Dodaj do ulubionych

kwiatki na balkon/ jesien

26.08.23, 16:50
jakie kwiatki można teraz dac na balkon, zeby dlugo oko cieszyły i nie padły z zimna, wytrzymały jak najdłużej, cała jesien?

Obserwuj wątek
    • alicja.delicjassa Re: kwiatki na balkon/ jesien 26.08.23, 16:51
      teraz nie mam żadnych, więc musialabym kupic i posadzić dopiero. tak wiem, koniec lata zaraz smile
      • eliszka25 Re: kwiatki na balkon/ jesien 26.08.23, 18:27
        To nic, że koniec lata. Spokojnie możesz właśnie teraz posadzić astry, chryzantemy i wrzosy. Astry i chryzantemy właśnie posadziłam. Wrzosy będę sadzić za jakiś czas, jak się ich więcej pojawi w sklepach ogrodniczych.
    • ga-ti Re: kwiatki na balkon/ jesien 26.08.23, 17:01
      Ja mam aksamitki, kilka odcieni, są dość wytrzymałe, ale nie pachną, mówiąc delikatnie 😉 A pierwsze mrozy wytrzymały takie roślinki z białymi listkami z meszkiem, pani je właśnie mrozy nazywała. No i wrzosy się już pojawiły.
    • aluszka97 Re: kwiatki na balkon/ jesien 26.08.23, 17:08
      Właśnie wczoraj wymieniłam kiepsko trzymające się petunie na aksamitki, wrzosy, chryzantemy i bluszcz. Zobaczymy ile to pożyje, bo pierwszy raz na jesień zrobiłam taką zmianę.
    • tokyocat Re: kwiatki na balkon/ jesien 26.08.23, 17:13
      Wrzosy.
    • asia-loi Re: kwiatki na balkon/ jesien 26.08.23, 17:14
      Wrzosy, wrzośce, tylko później śmiecą na balkonie, jak im te kulki odpadają. Ja mam żurawki już kilka lat. Też śmiecą kwiatki żurawek, bo też kwiatki żurawek mają takie małe kuleczki. Ale ładnie wyglądaĵą w słońcu, zwłaszcza te, które mają od spidu luście czerwone. Odmian żurawek jest bardzo dużo, na balkon najfajniejsze są o jasnych liściach. Kwiatki żurawek można obciąć, aby nie śmieciły, ale ja trzymam i późno obcinam bo do nich przylatuje jedna pszczoła. Trzymam dla pszczoły. Żurawki w gruncie wytrzymują ponad minus 30 stopni. Na balonie w donicy mogą tyle nie wytrzymać. Ja mam swoje już kilka lat i ciągle je rozmażam, bo się bardzo kocą.
      • niemcyy Re: kwiatki na balkon/ jesien 26.08.23, 17:29
        Dzieki w imieniu pszczoly! smile
        • tromedlov Re: kwiatki na balkon/ jesien 27.08.23, 08:33
          A propos pszczół:
          W moim wakacyjnym ogrodzie była w czerwcu i lipcu straszna susza. Na sporym kawałku trawnika wyrosły tylko niskie roślinki, takie z kwiatostanem jak meszek (nie mogę znaleźć w google, może ktoś poratuje, nie pamiętam jak się to nazywa). Zostawiłam przez całe lato, bo zachwyt moich dzieci nie miał końca - to była żywa ziemia, więcej trzmieli i pszczół niż przy lawendzie.
          A każdy gość, który do mnie przyjeżdżał, pierwsze co, to mówił - o nie kosisz? Dlaczego tego nie skosisz?
    • mid.week Re: kwiatki na balkon/ jesien 26.08.23, 17:30
      Pelargonie
    • malia Re: kwiatki na balkon/ jesien 26.08.23, 17:51
      kapusta big_grin
      jest piękna i wytrzymała mi rok temu prawie do świąt, jeszcze nie kupiłam, bo mam remont, ale planuję kapustkę i wrzosy
    • eliszka25 Re: kwiatki na balkon/ jesien 26.08.23, 18:20
      Ja mam chryzantemy i astry. Dokupię jeszcze wrzosy.
      • eliszka25 Re: kwiatki na balkon/ jesien 26.08.23, 18:24
        W ubiegłym roku też miałam chryzantemy w doniczkach. Trzymały się do zimy. Zdjęcie jest z końca października.
        • alicja.delicjassa Re: kwiatki na balkon/ jesien 27.08.23, 09:39
          Super wygladaja smile
    • majenkirr Re: kwiatki na balkon/ jesien 26.08.23, 18:29
      Jesiennie to chryzantemy to chyba tylko chryzantemy, których nie lubię. Ale to chyba jeszcze za wcześnie?
      • eliszka25 Re: kwiatki na balkon/ jesien 26.08.23, 18:30
        Ja sądziłam wczoraj.
        • eliszka25 Re: kwiatki na balkon/ jesien 26.08.23, 18:30
          Sadziłam
          • majenkirr Re: kwiatki na balkon/ jesien 26.08.23, 18:45
            U nas w sklepach jeszcze nie ma..
            • eliszka25 Re: kwiatki na balkon/ jesien 26.08.23, 19:09
              U nas się właśnie pojawiły, więc kupiłam i posadziłam 😁
              • majenkirr Re: kwiatki na balkon/ jesien 27.08.23, 02:15
                Nvm, właśnie przejechałam się po sklepach - wszędzie pełno!
    • rodiolo Re: kwiatki na balkon/ jesien 26.08.23, 21:33
      Ciągle mi kwitną stokrotki afrykańskie, pelargonie, supertunie, petunie, kilka rodzajów komarzyc...
      Ale jeśli chcesz coś stricte na jesien to w ogrodniczych już są wrzosy i chryzantemy.
    • anomaliapogodowa81 Re: kwiatki na balkon/ jesien 27.08.23, 08:57
      Żurawka, stokezja, wrzosiec, wrzos, rudbekia, chryzantema, jeżówka... Jesienne rośliny są najpiękniejsze smile
    • pulcino3 Re: kwiatki na balkon/ jesien 27.08.23, 10:34
      Przedwczoraj wymieniłam przesuszone lawendy, surfinie na wrzosy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka