Dodaj do ulubionych

Przewlekłe zmęczenie a menopauza

25.08.23, 18:48
Dziewczyny, jestem w okresie przedmenopauzalnym, za chwile menopauzalnym, mam prawie 45 lat, od 10 -ciu miesięcy nie mam okresu.
Z dolegliwości uderzenia gorąca, nadmierna potliwość, ale poradziłam sobie jakos z nimi jakos biorąc suplementy.
Zauważyłam jednak, ze jestem od jakiegoś czasu strasznie zmęczona - na początku brałam to na karb przepracowania (miałam sporo nadgodzin). Jednak od ponad dwóch tygodni jestem na urlopie, teraz chora (meczy mnie mocno alergia) a zmęczenie nie mija.
Nie jestem zwolenniczka brania leków tylko po to, aby opóźnić menopauzę, ale to zmęczenie mnie dobija. Kiedyś miałam mnóstwo energii a teraz czuje, ze zdziadzial, tylko bym spała i siedziała na fejsie.
Czy cierpialyscie może w okresie okołomenopauzalnym na chroniczne zmęczenie a po wdrożeniu leków, widzialyscie poprawę? Na pewno pójdę do lekarza, ale zanim zdecyduje się na leki chciałabym usłyszeć, jak to było u Was.

Ps. Tarczyce mam przebadana, wszystko jest ok.
Obserwuj wątek
    • alewcale Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 25.08.23, 19:11
      tak bywa często, że na urlopie po stresach człowiek klapnie ale menopauza też może być...
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 25.08.23, 20:17
      No jak przed? Jak po?
      Skoro ostatnią miesiączkę miałaś 10 miesięcy temu to już jesteś po menopauzie, a nie przed.
      Tylko czy to aby na pewno menopauza? Może nie masz okresu z jakiegoś innego powodu? Badałaś hormony? Lekarz potwierdził, że to menopauza? Bo trochę za wcześnie na menopauzę.
      Jeśli ci się tak bardzo spać chce, to cukier zbadaj po jedzeniu, bo po menopauzie lubi pojawiać się cukrzyca.
      • antykaa Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 25.08.23, 20:23
        Miałam robione badania jakieś chyba 3 lata temu z powodu długich cykli, lekarz potwierdził, ze zbliża się menopauza. Co do spania, to zasypiam o 24, 1 w nocy budzę się o 6,7 i potem popołudniu muszę się zdrzemnąć, bo jestem niewyspana. W okresie przed menopauza, spałam w godzinach 23-8 rano.
      • mama-ola Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 09:56
        > Skoro ostatnią miesiączkę miałaś 10 miesięcy
        > temu to już jesteś po menopauzie, a nie przed.

Menopauza nie jest momentem, tylko procesem trwającym latami. Dobrze napisała.
        • snakelilith Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 12:12
          mama-ola napisała:

> Menopauza nie jest momentem, tylko procesem trwającym latami. Dobrze napisała.

Sorry, ale menopauza to punkt ostatniej miesiączki, ewentualnie można nazwać tak okres po nim. Proces trwający latam nazywa się przekwitanie, albo klimakterium.
          • princesswhitewolf Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 12:15
            Dlatego autorce watku wlasnie napisalam ze nie jest w okresie przedmenopauzalnym jesli ostatnia miesiaczke miala 10 miesiecy temu. Jest w okresie pomenopauzalnym
            • snakelilith Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 12:25
              Nie wiesz w jakim okresie jest autorka. Zanik miesiączki w wieku lat 44 (bo one nie ma jeszcze 45, a okresu nie ma prawie rok) nie musi być menopauzą, bo to jest raczej wcześnie i wymaga potwierdzenia przez lekarza. Dziwne, że jeszcze tego nie zbadła, tylko łyka jakieś suplementy.
              • princesswhitewolf Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 13:08
                Wczesnie to jest w wieku 35 lat. 45 lat to zupelnie w normie. Srednia to srednia a nie jedyna cyfra. Czyli sa kobiety w 45 roku zycia i takie co maja 55 lat. Jest i grupa co w wieku 44 lat acz oczywiscie jest ich duzo duzo mniej

A do ginekologa czy w ogole jakiegokolwiek lekarza sie chodzi i dziwie sie ze tego nie uczynila.

• snakelilith Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 13:54
                  princesswhitewolf napisała:

> Wczesnie to jest w wieku 35 lat. 45 lat to zupelnie w normie. Srednia to sredn
                  > ia a nie jedyna cyfra.

Przestań bredzić. Tego nie wylicza się na podstawie średniej, a procentowego prawdopodobieństwa. Na dole wykres wieku wchodzenia w menopauzę w Niemczech (dane z 2010), czyli mniej więcej chodzi o kobiety w tej samej strefie geograficznej co Polska.
                  I tam widać, że najwięcej kobiet wchodzi w menopauzę w grupie wiekowej 49-54. Menopauza przed 45 rokiem życia dotyczy bardzo małej grupy kobiet, ale mniejszej nawet niż późna menopauza w wieku 55-56.
                  Więc nie bardzo wiem, na jakiej podstawie chcesz tu przyjąć pojęcie normy. Dla indywidualnej kobiety norma też nic nie znaczy, a spadku hormonów już przed 45 roku życia wcale nie trzeba przyjmować jako normalną kolej rzeczy, bo związane jest to z większym zdrowotnym ryzykiem.
                  • princesswhitewolf Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 14:07
                    >Tego nie wylicza się na podstawie średniej, a procentowego prawdopodobieństwa.

Jezu ale walnelas teraz babola. Moze wezme to do sygnaturki....

O statystyce ty nie masz pojecia. 🤣🤣

50 lat to jest srednia. Srednia na podstawie ankiet kobiet odpowiadajacych na pytanie kiedy mialy ostatnia miesiaczke.
                    A prawdopodobienstwo ostatniej miesiaczki jest czyms znacznie bardziej skomplikowanym bo uwzglednia czynniki indywidualne- kiedy matka miala ostatnia miesiączkę, poziom hormonow.
                    Ale zapewne nadal nie rozumiesz roznicy miedzy mean mediana probability itd.

Naprawde do sygnaturki lol
                    • snakelilith Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 14:16

> O statystyce ty nie masz pojecia. 🤣🤣

To ty nie masz pojęcia, bo ci napisałam, że średnią sobie możesz włożyć w przypadku menopauzy w doopę. Poza tym średnia wynosi 51-52 lata i przesuwa się nawet w kierunku 53.
                      Jednak to co jest tu ważne, to to, że zdecydowana większość kobiet wchodzi w menopauzę dopiero po 49 roku życia i to jest dla konkretnej kobiety ważne, a nie to, że menopauza wcześniej jest też możliwa, nieuku.
                  • princesswhitewolf Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 14:10
                    >spadku hormonów już przed 45 roku życia wcale nie trzeba przyjmować jako normalną kolej rzeczy, bo związane jest to z większym zdrowotnym ryzykiem.

Wkleilam ci linka z NHS early menopause sie nie leczy powyzej 40 roku zycia, bo dotyczy 5 procent. Lecza hormonalnie ponizej 40 roku zycia okreslanen jako premature menopause
                    • snakelilith Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 14:18

>
                      > Wkleilam ci linka z NHS early menopause

Ach, sp...alaj z tym co robi u was NHS. Nikogo to tu nie interesuje.
              • princesswhitewolf Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 13:10
                O i to tu

44 to po prostu wczesnie ale w 5 procentach
    • mrs.solis Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 25.08.23, 20:22
      Cierpie na przewlekle zmeczenie od dwoch lat. Menopauzy jeszcze nie przechodze z badan krwi tez nic nie wyszlo. Powoli przymierzam sie do powrotu do antydepresantow jako ostatniej deski ratunku.
      • taniax Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 25.08.23, 21:00
        Czasami wystarczy odstawić gluten, nie twierdzę że w tym przypadku napewno ale warto spróbować.
        • homohominilupus Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 25.08.23, 23:06
          Tak, gluten, cukier, nabiał i alkohol koniecznie odstaw. I sól! Sól to dopiero jest trucizna!
          • gaskama Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 25.08.23, 23:09
            Tlen! Tlen zabija najbardziej!
            • homohominilupus Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 25.08.23, 23:12
              A H2O??? Toż to sama chemia!
              • taniax Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 08:22
                Ale ja mówię bardzo poważnie bo nic tak źle nie wpływa na samopoczucie jak alergie pokarmowe, jeśli szkodzi ci gluten a zauważyłam że coraz więcej ludzi i to własnie po 40 stce to u siebie stwierdza to po jego odstawieniu przejdzie ci wiele objawów,. Ja się nadal trzęsę do bagietek ale jak pomyślę jak się czuję po glutenie to mi przechodzi.
                • homohominilupus Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 11:40
                  Ale ja też pisze bardzo poważnie!
                  Najlepiej wyeliminować wszystkie potencjalnie niebezpieczne składniki diety.

A tak bardzo poważniezdtowi ludzie na diecie bezglutenowej to jest uleganie durnej modzie, która tylko szkodzi. Zapytaj lekarza czy dobrym pomysłem jest eliminowanie glutenu z diety osoby która nie ma celiakii. Tylko normalnego lekarza, nie jakiegoś oszołoma od med alternatywnej, który uzdrawia kaszą jaglaną. Edyta Górniak też może nie mieć wykształcenia medycznego, wiesz? Nie warto jej słuchać..

Ja tam nie trzęsę się do bagietek ani do niczego innego, bo sobie tych rzeczy nie odmawiam. A i życie jest piękniejsze.
                  • princesswhitewolf Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 11:44
                    Homohomini, nie wiem czy wiesz ale wlasnie bagietki, ziemniaki makaron i caly pszeniczny cyrk jest glowna przyczyna cukrzycy ze wzgledu na wysoki indeks glikemiczny iadunek.

normalny lekarz to nawet zdrowym lusziom zaleca ograniczenie bialej maki i bialego ryzu, a co dopiero ludziom z problemami
                    • ardzuna Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 11:47
                      Białej mąki tak.
                      Ale główną przyczyną cukrzycy typu II jest (poza genami) otyłość.
                      • princesswhitewolf Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 11:56
                        Ktora sie bierze z kalorycznosci weglowodanow
                        • princesswhitewolf Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 11:57
                          Na moich spotkaniach prediabetykow nie ma jakichs otylych ludzi za bardzo. No moze z 3-4 na 20
                    • homohominilupus Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 11:56
                      Ograniczenie tak, całkowita eliminacje nie.

Ja też ograniczam, wiadomo. Rozsądek mi każe.
                      • princesswhitewolf Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 11:58
                        Ja calkowicie wyeliminowalam parę lat temu i zyje. Po prostu jada sie w malycj ilosciach zdroweze alternatywy np gryczany makaron, kokosea make kojnac noodles , chleby nasienne itd
                    • samaasma Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 14:45
                      Prinzess ty masz cukrzycę od kiedy ? przecież ty jesteś szczupła łaska

Boszzzz jakby mi ktoś odebrał ziemniaki to nie wiem
                      mogłaby jeść dzień i noc

Aż mi się smutno zrobiło
                    • ritual2019 Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 17:02

> Homohomini, nie wiem czy wiesz ale wlasnie bagietki, ziemniaki makaron i caly p
                      > szeniczny cyrk jest glowna przyczyna cukrzycy ze wzgledu na wysoki indeks glike
                      > miczny iadunek.

Nie, za plage cukrzycy typu 2 odpowiedzialne jest obzeranie sie i doprowadzanie do otylosci. Zbalansowana dieta i rozsadna ilosc jedzenia tak aby utrzymywac prawidlowe BMI to unikanie tego cyrku.

> normalny lekarz to nawet zdrowym lusziom zaleca ograniczenie bialej maki i bia
                      > lego ryzu, a co dopiero ludziom z problemami

Nie, normalni lekarze zalecaja zbilansowana diete tak aby by utrzymac prawidlowy balans miedzy dostarczanymi i spalanymi kaloriami.
                • mrs.solis Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 14:40
                  Bylam badana pod katem celiakii i nie stwierdzono u mnie nietolerancji na gluten.
                  • homohominilupus Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 17:13
                    Nie szkodzi. Powinnaś odstawić zgodnie z obowiązującą modą i przejść na dietę Doktor Martens 🤷‍♀️
          • princesswhitewolf Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 11:25
            Nie sol ale sod.
          • princesswhitewolf Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 11:48
            Z tym nabialem to jesli ktos nie ma nietolerancji pokarmowej czy alergii to moze jesc spokojnie.
    • snakelilith Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 25.08.23, 21:20
      Nikt ci nie odpowie, czy akurat twoje zmęczenie wynika z menopauzy, ale owszem, zmęczenie może być jednym z objawów. Może, ale nie musi. Powinnaś się porządnie przebadać, czyli poziom żelaza/ferrytyny, hormony tarczycy, poziom glukozy i inne parametry z krwi.
      Ale gwoli wyjaśnienia jeszcze słówko. Masz dopiero 45 lat, więc jak na menopauzę, to jest dosyć wcześnie. Średnio kobiety w naszej szerokości geograficznej mają ostatnią miesiączkę dopiero po 50 tym roku roku życia. Ty jesteś jakieś 5 lat w plecy, a to oznacza brak brak ochrony estrogenowej i ewentaulnie wynikające z tego różne dolegliwości wieku dojrzałego, które u ciebie mogą przyjść wcześniej jak np. choroby serca i krążenia oraz osteoporoza. Także te dotyczące stanu skóry, mięśni i włosów. Przyjmowanie hormonów, (gdy nie masz przeciwwskazań) przynajmniej do 50-55 roku życia w ramach HTZ nie byłoby więc żadnym dramatem. Tym bardziej, że nie ma leków opóźniających menopauzę. To są hormony, te, które do tej pory sama produkowałaś, ale dawka hormonów jest bardzo niska i nie sprawia, że nagle będziesz miała cykl i wartości jak kobieta przed menopauzą. Celem HTZ jest tylko i wyłącznie łagodzenie objawów i dawki dobiera się indywidualnie. Ciągle będziesz więc w menopauzie, jedynie będziesz się lepiej czuła.
    • manala Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 25.08.23, 23:16
      Nie pomogę ze zmęczeniem, bo choć często czuję się zmęczona, to nie korzystałam ze wsparcia farmakologicznego. Napisałaś, że poradziłaś sobie z nadpotliwością za pomocą suplementów? Jakich? Mam z tym problem.
      • antykaa Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 07:47
        Brałam różne, przeróżne, ostatnio remifemin i chyba jest najlepszy z nich wszystkich.
        • manala Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 07:50
          Dzieki.
          • snakelilith Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 12:20
            Nie znam żadnej kobiety, której jakiekolwiek suplementy pomogły na uderzenia gorąca. Za regulację temperatury odpowiedzialne są estrogeny i tego nie da się specjalnie inaczej zlikwidować. Ale te objawy kobiety mają w różnym natężeniu i one kiedyś tam u wielu po prostu od samości znikają, bo organizm się przestawia. Niewykluczone, że antykaa w ogóle nie jest jeszcze w menopauzie, a ma zupełnie inne problemy hormonalne i objawy zniknęły, bo poziom estrogenów poszedł w górę.
            • princesswhitewolf Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 14:13
              Hahajba specjalistka

Zaloze sie nawet o to ze antykaa 10 miesiecy temu miala ostatnia miesiaczke.
              • snakelilith Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 14:22
                Taa.. szklana kula ci powiedziała. Po spożyciu sporyszu. Nawet lekarze mówią, że menopauzę można z pewością stwierdzić dopiero po 12 miesiącach po ostatniej miesiączce, do tego u kobiet w odpowiedniem wieku, więc już skończ majaczyć, specjalistko od siedmiu boleści. Zajmij się lepiej swoim prediabetes.
            • bruy-ere Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 17:17
              No to ja się wyłamię - na uderzenia gorąca pomaga mi Falvit Estro lub napar z szyszek chmielu, ale jest cholernie gorzki, więc polecam raczej Falvit (zawiera wyciąg z szyszek).
    • princesswhitewolf Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 08:35
      >jestem w okresie przedmenopauzalnym, za chwile menopauzalnym, mam prawie 45 lat, od 10 -ciu miesięcy nie mam okresu.

Jak...przedmenopauzalnym? Menopauze to ty przeszlas 10 miwsiecy temu. Jesteś w okresie postmenopauzalnym. Jak sama nazwa wskazuje menopauza to meno pauza. Ostatnia miesiaczka
    • princesswhitewolf Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 08:43
      Tzn jak tarczyce masz przebadana skoro piszesz pojdziesz do lekarza dopiero?
      Zrob badania krwi ( w tym i tarczycy) a takze badania cukru z ostatnich 3 miesiecy i idz do lekarza.

Sredni wiek menopauzy to ok 50 lat ale to SREDNI czyli sa kobiety ktore przechodza to w wieku 45 lat i sa takie co 55 lat by wyszła taka a nie inna srednia. Moja psiapsi miala 43 lata, a moja matka 56.
      Ta alergia tez moze byc przyczyna poczucia zmeczenia ale to byloby wtedy falowo gdy jestes wystawiona na czynnik alergiczny a nie non stop od rana do nocy
      • antykaa Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 08:56
        Robiłam badania na tarczyce kilka lat temu, w rodzinie nie mam żadnych przypadków, cukier sprawdze. Z reszta pójdę do giną i poprosze o skierowanie na badania. Ja bym tylko chciała, zeby to zmęczenie minęło. Nawet uderzenia gorąca mnie tak nie dobijały. Nic mi się nie chce ostatnio sad
        • jakis.login Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 09:29
          antykaa napisał(a):

> . Ja bym tylko chciała, zeby to zmęczenie minęło. Nawet uderzenia gorąca mnie t
          > ak nie dobijały. Nic mi się nie chce ostatnio sad

Nie masz przypadkiem anemii? Dość klasyczne objawy.
          • antykaa Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 10:02
            To tez sprawdze
        • ritual2019 Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 10:01
          antykaa napisał(a):

> . Ja bym tylko chciała, zeby to zmęczenie minęło.

A jaki styl zycia prowadzisz? Rozumiem ze pracujesz? Tryb pracy siedzacej czy inny rodzaj? Jestes aktywna fizycznie, chodzisz regularnie na spacery dluzsze niz 30 minut? Napisalas ze zasypiasz o 24. To troche pozno. Ja wiem ze ematki sa sowami, takoz ich dzieci ale jednak zdrowiej jest zasypiac nieco wczesniej. Menopauza wymaga pewnych zmian, dieta, aktywnosc fizyczna, rutyna snu itp.
          • princesswhitewolf Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 10:09
            >ale jednak zdrowiej jest zasypiac nieco wczesniej.

To chyba nie ma znaczenia o ktorej bo jeden wstaje o 6 tej inny o 8mej itd w zaleznosci od trybu zycia
            • ritual2019 Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 10:18

> >ale jednak zdrowiej jest zasypiac nieco wczesniej.
              >
              > To chyba nie ma znaczenia o ktorej bo jeden wstaje o 6 tej inny o 8mej itd w za
              > leznosci od trybu zycia

Owszem, ma znaczenie dla mozgu.
              • ardzuna Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 10:27
                Nie. Sowy jeśli mogą żyć zgodnie ze swoim rytmem biologicznym, są tak samo zdrowe jak niesowy.
                • ritual2019 Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 10:31
                  ardzuna napisała:

> Nie. Sowy jeśli mogą żyć zgodnie ze swoim rytmem biologicznym, są tak samo zdro
                  > we jak niesowy.
                  >

Tiaaa, jesli wszystko idzie zgodznie z planem nawet zamieniaja sie w sowy i siedza na drzewach 🤣🤣🤣
                  • princesswhitewolf Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 11:23
                    No ale najma ludzie sa rozni. Mam znajoma co wstaje o 5 tej i halasuje i wkurza jej rodzine, a o 21 jest dentka. Znam tez ludzi zasypiajacych o 1 w nocy
                    • ritual2019 Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 11:29

> No ale najma ludzie sa rozni. Mam znajoma co wstaje o 5 tej i halasuje i wkurza
                      > jej rodzine, a o 21 jest dentka. Znam tez ludzi zasypiajacych o 1 w nocy

Jakie znaczenie ma ze znasz? Ludzie maja rozny lifestyle co nie znaczy ze jest pozytywny dla ich zdrowia czy samopoczucia. Czasem warto wprowadzic zmiany, tabletkami nie zalatwi sie wszystkiego.
                      • princesswhitewolf Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 11:50
                        Zmuszac maja sie do wczesniejszego spania? Patrzec w sufit,? Nie wczesniejsze wstawanie nie pomaga. Czlowiek nie jest jedna forma robota i organizmy sie roznia,: Jednemu szkodzi to, drugiemu tamto jesli chodzi o zywnosc. Tak samo ze snem, ludzie maja rozne potrzeby
                        • ritual2019 Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 12:35
                          Ludzie nie sa zwierzetami nokturnalnymi. To nic innego jak nawyk.
                          • princesswhitewolf Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 13:04
                            Totez nikt nie mowi o chodzeniu spac o 3 w nocy. Ale tez nie oznacza to z kurami. Mowa o roznicach 1-2 godzin. Najma wie jednak lepiej niz badania naukowe
                            • ritual2019 Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 17:05

> Totez nikt nie mowi o chodzeniu spac o 3 w nocy. Ale tez nie oznacza to z kuram
                              > i. Mowa o roznicach 1-2 godzin.

Godzina 24 to jest noc .Najzdrowiej dla mozgu a co z tym scisle zwiazane calego ciala osoby doroslej jest zasypianie miedzy 22-23 godzina. To nie z kurami, to dlugo po.
        • princesswhitewolf Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 10:10
          W visgu kilku lat rzeczy sie zmieniaja.
          • princesswhitewolf Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 10:10
            *ciagu
    • damartyn Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 10:10
      Bardzo poprawia samopoczucie aktywnosc fizyczna. I to nie chodzi o katowanie sie biegami , czy siłownią 3 razy w tygodniu. Spacer, taki szybszym krokiem i regularny. Najlepiej codziennie te 45 minut -do godziny. Bez względu na pogodę. Tyle , ze musi to byc spacer sam w sobie, czyli odrzucasz wszystko , co tam cie gnębi. Zakładasz słuchawki, słuchasz czego chesz i idziesz. Reset.
      • ritual2019 Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 10:22
        Dokladnie. Wspomnialam o tym w poscie wyzej. Spacer dluzszy niz 30 minut, idealnie 1h, bez wzgledu na pogode. Takze wczesniejsze niz polnoc zasypianie, ustalic sobie relaksujace czynnosci jako rutyne w czasie przygotowania sie do snu.
    • chatgris01 Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 10:19
      Mnie zmęczenie przeszło jak ręką odjął po zasuplementowaniu witaminy D.
      • kamkaklamka Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 10:29
        Nie trzeba menopauzy wystarczy że twoja dieta to są same węglowodany i brak ruchu i w kadym wieku będziesz się czuła bez energii, dochodzą jeszcze często alergie itd
    • nangaparbat3 Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 14:10
      Moim zdaniem najpierw się warto przebadać (internista i koniecznie gin), jak nic nie wyjdzie atz i wtedy, jak Ci się poprawi forma i nastrój, trzeba popracować nad trybem życia - sama wiesz, ruch, sen, aktywność z ludźmi, takie tam klasyczne prozdrowotne.
      • antykaa Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 14:34
        Bardzo Wam dziekuje za wszystkie rady, zbiorę je do kupy razem z moimi przemyśleniami:
        - badania: pod katem tarczycy, cukrzycy i anemii,
        - włączyć sport (energiczny spacer),
        - muszę schudnąć (mam BMI lekko powyżej 30),
        - na moje zmęczenie może także wpływać upał,
        - zdecyduje się na HTZ

Dzieki!

• snakelilith Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 14:44
          Jak masz BMI powyżej 30, to oprócz cukrzycy, a lekarze badają wtedy tylko poziom glukozy, zbadaj sobie także indeks HOMA. Tu potrzbne będzie także badanie insuliny, bo permamentne zmęczenie może być objawem insulinooporności. Ryzyko tej przypadłość rośnie w przypadku wcześniejszej menopauzy.
          Ale ja koniecznie poszłabym do dobrego ginekologa i zbadała poziom estradiolu, progesteronu i FSH, ewentualnie testosteronu, bo możesz mieć coś innego, np PCOS (zespół policystycznych jajników ), a nie menopauzę.
        • antykaa Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 14:44
          Zapomniałam o: - suplementacji wit i ograniczeniu glutenu. Z glutenem coś może być na rzeczy, moja starsza corka miała nietolerancję glutenu, gdy była mala
    • wrotek0 Re: Przewlekłe zmęczenie a menopauza 26.08.23, 16:06
      Zdecydowałam się na HZT i nie żałuję. Włosy, skóra, nastrój, waga, lepszy sen. Odstawiłam po 5 latach i cierpię, ale od miesiąca przyjmuję minidawkę w globulkach i jest ciut lepiej. Jak nie kłóci się to z twoim światopoglądem, to pogadaj z lekarzem, zrób badania i spróbuj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka