Dodaj do ulubionych

Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do domu?

28.08.23, 17:07
Mam może trochę dziwne pytanie, ale ewentualne drwiny biorę na klatę🙂 W sobotę wieczorem moi rodzice wrócili z dłuugiego dwumiesięcznego urlopu i zauważyli na ścianie, nad przyciskiem dzwonka koło swoich drzwi dwa narysowane czarne krzyżyki ( XX). Mieszkanie stało puste, jedynie raz w tygodniu zaglądała sąsiadka. Ostatnie IV piętro. U nikogo na klatce nie było czegoś podobnego. Powiedzcie mi, bo spotkałam się z informacjami w sieci, że to podobno złodzieje tak oznaczają mieszkania do okradzenia? Czy to prawda i czy ktoś się z tym spotkał z czymś takim?
Duże, warszawskie blokowisko.
Obserwuj wątek
    • k.messi Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 28.08.23, 17:12
      Nie wiem, czy to prawda. Faktycznie chodzą takie słuchy.

Zauważone XX starłabym i co najwyżej obserwowała rozwój sytuacji pamiętając, by zawsze bezwzględnie zamykać drzwi na klucz, nawet kiedy za chwilkę ktoś ma przyjść.
      • clara.burgund Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 28.08.23, 17:20
        Mama zmyła acetonem.
        • bylam.stara.mostowiakowa Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 28.08.23, 17:24
          Tez słyszałam, że to złodzieje oznaczają.
          • ichi51e Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 28.08.23, 19:23
            Ktoś powinien złodziejom powiedzieć ze już cala Polska wie ze oni tak oznaczają nawet w Teleekspresie bylo…
    • siedemkropek82 Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 28.08.23, 17:42
      Tak, mówili chyba w Teleexpressie, że tak wlasnie złodzieje oznaczają mieszkania.
      • snajper55 Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 30.08.23, 17:51
        siedemkropek82 napisała:

> Tak, mówili chyba w Teleexpressie, że tak wlasnie złodzieje oznaczają mieszkani
        > a.

Po co oznaczają?

S.
        • ichi51e Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 30.08.23, 18:51
          No jak to po co? Żeby znaleźć w nocy jak będzie ciemno!
    • liliawodna222 Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 28.08.23, 18:38
      Też o tym czytałam.
    • ichi51e Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 28.08.23, 19:22
      No różne sa możliwości - złodzieje, anioły(tyle ze to na czerwono), administracja, dzieci… chociaż dzieci nie ciężko teraz z dzieciakami co by rzymskie znały…
      • k.messi Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 29.08.23, 01:40
        big_grin
      • shule_aroon Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 29.08.23, 18:11
        ichi51e napisała:

> No różne sa możliwości - złodzieje, anioły(tyle ze to na czerwono), administrac
        > ja, dzieci… chociaż dzieci nie ciężko teraz z dzieciakami co by rzymskie znały…
        >
        Iks de, iksa jako litery alfabetu też?
    • bywalec.hoteli Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 29.08.23, 11:50
      Ciekawe
    • imponderabilia22 Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 29.08.23, 12:08
      Rysunek w kształcie diamentu oznacza, że budynek jest niezamieszkany;
      Trójkąt – że mieszka w nim samotna kobieta;
      Krzyżyk – że istnieje plan włamania;
      Wzór zygzaku przestrzega przed psem na posesji;
      Grecka alfa informuje o alarmie zainstalowanym w domu;
      Przekreślony okrąg, mówi, że w domu nie znajduje się nic wartego wyniesienia*.
      • kk345 Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 29.08.23, 12:51
        Czyli dwa krzyżyki to dwa plany włamania. Zagadka rozwiązanabig_grin
      • purchawka2020 Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 29.08.23, 12:54
        Narysuj przekreślony okrąg i po sprawie.
        • bi_scotti Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 29.08.23, 17:52
          purchawka2020 napisał(a):

> Narysuj przekreślony okrąg i po sprawie.

Dolozylabym zygzag just in case - nawet jesli w mieszkaniu nie ma psa, niech sie ewentualny zlodziej boi na zapas anyway tongue_out Cheers.
          • iwoniaw Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 29.08.23, 18:11
            bi_scotti napisała:

> purchawka2020 napisał(a):
            >
            > > Narysuj przekreślony okrąg i po sprawie.
            >
            > Dolozylabym zygzag just in case - nawet jesli w mieszkaniu nie ma psa, niech si
            > e ewentualny zlodziej boi na zapas anyway tongue_out Cheers.
            >

A na koncu się okaze, że zarządca zainstalowal monitoring i cię obciąży kosztami malowania klatki schodowej 🤣
          • majenkirr Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 29.08.23, 19:08
            Juz chyba wszyscy złodzieje widzieli tik toki, ze jedyny pies co im się do nogawki rzuci to chihuahua wink.
            • bi_scotti Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 29.08.23, 19:36
              Ty sie nie wysmiewaj z chihuahua - bardziej sie boje tych malych yappy monsters niz konia! Duze uszy, wrzaskliwy szczek, wylupiaste oczka - who needs Halloween? tongue_out Cheers.
      • snajper55 Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 29.08.23, 18:07
        imponderabilia22 napisała:

> Rysunek w kształcie diamentu oznacza, że budynek jest niezamieszkany;
        > Trójkąt – że mieszka w nim samotna kobieta;
        > Krzyżyk – że istnieje plan włamania;
        > Wzór zygzaku przestrzega przed psem na posesji;
        > Grecka alfa informuje o alarmie zainstalowanym w domu;
        > Przekreślony okrąg, mówi, że w domu nie znajduje się nic wartego wyniesienia*.

Nie przekreślony okrąg, tylko dwa zera.

A liczba krzyżyków oznacza czas wlamania. Dwa krdyzyki, to wlamanie planowane za dwa tygodnie.

S.
        • bazia_morska Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 29.08.23, 19:06
          Jesteś zlodziejem czy policjantem?
          • kk345 Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 30.08.23, 16:28
            Bajkopisarzem
            • snajper55 Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 30.08.23, 17:45
              kk345 napisała:

> Bajkopisarzem

Przecież cały ten wątek jest o bajkach.

S.
        • kk345 Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 29.08.23, 20:27
          >Dwa krdyzyki, to wlamanie planowane za dwa tygodnie.

Bardzo rozsądnie, trzeba się zapowiedzieć z włamaniem, nie można tak na szybko działać i wchodzić tylko dlatego, ze nikogo nie ma w domu.
          • kk345 Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 29.08.23, 20:27
            Bajkopisarzem.
        • netlii Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 29.08.23, 20:37
          snajper55 napisał:

>
          > A liczba krzyżyków oznacza czas wlamania. Dwa krdyzyki, to wlamanie planowane z
          > a dwa tygodnie.
          >
          > S.

A to jak zweryfikować?
          Skąd wiadomo, że do godziny W. został już tylko tydzień a nie dwa tygodnie?
          Rysują sobie datę przy drzwiach?
      • konsta-is-me Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 31.08.23, 04:11
        Ha, kiedyś nawiedzał mnie pewien żebrak, raz dalam mu parę groszy (dosłownie kilkadziesiąt groszy).
        I potem znalazłam właśnie nabazgrany okrąg na ścianie obok drzwi , ale myślałam że to jakieś oznaczenie "tu dali coś", a "tutaj nie".
        I to prawda, nie było tam nic,co byłoby warte kradzieży 😂
    • netlii Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 29.08.23, 19:00
      Kilka lat wstecz miałam tak jakby namalowany znak delta koło drzwi i chyba literę Y.
      Mieszkanie po zmarłym ojcu na warszawskiej Ochocie, niezamieszkałe wówczas jedynie kontrolnie tam przychodziłam. Temat zbagatelizowałam, gdyż wyglądało jak maznięte dziecięcą ręką.

No i miałam kilka dni później włamanie wink Sposoby komunikacji niczym urkowie na przedwojennej Woli big_grin
      Może to tylko przypadek, a może miało to znaczenie? Cholera wie.
    • tokyocat Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 29.08.23, 20:34
      Zlodzieje sie przymierzaja do wlamania.
      • snajper55 Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 30.08.23, 17:48
        tokyocat napisał(a):

> Zlodzieje sie przymierzaja do wlamania.

Acha, a jakby nie narysowali XX to by zapomnieli, do którego mieszkania mają się włamać?

S.
        • armamagedon Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 30.08.23, 21:46
          Czemu się tak unosisz w tym wątku? Oznaczają mieszkanie, przychodzą co ileś dni, jak właściciel nie zmywa, to wbijają zakładając, ze stoi puste przez dłuższy czas/urlop,
    • iberka Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 30.08.23, 17:11
      Wg mnie oznaczone. Dwa X, to nawet jakby podwójnie sprawdzone, że nikogo nie ma uncertain. Zmyłabym i zgłosiła do dzielnicowego.
      • snajper55 Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 30.08.23, 17:50
        iberka napisała:

> Wg mnie oznaczone. Dwa X, to nawet jakby podwójnie sprawdzone, że nikogo nie ma
        > uncertain. Zmyłabym i zgłosiła do dzielnicowego.

Strasznie krótka pamięć mają ci xlodzieje. No i komórek nie używają do zapisywania notatek, tylko po ścianach bazgrzą? Jak można w takie brednie wierzyc???

S.
        • iberka Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 30.08.23, 19:06
          U mnie na osiedlu też oznaczali i były włamania
        • armamagedon Re: Narysowane XX przy drzwiach wejściowych do do 30.08.23, 21:47
          Nie oznaczają sobie, sprawdzają mieszkanca

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka