Dodaj do ulubionych

Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki?

27.08.23, 16:28
Zaczynam myśleć o przeniesieniu się z bloku do domu. Babcia zaoferowała swoją działkę, wokoło na razie mało zabudowań i kiełkuje mi myśl żeby zacząć budowę. Myślę nad tym co bym chciała mieć i jak to na działce można zaaranżować żeby było optymalnie.

1.Jeki wg was jest idealny rozkład pomieszczeń w domu jeśli chodzi o strony świata (nasłonecznienie itd) -
*kuchnia
*salon
*sypialnie
*łazienka
*taras
*wejście do domu

2. a jak optymalnie zaaranżować układ w/w pomieszczeń na planie domu jeśli wzdłuż zachodniej strony działki jest dość głośna ulica (z niej będzie wjazd) do domu?

Obserwuj wątek
    • samaasma Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 16:43
      Po pierwsze sprzedać wadliwą działkę i kupić jakąś działkę nawet mniejszą w fajnym miejscu Nadającym się do godnego życia

• majenkirr Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 16:43
      Przede wszystkim żeby tych nieszczęsnych skosów na piętrze nie było. We wszystkich polskich domach, w których byłam sà te skosy, a przecież to ani ładne, ani funkcjonalne.

I jeszcze jak masz małe dzieci, to żeby sypialnie były blisko siebie.
      • gryzelda71 Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 16:52
        No jak tr,eba się garbić to porażka. Lubię skosy.
      • panna.nasturcja Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 17:21
        O rety, tak! Nie znoszę tych skosów, koszmarne to jest.
      • wbka1 Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 18:54
        To zależy od wysokości ściany kolankowej: jeśli 45 cm to rzeczywiscie słabo, ale np 150 cm jest ok.
        • bistian Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 19:05
          wbka1 napisał:

> To zależy od wysokości ściany kolankowej: jeśli 45 cm to rzeczywiscie słabo, al
          > e np 150 cm jest ok.

Nie widziałem projektów ze ścianką kolankową 45 cm, raczej zawsze to jest co najmniej metr, czasami 110-120 cm. Przy 45 cm, zazwyczaj masz poddasze nieużytkowe, bo nie da się wyciągnąć sensownej wysokości.
          Spałem raz na Podlasiu w takim hostelu na poddaszu, to była tragedia, nie wiem, jak oni to wpisali, szczęśliwie, tylko dwa noclegi, więcej nie dałbym rady. big_grin
    • jahelena Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 16:44
      Architekt wnętrz.
    • tanebo001 Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 16:49
      A tyle razy publikowałem projekt w którym rozkład był idealny... I jak grochem o ścianę. Salon od południa, kuchnia od wschodu, sypialnia od wschodu, łazienka od północy, taras od południa a wejście od północy.
      • asia.sthm Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 16:50
        Oooo, o wilku mowa 🤣
        • tanebo001 Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 17:00
          https://tenor.com/pl/view/muttley-laughing-giggle-haha-hee-hee-gif-3611770
      • samaasma Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 16:50
        Dlaczego sypialnia od wschodu ?
        • tanebo001 Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 16:55
          Żeby budziło cię słońce. Może być od północy dla śpiochów. Najgorszy kierunek to zachód - będzie się nagrzewać.
          • gryzelda71 Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 16:59
            Tęsknie za twoiminidealnyminprojektami bez pomieszczen gospodarczych, że.schodani zachodzącymi na dr,wi i sypialnia wielkości boiska.
            • tanebo001 Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 17:00
              No właśnie mam nowy.
              • gryzelda71 Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 17:06
                Dawaj
            • samaasma Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 17:03
              Po pierwsze do autorka ma wadliwą działkę więc i tak nie może nic zrobić zgodnie z zasadami budowy
          • memphis90 Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 16:59
            No i bardzo dobrze - większość roku jest zimno, niech się nagrzewa.
          • is-laura Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 17:01
            Najgorszy kierunek dla sypialni to właśnie wschód. Latem słońce wybudza przed 4 rano
            • kachaa17 Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 22:48
              Całkowicie się z tym zgadzam, że najgorszy. Ja sobie kupiłam rolety plus mam zasłony więc nie mam problemu z wybudzaniem ale rano jest bardzo gorąco.
          • samaasma Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 17:01
            Serio?

Jak śpię to muszę mieć absolutnie ciemno i zacienione żaluzjami zewnętrznymi żeby właśnie za wcześnie się nie budzić.

Lepiej mieć słońce w salonie kiedy jest potrzebne a nie słońce o świcie kiedy jeszcze próbujesz dospać wink
            • gryzelda71 Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 17:08
              Śpisz w salonie?
          • la_felicja Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 18:35
            Pokój z oknem na północny zachód to moje marzenie
            W domu babci taki był, i kiedyś też jeden w mieszkaniu mojego dzieciństwa - czerwonozłote światło wypełniające pokój pod koniec dnia wywoływało cudowny, odświętny nastrój

Południowy zachód to koszmar, za bardzo się nagrzewa
        • ykke Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 18:06
          samaasma napisał(a):

> Dlaczego sypialnia od wschodu ?

Bo to zdrowe i naturalne dla organizmu budzenie
          • kachaa17 Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 22:44
            Mam sypialnię od wschodu i bardzo nad tym ubolewam. Już od marca słońce potrafi walić po oknach dość mocno czego nie lubię a latem to już w ogóle jest gorąco. Mam jednocześnie kuchnię od wschodu i rano przechodzę z tej nagrzanej sypialni do słonecznej kuchni i chcę uciec. Ja najchętniej miałabym sypialnię od północy. Kuchnia mogłaby być wtedy od biedy od wschodu.
      • panna.nasturcja Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 17:23
        To, co Ty publikowałeś to nie był ani idealny, anie nawet projekt. Ani razu.
      • ykke Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 18:07
        tanebo001 napisał:

> A tyle razy publikowałem projekt w którym rozkład był idealny... I jak grochem
        > o ścianę. Salon od południa, kuchnia od wschodu, sypialnia od wschodu, łazienka
        > od północy, taras od południa a wejście od północy.
        >

Zgadzam się.
    • asia.sthm Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 16:49
      Zamiast od poczátku wymyślać sanodzielnie ( pierwszy dom dla wroga) przestudiuj już gotowe plany domów w fabryce domów.
      Albo weż architekta co ci na miarę i gust zaprojektuje

Tu jeden forumowicz się tym hobbystycznie para wiec do niego się uśmiechnij. Rozrysuje ci wszystko wraz z pokojem bukietowym.
    • bi_scotti Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 16:52
      Kazdy ma swoje bardzo indiwidualne "needs" - dla mnie np. najwazniejsze w domu sa lazienki big_grin They must be they way I like them wink Wszystko inne jestem w stanie sama sobie wytlumaczyc, pogodzic sie z kazdym nonsensem architektonicznym czy konstrukcyjnym ale przynajmniej jedna lazienka musi byc w 100% "po mojemu" a pozostale w niewiele mniej niz 99% wink
      Rada? Uloz sobie swoje wlasne priorities, co DLA CIEBIE jest #1 & non-negotiable a potem ukladaj wish list. Bedziesz wiedziala jak zaczac rozmowe z tym, kto ma Ci ten dom budowac. Good luck! Cheers.
      • panna.nasturcja Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 17:24
        Otóż to. Dla mnie must have to spiżarnia, duża, zimna i wygodna. Ale dla wielu osób zbędna lub może by wielkości szafy.
        • juztubylam Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 17:34
          O właśnie, też się przyda- dla niej strony świata zdecydowanie północne.
          Dlatego też założyłam wątek, żeby pozbierać to co ważne, a o czym się zapomina mieszkając w bloku, że dom to trochę inna rzeczywistość, więcej pomieszczeń. I jak zaaranżować położenie domu, zeby hałas z ulicy był jak najmniej problematyczny, a równocześnie skorzystać też z słońca od zachodu...
          • gryzelda71 Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 17:40
            Mam od zachodu. Chłodna, bo niżej i bez okien.
        • mysiulek08 Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 22:42
          to ja to polacze smile
          priorytet dla nas:

lazienki, uwielbiam swoja przy sypialni (ok, teraz nie korzystam bo Kicia.Yoda), dosc przestronne a nie kombinacje typu umywalka na spluczce
          przestronna, ergonomiczna kuchnia ze sporym oknem/oknami
          spizarnia
          pralnia-pomieszczenie 'gospodarcze' gdzie bez problemu postawisz pralke i suszarke, tak zeby w razie awarii nie wystawiac wszystkiego tongue_out gdzie bedzie miejsce do prasowania, do rozlozenia zwyklej suszarki itp
          widzialam takie pomieszczenie u znajomych, bylo tam tez miejsce z maszyna do szycia, mialo okno, ale tez byla gosposia, ktora obok miala swoj pokoj i lazienke (to typowe u nas)

mamy cos podobnego ale ani maszyna do szycia sie nie miesci ani rozkladana suszarka tongue_out
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 17:33
      Od strony ruchliwej ulicy, czyli od zachodu kuchnia, spiżarnia, pomieszczenie gospodarce/kotłownia, wejście do domu + sień, bo w tych pomieszczeniach hałas od ulicy nie będzie przeszkadzał.
      Od północy łazienka i sypialnia, druga od północy ewentualnie z oknem od wschodu, bo w łazience nie potrzeba słońca, a w sypialni od północy w lecie będzie chłodniej i światło dzienne też nie jest specjalnie potrzebne.
      Od południa/wschodu salon i taras.
      • juztubylam Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 17:36
        ooo... to brzmi całkiem dobrze...
      • samaasma Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 17:40
        Dziewczyny naprawdę dajecie kobiecie rady jak dziewiętnastego wieku
        W między czasie wynaleziono zewnętrzne żelazne żaluzje i pstrykasz i masz zamknięte i nie ma żadnego problemu z tym że jest za gorąco a w zimie ze za zimno

Słońce ma mieć w salonie a nie w sypialniach czy innych pomieszczeniach więc tylko to jest ważne
        • kk345 Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 22:50
          >pstrykasz i masz zamknięte i nie ma żadnego problemu z tym że jest za gorąco a w zimie ze za zimno
          W sumie to najlepiej bez okien, nie trzeba pstrykać i nie ma problemu z gorącem i zimnem. I strony świata możesz wtedy olać
      • bi_scotti Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 17:47
        Co to znaczy "w lazience nie potrzeba slonca"??? My plants by sie bardzo na Ciebie pogniewaly za takie dictum wink Cheers.
        • bistian Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 18:00
          bi_scotti napisała:

> Co to znaczy "w lazience nie potrzeba slonca"??? My plants by sie bardzo na Cie
          > bie pogniewaly za takie dictum wink Cheers.

Gdzie trzymasz te planty w łazience? Na parapetach, półkach czy gdzieś na wieszakach?
          • gryzelda71 Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 18:04
            Stoją przy wannie w sunie półka, oraz wiszą przy oknie. To u mnie.
          • bi_scotti Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 18:08
            W mojej lazience jedna donica stoi na podlodze, 1 na counter, 2 pod oknem na czyms w rodzaju parapetu, jedna wisi; pozostale lazienki sa mniejsze - nic na podlodze ... well ... everything everywhere big_grin One bardzo lubia lazienki, ja tez - jak napisalam, to jest najwazniejsze pomieszczenie dla mnie. Gdy szukam hotels, zwracam przede wszystkim uwage na 3 sprawy: lazienka, otwierane okno & podloga w pokoju bez carpet! Cheers.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 22:02
          Można sobie plants w postaci paproci w łazience posadzić, one lubią cień i wilgoć, a te które lubią słońce i sucho, to w salonie sobie będą dobrze rosły.
          • bi_scotti Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 22:25
            Paprocie? No, thanks smile Lazienka to moj azyl - zadnych kompromisow! Cheers.
      • chatgris01 Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 17:47
        Kuchnia od zachodu to koszmar.
        • bi_scotti Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 17:53
          chatgris01 napisała:

> Kuchnia od zachodu to koszmar.
          >

U Ciebie tez? smile July & August musialyby sie stac miesiacami bez uzywania kuchni po 12:00 noon wink W sumie why not - wylacznie poranna kawka a potem wino przed polnoca - da sie zyc big_grin Cheers.
      • brenya78 Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 18:12
        "Od południa/wschodu salon i taras."

Czyli po południu, kiedy człowiek po pracy chce zasiąść w salonie/na tarasie, to już nie może bo ciemno i po słońcu. Zwłaszcza zima.

Ja lubię salon i taras od strony południowo zachodniej.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 22:05
          Ale ona od zachodniej ma ruchliwą ulicę, to nie wiem, czy to taka przyjemność na tarasie siedzieć i patrzeć na samochody jadące ulicą.
          • kurt.wallander Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 22:12
            Ja mam taras wychodzący na południowy zachód i wcale takie to super nie jest. Latem jest za gorąco od południa. Rano jeszcze przyjemnie się zje śniadanie, ale później słońce po prostu przeszkadza.
            • pepsi.only Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 22:37
              Tak. Dokładnie. Wszyscy nastawiają się, że taras musi być od południa, a to najgorsze ustawienie, raz że nagrzewa się, a jak jeszcze działka pusta, to wiatr hula.
    • agnes_gray Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 17:38
      Gdybym budowała dom, to bym chciała mieć pomieszczenie gospodarcze z wejściem z zewnątrz.
      W UK to chyba standard, często dodatkowo jest jeszcze łazienka tuż obok.
      Bardzo przydatne i wygodne wg mnie, w polskich projektach chyba jeszcze nie widziałam takiego pomieszczenia.
      • malia Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 17:44
        ja mam z wyjsciem na zewnątrz, pomieszczenie pełni rolę pralni, mogę sobie z praniem wyjść do ogrodu
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 22:09
        Tak, to jest bardzo dobry pomysł, żeby gospodarcze/kotłownia miało wejście z zewnątrz. Łatwo piec wnieść i wszelkie naprawy, kontrole - nie trzeba fachowców do domu wpuszczać, żeby buciorami brudzili.
        • grey_delphinum Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 22:20
          Moi rodzice tak mają (zarówno jeśli chodzi o kotłownię, jak i pomieszczenie gospodarcze) - wejście jest z zewnątrz i wewnątrz, a dom budowany 30 lat temu 😉
      • mysiulek08 Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 22:45
        u nas tez, z reguly (oprocz tzw servicio) jest tez pokoj z lazienka dla gosposi, wejscie do kuchni i czesto do garazu i kotlowni (jesli jest garaz i kotlownia)
    • chatgris01 Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 17:49
      Zanim cokolwiek zaczniesz, zadbaj, żeby działka była przepisana na Ciebie (tak tylko przypominam na wszelki wypadek),
    • bistian Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 17:58
      Projektujesz dla siebie i na działce, na której chcesz budować, więc jakoś trzeba się wpasować w warunki zabudowy, własne oczekiwania i warunki na działce.
      Architekt powinien być pomocnikiem, znać zasady, różne ciekawe rozwiązania, ale podpowiadać takie rozwiązania, które pasują inwestorowi, co nie jest codzienne, często wciska własne pomysły pod własne potrzeby i wyobrażenia, czasami zapomina, co powiedział inwestor i trzeba dopilnować i przypomnieć, czasami coś lekceważy, bo przecież przyjdzie kierownik i rozwiąże jeden problem z drugim.
      • juztubylam Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 18:34
        Dlatego zanim pójdę do architekta wolę się poradzić na forum żeby wiedzieć o czym z nim gadać. Tu wiele osób już budowy domu ma za sobą więc mogą zwrócić uwagę na niuanse z których ja jeszcze sobie nie zdaję sprawy, a który architekt czy budowlaniec może zbagatelizować lub "wcisnąć kit".
        • gryzelda71 Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 18:43
          Pooglądaj tysiące projektów. Tam można se wszystko wybra, wielkość ilość pomieszczeń No wszystki i będziesz wiedziała co ci odpowiada a co nie.
          • bistian Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 18:59
            gryzelda71 napisała:

> Pooglądaj tysiące projektów. Tam można se wszystko wybra, wielkość ilość pomies
            > zczeń No wszystki i będziesz wiedziała co ci odpowiada a co nie.

Nie polecam. Te projekty zazwyczaj są ładne ale bajkowe. Tam są takie meble ustawione, których nie ma sklepach, wymiary pomieszczeń są w porządku, ale meble są oszukane, żeby się wydawało, że projekt jest w porządku. Zazwyczaj nie jest.
            Są sensowne strony, ale to trzeba ostro przesiewać.
            Jeżeli ktoś chce coś skompresowanego, to lepiej niech poogląda gotowe budynki i rzuty na stronach w NL, już bardziej zmniejszyć się nie da. Po holendersku to będzie "huis", oni są świetni jeżeli chodzi o zagospodarowanie małych budynków i ogólnie tanie budowanie.
            • gryzelda71 Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 19:05
              Pooglądać i porównać. Zastanowić się, czy okno łazienkowe wychodzące na ścianę przy drzwiach wejściowych to dobry pomysł. Czy na piętrze w każdym pomieszczeniu drzwibalkonowe z balustradą to potrzebne rowiazanie, albo balkony na piętrze,e, albo samo piętro, czy lepiej parterowy.
        • bistian Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 18:51
          juztubylam napisała:

> Dlatego zanim pójdę do architekta wolę się poradzić na forum żeby wiedzieć o cz
          > ym z nim gadać. Tu wiele osób już budowy domu ma za sobą więc mogą zwrócić uwa
          > gę na niuanse z których ja jeszcze sobie nie zdaję sprawy, a który architekt cz
          > y budowlaniec może zbagatelizować lub "wcisnąć kit".

Jeżeli masz już działkę i tam masz ustaloną linię zabudowy, to do tego trzeba się dopasować, a nie wymyślać. Najczęściej wtedy budynki są ustawione dłuższą ścianą wzdłuż drogi, ogród jest z tyłu, więc zostaje dużo mniej opcji, można się co najwyżej zastanawiać, czy zmieści się garaż i czy chcesz ten garaż w bryle budynku?
          Potem się zastanawiasz nad wysokościami i czy chcesz parterowy czy z poddaszem użytkowym, tutaj też będziesz mieć w miejscowym planie informacje, jaka może być wysokość budynku, czasami, jaki może być dach. Jeżeli już będziesz wiedzieć, jakie pomieszczenia i jaki budynek, to zastanawiasz się nad technicznymi rozwiązaniami, niektóre stropy są tańsze, ale są grubsze, wtedy tracisz wysokość na poddaszu, jeżeli chcesz gdzieś upchnąć rekuperację, to też o tym warto pomyśleć, bo wtedy wentylacja będzie inaczej rozwiązywana, a te rury też gdzieś musisz upchnąć itd. I jeszcze jedna sprawa, chyba najważniejsza, jaki metraż, żeby nie wpakować się w długi, a wszystko konieczne zmieścić?
    • em_em71 Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 18:21
      Zaplanuj 2 łazienki, o ile w tym domu ma mieszać więcej niż 2 osoby.
    • polamek100 Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 20:05
      NIE ma
    • pepsi.only Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 27.08.23, 22:34
      Dla mnie najbardziej optymalne ustawienie to
      kuchnia od strony północnej- tak mam, jestem super zadowolona,
      salon i taras od strony wschodniej, niestety mam inaczej sad mam od południa i największe okno od zachodu, najgorzej!, i strasznie żałujęuncertain latem nie da się w tym pokoju żyć.
      łazienka- bez różnicy mi, mam od wschodu, i jest ok.
      wejscie do domu- bez różnicy mi, mam od północnej strony, jest ok.

Jeśli będę budować dom, to mam działkę tak ustawioną, że będę mogła posadowić dom 3 metry od granicy południowej i na ścianie od południa nie dam żadnego okna, wszystkie okna dam na wschód i na północ.

2. W takim razie ja od strony zachodniej dałabym tylko wejście i bez okien do poszczególnych pomieszczeń.
      Ewentualnie od strony zachodniej wejście do domu, przedsionek, łazienkę i pokój biurowy
    • mid.week Re: Idealny rozkład pomieszczeń w domu - jaki? 28.08.23, 00:27
      Tanebo ma super projekt!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka