Dodaj do ulubionych

Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h?

26.08.23, 18:41
Dlaczego nie mogę kupić kaszy jęczmiennej albo oleju słonecznikowego, karmy dla psa, a alkohol i owszem.
Do żabek nie chodzę .
Dlaczego monopole są otwarte.
Obserwuj wątek
    • auksencja15 Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 26.08.23, 18:50
      Takie prawo ustanowił sobie PiS. Pomyślmy kto na tym zyskuje 🥸
      • melikles Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 26.08.23, 19:46
        W moim mieście od 2000 roku było Tesco czynne 24/7. Tak jak wiele sklepów wyłącznie z napojami, dzialajacych od ponad 20 lat. To też wymyślił pis?

Swoją drogą licencję na sprzedaż alkoholu daje samorząd.

auksencja15 napisała:

> Takie prawo ustanowił sobie PiS. Pomyślmy kto na tym zyskuje 🥸
        • little_fish Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 26.08.23, 20:43
          Ale jest czynne nadal?
          Bo kiedyś to były sklepy czynne w niedzielę, a teraz muszą kombinować...
      • taki-sobie-nick Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 26.08.23, 20:45
        auksencja15 napisała:

> Takie prawo ustanowił sobie PiS.

Upadłaś na łeb, jaki PiS?
        • auksencja15 Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 27.08.23, 01:22
          Z jakiegoś powodu sądziłam ze chodzi o niedziele, wybaczcie xD

Z takich pokrewnych tematów to alko na stacjach benzynowych 24h jest dla mnie przegięciem.
      • sol_13 Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 27.08.23, 00:54
        PiS xd
        Nocne pamiętam od dzieciństwa
        • ewa_2009 Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 27.08.23, 01:53
          od dzieciństwa? no nieźle smile
    • mika_p Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 26.08.23, 18:54
      Oczywiście, wiesz, tylko chcesz po raz kolejny sprawdzić, jaką orientację w obowiązujących przepisach prawa mają ematki.
      • la_bonne_cusine Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 26.08.23, 19:11
        Po polsku?
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 26.08.23, 18:54
      Bo to artykuł pierwszej potrzeby.
      Jak kogoś przypili, że się musi napić, to musi i już, natychmiast.
      Widziałaś kiedyś żeby tak kogoś na jedzenie kaszy, albo oleju przypiliło?
      • amast Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 26.08.23, 19:05
        > Widziałaś kiedyś żeby tak kogoś na jedzenie kaszy, albo oleju przypiliło?

Mnie kiedyś na mandarynki. Ale byłam wtedy w ciąży, nie było niedziel niehandlowych, za to były sklepy czynne prawie całą dobę wink
      • la_bonne_cusine Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 26.08.23, 19:10
        Śmietana, pieprz, jajka i owszem. Przpiliło jak bratanek znienacka wbił na chatę i chciał naleśniki.
        • mika_p Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 26.08.23, 19:28
          Wątek jest o sklepach czynnych 24 h. W większości miast bez problemu w okolicy znajdą się sklepy czynne gdzieś tak od 5:3 do 22, nie Żabki. Bratanek zatem wbił na chatę w porze nocnej.
          Jest dorosły, skoro mowa o samym bratanku, a nie rodzinie. W tym wieku powinien już wiedzieć, że o takiej porze to się nie wymaga od gospodarza wymyślnych dań. Tak, nalesniki w środku nocy są wymyślnym daniem.
          A do ciebie, skoro byłaś skłonna iść po tę śmietanę i jajka, pasuje doskonale: "nie ma ofiar, są ochotnicy"
        • konsta-is-me Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 26.08.23, 23:57
          Jesteś moja ciotka ?
          Mój brat ( dobrze po 30 - tce, a to było to wiele lat temu) lubił wpadać do mojej babci ,tak ok.23, czasem po północy z zadaniem przygotowania natychmiast jedzenia, bo on głodny jest...
          • kocynder Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 28.08.23, 07:15
            I to jeszcze koniecznie naleśników, żeby trzeba było dygac po nocy po śmietanę. Kanapki nie zje, bo...?
    • lauren6 Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 26.08.23, 19:19
      By wyjść naprzeciw potrzebom alkoholików
    • silenta Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 26.08.23, 19:30
      Aby ciężarne na L4 mogły w każdej chwili skorzystać. Nie słyszałoś o ciążowych zachciankach?
    • taje Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 26.08.23, 19:37
      Państwo zarabia na sprzedaży produktów obłożonych akcyzą.
      • roks30 Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 26.08.23, 21:56
        Państwo nic nie zarabia tylko traci. Wpływy z akcyzy są trzykrotnie mniejsze niż płacenie za skutki picia alkoholu.
        • taje Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 26.08.23, 22:08
          Raczej nie - wciąż więcej zarabiają niż wydają na leczenie skutków uzależnień. 300gospodarka.pl/analizy/akcyza-podatki-pit-alkohol-papierosy/amp

A najwięcej państwo traci na leczeniu konsekwencji nadmiernego spożycia cukru a tu nawet akcyzy nie ma…
          • milva24 Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 27.08.23, 00:39
            Myślę, że i tego możemy kiedyś doczekać.
    • krwawy.lolo Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 26.08.23, 19:43
      Bo kasza i olej są zbędne. W każdym razie w nocy.
    • bywalec.hoteli Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 26.08.23, 19:47
      Juz dawno nie widziałem sklepu 24h. Zwykle otwarte do 23 max. Nie jestem pewien czy nie była jakaś zmiana prawa która uniemożliwia sprzedawanie w nocy.
      Z rozrzewnieniem wspominam fakt kiedy duze Tesco na Serbskiej było otwarte 24h.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 26.08.23, 20:37
        W Krakowie takie ograniczenia wprowadzili, nie w całej Polsce
        • bywalec.hoteli Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 26.08.23, 22:48
          Ale ja mam na mysli Poznań a nie Kraków.
          • jahelena Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 26.08.23, 23:12
            A o kogo obchodzi Garwolin.
            • bywalec.hoteli Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 27.08.23, 00:11
              A kogo obchodzi Rzeszów?
          • agatazieba Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 27.08.23, 20:28
            W Poznaniu w nocy nie wolno sprzedawać alkoholu.
    • kozaki_za_kolano Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 26.08.23, 22:28
      Nie wiem, dlaczego tak jest, choć oczywiście się domyślam (akcyza, rząd zarabia).
      Znam nawet monopolowy otwarty tuż obok kościoła przez 24h/7, również w wigilijną noc oraz Boże Narodzenie. W drodze na pasterkę mija się kolejkę spragnionych....
      Osobiście jestem zwolenniczką zamykania sklepów z alko po godzinie 18, może 20, zakazu sprzedaży alko na orlenach i w ogóle częściowej prohibicji w stylu szwedzkim. Generalnie ograniczyłabym dostępność, ale to tutaj bardzo niepopularne. Zaraz mnie zlinczują.
      Wydaje mi się, że od wszechobecnego, łatwo dostępnego alko w naszym kraju więcej złego niż dobrego. I że przez to picie blisko nam do wschodu, choć pragniemy do zachodu.
      • angazetka Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 26.08.23, 23:09
        Och, tak, alkohol na stacjach benzynowych budzi moją agresję.
      • konsta-is-me Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 26.08.23, 23:59
        Przecież ma wejść zakaz sprzedaży alkoholu w nocy, ciekawe czy też będą narzekać ?
        • sol_13 Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 28.08.23, 20:11
          Ale gdzie "ma wejść ". Bo wydaje mi się, że te miasta i gminy, które chciały, już to zrobily.
      • seaview Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 28.08.23, 07:05
        Też jestem za takim rozwiązaniem. Poza tym małpki zrobiły sporo złego, może dobrym pomysłem byłaby minimalna pojemność np. od pół litra. Hardkorowców to nie powstrzyma, ale przeciętniaków którzy myślą, że ładne, kolorowe 200 ml zamiast kawy rano jest spoko, już może. I tak, wiem, dorosły człowiek powinien sam podejmować decyzje i ponosić konsekwencje, ale konsekwencje rozpitego społeczeństwa ponosimy wszyscy.
      • ritual2019 Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 28.08.23, 12:49
        To ile kto pije zalezy tylko od tej osoby. Utrudnianie dostepu tego nie zmieni, utrudni tylko zycie tym ktorym nie powinno.
    • ichi51e Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 26.08.23, 22:31
      bo imprezuje się w nocy? kto ci broni otworzyć spożywcza 24/7?
    • szara.myszka.555 Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 26.08.23, 22:37
      Bo nikt nie potrzebuje kaszy o drugiej w nocy, a kolejnej flaszki - owszem, są tacy.
    • snajper55 Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 27.08.23, 15:57
      la_bonne_cusine napisał(a):

> Dlaczego nie mogę kupić kaszy jęczmiennej albo oleju słonecznikowego, karmy dla
      > psa, a alkohol i owszem.
      > Do żabek nie chodzę .
      > Dlaczego monopole są otwarte.

Bo im się to opłaca.

S.
    • emateczka Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 27.08.23, 23:52
      Możesz kupić kasze albo olej, właśnie w żabce. Wystarczy zacząć chodzic 😂
    • dyzurny_troll_forum Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 28.08.23, 12:34
      la_bonne_cusine napisał(a):

> Dlaczego monopole są otwarte.

bo mogą...
    • mgla_jedwabna Re: Dlaczego sklepy monopolowe są otwarte 24 h? 28.08.23, 12:54
      Ależ nie ma zakazu, by monopole sprzedawały oprócz alkoholu także kaszę, olej, chleb albo szynkę. Tak samo, jak chipsy i sok pomarańczowy, które wiele z nich ma w ofercie. Jeśli czegoś nie mają, to raczej z braku popytu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka