Dodaj do ulubionych

Co Wasze nastolatki jedzą w szkole?

26.08.23, 09:25
Moje zazwyczaj nic, co mnie martwi. Czasem coś kupią w sklepiku.

Szukam inspiracji, poza oczywistymi kanapkami - te zawsze wracają nieruszone.
Obserwuj wątek
    • manala Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 09:30
      Po drodze kupuje sobie jakąś przekąskę w biedronce (typu bułka pomidor-mozzarella), czasem coś słodkiego czy coś do pochrupania...Kanapek brać nie chce, na obiady chodzić też nie. W szkole czasem od 8 do 15. W domu też nie zawsze ten obiad czeka, bo kończę późno.
      • ivaz Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 09:37
        Moja też nic, jedynie wodę zabiera, co mnie też martwi.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 09:32
      Jedno wybrane danie z obiadu, czyli zupa albo drugie, a w śniadaniówce jest jakiś owoc i ciastko typu, mini kropers lub kilka cukierków, herbatniki itp.
      Syn bardzo mało je ale często, kanapki, rolsy, mufiny wytrawne odpadają - ugryzie i zostawia wkurzony.
    • extereso Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 09:34
      Mój najczęściej je zupę i tosta, czyli żywi się w szkolnym sklepiku. Przygotowywałam ambitnie jedzenie, ale często wracało niestety. Nie je tam codziennie, że 2 razy w tygodniu. W pozostałe dni rano i po szkole dopiero (15), ale obiady to jada za dwóch, więc się nie martwię.
    • katriel Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 09:47
      Mój przeważnie kanapki, a jak nie, to sushi z Biedronki.
    • ritual2019 Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 09:49
      Jedza lunch, w szkole jest kantyna gdzie sa dania cieple i zimne, jest spory wybor wiec nie ma problemu.
    • mia_mia Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 09:52
      Mój wczesny nastolatek zabiera do szkoły kanapkę, codziennie taką samą, coś słodkiego typu mini batonik i obiad w termosie (chyba, że w szkole serwują makaron albo coś na co ma ochotę). Czasem wszystko wraca, czasem część, czasem wszystko zjada, nie ma reguły. Nie sądzę, żeby się to szybko zmieniło, bo on często wraca 17-18, je bardzo wybiórczo, więc woli mieć swoje. Z kolegami po szkole czasem chodzi na hot doga do Żabki.
    • em_em71 Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 09:53
      Jeden nic nie zabierał, ale jadł w szkole obiad, drugi, który nie ma stołówki zabiera 1 kanapkę, którą zazwyczaj zjada, ale też odwiedza okoliczne sklepy i inne przybytki /hot-dog, kebap, itp/ w zależności iile ma czasu i jak bardzo zgłodnieje. Obaj jedli śniadanie w domu, obiad zazwyczaj w domu jest.
      • em_em71 Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 09:54
        Mowa o szkole średniej. W sp kanapki, żaden nie chciał chodzić na obiady, nie smakowały.
        • malaperspektywa Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 11:30
          Nie wiem co oni robią w tych stołówkach ale żadne z moich dzieci (różne szkoły) też nie chciało jeść obiadów. Już lepsze byłoby jedno, sensowne danie skoro ma być tanio, niż pełen obiad z byle jakich składników. Potem ląduje to w koszu, rodzice płacą, a dzieciaki pasą się śmieciami ze slepików.
          • alewcale Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 17:50
            robią to, że wiedzą, że nie muszą zjeść. Skoro wiedzą, że mogą wybrzydzać to wybrzydzają. To się zaczyna od małego i bogu dzięki nikt dziecka nie może zmuszać (więc nauczyciel też moa trochę spokoju od upominania). Nie chce jeść-będzie głodny.
    • mia_mia Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 09:58
      Jeśli się martwisz, a dziecko niewybredne to spróbuj wrapów, tortilli, hamburgerów i innych takich potraw inspirowanych starbucksem, cafe na stacji benzynowej czy fastfoodami.
    • tol8 Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 10:00
      Bułkę słodką
    • taje Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 10:02
      Tylko obiad w szkolnej stołówce albo czasem na zewnątrz, drugiego śniadania nie biorą.
    • mariola233 Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 10:31
      Mój 16 latek cały rok szkolny je kanapki,bułka, albo chleb z masłem trochę majonezu, szynka i szczypior,nic więcej nie chcę, uwielbia taką kanapkę
    • julita165 Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 10:38
      Też mam z tym problem choć syn to dopiero taki młodszy nastolatek ( idzie do 6 kl ). Rano w domu nie je nic lub ledwo "dziabnie", jest typową sowa, o 7 rano jest nieprzytomny. Nie jada w ogóle kanapek, w domu też nie, nie lubi. Trzeba mu wymyślać coś na ciepło, co nie nadaje się do szkoły. Obiadów w szkole nie chce, próbowałam ale czasem tylko jadł "wodę z zupy" i ziemniaki. Mówi że obiady są obrzydliwe. Standardowo do szkoły dostaje bułkę ( sucha ), paczkę takich małych kabanosów, jabłko lub banana oraz jakiegoś batona. Lekcje codziennie 8-14.45. Wraca do domu wściekłe głodny. Trudno jest dać mu więcej tego samego, raz że w kółko to samo dwa to się nie mieści, duży plecak jest codziennie wypchany książkami i zeszytami.
      • mikawi Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 11:44
        A myślałaś o dawaniu ciepłego posiłku do termosu? Świetnie nadają się dania jednogarnkowe, bolognese, kasze z sosem i mięsem, leczo - długo trzymają ciepło i nastolatki raczej je lubią. Mój syn je obiady w szkole, ale są dni, kiedy nie zamawiam mu dania, bo go akurat nie lubi, wiec jak ma go i tak wywalić i być głodny to wolę dać mu wtedy ciepły lunch z domu
        • ziazia17 Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 16:34
          A producenta dobrego termosu moglabys polecic? Szukam dla czwartoklasistki, ktora nie je kanapek ani obiadow w szkole. I sama zaproponowala,ze moze jadlaby zupy z termosu.
          • mikawi Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 17:39
            My mamy Thermos 290ml. Są też większe pojemności, ale dla młodego ten mniejszy wystarcza na lunch w szkole, i tak wiecznie nie ma czasu na przerwie.
            www.thermos.pl/dziecięce-termosy-i-torby-termiczne/190-termos-dla-dziecka-na-jedzenie.html
            • mikawi Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 17:46
              I polecam patent z przelaniem termosu wrzątkiem przed włożeniem jedzenia. Szczególnie warte zastosowania zimą.
              • ziazia17 Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 18:05
                Dziekuje Mikawi!!!
          • slodkiemarzenia Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 19:04
            Zerknij na termos z ikei. Nie jest zbyt duży, ale dobrze trzyma ciepło. Ja w nim nosze zupy do pracy.
            • atanazja0 Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 27.08.23, 23:12
              Też polecam z Ikei
          • n-ell Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 27.08.23, 09:00
            U nas Stanley, sprawdzał się nawet w leśnym przedszkolu zimą. Ale warto przelać wrzątkiem przed wlaniem zupy czy innego Dania
            • ziazia17 Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 27.08.23, 12:18
              Dziekuje bardzo Dziewczeta😊!
          • berdebul Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 27.08.23, 13:00
            W Pepco są kubki termiczne. Trzymają ciepło ok, a są małe, dosyc lekkie i łatwo włożyć do plecaka, mają blokadę zamka. Sama zabieram w takim zupę.
      • princesswhitewolf Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 27.08.23, 23:43
        >Mówi że obiady są obrzydliwe.

Kucharki w polskich stolowkach nie potrafia gotowac? Nie wierze
    • princy-mincy Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 10:45
      nie pomogę. moja akurat bierze kanapki.
      ona nie je śniadania w domu, bierze rzeczone kanapki oraz owoce/ orzechy
      w domu po powrocie je obiad
    • alex_vause35 Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 10:48
      Nie znam nastolatków, które w liceum jadłyby domowe kanapki bez poczucia obciachu.
      • bovirag Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 10:50
        No to ja nie znam takich, które by nie jadły!
      • sol_13 Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 11:27
        Słucham...My wszyscy zarlismy i jeszcze się wymienialiśmy. W kantynie w liceum nie było obiadów tylko zapiekanki itp., za drogie dla nas w tamtych czasach.
        • alex_vause35 Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 17:19
          Teraz jakoś to jest bardziej dostępne, łażą na hot-doga do żabki.
          • emateczka Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 27.08.23, 13:26
            Tak, bo pod każdą szkołą jest żabka 🙈
            Zejdź na ziemię..

U mnie w liceum koledze mama przynosiła kanapki, jak zapomniał. 10 bułek 😂 na pierwszej przerwie nie było już połowy
            Sama tez nosiłam i jadłam.
            Teraz pracuje w szkole w Niemczech, mam dzieci 13-16 lat, i kanapki z domu nie są żadnym obciachem.
    • malaperspektywa Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 11:24
      No cóż. Moje: oczywista kanapka + mus w tubce + marchewka + ciastko owsiane. Czasem zjedzą, czasem nie. Do tego woda. Po powrocie do domu na obiad: zazwyczaj kluchy lub ryż z czymś tam, tak żeby można było szybko odgrzać, bo głodni i zmęczeni, a każdy wraca o innej porze.
    • sol_13 Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 11:28
      Drugie sniadanie z lunchboxa (kanapki, kabanosy, owoce, mus) i obiad w stołówce szkolnej.
    • krypteia Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 11:30
      To co sobie zamówi w tuSzama
    • czarna_kita Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 11:58
      Kupują sobie ciepłe przekąski w Biedrze albo w Lidlu. Kanapek nie chcą, chyba że ich najdzie jakiś kaprys, wtedy sobie robią bułkę z sałatą, wędliną i ogórkiem albo biorą paczkę kabanosów.
      Nie skacze nad nimi, z głodu nie umrą.
    • la_mujer75 Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 12:30
      Pilnuję, aby rano zjedli śniadanie (sami sobie robią).
      Do szkoły Starszemu robiłam kurczaka na zimno z warzywami i kaszą. I on to zjadał. W IV klasie L.O. już nie chciał, bo wczesniej wracal, więc brał sobie jakies przekąski (np. jablko).
      Młodszy dostaje kanapki i jakies batony z ziarnami. Raz je, raz nie je. Ale zawsze mu wciskam.
      Nie chodzi do szkolnego bufetu, bo mówi, że przerwy są za krótkie i za dużo ludzi się tam usiłuje dostać.
      W szkole podstawowej chodzili na obiady. Lubili.
    • furiatka_wariatka Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 12:38
      A czy sama, będąc nastolatką coś jadłaś w szkole? Ja pamiętam, że nic nie jadłam. Nie miałam wykupionych obiadów na stołówce, i jadłam obiad w domu po powrocie.
      Teraz np nie dałabym rady mieć takiej przerwy w jedzeniu, ale wtedy nie pamiętam, żebym chodziła głodna.
      • angazetka Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 13:52
        Ja jadłam. Kanapki. I jabłko. Wszyscy jedli.
      • samaasma Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 14:15
        Ale miałaś dobre oceny ?i skończyłaś dobre studia?

Przecież Ciepłe jedzenie do 60% sukcesu
      • dwa_kubki_herbaty Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 27.08.23, 08:43
        Też tak robiłam ale u mnie obiad w domu zawsze był, bo mama z babcią gotowaly na zmianę i jak wracałam o 14h to cieply obiadek był przygotowany.
        Sym jakby wrócił o tej 14h to jeszcze 3h do obiadu musialby czekać, o ile by mi się chcialo ugotować, no chyba, że jakaś zupa zostanie z dnia poprzedniego.
        Osoby nie jedzace na miescie i niegotujace do w dorosłości koszmar domowników.
    • kozica111 Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 13:56
      woda, kabanosy, jabłko, pomidorki małe do parówki, czasem gotowiec typu; owsianka, mus".
    • samaasma Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 14:11
      Nie rozumiem tego posta
      dlaczego nie jedzą?

przecież to młodzi ludzie którzy potrzebują ciepłego posiłku w środku dnia pomiędzy lekcjami żeby się zregenerować i odżywić umysł

Pamiętam że jak byłam młoda to miałam coś takiego że jak nie zjadłam ciepłego w ciągu dnia to mnie po prostu bolała głowa musiałam zawsze obowiązkowo zjeść ciepły Posiłek inaczej chorowałam po prostu tak działa organizm nastolatka że masz duże potrzeby żeby się dobrze i zdrowo odżywiać

Więc nie dziadujcię na zaoszczędzic na czymś innym a dziecku wykup obiady, chociaż zupę!!!!!!!
      • princesswhitewolf Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 27.08.23, 23:41
        Tez nie rozumiem. Przez pierwsze pare odpowiedzi zastanawialam juz sie czy w Polsce nie ma stolowek w szkolach czy co?
        Ja jadlam w stolowce, moje dziecko je w stolowce ( tam jest wybor) i bedzie jadlo w stolowce.
        Dodatkowo dostaje owoce i kanapke czy wrap jesli siedzi po szkole tez na jakims klubie.

Co to jest za zywienie dzieci ciastkami, musami ( dlaczego nie owoce, plan uwsteczniania gryzienia)?
        • emateczka Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 27.08.23, 23:58
          W moim polskim liceum nie było stołówki.
          Nic dziwnego w tym nie widzę.
    • andaba Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 15:41
      Bułkę z żółtym serem.
    • tokyocat Re: Co Wasze nastolatki jedzą w szkole? 26.08.23, 17:16
      U nas nie ma sklepikow. Je obiad na stolowce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka