Dodaj do ulubionych

Kondolencje- czy wypada zadzwonić?

27.08.23, 09:10
Doradźcie proszę w bardzo delikatnej sprawie. Wczoraj w nocy umarła wieloletnia przyjaciółka mojej mamy. One były ze sobą zaprzyjaźnione chyba od 60 lat, ciotka była nierozerwalnie wpleciona w naszą rodzinę. Wychowywałam się razem z jej córką, wspólne wakacje, wspólne święta, imieniny, urodziny. Z córką w życiu dorosłym urwał mi się kontakt, mamy siebie w znajomych na fb, czasem wymienimy kilka wiadomości na msg, planowałyśmy spotkanie oczywiście, ale do niego nie doszło. O śmierci jej matki dowiedziałam się od naszej wspólnej znajomej, która została poinformowana sms-em przez córkę. Słuchajcie- skoro ja i moja mama oficjalnie nic nie wiemy o tej śmierci, nie zostałyśmy oficjalnie o tym poinformowane- czy wypada nam się odezwać z kondolencjami i wsparciem?
Obserwuj wątek
    • extereso Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 09:14
      Ja bym się odezwała, ale raczej bym napisała. Żeby p wiedziała że myślisz, jak coś to pomożesz, a może zupełnie nie mieć głowy do telefonów
      • clara.burgund Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 09:26
        extereso napisała:

> Ja bym się odezwała, ale raczej bym napisała. Żeby p wiedziała że myślisz, jak
        > coś to pomożesz, a może zupełnie nie mieć głowy do telefonów

Nie wiem czy pisanie ma sens, ona na fb wchodzi rzadko, więc może przeczytać i za tydzień a w sms-ie co można napisać?
        • extereso Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 09:30
          No w SMS można wyrazy współczucia przesłać, dobre słowo o zmarłej i deklarację pomocy ( i spełnić jakby co).
        • emateczka Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 13:36
          Na przykład: "Kasiu, dowiedziałam się o śmierci twojej mamy. Bardzo mi przykro, przyjmij wyrazy współczucia. Zadzwoń do mnie, jesli chciałabyś porozmawiać albo się wypłakać, albo jeśli mogę Ci w czymkolwiek innym pomoc".
          • panna.nasturcja Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 17:52
            Do osoby nie widzianej kilkadziesiąt lat? Nie żartuj.
    • emateczka Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 09:14
      Moim zdaniem wypada. Córka ma teraz inne rzeczy na głowie, niż obdzwaniac wszystkich...
    • niemcyy Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 09:41
      Moim zdaniem tez wypada, ale mepiej zadzwonic, bo to bardziej osobiste niz pisemne formulki i ona nie musi stukac w klawiature, gdyby faktycznie chciala cie o cos poprosic.
      • emateczka Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 13:37
        Ale wiesz, że nawet jak ktoś do ciebie napisze, to zawsze ty możesz oddzwonic? Takie cuda...
        • niemcyy Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 13:46
          Takie cuda, ze telefonu mozna nie odebrac jak sie nie chce gadac albo tez oddzwonic pozniej, a jak nie jestem w kontakcie do pogaduch na biezaco to raczej oddzwonie do kogos, z kim tez w normalnej sytuacji utrzymuje kontakt. Moze dawna kolezanka watkodajki ma inaczej, ale tego nikt lacznie z nia nie wie. Wazne, zeby sie w ogole z nia skontaktowala i raczej nie przez fejsa. Tamta pewnie akurat nie rozkminia, czy woli sms czy telefon.
      • majenkirr Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 16:28
        No to zostawić wiadomość audio, czy jak to się po polsku nazywa.
    • ichi51e Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 09:42
      Wypada. nikt was nie musi oficjalnie zawiadamiać - od tego jest klepsydra w gazecie. Trudno się spodziewać żeby zbolała rodzina wszystkich informowała osobiscie
      • alicjamagdalena Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 09:48
        Pamiętam jak córką znajomej rodziców po śmierci matki oddzwaniałem znajomych matki by powiadomić o śmierci...ciężkie, ale widać czuła się w obowiązku.
        Wypada odezwać się...
        • emateczka Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 13:38
          Napisz to jeszcze raz po polsku, co?
      • babcia47 Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 16:04
        Moze ja się nie znam ale zawsze uważałam za stosowne osobiscie poinformować osoby najblizsze, najbardziej zainteresowane by mialy czas podjąć decyzje o ewentualnej obecności na pogrzebie i zorganizowanie sobie tego gdy np byly pracujące. Klepsydry zamieszczone w internecie i w formie papierowej byly dla tutejszych ale obcych którzy w jakiś sposób mogli czuć się zwiazani ze zmarlym i by chcieli wziąć udział w pogrzebie. W przypadku osób najbliższych nawet tych mieszkających niedaleko wiązało się to tez z podaniem terminu pożegnania przy otwartej trumnie s domu pogrzebowym gdyby ktoś chciał w nim uczestniczyć. Gdy przewidziany był obrządek katolicki na ogólnie dostępnej klepsydrze był podany termin mszy za zmarłego gdyby ktoś chciał wziąć w niej udział. U mnie cmentarz jest oomunalny i taka też kaplica z której wyprowadza się zwłoki po ceremonii porzegnalnej
    • szare_kolory Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 09:49
      Tak, ja bym to zrobiła. Taka sytuacja otwiera serca. I nie koncentrowałabym się na tym, że rodzina nie powiadomiła Was osobiście. To nie jest chwilą, w której rodzina ma nadmiar czasu. Może właśnie zaplanowali, że powiadomią Was w ten sposób.
    • ga-ti Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 10:00
      Oczywiście, że zadzwonić, a jak córka ma potrzebę się wygadać to wysłuchać.
      Jak zmarła bliska nam osoba to dzwoniliśmy do jednej koleżanki, czy ciotki z prośbą by powiadomiła kolejne znajome czy dalszą rodzinę, bo my nie mieliśmy siły z każdym rozmawiać.
    • 1papryczka.chili Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 10:14
      No oczywiście że wypada
    • wapaha Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 10:32
      Albo jest oficjalnie i wypada złożyć kondolencje-wtedy laskawie czekasz az ktos cie poinformuje -albo czujesz szczery żal i mocna potrzebę wyrażenia współczucia i pokazania, że jest Ci przykro -wtedy działasz. Nie rozkminiaj
    • imponderabilia22 Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 10:37
      Jako osoba z tej drugiej strony - nie chciałabym otrzymywać żadnych telefonów. Tylko SMS
    • snakelilith Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 10:38
      O śmierci nie trzeba nikogo oficjalnie informować. To nie zaproszenie na wesele. Skoro wiesz, to wiesz. Teraz trzeba jednak wyczucia. Są osoby, dla których te kondolencyjne telefony tak wcześnie po śmierci bliskiej osoby są po prostu bardzo uciążliwe. Ludzie pchają się ze swoimi społecznymi przymusami, bo "tak wypada", ale nie zawsze to co wypada jest najlepszym wyjściem w danej sytuacji. Jeżeli nie jesteś z tą osobą tak blisko, że łączy was codzienna przyjaźń, to może nie pchaj się od razu z telefonem. Dobra stara kartka kondolencyjna jest czasem lepszym wyjściem, bo możesz napisać coś osobistego, że się dowiedziałaś, nawiązać do starych czasów, zaproponować wsparcie na później, a ludzie w żałobie sami mogą zadecydować, jak i kiedy chcą to czytać i co z tego wykorzystać. Zadzwonić bym zadzwoniła, zapytać jak jej się wiedzie, ale nie od razu. Ja bym chyba tak zrobiła, w stosunku do ludzi, których nie widziałam już dobrych kilka lat.
      Jeżeli jednak uważasz, że owszem, tu chodzi o ważną przyjaźń i ona liczy na twoje wsparcie już teraz, być może ty, albo twoja mama chcecie być na pogrzebie, to zadzwoń, ale nie pisz na fb albo msg. Ta nowomoda załatwiania wszystkiego w ten sposób jest straszna.
      • hermenegilda_zenia_is_back Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 10:48
        O widze, ze napisałyśmy de facto to samo
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 10:46
      Nie molestowalabym rodziny telefonami ani smsami tak świeżo po wydarzeniu, pamietam jak po tragicznej śmierci bliskiej osoby w rodzinie telefon w domu nie przestawał dzwonić a mnie te konwencjonalne rozmowy doprowadzały do szału. Idź na pogrzeb, złóż kondolencje tam albo zadzwon po pogrzebie. Teraz bym się nikomu do żałoby nie pchała
    • alina460 Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 11:48
      Tak, wypada.
    • leosia-wspaniala Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 13:39
      Wypada. Przecież kobieta nie będzie teraz obdzwaniać wszystkich z "oficjalną" informacją.
      • clara.burgund Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 15:50
        Zadzwoniłam, odebrała. Bardzo to była cięzka rozmowa, bo płakałyśmy obie. Ale bardzo mi dziękowała za pamięć i za chęć pomocy.
        • iwles Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 16:04

Dobrze zrobiłaś.
    • damartyn Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 16:03
      Tak, wypada.
    • hrabina_niczyja Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 16:25
      Wypada nawet pójść na pogrzeb, tym bardziej twojej matce. Ty jak już chcesz to możesz zadzwonić, najwyżej nie odbierze albo wysłać smsa.
    • majenkirr Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 16:32
      clara.burgund napisała:
      - skoro ja i moja mama oficjalnie nic nie wiemy o tej śmierci, nie zostałyśmy oficjalnie o tym poinformowane-
      > czy wypada nam się odezwać z kondolencjami i wsparciem?

Oczywiście! Przecież to żadna tajemnica. Na pogrzebie mojej mamy byli ludzie, których nie powiadomiliśmy, skàdś się musieli dowiedzieć.
    • panna.nasturcja Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 17:51
      Chyba żartujesz, że śmierć wymaga oficjalnego powiadamiania. Rodzina miałaby siedzieć i obdzwaniać wszystkich krewnych i znajomych królika?
      A co do samych kondolencji to ja w takich sytuacjach nie odbieram telefonów od osób niewidzianych przeze mnie kilkadziesiąt lat. Twoja mama też chyba nie miala z nią kontaktu, skoro o śmierci wie przypadkiem?
      • nenia1 Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 17:58
        panna.nasturcja napisała:

> Chyba żartujesz, że śmierć wymaga oficjalnego powiadamiania. Rodzina miałaby si
        > edzieć i obdzwaniać wszystkich krewnych i znajomych królika?

a gdzie ona to napisała?
      • niemcyy Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 18:11
        Z kim nie miala kontaktu? Mama watkodajki byla zaprzyjaziona ze zmarla, nie z jej corka. Skoro tamta umarla wczoraj w nocy, a dzis w poludnie jest watek, to przeplyw informacji jednak byl sprawny.
        • niemcyy Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 18:11
          Dzis rano, nie w poludnie.
      • clara.burgund Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 19:39
        panna.nasturcja napisała:

> Chyba żartujesz, że śmierć wymaga oficjalnego powiadamiania. Rodzina miałaby si
        > edzieć i obdzwaniać wszystkich krewnych i znajomych królika?
        > A co do samych kondolencji to ja w takich sytuacjach nie odbieram telefonów od
        > osób niewidzianych przeze mnie kilkadziesiąt lat. Twoja mama też chyba nie mial
        > a z nią kontaktu, skoro o śmierci wie przypadkiem?

A gdzie ja napisałam, ze wymagam oficjalnego powiadamiania? Mama miała kontakt przyjaźniła się z ciotką wieki. Ostatni raz widziały się wiosną, obiecały sobie, że się zdzwonią i nagle bach... wiadomość o śmierci. Przyjaźń moja droga nie polega na codziennym wydzwanianiu do siebie i wiszeniu na sobie nawzajem.
        W ogóle Twoje czepianie się w takim wątku jest nie na miejscu. No, ale jak zauważyłam Ty z tego tutaj słyniesz.
    • alexandra1984 Re: Kondolencje- czy wypada zadzwonić? 27.08.23, 18:06
      jak najbardziej napisz kondolencje, bardzo wypada. Dla osob w zalobie nawet jesli tego nie okaza bardzo czesto te slowa sa wazne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka