Dodaj do ulubionych

Podróż z insuliną - kontrola na lotnisku

27.08.23, 18:24
Hey dziewczyny wy wiecie wszytko smile

1 raz będę lecieć za granicę z insuliną. Trochę poczytałam na ten temat ale mimo wszystko wolę zapytać kogoś kto ma doświadczenie. Może któraś leciała i pomoże.

Jak wygląda kontrola security w tym wypadku? Będę mieć pena z insuliną i zapasową ampułkę. Czy ja to powinnam zostawić w plecaku i tyle, czy wyciągnąć i podać osobno jako płyny? Szczególnie tą osobąlną ampułkę. Będę mieć oczywiście zaświadczenie od lekarza. Słyszałam też że ponoć insulina nie powinna jednak być prześwietlana?

Obserwuj wątek
    • ach_jak_pieknie Re: Podróż z insuliną - kontrola na lotnisku 27.08.23, 20:15
      Spokojnie , nawet nie musisz nic wyciągać.
      Latam dużo z córką , nikt nie kazał nigdy nic wyciągać ani nawet zaświadczenia pokazać, ale oczywiście miej przy sobie.
      Możesz mieć przy sobie też wodę, lub inne napoje .
      • nigar_82 Re: Podróż z insuliną - kontrola na lotnisku 27.08.23, 22:58
        Czyli po prostu peny w plecaku zostawiacie, oni to widzą na monitorach i nic?
        • ach_jak_pieknie Re: Podróż z insuliną - kontrola na lotnisku 28.08.23, 11:05
          Tak 🙂
    • majenkirr Re: Podróż z insuliną - kontrola na lotnisku 27.08.23, 20:18
      Moze być prześwietlana. Jeszcze nikt nigdy się nie przyczepił do insuliny ani innych gadżetów wink.
    • sunflowerin Re: Podróż z insuliną - kontrola na lotnisku 27.08.23, 20:55
      Ja wożę z Polski szczepionki syna na odczulanie kilka razy w roku w styropianie i z coolpakami, nikt o nic nie pyta, choć mam papiery od lekarza. Kiedyś rozmawiałam z Ryanairem i powiedzieli że jeśli będę potrzebowała osobną medical bag np na insulinę to muszę im to zgłosić, a tak to jest ok.
    • jkl13 Re: Podróż z insuliną - kontrola na lotnisku 27.08.23, 21:13
      My latamy z hormonem wzrostu syna, w lodówce medycznej. Nigdy nikt od nas nie chciał żadnego zaświadczenia ani nie robił problemu z przewiezieniem ocena, dodatkowych ampułek czy lodówki jako dodatkowego, bezpłatnego bagażu. Mam same dobre doświadczenia, na różnych lotniskach, w różnych krajach, różnymi tanimi liniami.
      • jkl13 Re: Podróż z insuliną - kontrola na lotnisku 27.08.23, 21:13
        Pena oczywiście, nie ocena. Gupi telefon...
    • armamagedon Re: Podróż z insuliną - kontrola na lotnisku 27.08.23, 21:35
      Nie może zamarznąć, wiec wież cały zapas w podręcznym
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Podróż z insuliną - kontrola na lotnisku 27.08.23, 22:10
        armamagedon napisał(a):

> Nie może zamarznąć, wiec wież cały zapas w podręcznym

A bagaż główny zamrażany jest?
        • majenkirr Re: Podróż z insuliną - kontrola na lotnisku 27.08.23, 22:37
          Jest zimno (albo gorąco, a to tez niedobrze), nie powinno zamarznąć, ale po co ryzykować? wszystkie leki powinno się mieć przy sobie imo.
          • ach_jak_pieknie Re: Podróż z insuliną - kontrola na lotnisku 28.08.23, 11:10
            Dokładnie, a poza tym bagaż nadawany może zaginąć
        • armamagedon Re: Podróż z insuliną - kontrola na lotnisku 28.08.23, 13:21
          Zależy na jakiej wysokości lecisz i czy nie zepsuje się nic po drodze, kilka x miałam bagaż jak z chłodni, z reszta sprawdzić rekomendacje możesz na własna rękę
      • fuzja-jadrowa Re: Podróż z insuliną - kontrola na lotnisku 28.08.23, 19:31
        W luku bagażowym przewozi się również zwierzęta, o jakim zamarzaniu ty mówisz? Ja bym się raczej obawiała zaginięcia bagażu.
        • majenkirr Re: Podróż z insuliną - kontrola na lotnisku 28.08.23, 19:44
          Powtórka z rozrywki 😉
        • panna.nasturcja Re: Podróż z insuliną - kontrola na lotnisku 28.08.23, 20:02
          Dla zwierząt jest oddzielne miejsce, nie lecą tam, gdzie bagaże, dba się o temperaturę.
          Poza tym leki trzeba mieć zawsze przy sobie, bo bagaż może zostać zgubiony.
        • armamagedon Re: Podróż z insuliną - kontrola na lotnisku 28.08.23, 20:32
          Mało kto ma nawyk weryfikowania tego co sądzi 🫠
    • misza73 Re: Podróż z insuliną - kontrola na lotnisku 27.08.23, 21:53
      Jedyne lotnisko a byłam na kilkudziesięciu w całym świecie, gdzie chcieli zaświadczenie lekarskie to Pyrzowice. Nigdzie indziej nie było problemów, nawet się zdarzyło, że dostałam ochrzan o wyrzuconą wodę przed kontrolą bo przy cukrzycy przepuszczają bez problemów 🙂
      • nigar_82 Re: Podróż z insuliną - kontrola na lotnisku 27.08.23, 22:57
        O to jest dobra wiadomość, będę testować, czy w takim razie przy kontroli mówiłaś że masz cukrzycę zanim skanowali rzeczy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka