Dodaj do ulubionych

Pogrzeby.W większości to kobiety są świeckimi cele

25.08.23, 21:50
W wiekszości to kobiety są świeckimi celebrantkami pogrzebowymi .
Zajęcie mocno sfeminizowane . Dlaczego tak jest ?

www.onet.pl/styl-zycia/prestiz-trojmiasto/ceremonia-pogrzebowa-bez-ksiedza-nadchodzi-czas-kobiet/j0ymd8d,30bc1058
Obserwuj wątek
    • homohominilupus Re: Pogrzeby.W większości to kobiety są świeckimi 25.08.23, 22:03
      Nie mam pojęcia dlaczego ale przypomniało mi się opowiadanie Bator w Ucieczce niedźwiedzicy, żółw i oczywiście ta piosenka

youtu.be/Xu-b3u5jDiU?si=wneljkXXJsn-PLWN
    • krwawy.lolo Re: Pogrzeby.W większości to kobiety są świeckimi 25.08.23, 22:15
      Taką przecudną pieśń mi przywołałaś. Nucę czasami obcinając paznokieć.
      m.youtube.com/watch?v=_0-HoVRTFsw;;_0-HoVRTFsw;;https://i.ytimg.com/vi/_0-HoVRTFsw/default.jpg;;Dobry Jezu a nasz Panie - pieśni pogrzebowe i za zmarłych
    • princesswhitewolf Re: Pogrzeby.W większości to kobiety są świeckimi 25.08.23, 22:19
      Kobieta w chrześcijaństwie...

- „Kobiecie przystoi jedynie szata żałobna. Skoro tylko przekroczy próg wieku dojrzałego, winna zasłonić swe gorszące oblicze, by nie utracić szczęśliwości wiecznej.” (Tertulian, pisarz chrześcijański 207 r.)

- „ u kobiety sama świadomość jej istnienia powinna wywoływać wstyd.” (Clemens Alexandrinus, 215 r.)

„Kobietom nie wolno we własnym imieniu pisać ani otrzymywać listów” (Synod w Ewirze, IV w. ok. 330 r..)

„Kobiety są przeznaczone głównie do zaspokajania żądzy mężczyzn.” (Jan Chryzostom, 349-407 r.)

Uświęcona zostaje jedynie poprzez macierzyństwo.” (św. Jan Chryzostom, 349-407 r.)

„Kobieta jest istotą pośrednią, która nie została stworzona na obraz i podobieństwo Boga. To naturalny porządek rzeczy, że kobieta ma służyć mężczyznie.” (św. Augustyn 354-430 r. jeden z najznakomitszych ojców Kościoła)

„Księża, którzy udzielają noclegu kobietom i doznają przy tym z podniety, muszą zostać ukarani. Kobiety natomiast mają zostać sprzedane przez biskupa jako niewolnice.” (2. Synod w Toledo 527 r. )

„Kobietom nie wolno śpiewać w kościele.” (św. Bonifacy, misjonarz benedyktyński, 657-754 r.)

„Wartość kobiety polega na jej zdolnościach rozrodczych i możliwości wykorzystania do prac domowych” (św. Tomasz z Akwinu, mędrzec Kościoła, 1225-1275 r.)

„Kobieta winna zasłaniać oblicze, bowiem nie zostało ono stworzone na obraz Boga.” (Ambroży, mędrzec Kościoła, 339-397 r.)
      „W miejscu, w którym zatrzyma się ksiądz, nie powinna przebywać żadna kobieta” (Synod Paryski, 846 r.)

„Kobiecie nie wolno mieszkać w pobliżu kościoła.” (Synod w Coyaca, 1050 r.)

„Zarodek płci męskiej staje się człowiekiem po 40 dniach, zarodek żeński po 80. Dziewczynki powstają z uszkodzonego nasienia lub też w następstwie wilgotnych wiatrów.” (św. Tomasz z Akwinu ok. 1250 r.)

„Kiedy widzisz kobietę, pamiętaj, to diabeł! Ona jest swoistym piekłem!” (Papież Pius II, 1405-1464 r.)

„Żona nie chce, chodz ty, dziewczę!” (Marcin Luter ok. 1510 r. )

„Kobiety ze swej natury są przeznaczone do wspólnych uciech.” (Kapokrates, założyciel klasztoru)

„Dziewczęta noszące spódniczki mini, pójdą do piekła.” (Wild, SJ, XX w.)

„Cała płeć żeńska jest słaba i lekkomyślna.

Kosciol katolicki zas twierdzi :
      ….„W żadnej religii czy światopoglądzie kobieta nie jest tak szanowana i uważana, jak w chrześcijaństwie.”
      • nick_z_desperacji Re: Pogrzeby.W większości to kobiety są świeckimi 25.08.23, 22:39
        Czyli wg św Tomasza skrobać można, byle szybko.
      • falofilia.falofilia1 Re: Pogrzeby.W większości to kobiety są świeckimi 25.08.23, 22:51
        "Dziewczynki powstają z uszkodzonego nasienia lub też w następstwie wilgotnych wiatrów" -św.Tomasz z Akwinu smile
        www.racjonalista.pl/kk.php/d,126/q,Kosciol.i.kobieta
    • bei Re: Pogrzeby.W większości to kobiety są świeckimi 25.08.23, 22:46
      Bo kobiety muszą być takie twarde, nie mogą płakać, bo tusz na rzęsach…
      • falofilia.falofilia1 Re: Pogrzeby.W większości to kobiety są świeckimi 25.08.23, 23:05
        bei napisała:

> Bo kobiety muszą być takie twarde, nie mogą płakać, bo tusz na rzęsach…

bingo !!!
    • panna.nasturcja Re: Pogrzeby.W większości to kobiety są świeckimi 26.08.23, 00:17
      Czytałaś w ogóle co linkujesz? Przecież one same uważają, że nie to nie są świecie pogrzeby i odżegnują się od tego określenia.
      • bistian Re: Pogrzeby.W większości to kobiety są świeckimi 26.08.23, 10:36
        panna.nasturcja napisała:

> Czytałaś w ogóle co linkujesz? Przecież one same uważają, że nie to nie są świe
        > cie pogrzeby i odżegnują się od tego określenia.

Jeżeli jest złożenie i pogrzebanie ciała, ewentualnie złożenie w krypcie, to jest pogrzeb w każdym przypadku. Jeżeli nie ma tego elementu, to jest jakieś inne wydarzenie, jeżeli jest z konsumpcją i spotkaniem znających zmarłego, to jest stypa.
        Reszta to takie bicie piany w rodzaju Coelho, a humanistyczny na określenie wata, które ma podkreślić wyjątkowość, a przecież każdy pogrzeb jest humanistyczny, umarł człowiek, przyszli ludzie, są interakcje, więc jest humanistyczny, czyli ludzki.

Errare humanum est wink
    • igge Re: Pogrzeby.W większości to kobiety są świeckimi 26.08.23, 03:22
      Nie czytałam linku.

Byłam tylko na 1 świeckim pogrzebie i owszem kobieta prowadziła.
      • panna.nasturcja Re: Pogrzeby.W większości to kobiety są świeckimi 26.08.23, 04:13
        To przeczytaj. Bo tekst NIE jest o pogrzebach świeckich tylko humanistycznych ceremoniach pożegnalnych, kompletnie co innego.
        • ayelen40 Re: Pogrzeby.W większości to kobiety są świeckimi 26.08.23, 07:21
          Oba są niereligijne, czyli świeckie.
          • panna.nasturcja Re: Pogrzeby.W większości to kobiety są świeckimi 28.08.23, 03:22
            Czyli też nie czytałaś a komentujesz.
        • memphis90 Re: Pogrzeby.W większości to kobiety są świeckimi 26.08.23, 10:35
          Oczywiście, ze to o pogrzebach… Można to sobie nazwać jak sie chce, ale chodzi o uroczyste wsadzenie zmarłego do grobu.

Natomiast - szczerze - przy opisach „prób” do pogrzebu właściwego to ja wymieklam…
          • panna.nasturcja Re: Pogrzeby.W większości to kobiety są świeckimi 28.08.23, 03:24
            Nie twierdziłam, że nie jest o pogrzebach, tylko że nie jest o świeckich a o humanistycznych.
            I opisane panie stanowczo prostetują by nazywać je świeckimi.
            Organizowałam świecki pochówek, nie było ani prób, ani takich cyrków.
            • memphis90 Re: Pogrzeby.W większości to kobiety są świeckimi 28.08.23, 07:39
              Bez przesady z tym „stanowczo protestują”.
              „Nie jestem zwolenniczką tej nazwy – pogrzeb świecki też może mieć ogólny charakter, wyjaśnia Dominika Hermanowicz. — Dlatego wolę określenie pogrzeb humanistyczny czy jeszcze mi bliższe osobiste ostatnie pożegnanie.”

Dla mnie to potejto-potato, uzasadnienie ściągnięcia 3 tysi za przemowę, dekoracje (?) i puszczanie baniek. Ale wg pani zwykły pogrzeb kosztuje 18 tysi, wiec u nich te 3 tysie to pryszcz - widać trumny ani kwatery na cmentarzu nawet nie trzeba 🤷‍♀️
        • falofilia.falofilia1 Re: Pogrzeby.W większości to kobiety są świeckimi 28.08.23, 15:34
          ???
      • ayelen40 Re: Pogrzeby.W większości to kobiety są świeckimi 26.08.23, 07:20
        Ja byłam na dwóch i zawsze był facet.
        • default Re: Pogrzeby.W większości to kobiety są świeckimi 26.08.23, 09:49
          Pogrzeb mojego byłego męża był świecki (czy humanistyczny raczej) prowadziła pani, ale jej mąż też się tym zajmuje. Ich firma jest bardzo znana, powstała jako jedna z pierwszych oferujących takie usługi.
    • demono2004 Re: Pogrzeby.W większości to kobiety są świeckimi 26.08.23, 09:59
      Bzdura. Znalam osoby z reala, które mialy miec pogrzeby swieckie a co do czego, rodzinka biegła do kosciola i pogrzeb byl z udzialem księdza big_grin
      Co roku są msze za te osoby w kosciołach, w rocznicę ich śmierci.
      Takze takie bajanie sobie a teoria wygląda zupelnie inaczej.
      • iwoniaw Re: Pogrzeby.W większości to kobiety są świeckimi 26.08.23, 10:18
        No cóż, gdy ktoś już nie żyje, to może skoczyć żyjącym w kwestii typu i oprawy wlasnego pogrzebu. Aczkolwiek w moim otoczeniu na szczęście nie spotykam się z sytuacjami, by rodzina demonstracyjnie lekceważyła chęci zmarłego w tej kwestii i robiła odwrotnie niż on wielokrotnie i publicznie opowiadał, że sobie życzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka