Dodaj do ulubionych

Szukam opisu doświadczenia w psychologii.

24.08.23, 20:52
Nie wiedziałam jaki dać tytuł, ale może ktoś mi pomoże. Być może pomieszałam kilka podobnych doświadczeń.
Kiedyś słyszałam o tym, że gdzieś przeprowadzono (chyba na uczelni) fałszywy atak bandziora. Bandzior był białym mężczyzną, ale bardzo wiele osób opisało go jako czarnego lub latynosa.
Szukałam sama w google info na ten temat, ale nie mogę nic odszukać a bardzo potrzebuję opisu i podsumowania- wyników.
Dziękuję bardzo za pomoc
Obserwuj wątek
    • figa_z_makiem99 Re: Szukam opisu doświadczenia w psychologii. 24.08.23, 21:00
      Oglądałam program na kanale tematycznym i mówili o takim doswiadczeniu. Zapytaj psychologa.
      • tymianek21 Re: Szukam opisu doświadczenia w psychologii. 24.08.23, 21:04
        Niestety nie mam kontaktu z żadnym psychologiem a bardzo chciałabym przypomnieć sobie o co chodziło i oczywiście podsumowanie. Ciekawi mnie też co doprowadziło do takiego badania- doświadczenia.
    • berdebul Re: Szukam opisu doświadczenia w psychologii. 24.08.23, 21:14
      cognitiveresearchjournal.springeropen.com/articles/10.1186/s41235-022-00355-z

Brzmi jak to.
      • tymianek21 Re: Szukam opisu doświadczenia w psychologii. 25.08.23, 12:06
        Berdebul bardzo, bardzo dziękuję. Sama
        nic nie mogłam odszukać!
    • mama-ola Re: Szukam opisu doświadczenia w psychologii. 24.08.23, 21:15
      Nie znam tego eksperymentu, więc nie mogę z tym pomóc, ale zaciekawiłam się i sama zaczęłam szukać. Przy okazji natrafiłam na artykuł na podobny temat, może Ci się przyda:

abcnews.go.com/US/african-americans-blamed-crimes-commit-experts/story?id=70906828
      • tymianek21 Re: Szukam opisu doświadczenia w psychologii. 24.08.23, 21:20
        Bardzo dziękuję oczywiście przeczytam.
        Pamiętam, że w podsumowaniu było coś o tym że osoby, (które mimo że widziały sprawcę z bliska) inaczej go opisywały.
    • alexandra1984 Re: Szukam opisu doświadczenia w psychologii. 24.08.23, 23:59
      a nie chodzi Tobie o eksperyment, ktory nazywa sie 'the own-race bias' (lub 'cross-race effect')?
      • tymianek21 Re: Szukam opisu doświadczenia w psychologii. 25.08.23, 12:03
        Nie znałam tego pojęcia. Dziękuje już czytam.
    • fenoftala Re: Szukam opisu doświadczenia w psychologii. 25.08.23, 11:52
      psychologia.edu.pl/czytelnia/50-artykuly/182-czy-wierzyc-swiadkom.html

może któryś z eksperymentów o których tam wspomniano
      • tymianek21 Re: Szukam opisu doświadczenia w psychologii. 25.08.23, 12:02
        Tak to opis tego "zajścia" doświadczenia na Uniwersytecie. Bardzo dziękuję cały art.bardzo ciekawy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka