kulka777 28.08.23, 18:20 1 . Pracował przez 5 lat za najniższą krajową i tyle 2 . Pracowałam przez 10 lat za około 5000 3 . Pracował na stażu za 1565 zł przez 5 miesięcy i na pół etatu przez miesiąc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trampki-w-kwiatki Re: Czy możecie mi policzyć ile z tego wychodzi e 28.08.23, 18:35 To ja mówię "tysiąc pińcet!" Odpowiedz Link Zgłoś
kulka777 Re: Czy możecie mi policzyć ile z tego wychodzi e 28.08.23, 18:48 Ok. Ale chodziło mi o te wszystkie przypadki osobno Odpowiedz Link Zgłoś
zapozno23 Re: Czy możecie mi policzyć ile z tego wychodzi e 28.08.23, 19:30 Tak trochę strzelam, ale: 1. Ok. 250 zł. 2. Ok. 1000 zł 3. Ok. 20 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
kulka777 Re: Czy możecie mi policzyć ile z tego wychodzi e 28.08.23, 19:33 Ten 3 przypadek to nie ma trochę za dużo? Pracował 5 miesięcy za 1565 i miesiąc na pół etatu za 1390 A ten drugi zarabiał przez 10 lat 5000 i ma tylko tyle? Odpowiedz Link Zgłoś
zapozno23 Re: Czy możecie mi policzyć ile z tego wychodzi e 28.08.23, 20:45 To może 10 czy 15 złotych, w sumie co za różnica. Mi kiedyś tam za rok pracy ciut więcej niż minimalna wyliczyli 26 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
zapozno23 Re: Czy możecie mi policzyć ile z tego wychodzi e 28.08.23, 20:51 Za niecały rok, jakieś 10.5 miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Czy możecie mi policzyć ile z tego wychodzi e 28.08.23, 19:34 Tysiąc pięćset sto dziewięćset. Tego się tak nie wylicza. Prognozy zus-u nie dostajesz? Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Czy możecie mi policzyć ile z tego wychodzi e 28.08.23, 19:37 Tego nie policzy ci nikt, bo tylko zus wie, jak to policzyć. Mogę ci powiedzieć, że za niecałe 3 lata pracy w latach 80-tych za pensję wyższą od ówczesnej średniej krajowej kobieta po studiach, z dwójką dzieci dostaje obecnie ok 1100 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Czy możecie mi policzyć ile z tego wychodzi e 28.08.23, 19:53 Z dwojka dzieci to ma jakieś znaczenie dla emerytury? Dosc dużo dostaje jak na 3 lata pracy mam wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Czy możecie mi policzyć ile z tego wychodzi e 29.08.23, 10:38 sol_13 napisała: > Dosc dużo dostaje jak na 3 lata pracy mam wrażenie. Dobrze policzony kapitał początkowy plus niskie tablice do życia, i pisowskie waloryzacje poniżej inflacji. Ponieważ PiS rozkręcił inflacje, to i procentowo waloryzacje większe, choć siła nabywcza tych pieniędzy mniejsza. Pełna 13, 14, wszystkie zniżki emeryckie. Zabiera się tym co mają więcej, żeby dać tym co mają mniej. 😐🤨 Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Czy możecie mi policzyć ile z tego wychodzi e 29.08.23, 10:41 Z 2 dzieci moze mieć tylko znaczenie jesli była na urlopach wychowawczych (czyli w sumie 6 lat może wyjśc) to liczy się do stażu i obecnie, także ma wpływ na wysokosc kapitału początkowego. Oraz czas studiów. Czyli w sumie, pracowała 3 lata przy wysokich zarobkich i "pracowała" moze nawet 11 lat, przy zarobkach przęcietnych (średnich). Wyszłoby wiec, że "pracowała" w sumie 14 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Czy możecie mi policzyć ile z tego wychodzi e 29.08.23, 12:55 Tak, dzieci mają znaczenie. Na emeryturę przechodziła cztery lata temu, kazali przynieść akty urodzenia dzieci, bo za dzieci sporo doliczali. Na urlopie wychowawczym była tylko jednym przez dwa lata, pierwsze dziecko w czasie studiów urodziła, ale doliczyli za dwoje, bo to nie miało znaczenia, czy się urlop brało, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowanyogrod Re: Czy możecie mi policzyć ile z tego wychodzi e 28.08.23, 19:47 Nie wiem tego. Mogę tylko napisać że znajomy rodziców 4 lata temu miał pół roku pracy na umowę, bo tak tylko na czarno i przyszedł mu list z zusu że jego emerytura to będzie 50 gr na miesiąc. To pewnie ten trzeci coś podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Czy możecie mi policzyć ile z tego wychodzi e 29.08.23, 10:32 zaczarowanyogrod napisała: > Nie wiem tego. > Mogę tylko napisać że znajomy rodziców 4 lata temu miał pół roku pracy na umowę > , bo tak tylko na czarno i przyszedł mu list z zusu że jego emerytura to będzie > 50 gr na miesiąc. To pewnie ten trzeci coś podobnie. 50 gr na miesiąc, ale za to 13, 14 cała i wszystkie zniżki emeryckie. 😬 Odpowiedz Link Zgłoś
awf-33 Re: Czy możecie mi policzyć ile z tego wychodzi e 28.08.23, 19:52 kulka777 napisała: > 1 . Pracował przez 5 lat za najniższą krajową i tyle > > 2 . Pracowałam przez 10 lat za około 5000 > > 3 . Pracował na stażu za 1565 zł przez 5 miesięcy i na pół etatu przez miesiąc Heh To nie takie proste. Czy masz kapitał początkowy? Jesteś w OFE? Masz subkonto? Czy planujesz przejść na emeryturę po osiągnięciu wieku? Czy planujesz pracować dłużej? To jest potrzebne do obliczenie średniej trwania życia, czy jakoś tak. Do tego szereg innych zmiennych i stałych. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Czy możecie mi policzyć ile z tego wychodzi e 28.08.23, 19:59 Dokładńie. Ważna jest płeć, okresy składkowe i nieskładkowe, to, kiedy ta praca była, czy wyliczano kapitał początkowy… Odpowiedz Link Zgłoś
reventa Re: Czy możecie mi policzyć ile z tego wychodzi e 28.08.23, 19:58 A to nie jest tak, że musisz mieć przepracowane 20 lat, żeby w ogóle dostać emeryturę? Odpowiedz Link Zgłoś
zapozno23 Re: Czy możecie mi policzyć ile z tego wychodzi e 28.08.23, 20:43 Nie jest tak. Dużo ludzi ma 5 zł czy 100 zł emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
kulka777 Re: Czy możecie mi policzyć ile z tego wychodzi e 29.08.23, 09:33 Jak ktoś żyje za 5 zł miesięcznie? Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Czy możecie mi policzyć ile z tego wychodzi e 29.08.23, 09:40 Zapewne tak samo jak żył dotąd za 0 zł praktycznie całe życie nie pracując. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Czy możecie mi policzyć ile z tego wychodzi e 29.08.23, 09:43 kulka777 napisała: > Jak ktoś żyje za 5 zł miesięcznie? A jak żył do tej pory? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Czy możecie mi policzyć ile z tego wychodzi e 29.08.23, 10:24 kulka777 napisała: > Jak ktoś żyje za 5 zł miesięcznie? Skromnie! Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Czy możecie mi policzyć ile z tego wychodzi e 29.08.23, 10:40 dyzurny_troll_forum napisała: > kulka777 napisała: > > > Jak ktoś żyje za 5 zł miesięcznie? > > Skromnie! > Dostaje 13 i 14 w pełnej wysokości, plus wszystkie zniżki emeryckie 😬 Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Czy możecie mi policzyć ile z tego wychodzi e 29.08.23, 17:45 kulka777 napisała: > 1 . Pracował przez 5 lat za najniższą krajową i tyle > > 2 . Pracowałam przez 10 lat za około 5000 > > 3 . Pracował na stażu za 1565 zł przez 5 miesięcy i na pół etatu przez miesiąc Po pierwsze, to każda z tych osób powinna sobie w parę minut założyć konto na pue.zus.pl i sprawdzić (a) ile ma składek (b) wrzucić ową kwotę składek do kalkulatora emerytalnego, który jest tamże. Kalkulator zaniża przyszłe emerytury, bo nie uwzględnia waloryzacji składek w przyszłości, ale jakąś ogólną orientację daje. Po drugie, jeśli kieruje Tobą "polska ciekawość", a chodzi o osoby trzecie, to poświęcając tematowi godzinkę, też można zgrubsza wyliczyć te trzy hipotetyczne emerytury, tylko trzeba znać daty urodzenia tych osób, ich płeć oraz okresy pozostawania w stosunku pracy (od kiedy do kiedy, jakie lata). Jeśli są to osoby urodzone przed 1969 rokiem , to jeszcze warto wiedzieć, czy przystąpiły do OFE. Po trzecie, wyrokując tak już zupełnie na oślep i od czapy: (1) Osoba nr 1 , o ile te 5 lat pracy nie było za komuny lub przed 1999 rokiem, może liczyć maks na kilkaset złotych/m-c (2) Osoba nr 2 , tutaj nic się nie da powiedzieć nie wiedząc kiedy dokładnie zarabiała te 5000 zł. Bowiem wartość tych zarobków z punktu widzenia przyszłej emerytury , dzisiaj i 15 lat temu jest kompletnie różna. (3) Osoba nr 3 zarobiła na emeryturę zupełnie pomijalną, to będą grosiki (raczej nie więcej niż 50-100zł brutto), tyle, że będzie mieć prawo do 13-stek i 14-stek oraz ubezpieczenie zdrowotne. Odpowiedz Link Zgłoś