kornelka37 24.08.23, 22:27 Możecie polecić coś sprawdzonego. Kl 1 podstawowa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ursgmo Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 24.08.23, 22:35 Moja najmłodsza córka miała zestaw Beckmann, super lekki, niezniszczalny, wygodny. Po 4 latach używania zmieniłam jej na poważniejszy model tej samej firmy. Plecak oddaliśmy dalej w stanie idealnym. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelka37 Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 24.08.23, 22:52 Dawajcie dalej 😁 rozważe wszystkie opcje. Od tańszych po te drozsze Odpowiedz Link Zgłoś
agjot Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 24.08.23, 23:38 Mojej kupiłam coolpack, wyglada solidnie, jest lekki i ładny 😉 jak się sprawdzi zobaczymy jak szkole zacznie we wrześniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelka37 Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 08:16 Ile litrów 19 ten rozmiar S? Odpowiedz Link Zgłoś
sabina211 Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 07:05 Plecaki Majewski, nie znam lepszych do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaabing Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 07:11 Ja swojej pierwszoklasistce kupiłam Majewski. Wygląda fajnie, jest lekki. Na super trwałości aż tak mi nie zależy bo wątpię, że będzie chciała w nim chodzić kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 07:20 Topgal, Coolpack Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 07:33 A dziecko większe czy mniejsze? Bo w sumie najważniejsze żeby nie był za ciężki. My mieliśmy topgala służył świetnie ale dziecko duze i silne od razu kupowałam taki dla gimnazjum bo inaczej by dziwnie wygladal. Coolp tez podobno z tych cięższych. Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 07:44 Zamiast wypisywać tu niesprawdzone "podobno" - sprawdź. Google nie gryzie. Cytuję: "Plecak z serii CoolPack JOY jest ultra lekki, jego waga to jedyne 0,635 kg" i potwierdzam - mam, jest lekki. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 08:03 W sąsiednim wątku o kitach i hitach ktoś pisał ze ciężki Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 08:17 Coolpack jest rewelacyjny. Kupiłam przypadkiem w połowie roku, jak się wysłużony topgal rozpruł (topgale też rewelacja) I bardzo polecam - śliczne, wesole, z bardzo funkcjonalnym wnętrzem,.świetnie się piora i naprawdę leciutkie Odpowiedz Link Zgłoś
kornelka37 Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 08:31 Który model coolpack ? 19 czy 21 l Odpowiedz Link Zgłoś
rosie Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 08:58 Pierwszoklasista ma większość książek wielkosci a4, książka od angielskiego jest jeszcze większa (chyba 31cm długości). Nie bierz najmniejszego. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 09:24 U nas konkretnie ten 23 l coolpack.pl/product-pol-19271-Plecak-mlodziezowy-szkolny-CoolPack-Prime-Wiggly-Eyes-Pink-30429CP-nr-B25047.html I pasuje idealnie Ale mój syn jest bardzo dużym dzieckiem Idąc do pierwszej klasy miał ponad 140 cm i ważył 40 kg wygląda na czwartoklasiste Nie zauważyłam zresztą, żeby jego koledzy i koleżanki mieli mniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 08:18 U nas był Hama step by step i Herlitz (nie pamiętam modelu, jakiś ultra light) Odpowiedz Link Zgłoś
n-ell Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 08:23 U nas coolpack z ledami😜. Jest nieco za duży, bo moje dziecko drobne, ale lekki, ładny, cenowo ok i sensowne przegródki ma. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelka37 Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 08:31 Który model macie? Odpowiedz Link Zgłoś
n-ell Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 08:58 Chyba Strike S, kupowałam dużo wcześniej i ze starszej serii bo miał być z dinozaurami. Ogólnie to u nas zadecydowały ledy i dinozaury, na resztę ważnych aspektów się nie upieralam, bo moje dziecko będzie go realnie mało nosiło - dla pierwszaków jest jedna sala, maja swoje szafki na książki i przybory, a pod drzwi szkoły jest podwożone (cóż, mieszkam na edukacyjnej pustyni). Odpowiedz Link Zgłoś
kornelka37 Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 09:11 U nas identycznie Odpowiedz Link Zgłoś
kornelka37 Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 09:28 Rozważam pomiędzy 19 l a 21 l. Nie wiem doradźcie kobiety, który będzie lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelka37 Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 09:41 19 jednak będzie za mały chyba ten 21 l będzie optymalny. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 09:45 Lekki! Moj syn (szedl do szkoly w wieku 6,5, ale duzy jak na swoj wzrost) wybral sobie plecak st right majewski z trzema przegrodami. Sluzyl mu dwa lata i nadal ten plecak jest w swietnym stanie, tylko brakuje juz jednej komory. Dlatego do szkoly od 3 klasy ma inny, wiekszy, a ten pierwszy wykorzystuje na treningi lub wycieczki. Corka byla mala pchelka gdy szla do szkoly, drobniutka i jej wiekszosc plecakow byla za duza, w koncu po wielokrotnych przymiarkach miala w I klasie tornister a od drugiej plecak Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 11:44 Trzeba wziąć dziecko, iść do sklepu i obejrzeć, pomacać, otworzyć i sprawdzić środek, czasem zbyt duża ilość przegródek jest zbędna i wprowadza większy chaos dla pierwszaka niż porządek. Zobaczyć czy kieszeń na śniadanie pomieści śniadaniówkę, czy boczna kieszonka pomieści bidon, czy nie jest za płytka i butelka nie będzie z niej wypadać. Czy suwaki są porządne, nie urwą się, nie rozejdą, zweryfikować jakość zapięć na "klik". Zobaczyć czy dziecku bardziej pasują sztywne plecy czy bez znaczenia, czy szelki miękkie, czy dadzą się odpowiednio do dziecka skrócić/wydłużyć. Ważne czy dziecko będzie do szkoły dreptać 2 km, czy będzie podwożone pod drzwi. Dziecku ma się podobać kolor i bohater/wzorek I jak ktoś wyżej napisał, nie ma sensu pierwszakowi kupować plecaka nie do zdarcia, z założeniem, że przechodzi z nim pięć lat. Bo się dziecku opatrzy kolor, wzór, zapragnie zmiany, bo koledzy mają nowe, bo w codziennym używaniu się coś nie sprawdzi akurat temu uczniowi. Mieliśmy tornister, sztywny astra, nie zniszczył się przez dwa lata używania, był bardzo dobrze wyprofilowany, plecy, szelki, wszystko ok. Ale się dizajn dziecku znudził, kupiliśmy CoolPack, wygląda bardzo ok i nam akurat wszystko w nim pasuje. Zobaczymy jak będzie się sprawdzał w praktyce. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelka37 Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 11:59 Jaki coolpack konkretnie?. Chyba jednak coolpacki wygrywaja . Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 11:58 Powiem tak, mój syn mial taki tornistrowy typowo, byl fajny, ale oni w szkole mieli swoje półki w klasach, mają szafki na korytarzach na buty, bluzu, stroje sportowe i w tym plecaku praktycznie piórnik byl, 2 zeszyty do ćwiczeń i 3 cienkie zeszyty do posania. Jak były wyjscia klasowe na rózne imprezy to ten plecak się nie nadawał bo był niegniotacy się w autokarze za duzo miejsca zajmowal - taki gramotny i syn mial kolejny turystyczny i tu się wkurzał że nie pamięta który to jego. W drugiej klasie dostal majewskiego w kolorze moro, z pierdylionem kieszonek na klucze, portfel, legitymacje, bidony, sniadaniówki i nosil go w 2,3,4,5 klasie. Teraz mu kupiłam podobny tylko z coolpacka, trochę większy z kieszenią na plecach na lapropa dalej moro. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 12:01 A z tym majewskim wszystkie wycieczki jednodniowe obserwował, bo byl mega wygodny jak to plecak szkolny. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 12:01 obskakiwał Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 12:06 No waśnie, bo dużo zależy od tego, co dziecko będzie w tym plecaku nosiło i jak daleko będzie dreptać na piechotę oraz od dziecka, czy maleńkie i chudzieńkie, czy jednak całkiem spore Odpowiedz Link Zgłoś
kornelka37 Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 12:25 Który CoolPack macie? Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 12:51 Nie wiem, poszłam z dzieckiem do sklepu, obejrzałam, obmacałam, wybrałam kilka według mnie porządnych i odpowiednich do stylu życia szkolnego mego dziecka, a dziecko z tych wybrało sobie kolor i wzór. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 18:47 CoolPack musisz sprawdzić w sklepie i albo kupić albo zanotować jego nazwę, bo one tak podobne do siebie, ze mozesz przez internet kupić niby ten sam a dzieciaka do niego wsadzisz i jeszcze miejsce będzie, te 29l są juz duze dla 7-8 klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 12:06 To zależy od wagi i wzrostu dziecka. Moja córka jest niska i drobna, zwykle plecaki sięgają jej dobrze za pupę i wystają ponad ramiona. Kupiłam plecak Kite, 12 litrów, mieści format A4. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 18:26 Tornistry to moj dramat, one wszystkie sa wieksze od mojego dziecka. Wy piszecie o jakichs 20 litrowych, ja kupilam jak najwezszy a I tak jest szeroki jak moja corka. Po co tyle miejsca gdy pierwszak ma do szkoly nosic piornik, cwiczenia, kanapke i stroj na wf? Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 18:38 Myślę, że część dzieci nosi też książki, zeszyty i ćwiczenia. Chyba jeszcze nie wszędzie są szafki. Ale rozumiem cię, moja córka jest niska i drobna i znalezienie dla niej plecaka było naprawdę trudne. Wszystkie miały minimum 19 litrów. Tornistry były mniejsze, 16 litrów, ale ciężkie. Znalazłam wreszcie plecak, ale raz, że nietani, dwa, że się bardzo naszukałam. Plecak ma 12 litrów, jest szerokości dziecka, a nie półtora dziecka, i nie obija się dziecku o uda. Mój syn z kolei jest z tych poza siatką centylową, jeśli chodzi o wzrost, jest bardzo wysoki, ale jak szedł do pierwszej klasy ze standardowym plecakiem, to miałam wrażenie, że ten plecak dla niego też był za duży. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 20:46 Tak Ci się tylko wydaje Nawet nie wiesz ile taki pierwszak potrafi nosić w plecaku I mam wrażenie, że dziewczynki noszą zdecydowanie więcej wszystkiego. No i właśnie, zależy, czy w szkole mają szafki na książki, czy pani wymaga noszenia teczki A4 w plecaku, jak długo dziecko w tej szkole siedzi (jedzenie + picie)... Odpowiedz Link Zgłoś
kornelka37 Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 20:53 To 21 l coolpack będzie ok? Wydaje mi się że większego nie ale mniejszy to już bardziej taki do przedszkola. I w mniejszy ciężko A4 wpakowac Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 20:11 myśmy kupili Paso, bo akurat był z koniem i się spodobał. Jest OK, teraz będzie drugi rok i właściwie żadnych uszkodzeń/ zniszczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
joana.mz Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 23:20 Moje dziecko używa coolpack turtle 25l, teraz idzie do 3 klasy. Plecak jest sztywny (taki prawie tornister), dobrze dopasowany, po 2 latach w bardzo dobrym stanie. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
joana.mz Re: Jaki plecak dla pierwszoklasisty 🤔🤔 25.08.23, 23:22 jeszcze dodam, że dość długo szukałam, czytałam i uważam, że ten plecak to bardzo roządny wybór za niewygórowaną cenę (ok 150PLN) Odpowiedz Link Zgłoś