Dodaj do ulubionych

Jak sie sprawdza lozko skladane ?

27.08.23, 00:48
jestem wlasnie w trakcie 'downsizing'. Czyli przeprowadzam sie z domu z trzema sypialniami do mieszkania z dwoma. Jedna sypialnie chcialabym miec wielofunkcyjna, tzn. gabinet/pracownia z mozliwoscia zmiany na pokoj dla gosci. Wymyslilam, ze 'sofabed' bedzie chyba najlepsza opcja i jestem w trakcie poszukiwania.

Chce taka zeby rozkladana miala szerokosc lozka dwuosobowego ale tez nie byla zbyt duza. Najlepiej 'queenbed'. Czy macie jakies doswiadczenia z takimi kanapami. Na co zwracac uwage? Czego unikac?

Obserwuj wątek
    • yuka12 Re: Jak sie sprawdza lozko skladane ? 27.08.23, 01:12
      8 lat temu kupiliśmy sofagbed z myślą o gościach. Część sypialną razem z materacem wyciągało się spod siedzenia. Goście zbytnio nie narzekali. Zaczęłam na niej spać, kiedy mąż zachorował na covid, kiepsko sypiał i wstawał w nocy, a ja normalnie pracowałam i musiałam się wysypiać. Mówiąc szczerze po 2 nocach miałam dość. Materac był za cienki i czuło się ramę łóżka i nóżki. Na szczęście mieliśmy jeszcze jeden zapasowy materac w pokoju córki, który położyłam na materac łóżka. Więc warto sprawdzić, jakiego typu materac i stelaż zapewnia producent i czy da radę komfortowo i bez szkody dla pleców na nim normalnie spać. I jak jest ze składaniem i chowaniem pościeli.
      • mysiulek08 Re: Jak sie sprawdza lozko skladane ? 27.08.23, 01:36
        bo takie 'sofacama' z wyciaganym lozkiem polowym, sa cholernie niewygodne, mamy taka u kociastych i raz czy dwa spalam zeby monitorowac niedomagajace futro
        jak kupowalismy naroznik do livingu to w ikei szukalam 'klasycznego' z rozkladanymi ' poduchami' a nie metalowym stelazem z cienkim materacem , te zreszta mialy fatalne opinie

bym raczej szukala czegos w typie 'wersalki' albo naroznika w stylu ' klasycznym'

czyli cos takiego

www.ikea.com/au/en/p/friheten-corner-sofa-bed-with-storage-skiftebo-dark-grey-s09216755/
        a nie takiego

www.ikea.com/au/en/p/vimle-3-seat-sofa-bed-with-chaise-longue-gunnared-beige-s79419226/
        • mysiulek08 Re: Jak sie sprawdza lozko skladane ? 27.08.23, 01:40
          'wersalka'

www.ikea.com/au/en/p/holmsund-three-seat-sofa-bed-nordvalla-beige-s59240767/

i dosc duzy naroznik, nie wiem czy pod rozmiar queen sie lapie ale maly nie jest

www.ikea.com/au/en/p/holmsund-corner-sofa-bed-nordvalla-medium-grey-s59150747/
          • senin1 Re: Jak sie sprawdza lozko skladane ? 27.08.23, 02:01
            O, ta 'wersalka' chyba bedzie dobra. Poszukam na IKEA au
            • mysiulek08 Re: Jak sie sprawdza lozko skladane ? 27.08.23, 02:11
              masz gotowego linka, szukalam na ikea.au smile
              • senin1 Re: Jak sie sprawdza lozko skladane ? 27.08.23, 02:22
                mysiulek08 napisała:

> masz gotowego linka, szukalam na ikea.au smile
                >

No faktycznie, przegapilam, Dzieki
            • memphis90 Re: Jak sie sprawdza lozko skladane ? 27.08.23, 08:50
              Tego typu wersalki są bardzo wygodne do spania.
        • senin1 Re: Jak sie sprawdza lozko skladane ? 27.08.23, 01:57
          Moja znajoma miala taka wlasnie kanape (poduchy-bardzo wygodne spanie) w latach 80-tych. Z tym ze ona byla wielgachna. Moj pokoj jest niebyt duzy, 3.60X3.20. wolalabym nie- narozna. Na posciel mam sporo miejsca w szafie.
        • ichi51e Re: Jak sie sprawdza lozko skladane ? 27.08.23, 09:58
          Ja mam vimle i odradzam beznadziejne i zawala. Do tego to jest pojedyncze lozko rozkładane - nawet jak zestawiasz dwa obok siebie to dalej są to dwa blisko siebie stojące lozka nie jedno duze.
      • senin1 Re: Jak sie sprawdza lozko skladane ? 27.08.23, 01:36
        Dzieki, o takie uwagi mi chodzilo.

Na wszelki wypadek obecnego materaca nie bede sie pozbywac, Mam duzy garaz, to moze sobie tam stac i czekac na gosci.
        • mysiulek08 Re: Jak sie sprawdza lozko skladane ? 27.08.23, 01:46
          na takim wysuwanym, rozkladanym metalowym stelazu to ja sie troche boje spac 😋 nie wzbudzaja mojego zaufania, kanapa u kociastych jest taka bo byla w sporej promocji i z zamyslem 'bede miec tez drapak', powoli sie juz konczy, wiec wymienimy na ktorys z ikeowskich naroznikow
          • mysiulek08 Re: Jak sie sprawdza lozko skladane ? 27.08.23, 01:46
            * beda miec
          • yuka12 Re: Jak sie sprawdza lozko skladane ? 27.08.23, 02:10
            Generalnie i w ogóle to obecnie śpię na odmianie łóżka polowego. Ale na porządnym ortopedycznym materacu 🤣. A i same łóżko jest bardzo solidne z ramą ze splotów. Jest mi bardzo wygodnie, plecy przestały mnie boleć, cudo.
            Nie mogę spać na tzw. poduchach z oparcia, bo czuję każdą przerwę. Tylko odpowiedni materac.
            Dlatego piszę, żeby poczytać, poszukać i znaleźć coś odpowiedniego dla siebie.
            • mysiulek08 Re: Jak sie sprawdza lozko skladane ? 27.08.23, 02:16
              z powodu Kici.Yody ktos musial sie przeniesc na kanape w livingu, padlo na mnie tongue_out z zalem opuscialam moje lozko z solidnym materacem ale co poradzic, tylko ja jestem w stanie wcisnac Krolowej leki i nie wybudzaja mnie jej spacery do kuwety, sama na dole juz byc nie moze, a na pietro po schodach do sypialni juz nie wejdzie sad
    • tairo Re: Jak sie sprawdza lozko skladane ? 27.08.23, 07:18
      Obejrzyj w Ikea kategorię guest beds & day beds: www.ikea.com/gb/en/cat/guest-beds-day-beds-19037/

W odróżnieniu od sofabeds, tu masz dwa normalne materace standardowej grubości na stelażu z listew, rozkłada się na zupełnie płasko. Złożone jest wielkości pojedynczego łóżka, więc jedna osoba może się komfortowo przespać bez rozkładania.
      Do siedzenia też wygodne, acz głębsze niż typowa sofa, ale można sobie dołożyć poduszek, i można się wygodnie na nich rozłożyć z książką czy komputerem.
      Modele takie jak Hemnes, Brimnes i podobne mają dodatkowo przepastne szuflady pod spodem, gdzie spokojnie zmieści się zapasowa pościel i zostanie jeszcze sporo miejsca na inne rzeczy.

Typowe sofabeds albo mają wyciągane spod siedzenia łóżko typu polówka z cieniutkim materacem, albo powierzchnia do spania składa się z kilku kawałków o różnej grubości i twardości, albo (to głównie wersalki) nie rozkładają się na płasko, tylko mają spadek do środka.
      • ichi51e Re: Jak sie sprawdza lozko skladane ? 27.08.23, 10:01
        Mieliśmy u dziecka. Świetnie się sprawdza jako składane lozko do małej sypialni (wygodne jak normalne lozko) ale jako sofa w salonie się nie sprawdza bo jest za wysokie
        • iwoniaw Re: Jak sie sprawdza lozko skladane ? 27.08.23, 10:17
          Ale autorka chce to do pokoju do pracy, ktory bylby zapasową sypialnią gościnną, więc moim zdaniem coś w typie tego hemnesa bedzie idealne
        • senin1 Re: Jak sie sprawdza lozko skladane ? 27.08.23, 10:40
          a ktory dokladnie model mieliscie?

Jak na razie sklaniam sie ku mysiulkowej wersalce, ale rozwazam tez inne, ktore sie sprawdzily u innych

Problem u mnie jest taki, ze do IKEI mam nieco ponad 2 tysiace kilometrow, wiec wyprobowac chyba nie bede mogla, musze zamowic z dowozem, i chcialabym uniknac zwrotow i innych mecyi.
          z kolei lokalne sklepy, choc maja solidne meble to nie podoba mi sie ich wzornictwo, wiec nie sadze zebym tu cos znalazla
          • ichi51e Re: Jak sie sprawdza lozko skladane ? 27.08.23, 10:46
            Myśle ze to było to www.ikea.com/at/de/p/flekke-tagesbett-2-schubladen-2-matratzen-weiss-asvang-fest-s69495937/
            Ale teraz wejdę w skandynawska sofke bo mi się bardziej podobaja. Tylko właśnie martwię się czy dziecku wygodnie będzie… uncertain
          • tairo Re: Jak sie sprawdza lozko skladane ? 28.08.23, 02:41
            Jeżeli jako "mysiulkową wersalkę" masz na myśli Holmsund, to bez wizyty w Ikei nie kupuj, bo nie jestem w stanie ci zagwarantować, że obie połówki są jednakowej grubości, więc może być tak, że na środku będzie wyczuwalny kant. Plus nie masz wyboru materaca, jak się część służąca za siedzisko wysiedzi - a szczególnie grube to te poduchy nie są - to jedna strona łóżka będzie zapadnięta i bez wymiany całej sofy tego nie zmienisz.
            Meble z kategorii day beds/guest beds wyposażasz w dwa jednakowe pojedyncze materace, więc na pewno będą równej grubości. Możesz je od czasu do czasu zamieniać miejscami, żeby się równiej zużywały, a jak już przestaną być wygodne, wymieniasz tylko materac(e), a nie całość.
            • mysiulek08 Re: Jak sie sprawdza lozko skladane ? 28.08.23, 06:35
              o tym mowisz?

www.ikea.com/au/en/p/holmsund-corner-sofa-bed-nordvalla-medium-grey-s59150747/

wszystko rowne, nic nie uwiera, nic sie nie wysiedzialo, dobra twarda gabka, najwygodniesza kanapa jaka nam sie tutaj trafila
              • tairo Re: Jak sie sprawdza lozko skladane ? 28.08.23, 10:36
                Tak, o tym.
                Gąbka tak ma, że z czasem się ugniata pod ciężarem użytkowników, fizyki nie oszukasz, i jak się wysiedzi, to musisz albo wymienić całą kanapę, albo kombinować z demontażem obicia i wymianą gąbki (upierdliwe i/lub drogie).
                Co do wygody to kwestia dyskusyjna, może jestem rozpuszczona, ale na samej gąbce to siedzieć nie będę, moja Bagsie będzie przedostatnim meblem, którego się pozbędę w przypadku końca świata (ostatni będzie Aeron).

https://assets.loaf.com/images/product_800/4977327-bagsie-sofa.jpg
                (zdjęcie poglądowe od producenta, moja jest w innym kolorze)
                • mysiulek08 Re: Jak sie sprawdza lozko skladane ? 28.08.23, 15:43
                  ale nie jest rozkladana, a my takiej potrzebowalismy i tylko ikea miala, bo tutaj koncept rozkladanej kanapay w ivingu jest bardzo malo popularny a to co jest (poza ikea) to juz w ogole sie nie nadaje ani do siedzenia a juz napewno do spania
        • tairo Re: Jak sie sprawdza lozko skladane ? 28.08.23, 02:32
          W salonie też się może sprawdzić, zależy jacy wysocy domownicy.
          Ale autorka nie chce do salonu, tylko do gabinetu będącego jednocześnie zapasową sypialnią, i tam powinno się sprawdzić świetnie.
    • mava1 Re: Jak sie sprawdza lozko skladane ? 28.08.23, 09:44
      ja mam taką sofę - rozkladane łóżko. Bardzo wygodne rozkładanie natomiast do dudy ścielenie bo łóżko-sofa jest obudowana z 3 stron i nie położysz na tym żadnego prześcieradła. Takie z gumką trzeba wciskać a i tak nie do końca to sie udaje, zwykłej "płachty" nie położysz bo otwarty jest tylko jeden bok. Najlepsza więc byłaby taka, w której oparcie składa się w część do spania.
      Tak ze to też warto wziąc pod uwagę, choć jeśli uzywane okazjonalnie to da się przeżyć.
    • brenya78 Re: Jak sie sprawdza lozko skladane ? 28.08.23, 11:00
      Polecam klasycznego Hemnesa z ikei. Najlepsze rozwiazanie dla nas.
    • 1matka-polka Re: Jak sie sprawdza lozko skladane ? 28.08.23, 12:43
      Jesli ktos ma na tym spać, to najlepszy bedzie stelaz z normalnym materacem:

Beddinge, ktorego juz nie produkuja.

Fyresdal:
      www.ikea.com/pl/pl/p/fyresdal-lezanka-z-2-materacami-czarny-agotnes-twardy-s99428098/?gclid=Cj0KCQjwi7GnBhDXARIsAFLvH4mUEMgOPhkXSi_lnZDyofVbtMtvfIupH9f5UIRuyk_u7AG2o8mMIQsaApwQEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Hemnes:
      www.ikea.com/pl/pl/p/hemnes-lezanka-z-3-szufladami-2-materace-bialy-asvang-twardy-s89428107/
      • better.call.kim Re: Jak sie sprawdza lozko skladane ? 28.08.23, 15:52
        Też mamy tego Hemnesa w pokoju dla gości i jest idealny. Jedna osoba śpi bez rozkładania, dla dwóch się rozkłada. Jak się rzuci jakieś poduchy, to całkiem fajnie się na tym siedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka