, bo myslę, że asortyment może być szerszy.
            • 71tosia Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 26.08.23, 12:34
              Trochę z innych atrakcji - w centrum Seulu jest muzeum kimchi i kiszonek - warto odwiedzić smile
              • kurt.wallander Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 26.08.23, 12:36
                Jest na liście awaryjnej, że tak powiem. Jakbyśmy nie wiedzieli co robić z czasem wink
            • shumarii Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 26.08.23, 16:26
              Mam koreanska przyjaciółkę. Zapytam i dam znać. Napisz wrażenia po powrocie. My planujemy jechać w październiku
              • kurt.wallander Re: Muji i Uniqlo - a idźcie do 👿 26.08.23, 22:41
                Dzięki. Napisz, gdybys miała jakieś interesujące rekomendacje.

Program zwiedzania i zakupów mamy napięty smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka